Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak precyzyjnie ustawić licznik do pomiaru dystansu?

284 odpowiedzi w tym temacie

#241 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 24 październik 2017 - 18:41

Według tego co jest napisane w opcjach to co sekundę. Napisz jak to sprawdzić to sprawdzę.
  • parmenides lubi to

#242 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 październik 2017 - 18:52

Co sekundę, chyba że ustawiasz inaczej :)
Cze.
  • parmenides lubi to

#243 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 24 październik 2017 - 18:53

No przecież pisałem, że mam opcję co sekundę i taką też mam ustawioną ;).
  • parmenides lubi to

#244 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 październik 2017 - 18:56

Ale Ci niedowierzają ;)
  • parmenides lubi to

#245 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:00

1Hz, 810 to model Garmina
  • parmenides lubi to

#246 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:02

No ale pytasz mnie czy rzeczywiście rejesteuje co sekundę a nie co 1,5 czy co 2? Nie mam pojęcia czy to możliwe czy nie, piszę jak mam ustawione.
  • parmenides lubi to

#247 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:04

To skąd żeś wytrzasnął te 810
  • parmenides lubi to

#248 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:05

Jeżu złoty, przepraszam jeśli uraziłem, uznając, że model może być istotny...
  • parmenides lubi to

#249 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:10

To chyba wiedzą tylko spece od Garmina. Są dwie możliwości : co 1s lub Smart coś tam. Pierwszy jest chyba jasny, drugi wali punkty jak uzna za stosowne, od trasy.
  • parmenides lubi to

#250 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 24 październik 2017 - 19:11

Ja mam dwa tryby. Co sekundę i oszczędny.
  • parmenides lubi to

#251 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 postów

Napisano 24 październik 2017 - 20:23

Zaczniecie sprawdzać czy sekunda to na prawdę sekunda? :)
  • Prozor i montell81 lubią to

#252 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 24 październik 2017 - 20:33

Strach pomyśleć co tu się będzie działo jak chłopcy sobie kiedyś mierniki mocy zamontują ;)
  • Yar_Tur lubi to

#253 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 postów

Napisano 24 październik 2017 - 22:15

Nie sądzę, żeby był jakiś amatorski GPS z zapisem częściej niż 1s, nikomu to nie jest potrzebne

#254 szosowykolarz

szosowykolarz
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 25 październik 2017 - 00:08

Do życia potrzebne może i nie jest, ale jako informacja/ ciekawostka - i owszem.

Jak ost. spojrzałem na ślad GPS'a to zadałem sobie pytanie, czy ja (cenzura) trzeźwy byłem :D

Wg. śladu, jeździłem po niemożliwym - normalnie jak jakiś kosmita.

Nie wiem jak liczy odległość GPS, ale ślad to jest jakieś nieporozumienie.

Jak tak też liczy odległość?

#255 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 25 październik 2017 - 07:07

Jak już uporacie się z dokładnością GPS'a to pamiętajcie, że nowsze urządzenia mają też GLONASS.

#256 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 październik 2017 - 07:54

Coraz więcej osób się spełnia w tym wątku i dowartościowuje.... Ktoś tu sprząta w ogóle czy to już taka wolna amerykanka? Po kiego wuja tu zaglądać i bredzić? W tematach gdzie ktoś się zastanawia między wyborem szosy A i B mam pisać, że jeżdżę crossem i szydzić z ludzi bo i tak mój rower też ma koła co to się kręcą? Krówa mać! Myślałem, że to względnie poważne forum...

Tak, sprząta. Ale usuwam tylko to, gdzie jest wyraźne przegięcie. Wątek traktuję jako humorystyczny i prawdę mówiąc zastanawiam się, czy tego na off topic nie przenieść - przynajmniej niektóre wpisy.

Ale uwaga: "wycieczki" (zwłaszcza obrażanie) osobiste do użytkowników będą usuwane. Proszę o minimum kultury.

