Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#4981 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 kwiecień 2017 - 08:19

Ale się zdarza, że kasuje segmenty podczas synchronizacji (via gnize) . Raz nawet zdarzyło mi się podczas jazdy, że wyskoczył komunikat na ekranie "usunięto segmenty ..."  - garmin 820 połączony z telefonem, podczas jazdy.

Wczoraj jeszcze raz przetestowałem w warunkach roboczych, znaczy wrzucenie segmentu do New Files, przetworzenie segmentów przez edge, który umieścił segment w folderze segmentów, synchronizacja (express/connect mobilny), przejechanie trasy, synchronizacja. Segmenty jak były, tak są, nic nie ginie. Potwierdza to moje założenie, że może być usunięty segment ze znacznikiem stravy (gwiazdka) po synchronizacji z kontem stravy free.

Jeszcze jedna sprawa dotycząca kursów i segmentów. Dawno nie zaglądałem do opcji kursów edge 520, ale zauważyłem, że doszła opcja obsługi segmentów na kursach. A przynajmniej tak to wygląda, choć tego jeszcze nie sprawdzałem. Być może również wzrosła stabilność detekcji zakrętów (opcja "szczegółowa nawigacja") jednak to muszę przetestować, no chyba, że ktoś jeszcze będzie chciał zaryzykować.  Wiele nie ryzykuję, bo jako zapasowy rejestrator jest używany Fenix 3 i nawet jak się Edge zresetuje na kursie to ciągłości danych nie stracę. Tyle tylko, że pogoda póki co do jazdy na razie zniechęca...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4982 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 12 kwiecień 2017 - 10:27

@Prozor

Doszedłem dlaczego kasuje mi przy synchronizacji segmenty (czy przez telefon czy przez wifi). W connect miałem zaznaczone segmenty strava. Wyłączyłem toto i przez parę jazd nic się nie dzieje.

Przydałby się jeszcze jakiś dobry manual od producenta do ogarnięcia nawigacji. Czytam różne opracowania aby pojąć

filozofię garmina. Używałem map UMP i w trakcie jazdy chciałem sobie dodać "jedź via"  aby nie jechać jakąś ruchliwszą drogą

lecz sobie nie poradziłem. Miałem włączone tylko mapy UMP i może to był błąd gdyż nawet pinezki nie mogłem przypiąć oraz był lekki problem z wyszukiwaniem nazw miejscowości.  Przypuszczam, że powinienem zostawić włączone : "Standard Basemap, NR" oraz "Garmin Geocode Map EU 2016.10".

Czasem sie dzieje coś dziwnego z kursem (jeżeli zmienię część trasy) i pomimo zaakceptowania przeliczania, nie daje sygnalizacji jak podczas nawigowania, a odległość do celu jest z "Czapy". Wtedy jadę z odpaloną mapką  "po śladzie" który jest prawidłowo wyświetlany.

Innym razem urządzenie śmiesznie się zawiesiło - przez parę kilometrów ekran nie reagował, nie mogłem przewinąć ekranu. Autopauza działała kiedy się zatrzymałem. Przytrzymanie przycisku zasilania dłużej pomogło - o dziwo jazdę i ślad zapisało jako całość, to było już z najnowszą wersją oprogramowania (6.xx).

820 Dość wolny jest podczas przeliczania, czasem się zastanawiam czy nie lepszy byłby garmin 1000.

Aha, jeszcze nie zaobserwowałem "kolarzy" na mapce przy funkcji "Group Track". A wiem, że sporo osób w mojej okolicy ma nowe urządzenia garmina :oops: .

#4983 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 kwiecień 2017 - 12:18

E820 nie testowałem, prawdę mówiąc zastanawiałem się czy nie zmienić modelu, ale... po co? Nie widzę potrzeby ;)

Pamiętam jeszcze z e810. Na pewno nie ma co zaznaczać kilku map - routing będzie wyliczany wg mapy o najwyższym priorytecie. Jeśli będzie nią mapa bazowa (choć raczej ma ona dość niski priorytet), to wg niej będzie trasa liczona, co więcej mapa o największym priorytecie przykrywa mapę o priorytecie niższym. Zazanaczenie kilku map aktywnych ma sens jedynie wtedy, gdy jedna z map jest mapą transparentną np. mapa ze szlakami turystycznymi nakładana na dowolną inną mapę - wtedy widać mapę główną i nałożone na nią szlaki turystyczne. 

Group Track zauważysz chyba jedynie wtedy, gdy masz od nich przesłaną informację o śledzeniu (i oczywiście Ty i delikwenci mają transmisję danych przez connect/smartfon). Samo nie wykryje, to nie radar.

#4984 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 12 kwiecień 2017 - 13:06

faktycznie dzieki za pomoc teraz segmentow mi nie usuwa gdy sa w new files:)

#4985 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 12 kwiecień 2017 - 15:10

Group Track zauważysz chyba jedynie wtedy, gdy masz od nich przesłaną informację o śledzeniu (i oczywiście Ty i delikwenci mają transmisję danych przez connect/smartfon). Samo nie wykryje, to nie radar.

To był mój skrót myślowy. U mnie wszystko załączone + transmisja danych. Wiem, że nie radar - ot taki bajer :).

Zapomniałem podziękować bo jednak dzięki Tobie oraz Twoim opisom na tym forum bardzo dużej praktycznych

porad uzyskałem dzięki którym ogarnąłem bardziej ten licznik, bo manual producenta jest .... .

