Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak precyzyjnie ustawić licznik do pomiaru dystansu?

284 odpowiedzi w tym temacie

#181 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 15:41

................A zatem zastanawiamy się, jaką wartość wpisać w licznik jeśli obwód koła możemy sobie zmierzyć w domowych warunkach, a jednak mimo to, następuje przekłamanie w realu. ...................

Jak został wyznaczony ten dystans do przejechania "w realu", brany za odcinek pomiarowy. 

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#182 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 październik 2017 - 15:47

Jak został wyznaczony ten dystans do przejechania "w realu", brany za odcinek pomiarowy. 

Nijak, nie ma to znaczenia, ale zakładając, że poprawnie, to moje koło ma +/- też wskazać taką wartość.

#183 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 16:34

To skąd będziesz wiedział jaka wartość wpisana do licznika jest poprawna ?

#184 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 17:05

Arni, nie boli, tylko wyskoczyłeś z tym odkrywczym wnioskiem o zmiejszonym promieniu koła, jakbyś owo koło wynalazł przed chwilą ;). Bo że to niby Ci wyszło..... Brawo!
Kilkadziesiąt postów wałkowania, logika logiką, teoria teorią, a praktyka dalej swoje. I wystarczy, że przyjdzie taki jeden tudzież jedna, wyskrobie jakiś średnio przemyślany tekst, dołoży do tego jakąś nową ideologię i cała dyskusja zaczyna się od nowa ;).
  • astronom lubi to

#185 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 17:48

Brawooooo, doprowadziłeś do tego, że wskazania z trzech źródeł są bardzo zbliżone. I tyle.

#186 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 17:53

Sory Pany, ja wymiękam :D.

#187 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 17:56

Nie denerwuj się - ja wiem że chciałeś to właśnie osiągnąć, ale to zadanie nie było bardzo ambitne, bo mogło się zakończyć po drugim przejeździe jakiejś trasy, a wyszła z tego dyskusja na 6 str. (?).

Ja tylko pytam, czy przyjmując jako wzorzec dane z GPS, wiesz jaki może być błąd pomiaru trasy tą metodą.

#188 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 październik 2017 - 18:36

Arni, nie boli, tylko wyskoczyłeś z tym odkrywczym wnioskiem o zmiejszonym promieniu koła, jakbyś owo koło wynalazł przed chwilą ;). Bo że to niby Ci wyszło..... Brawo!
Kilkadziesiąt postów wałkowania, logika logiką, teoria teorią, a praktyka dalej swoje. 

Praktyka musi mieć potwierdzenie w teorii inaczej dalej byś wierzył, że słońce krąży wokół ziemi, a nie odwrotnie.

I jeszcze raz, nie czytaj jak cię to kłuje, to nie jest Twoje prywatne forum lecz publiczne i każdy zarejestrowany ma prawo się wypowiedzieć. 

To skąd będziesz wiedział jaka wartość wpisana do licznika jest poprawna ?

Nie o tym była mowa gdy wtrąciłem się w dyskusję. Równie dobrze można by napisać - skąd wiesz, że odmierzony 1km jest faktycznie kilometrem? Nawet zegar atomowy nie odmierza idealnie 1 sekundy mimo, iż jest najdokładniejszy. I idąc tym tropem, to czym jest zatem 1km/h?

#189 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 18:44

Żeby dowiedzieć się czy kłuje, muszę przeczytać ;). W teorii logiczne, w praktyce nie koniecznie.... Chyba kolega nie zatrybił jednak o co mi chodziło.

#190 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 19:00

Arni, oczywiście, o to mi chodziło.

Miałem nadzieję, że ktoś powie w tym temacie (pewnie byłoby to do odszukania i tu na Forum), z jaką dokładnością jest mierzona przebyta odległość za pomocą GPS, np. Stravie, a myślę, że to nie jest zbyt wielka dokładność. Nie mówię już o tym, że czasem można sygnał stracić itp.

Ja miałem nadzieję, że ktoś się postara i sprawdzi ile należy tego obwodu do licznika wpisać, żeby być pewnym jego wskazań - oczywiście jak dokładnie to wyjdzie będzie zależało od chęci i dobrej metody. Można by wtedy weryfikować to co podaje Strava, a nie odwrotnie. 

