Oczywiście te same poprawki dotyczą również 530/830 - zasługa unifikacji oprogramowania w jednej grupie.
Do pobrania jak zwykle ze strony bety: e1030, e530, e830.
Kalendarz treningowy ogarniam, ale nie wiedziałem, że ten trening też będzie sterowany przez trenażer.
O import ćwiczeń chodziło mi w zakładce jak poniżej, bo myślałem, że to jest konieczne.
Nie wiem gdzie ustawić trenażer w tryb FE-C, ale zakręciłem na próbę teraz 2 minuty jakąś piramidę i wydaje się, że wszystko gra, tak jak powinno.
Dziękuję.
Nie, tak ćwiczeń nie da się importować. Zresztą chyba w ogóle nie da się do tego importować ćwiczeń, to służy do ich tworzenia manualnego.
Ćwiczenia importowane są bezpośrednio do kalendarza przez API push bez umieszczania ich w treningach. Przeglądnąć trening i ewentualną jego edycję można w serwisie wysyłającym, jeśli jest to ErgDB i wysyła przez TP, to przegląd i edycja w TP (zamienia %FTP na waty). Bezpośrednia wysyłka z ErgDB nie działa (choć powinna), ale to nie jest dużym problemem, choć trzeba mieć konto TP (darmowe wystarczy) do przekazywania danych. No i oczywiście trzeba zadbać o to, żeby w TP były aktualne parametry np. bieżący FTP.
Oczywiście sam trening z kalendarza (czy w nowszych urządzeniach z serii x30: Plan treningu (w tym miesięczny)) jest możliwy do edycji ręcznej właśnie po wybraniu treningu z kalendarza/planu treningu. Można poprawić wszystko, ale chyba tylko w urządzeniach dotykowych, nie wiem czy nie dodali również tej opcji w e530, bo dotychczas przyciskowce (za wyjątkiem e500) edycję miały wyłączoną.
Jeśli zakręciłeś i wszystko gra, to znaczy, że sparowałeś trenażer poprawnie w trybie FE-C.
A tak jako ciekawostkę jak zmieniła się obsługa treningów w nowych urządzeniach:
Po umieszczeniu w kalendarzu mamy takie coś na ekranie głównym:
Od razu widać, że czekają na nas dwa treningi dzisiaj.
Po wciśnięciu "Treningi" mamy taki ekran:
Czyli wszystko związane treningami, w tym również stary kalendarz, teraz nazywający się "Plan treningu". Jak komuś nie pasuje to oczywiście można zmienić nazwę poprzez edycję pliku językowego z tłumaczeniami. Ale akurat Plan treningu zamiast kalendarza ma sens, bo jest to nieco więcej niż sam kalendarz, ten można wyświetlić w trybie tygodniowym (domyślnym) lub miesięcznym.
W domyślnym tygodniowym wygląda to tak:
Jak widać kropki pod S i N (sobotą i niedzielą) oznaczają, że są to dni treningowe z zaplanowanymi treningami.Jeśli jest więcej niż jeden trening, to ">" przesuwa do następnego treningu.
Pod spodem są: Znajdź kurs (poprawione przeze mnie, w oryginale przetłumaczono na Znajdź plan) przenosi do wyboru kursów, Pogoda - wymagane połączenie ze smartfonem, przenosi do ekranu z bieżącą i przyszłą pogodą z rozpiską na godziny (temperatura, opady, wiatr), Sprzęt przenosi do ekranu z polecanym na daną pogodę (warunek: połączenie ze smartfonem i pobranie prognozy pogody) i proponowana ilość picia i jedzenia.
Propozycja takiego, a nie innego ubioru wynika z prognozy pogody: zimno i mokro. Bez prognozy będzie tylko lista zawierająca 3 pierwsze pozycje.
Oczywiście na 1h 40 minut lekkiej jazdy można zignorować te niemalże 4 setki kcal. 1 butelkę z piciem bym jednak brał
Drugim z zaplanowanych treningów (przesunięcie ">") był:
To ekran po dotknięciu ekranu z wyborem kursu/pogody/sprzętu, czyli dostajemy się do samego treningu..
W tym przypadku można przeglądnąć trening lub go wyedytować (zmienić, dodać, usunąć cokolwiek). Albo wrócić do poprzedniego ekranu.
Po wybraniu: Jazda:
Pozioma linia na wykresie to poziom FTP (również widoczne na poprzedniej grafice). To akurat doszło w bieżącej wersji firmware (beta).
To zielone pół kółka z karteczką to dostęp do menu rozpiski co będzie podczas treningu. Z tego można również zrestartować bieżący etap.
To akurat w trybie nocnym i nieco inny trening (wcześniejsza wersja firmware, bez linii FTP).
Jak widać jeszcze, domyślną mocą dla treningu z mocą jest średnia 3 sekundowa. Nawet jeśli trening jest zrobiony wg mocy chwilowej, to Edge pilnuje mocy 3s. Można to oczywiście zmienić (na np. chwilową - co jest bez sensu, czy 10s) poprzez edycję treningu - również tego importowanego z TP.
Jeśli trening jest zaplanowany wg strefy mocy (jak powyżej) to oczywiście zakres będzie wg aktualnych stref mocy .
Po zakończeniu treningu na ekranie podsumowującym będzie dodatkowo wykres treningu (zaplanowanego i zrealizowanego):
Tu zrzut jeszcze ze starej bety, bez polonizacji, stąd "Traning Effect".
W Connect również będzie tak wykres planu treningu, jak też nałożony na niego trening.
Jak widać zmiany są spore i to w dobrym kierunku.
No i jeszcze coś co podpowiada co należy uwzględnić w treningach:
To jeden z ekranów wspomagających trenującego. Faktycznie, zaniedbałem niskie strefy, a i mocniejsze depnięcia ostatnio trochę też odpuściłem.
Z innej beczki - po aktualizacji bety należy zrestartować Edge po pierwszym uruchomieniu, aktualizacja dopiero po drugim uruchomieniu wprowadza wszystkie rozszerzenia (np. linię FTP) i pojawia się dźwięk (u mnie po pierwszym uruchomieniu nie było). Po ponownym uruchomieniu wszystko działa.