Dziękuję.

#4986 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 13 kwiecień 2017 - 14:07

Czujnik kadencji dziś mi pierwszy raz dał znać "słaba bateria".

Dziwne bo czujnik ma niecały rok i niewiele był używany (czujnik nowego typu).

Długo może tak pociągnąć jeszcze czy już wymieniać baterie?

#4987 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 13 kwiecień 2017 - 14:24

Czujnik kadencji dziś mi pierwszy raz dał znać "słaba bateria".

Dziwne bo czujnik ma niecały rok i niewiele był używany (czujnik nowego typu).

Długo może tak pociągnąć jeszcze czy już wymieniać baterie?

Skoro daje znać, że słaba to może lepiej wymienić (koszt nieduży) zamiast dywagować ile jeszcze pociągnie... :?

#4988 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 kwiecień 2017 - 18:01

Dziś do e1000 wyszła aktualizacja 12.20.

Mam pytanko do posiadaczy możecie zrobić aktualizację ? 

MI wywala bład że nie można dokończyć aktualizację.

#4989 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 14 kwiecień 2017 - 18:52

Ja mam 12.1 i informację o braku nowych aktualizacji.

#4990 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwiecień 2017 - 18:53

Edge 820 + czujnik prędkości.
Po wjeździe do tunelu dostaje komunikat o utracie sygnalu GPS, prędkość spada na chwile np. z 30 do 15km/h i powraca do 30 (jadę tak samo). Tak jakby przy utracie sygnał przełączał się na czujnik. Sytuacja jest taka sama przy automatycznej kalibracji rozmiaru koła i recznym wprowadzeniu rozmiaru.
Jak zakręcę przednim kołem (na nim jest czujnik) na postoju to prędkość się wyświetla. Stan baterii ok.
Jest na to jakieś rozwiązanie?

#4991 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 kwiecień 2017 - 11:32

Aktualizacja z 11.04.2017 jest dla wszystkich edge mapowych/nawigacyjnych. Poprawka jedna: Fixed an issue that could keep Garmin Express map downloads from working.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

#4992 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 15 kwiecień 2017 - 14:21

Dopiero zaczynam zabawę z EDGE 820 i ciekawi mnie ile i jakie ekrany, z jakimi danymi macie ustawione.

No i ciekawi mnie, czy podczas jazdy macie jakiś jeden ekran, czy przewijacie wiele, oglądając co się da, czy świeci się cały czas, czy tylko podglądacie jak potrzeba.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#4993 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 15 kwiecień 2017 - 20:31

Co prawda mam 520 ale ... jeden ekran z 9 najpotrzebniejszymi polami.
Przewijanie zajmuje czas, odciąga uwagę, wolę skupić się na jeździe.
  • vuki lubi to

#4994 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 16 kwiecień 2017 - 08:51

Panowie czy po ręcznym wgraniu segmentów ze stravy będzie mi automatycznie pokazywał początek kursu jak będę w pobliżu ?

Uprzedzając uwagi: Sam nie sprawdzę bo mam jeszcze premium, więc mi pokazuje :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#4995 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 16 kwiecień 2017 - 10:32

Nie wiem jak to jest w Stravie, nie mam konta premium, ale posiłkuję się innym rozwiązaniem. Odwzorowałem kilka segmentów ze Stravy w Garmin Connect i przerzuciłem je do Garmina. Segmenty pokazuje mi w odległości od 200 do 150 metrów.

#4996 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 kwiecień 2017 - 13:17

Sprecyzuj co rozumiesz przez ręczne wgranie segmentów że stravy. Jeśli to, że mając premium skopiujesz zawartość folderu z segmentami, a nie mając już premium przywróciła je do tego folderu, to... NIE. Te segmenty zostaną usunięte przy synchronizacji (i to pewno przy każdej kolejnej). Ręcznie z gnoza.org - tak, te będą funkcjonować poprawnie o ich początek będzie sygnalizowany na 1/100 mili (ok 160m) przed rozpoczęciem segmentu.

#4997 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 16 kwiecień 2017 - 13:24

Po prostu tworzę segment w Garmin Connect na podstawie tego ze Stravy. Pewnie nie jest on idealnym odwzorowaniem, ale mi to jest potrzebne do tego, żeby wiedzieć kiedy znajomi wyrywają do przodu na klubowych segmentach w czasie wspólnych jazd i zostawiają mnie z tyłu. Za cienki jestem, żeby KOM zbierać ;-)

Warunkiem utworzenia segmentu na Garmin Connect jest wcześniejsze przejechanie trasy, na której on występuje, ale to chyba oczywiste, choć mi zajęło trochę czasu, żeby to ogarnąć.

#4998 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 kwiecień 2017 - 13:59

Łatwiej korzystać z gniza.org - wystarczy skopiować nr segmentu, przy okazji można ustawić z kim chce się ścigać (lub własny wynik)

• 4gotten lubi to

#4999 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 kwiecień 2017 - 14:49

Z tymi segmentami powyżej 100 jest problem gdyż garmin lubi przy takiej ilości pominąć niektóre choć są zapisane w pamięci.

#5000 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 kwiecień 2017 - 15:09

Bo ilość obsługiwanych segmentów to właśnie 100.

Dodaj odpowiedź