Ale się zdarza, że kasuje segmenty podczas synchronizacji (via gnize) . Raz nawet zdarzyło mi się podczas jazdy, że wyskoczył komunikat na ekranie "usunięto segmenty ..." - garmin 820 połączony z telefonem, podczas jazdy.
Wczoraj jeszcze raz przetestowałem w warunkach roboczych, znaczy wrzucenie segmentu do New Files, przetworzenie segmentów przez edge, który umieścił segment w folderze segmentów, synchronizacja (express/connect mobilny), przejechanie trasy, synchronizacja. Segmenty jak były, tak są, nic nie ginie. Potwierdza to moje założenie, że może być usunięty segment ze znacznikiem stravy (gwiazdka) po synchronizacji z kontem stravy free.
Jeszcze jedna sprawa dotycząca kursów i segmentów. Dawno nie zaglądałem do opcji kursów edge 520, ale zauważyłem, że doszła opcja obsługi segmentów na kursach. A przynajmniej tak to wygląda, choć tego jeszcze nie sprawdzałem. Być może również wzrosła stabilność detekcji zakrętów (opcja "szczegółowa nawigacja") jednak to muszę przetestować, no chyba, że ktoś jeszcze będzie chciał zaryzykować. Wiele nie ryzykuję, bo jako zapasowy rejestrator jest używany Fenix 3 i nawet jak się Edge zresetuje na kursie to ciągłości danych nie stracę. Tyle tylko, że pogoda póki co do jazdy na razie zniechęca...