Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#5701 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skądz Internetu

Napisano 13 październik 2017 - 11:45

Nie mogę odnalezc, jak skopiowac ślad do Garmin np z Google map albo czegoś podobnego. Coraz częściej jeżdżę po miejscach których nie znam i chciałbym wgrać trasę wczesniej w niektórych przypadkach Podeśle ktoś jakiś link? Dziekuje

#5702 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 13 październik 2017 - 12:33

Synchronizacji jako takiej faktycznie nie robiłem przed samym startem. Mam zawsze telefon przy liczniku. Łączy się chyba sam przy połączeniu bluetooth.

Sprawdzałem na trasie i segmenty, które miały być były na liście na Garminie były cały czas i nic się nie działo.

Konto premium posiadam.

Co jeszcze można zrobić?

Nie wiem o co chodzi, ale dalej nie widać segmentów na Garminie w czasie jazdy.

Może ktoś podać po kolei co należy zrobić przed samą jazdą. Zakładając, że segmenty są zaznaczone jako ulubione w Stravie.

P.S. Muszę coś robić w czasie jazdy?

#5703 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 13 październik 2017 - 12:42

Segmanty trzeba ustawić też w Garmin connect. Tam jest do wyboru albo segmenty garmin albo segmenty strava. Poza tym i zaznaczeniu gwiazdką nic się nie powinno robić. W momencie jak zbliżasz się do segmentu wyskakuje komunikat i tyle

#5704 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 13 październik 2017 - 12:54

Wybrałem Strava w Connect.

#5705 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2017 - 13:48

Nie mogę odnalezc, jak skopiowac ślad do Garmin np z Google map albo czegoś podobnego. Coraz częściej jeżdżę po miejscach których nie znam i chciałbym wgrać trasę wczesniej w niektórych przypadkach Podeśle ktoś jakiś link? Dziekuje

To się nazywa KURS. Kursy planuje się w garmin connect, strava i całej masie innych. Wyszukiwarka i czytaj bo na ten temat informacji od cholery.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5706 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2017 - 18:53

Aktualizacje oprogramowania dla e520/820/1000:

10/10/2017

Fixed configuring Shimano Di2 sensor settings.

Improved the user interface for Vector 3 software updates.

Fixed an issue allowing Connect IQ Apps to disable sensors.

Z czego chyba najważniejsza dla posiadaczy Sh Di2 jest ta pierwsza poprawka ;)

#5707 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 14 październik 2017 - 10:31

Czy jest jakiś specjalny sposób tworzenia kursu żeby na 520 wyświetlało listę punktów kursu?

Chodzi mi o informację za ile km jest skręt w lewo, prawo itd.

Raz wyświetlało mi informacje, kiedy trzeba skręcić, a w kolejnych przypadkach nie ma ani listy, ani informacji w czasie jazdy.

W ustawieniach mam włączone punkty kursu.

Dzięi

#5708 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2017 - 10:58

Dwie możliwości:

Enter (prawy górny przycisk) i w przypadku realizacji kursu masz kolejno:

Przerwij kurs >

Lista punktów kursu >

Strona stanu

[...]

Druga opcja to ekran z listą manewrów jako ostatni w kolejności. Oczywiście o ile jakieś punkty kursu są. Brak informacji wskazuje wyraźnie, że kurs nie zawiera punktów informacyjnych. Zmień narzędzie planowania kursów i będą.

#5709 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 14 październik 2017 - 13:08

Jak się nazywa ekran z listą manewrów.  Szukam i nie widzę nic takiego. 

W jakim jest podgrupie pola danych?

#5710 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 14 październik 2017 - 13:51

Nie wiem o co chodzi, ale dalej nie widać segmentów na Garminie w czasie jazdy.

Może ktoś podać po kolei co należy zrobić przed samą jazdą. Zakładając, że segmenty są zaznaczone jako ulubione w Stravie.

P.S. Muszę coś robić w czasie jazdy?

Może takie pytanie padło, ale nie zaszkodzi, bo widzę niżej pytania o poruszanie się po kursie. 

Czy jeździsz po kursie kursie, gdy oczekujesz wyświetlania zaznaczonych segmentów? 

#5711 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 14 październik 2017 - 14:53

Tak. 

Specjalnie jeździłem po kursie. 

Czyżby wtedy nie wchodziły segmenty?

#5712 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 14 październik 2017 - 15:34

Tak. 

Specjalnie jeździłem po kursie. 

Czyżby wtedy nie wchodziły segmenty?

Tak, wtedy nie działają segmenty. 

Chyba wszystko jasne. 

#5713 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 14 październik 2017 - 16:15

Dzięki:-)

Nie wiem do kiedy szukałbym przyczyny gdyby nie Twoja pomoc.

