Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak precyzyjnie ustawić licznik do pomiaru dystansu?

284 odpowiedzi w tym temacie

#201 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 październik 2017 - 21:51

Astronom, ależ oczywiście, że jak komuś zależy, to sobie przelicznik sprawdzi i wpisze taki, aby pomiar był jak najbardziej zbliżony do rzeczywistej odległości.

No to już mamy drugą metodę - pomiar rzeczywiście przejechanego dystansu w oparciu o słupki drogowe.

Jak by dobrze poszukał w starych tematach, to założę się, że ktoś takie weryfikacje już robił.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#202 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 postów

Napisano 23 październik 2017 - 10:41

Jak ktoś mieszka blisko Niepołomic, to tu jest taka prosta:

http://mapy.geoporta...lid:0&locale=pl

Idealnie prosta droga (kiedyś awaryjny pas startowy dla samolotów wojskowych) o długości ponad 2 km ;)

#203 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 23 październik 2017 - 11:31

można sobie wytyczać ścieżkę z dokładnością nawet do 1cm  tylko to nie jest sumowane więc ewentualnie trzeba to sobie zsumować dla dłuższych bardziej krętych fragmentów.
Na końcu pomiaru klikasz dwa razy i samo Ci sumuje :)

#204 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 październik 2017 - 11:36

No skoro to trzeba aż tak poważnie traktować to mam propozycję.

Ten komu zależy na super dokładności kupuje drogomierz (sklep z  cenami)  (opis co to jest)

drogomierz-3.jpg

jak widać ceny w miarę przystępne biorąc pod uwagę skalę problemu to tych parę złotówek znaczenia nie ma. 

Problem tylko w tym, że tego typu urządzenia posiadają dokładność pomiaru ok. 0,05% mierzonej długości tzn. odcinek 100-metrowy zmierzony będzie z błędem ±5 cm, 1000 metrów (1 km) będzie obarczone błędem 50 cm, 100 km to już 50 m. Plus minus. Czyli może być do 50m za mało, lub 50m za dużo. Albo będzie idealnie. Albo pomiędzy tym co wyżej... O ile jesteście skłonni zainwestować w ten średnio dokładny (pewnikiem z Waszego punktu widzenia) przyrząd pomiarowy. No chyba, że jednak taką niedokładność jesteście w stanie zaakceptować...

Pozostaje jedynie wymyślić sposób prowadzenia przyrządu za lub przed rowerem, tak żeby nie podskakiwał, bo przecież spowoduje to przekłamanie pomiaru...

• piotrkol lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#205 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2028 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 23 październik 2017 - 11:55

Znam osoby, które wpisują dystans z treningu z dokładnością do 1 metra więc powyższa metoda jest zdecydowanie za mało dokładna :P 

• astronom lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#206 Spyra

Spyra
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 23 październik 2017 - 12:13

-

#207 Spyra

Spyra
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 23 październik 2017 - 12:16

-

#208 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 23 październik 2017 - 12:56

Ale ale....

Oboje wiemy, ze to i tak nie ma sensu :) W życiu nie pojedziesz tak jak nakreśliłeś to na mapie.

Fajna dyskusja :D Mam nadzieję, że nikt tego na poważnie nie bierze.

#209 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 październik 2017 - 13:01

Jak można to brać na poważnie ;)

Ale, ale... A jaką macie pewność, że to co tam wypisują to jest faktycznie dokładność 1cm czy 1m? Ktoś to weryfikował? Certyfikował? Mierzył ugięcie, zakrzywienie czasoprzestrzeni? 

To już było..

Serio? A wałkowania tego tematu to nie? Może tylko dzielenie włosa na czworo, a nie jak teraz z dokładnością co do setnych mikrometra ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#210 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 październik 2017 - 15:21

Ja dzisiaj sprawdziłem dokładność GPS :D Fakt, króciutki odcinek - ale nie ważne.

Najdłuższy budynek w warszawie - 508 metrów

Wskazania licznika 512metrów - pewnie mi się opona zjechała - licznik ustawiany w tamtym roku.

Wskazania GPS 520metrów.

Jak żyć? :D

Jest dobrze - skorygować dane w liczniku, a GPS do kosza.

Właśnie o coś takiego mi chodziło, tzn. o weryfikacje wskazań licznika na zmierzonym odcinku podczas normalnej jazdy, a nie przetaczania roweru, choć różnice w wynikach mogą być nieduże, można sprawdzić. 

Jaką wartość przelicznika miałeś wpisaną przy tym pomiarze ?

#211 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 23 październik 2017 - 15:34

Nie bardzo rozumiem. Chodzi o obwód koła? Każdy ma inny :) Ja w tamtym roku robiłem 10 obrotów pod obciążeniem i z tego średnią wbiłem do licznika.

Idę skorygować obwód koła bo widzę, że się chyba zmieniło od zeszłego roku :D

#212 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 październik 2017 - 19:05

Nie bardzo rozumiem. Chodzi o obwód koła? Każdy ma inny :) .............