Dla dociekliwych: rejestracja garmina, wahoo, nowe sigmy ROX, lezyne itd: informacje z czujników na ogół są przekazywane co sekundę. Przekazywane są informacje o ilości impulsów w pomiędzy kolejną transmisją i na podstawie tego komputerek wylicza drogę i prędkość, te dane są zapisywane do pliku

np. zarejestrowanie drogi:

czas: 00:04:11.000; droga: 2,096500 km; prędkość: 34,4988 km/h

czas: 00:04:12.000; droga: 2,106250 km; prędkość: 35,1036 km/h

różnica odległości pomiędzy kolejnymi pomiarami: 0,00975 km (9,75 m), prędkość wyliczona: 35,1 km/h tak więc komputerek musi mieć znacznie większą dokładność wewnętrzną, żeby wyliczyć prędkość 35,1036 km/h.

(pytanie na poziomie podstawówki: o ile większą?)

To jak rejestruje urządzenie zależy od wyboru użytkownika. Przy zapisie co sekundę (dla posiadaczy mierników mocy jedyne sensowne), zapis danych będzie co prawda co sekundę, jednak nie oznacza to, że dokładnie po zarejestrowaniu danych z czujnika, równie dobrze może być to przesunięte: czujnik obrotu koła nadaje impuls danych zawierających ilość obrotu koła od czasu poprzedniej transmisji, komputerek rejestruje czeka do końca jednostki czasu, aż zbierze dane ze wszystkich czujników, przelicza dane i rejestruje zapis. 

Więcej - specyfikacja działania i zapisu jest taka, że uwzględnia możliwe zaniki transmisji. W przypadku braku transmisji przez 3s komputerek ponawia poprzedni zapis przez następne 2s, kolejna sekunda jest zerowana. Oczywiście nie oznacza to, że w przypadku zatrzymania przez 2s po zatrzymaniu jeszcze jest rejestrowana prędkość/droga, bo po pierwsze samo zatrzymanie to wytracanie prędkości i dane nie będą rejestrowane na poziomie 35km/h aż do zatrzymania tylko 35, 20, 10 (ale konia z rzędem temu, kto tak szybko rowerem się zatrzyma), tak więc nawet gdyby to nie było korygowane, to i tak rejestracja danych byłaby na poziomie ostatniej sekundy przed zatrzymaniem, czyli góra kilku km/h, jednak obecne algorytmy wyliczania uwzględniają korekty np. gps. Ponowienie zapisu dotyczy tylko przypadku, gdy odbiornik nie zarejestrował transmisji nadajnika!

Zresztą przy zatrzymaniu nie ma zaniku sygnału z nadajnika prędkości, nadajnik dalej nadaje, jednak ilość przekazywanych zarejestrowanych impulsów wynosi zero. Tak, nadajnik ANT (i raczej nowe BTLE też) nadają nie w momencie zarejestrowania impulsu - aż takie głupie to nie jest, to nie tylko prosty nadajnik, który impulsuje w przypadku gdy magnes przechodzi koło cewki kontaktrona. Te wykrywające przejścia magnesu, jak również te działające na zasadzie akcelerometru "liczą" ilość obrotów koła w jednostce czasu i tą ilość wysyłają cyklicznie do odbiorników. No tak, technika trochę poszła do przodu od czasu prostych czujników magnetycznych...

W przypadku rejestracji "smart" powyższe jest modyfikowane: komputerek wykonuje zapis uśrednionych danych z okresu czasu jeśli zarejestruje "poważniejszą" zmianę parametrów jazdy, no i dane mogą być rejestrowane co kilka, ale nawet i kilkanaście sekund. Już to może wprowadzać w pliku danych rozbieżności pomiędzy zarejestrowanymi odległościami, a odległością ze śladu gps, którą wyliczają inne serwisy np. Strava.

Używanie zapisu "smart" miało sens w przypadku starych komputerków treningowych rejestrujących pliki tcx, pliki fit są niejako skompresowane i zdecydowanie mniejsze w porównaniu do tcx. W starych komputerkach obszerne tcx'y szybko zajmowały dostępną pamięć, stąd wprowadzenie trybów oszczędnościowych.  

Problem polega na tym, że komputerek musi przybliżać wyliczenia. Podobnie jeśli ktoś bawi się w przetoczenia na krótkim odcinku, ciekawe czy uwzględnia położenie magnesu względem czujnika w punkcie startu i zatrzymania koła? Na dłuższym odcinku ten błąd jest praktycznie nieistotny (no chyba, że ktoś dzieli włos na czworo...), ale na paru metrach w piwnicy i owszem, ma znaczenie.