Pozostaje jeszcze kwestia włączenia listy ze skrzyżowaniami na kursie.

Szukam i nie widzę takiego pola do wyboru. Dodałem pole, ale w kursach nie ma opcji listy punktów. 

#5714 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2017 - 17:38

Segmenty działają o ile są "zaszyte" w kursie. Jeśli jest to kurs garmin connect, to segment musi być ww segmentach garmina (jednak nie muszą być wybrane segmenty garmina, zamiast stravy - w kursie są wyłącznie segmenty garmina), jeśli jest to trasa planowana na stravie, wtedy segmenty będą oznaczone jako początek i koniec (punkty kursu), ale bez informacji o zakrętach, tych strava nie umieszcza w kursie. Omawiałem to szerzej w wątku, wystarczy poszukać.

Taki urok - albo przeniesiesz interesujące Ciebie segmenty Stravy do Connect i wtedy możesz wyznaczyć w Connect kurs, po którym jadąc będziesz informowany o każdym kolejnym (na kursie) segmencie łącznie z informacjami o odległości/czasie do końca segmentu, po zakończeniu którego ponownie będziesz miał nawigację na kursie łącznie z tablicą manewrów i ekranem o manewrach, albo nie jedziesz po kursie i zaliczasz wszystkie segmenty, które masz przed sobą. Proste?

Byłoby prościej, gdyby Strava potrafiła wyznaczyć trasę z uwzględnieniem kursów i pełnych informacjach o nich, zaszyciem w kursie tych danych, wraz z informacjami o zakrętach. Tego nie robi i nie zapowiada się, żeby kiedyś to wprowadzili.

Bez segmentów informacje o zakrętach dają serwisy typu Ride With GPS, Plot a Route itd. Garminowski Connect wstawia informacje o manewrach, ale robi to mało wiarygodnie...

#5715 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2017 - 21:41

Aktualizacja oprogramowania radaru do wersji 3.70: CHANGES: Fixed a Connect IQ light control compatibility issue. Może wreszcie będzie działać poprawnie przełączanie trybów oświetlenia/wyłączanie, bo nie tylko z poziomu CIQ były z tym problemy. Do pobrania przez Express.

#5716 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 18 październik 2017 - 21:47

Aktualizacja oprogramowania radaru do wersji 3.70: CHANGES: Fixed a Connect IQ light control compatibility issue. Może wreszcie będzie działać poprawnie przełączanie trybów oświetlenia/wyłączanie, bo nie tylko z poziomu CIQ były z tym problemy. Do pobrania przez Express.

Zgadza sie, loteria byla z radarem bez lampy, podobnie jak uruchamianie z 3 przycisku DA. Dzisiaj jezdzilem z radarem na nowym sofcie i dzisla ok w polaczeniu z E1030

Natomiast edge czasem potrafi sie wylaczyc 4/5 razy pod rzad, niewiadomo dlaczego :( wczoraj stalo sie to przy zapusywaniu trasy i plik .FIT uszkodzony...

#5717 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2017 - 21:54

Ja już się nauczyłem, że urządzenia garmina w miarę stabilne oprogramowanie dostają po którejś tam kolejnej aktualizacji (o ile nie zepsują czegoś przy okazji), i użytkowanie świeżo po rynkowej premierze może być trochę wkurzające. Do wiosny, może lata powinno być dobrze ;)

#5718 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 18 październik 2017 - 22:09

Ja już się nauczyłem, że urządzenia garmina w miarę stabilne oprogramowanie dostają po którejś tam kolejnej aktualizacji (o ile nie zepsują czegoś przy okazji), i użytkowanie świeżo po rynkowej premierze może być trochę wkurzające. Do wiosny, może lata powinno być dobrze ;)

To mnie pocieszyles 😂 Ale faktycznie 820ka zaczela dzialac dopiero od 8.xx

#5719 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 19 październik 2017 - 12:03

Mam takie pytanie dotyczące e1000. Da się w nim zablokować ekran i przycisku tak żeby nie przerwało aktywność jak urządzenie jest w kieszeń? Dotyczy to aplikacji do trekkingu na e1000.

#5720 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 październik 2017 - 12:40

Jak w każdym z dotykowym ekranem (ale nie tylko, FR/Fenix też) przytrzymanie przycisku do wyłączania i możliwość wyboru pomiędzy zablokowaniem ekranu, lub wyłączeniem. 

Zresztą jest to opisane w instrukcji obsługi na str.2:

Wybierz (przycisk nr 1), aby włączyć tryb uśpienia lub uaktywnić urządzenie. Przytrzymaj, aby zablokować ekran i włączyć lub wyłączyć urządzenie.

• Parker lubi to

Dodaj odpowiedź