Bo może ktoś takie doświadczenia już robił (np. producenci opon lub/i liczników) opracowując te tabelki z instrukcji i stron internetowych ? I to te dane są właściwe. A tak to z tematu wyszła próba naprawienia, która w samym założeniu jest źle pomyślana, a wyniki są "dopasowane" do mało dokładnego pomiaru przeprowadzonego za pomocą GPS. Ale tego nie wiem - tzn. jaka jest dokładność GPS.

#191 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 19:05

Robo, padło już mnóstwo odpowiedzi na Twoje pytanie. Sam powtarzałem kilka razy, inni również..... Ale jak widzi tylko to co chce się widzieć....

#192 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 19:15

Przepraszam, nie wiem jaki wynik masz na myśli, jeśli mówisz o obwodzie koła, a właściwie jaką metodą otrzymany. Tu sie już pogubiłem.

A jeśli mówisz o dokładności pomiaru przebytego dystansu za pomocą GPS, to jaka ona jest ? Nie pamiętam, aby to gdzieś było podane.

#193 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 19:25

Nie wierzę, że to piszę, ale ostatni raz ;). NIE OBWÓD. Wsadź doope na swoją kozę, przyjmij pozycję jaką najczęściej przyjmujesz podczas jazdy, zmierz odległość jaką pokona koło podczas pełnego obrotu i taką wartość wpisz w licznik. Dla pewności zrób kilka pomiarów i wyciągnij średnią. Dokładność GPS'a zależy od zbyt wielu czynników i nie biorę go tu pod uwagę. To temat na osobny wątek. Amen.

#194 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 22 październik 2017 - 19:26

Stosloni:

"Taki, że z racji nacisku na oponę i jej minimalnego "spłaszczenia" zmniejsza się promień, nazwijmy go, "efektywny" koła. Taki zmniejszony promień jest stały podczas całego obrotu koła. A to on jest odpowiedzialny za dystans jaki pokona kolo.

Piotr Petr"

Zgodnie z powyższym mając w rowerze dwa identyczne koła o identycznym ciśnieniu w oponach, podczas jednej przejażdżki jadąc idealnie prosto, tylne koło pokona krótszy dystans, ponieważ jest bardziej obciążone i ma mniejszy "promień efektywny"?

Jak ktoś wyżej słusznie zauważył, dobrze że Wam rowerów nie rozerwało.

#195 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 19:30

Blisko montel, no nareszcie! Jeśli tylne koło będzie bardziej dociążone niż przednie, to wykona więcej obrotów podczas przejechania tego samego dystansu. Teraz kumasz? (pytanie retoryczne.... żeby nic nikomu nie urwało) Zaproponował bym test, ale Ty i tak uznasz własną teorię za jedynie słuszną, więc szkoda czasu.

#196 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 19:32

Ok. - PRZELICZNIK (jak zwał, tak zwał - dla licznika to właśnie przelicznik do zamiany impulsów na odległość) otrzymany metodą przetaczania roweru pod obciążeniem. Dziękuję.

Muszę sam poszukać tej dokładności GPS.

#197 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 październik 2017 - 20:13

Kuźwa, a co za różnica czy 97 km, czy 104? Na pewno jest to np. 3h jazdy co do sekundy i po problemie. Sezon ogórkowy chyba...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#198 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 22 październik 2017 - 21:05

To może zakazać zakładania takich tematów? No bo w końcu Tobie to bez różnicy....

#199 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 22 październik 2017 - 21:06

...A tak to z tematu wyszła próba naprawienia, która w samym założeniu jest źle pomyślana, a wyniki są "dopasowane" do mało dokładnego pomiaru przeprowadzonego za pomocą GPS. Ale tego nie wiem - tzn. jaka jest dokładność GPS.

Nie, bo jak wpisywałem wartości z tabeli, czyli wygórowane 2133 dla opony 23c, to niezgodność ze słupkami przy drodze wystepowała po przejechaniu zaledwie 1-2 km!

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#200 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 22 październik 2017 - 21:39

Ja dzisiaj sprawdziłem dokładność GPS :D Fakt, króciutki odcinek - ale nie ważne.

Najdłuższy budynek w warszawie - 508 metrów

Wskazania licznika 512metrów - pewnie mi się opona zjechała - licznik ustawiany w tamtym roku.

Wskazania GPS 520metrów.

Jak żyć? :D

Dodaj odpowiedź