Jeszcze jedno - stare garminy (do e810/510 włącznie) ustawiały obwód koła na początku jazdy, nawet taka informacja pokazywała się na ekranie. Oprogramowanie nowszych koryguje obwód koła co jakiś czas na podstawie zarejestrowanych danych gps, tak więc prawdopodobieństwo dużych różnic odległości pomiędzy tym co zarejestrował edge, a tym co wyliczy strava jest niewielkie. 

Ale jeśli ktoś zagina się jadąc marne 100km i później martwi się, że mu Strava pokazała 99,5 km to niech po prostu dokręci jeszcze ten km i będzie po problemie. Zresztą jeśli ktoś czeka, aż mu licznik pokaże 100km i od razu kończy jazdę, to niech się nie dziwi - o ile licznik nie pokazuje dokładności do 100,00 to jeśli będzie miał przejechane 99,51 to na liczniku będzie miał już setkę, bo licznik zaokrągli mu do pełnej jednostki km. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#257 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 postów

Napisano 25 październik 2017 - 08:33

czas: 00:04:11.000; droga: 2,096500 km; prędkość: 34,4988 km/h
czas: 00:04:12.000; droga: 2,106250 km; prędkość: 35,1036 km/h
różnica odległości pomiędzy kolejnymi pomiarami: 0,00975 km (9,75 m), prędkość wyliczona: 35,1 km/h tak więc komputerek musi mieć znacznie większą dokładność wewnętrzną, żeby wyliczyć prędkość 35,1036 km/h.
(pytanie na poziomie podstawówki: o ile większą?)

Droga zapisywana jest do pliku ze stałą dokładnością (liczbą miejsc po przecinku), ale w pamięci urządzenia jest większa dokładność przechowywania danych. Stąd różnica między twoim wyliczeniem 35,1 a dokładniejszym wyliczeniem zapisanym do pliku.

(Dopisek: oczywiście to hipoteza, ale myślę że sensowna - choć może być tak, że w urządzeniu dane są trzymane z identyczną dokładnością jak ta w pliku i różnica w prędkości wynika tylko z większej częstotliwości pomiarów)

Przy czym to nie oznacza, że urządzenie sprawdza pozycję częściej niż raz na sekundę (chociaż tego nie wyklucza), ani tym bardziej, że dokładność wyznaczania pozycji jest tak duża.

#258 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 25 październik 2017 - 09:20

Żeby nie było, że walczę o mikrometry itd przy danych z licznika... Mi osobiście wystarcza pomiar, o którym pisałem a w praktyce i tak jeżdżę na ustawieniu "auto" w garminie. Ale czy to powód żeby inni musieli myśleć tak samo? 

Pozostawiam treść dotyczącą tematu wątku. Pozostała treść usunięta. Proszę trzymać się tematu. Żale kierować na założony przez siebie wątek w Offtopic.

#259 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 październik 2017 - 12:54

Jeśli traktujemy przetaczanie jako oznaczenie odcinka pomiarowego z pominięciem pomiaru licznikiem to masz rację. 

Co ma ilość postów lub wiek do treści? Można mieć ponad pół wieku na karku (no mam i co?) i pisać incydentalnie pierdoły (też mi się czasem zdarza!), można mieć lat 15 i pisać do rzeczy. Ale można mieć dowolną ilość lat i obrażać się na wszystkich, przy okazji obrażając wszystkich, pisząc czasami coś z sensem, co jednak nie upoważnia do obrażania kogoś innego. Jak się komuś ktoś nie podoba, to w opcjach jest możliwość ukrycia wpisów danego użytkownika i serdecznie zachęcam do jej użycia.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#260 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 25 październik 2017 - 13:25

zapisem częściej niż 1s, nikomu to nie jest potrzebne

1s to 10-20m przy prędkości 36-72km/h, jedź Pierwszy lepszy górski zjazd z agrafkami i zamiast ładnych łuków mamy zygzaki i skróconą trasę. Jasne, snu przez to nie mam zaburzonego, ale efekt jest wyraźnie widoczny na mapie.

Dodaj odpowiedź