Tak, chodzi o przelicznik, jaki Ty miałeś ustawiony w liczniku podczas próby.

Spyra, ale cały czas korygujesz licznik do złej miarki - przecież sam mówisz, że nie ma co się opierać na Stravie, to co dopiero na trasie wyznaczonej za pomocą mapy. Czy wiesz jak to wyznaczanie się odbywa, z jaką dokładnością ? Czy nie lepiej zrobić tak, żeby twój licznik pokazywał 1 km, na dystansie 1 km wyznaczonego/odmierzonego w terenie ? Podczas normalnej jazdy uśredniają się te wszystkie zmienne, które występują, takie jak uślizgi, oderwanie się koła od nawierzchni i co tam jeszcze przyjdzie na myśl.

#213 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 październik 2017 - 19:57

Przejechałeś już trasę kilka razy .... żeby "dopasować" pomiar licznika do pomiaru z GPS, szukałeś potwierdzenia wyznaczając trasę na mapie, a może przejedź raz ten 1 km na szosie odliczając 10 słupków (chociaż tyle, ale im więcej tym lepiej). Będziesz miał weryfikację na realnym odcinku pomiarowym podczas próby w realnych warunkach. Jest coś lepszego ?

#214 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 23 październik 2017 - 20:02

Wcześniej systematycznie przewalałem dystans o ok 1.5% do Stravy. Ale stopniowo korygując licznik cały czas się poprawiałem więc raczej przypadku nie ma.

Panowie macie niewiarygodny potencjał komplikowania i braku działania metodycznego a przy okazji zarzucania komuś że szuka kwadratowych jaj. Tymczasem idąc konsekwentnie krok po kroku (prześledźcie moje wpisy) na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

W licznik wklepałem 2106: (pomiar z ugięciem 2108 z założeniem błędu pomiaru +/-  2-3mm)

Po dzisiejszej jeździe:

odczyt z licznika 61.50km

odczyt ze Stravy 61.5km (dokładniej nie pokazuje)

Generalnie to samo robi garmin edge w automatycznym ustawianiu obwodu koła wobec wskazań GPS-a. Ty tez dążysz, żeby wskazania na stravie (a zatem niedokładne wskazania gps, ze wszelkimi możliwościami błędu pomiaru, zaokrągleniami ścieżki i innymi drobiazgami, na które wskazywali koledzy, jak myszkowanie, uślizgi, etc.) zgadzały się ze wskazaniami licznika z koła. A nadto mierzysz w milimetrach ugięcie opony... No to kurcze nie rozumiem Ciebie. Większość chłopa ma w tyle, czy na 100km jest 300m w te czy we wte. I czy prędkość na 40 km będzie 40 czy 39 i pół... Chyba, że zależy Ci na komach na stravie, ale wtedy i tak brane dane z gps... Rozumiem, że masz zajawkę na rozkminienie sytuacji, ale to jest proste - jeździj na torze (lub kup ten policyjny miernik, który zaproponował Prozor). Wtedy ustawisz dokładnie licznik. Znam to z biegania - na stadionie jak się trzymasz jednego toru, to nie potrzebujesz gpsa - wystarczy zegarek. Szczególnie przy krótkich szybkich zegarek jest najlepszy. Ale na klasyczne bieganie w teranie gps jest wystarczający. Tak samo jak gps na szosie. Bez przesady z tą dokładnością - chyba, że robisz jakieś laboratorium analityczne. 

PS. mnie też czasem wkręci jakiś problem fizyczny lub matematyczny. Ale tutaj rozwiazanie jest oczywiste (droga/czas). Do wyniku dopasowujesz obwód. Tylko pewnie nie o to Ci chodzi, bo to zbyt proste. O praktyczne zastosowanie? Daj luz - na zawodach będziesz miał podany czas i swoje miejsce w szeregu, a na treningu drobne różnice nie mają żadnego znaczenia (szczególnie na 2-3 godzinnej trasie). 

PS2. a imie moje parmenides - to dopiero filozof:)

• Prozor lubi to

#215 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 23 październik 2017 - 20:04

Naprawdę wierzysz w te słupki?

#216 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 23 październik 2017 - 20:05

każdy słupek strzela w... a nie, na odwrót:) 

#217 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 23 październik 2017 - 20:09

Panie Filozof, skoro rozumiesz się tak dobrze z garminem to może wytłumaczysz mi co jaki czas/dystans edek automatycznie przelicza "obwód" koła?

#218 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 październik 2017 - 20:10

Jak nie wierzysz w słupki, to przemierz metrówką, nieważne, zrób weryfikację w terenie.

#219 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 23 październik 2017 - 20:14

Ok, pytanie tylko po co? Skoro wystarczy przetoczyć rower w piwnicy kilka razy ;).

#220 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 październik 2017 - 20:29

Ok, pytanie tylko po co? Skoro wystarczy przetoczyć rower w piwnicy kilka razy ;).

Bo przy prędkościach z jakimi się jeździ koło toczy się inaczej ? Występują różne zjawiska, które wpływają na pomiar ?

Dodaj odpowiedź