Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 13 October 2017 - 12:33
Synchronizacji jako takiej faktycznie nie robiłem przed samym startem. Mam zawsze telefon przy liczniku. Łączy się chyba sam przy połączeniu bluetooth.
Sprawdzałem na trasie i segmenty, które miały być były na liście na Garminie były cały czas i nic się nie działo.
Konto premium posiadam.
Co jeszcze można zrobić?
Nie wiem o co chodzi, ale dalej nie widać segmentów na Garminie w czasie jazdy.
Może ktoś podać po kolei co należy zrobić przed samą jazdą. Zakładając, że segmenty są zaznaczone jako ulubione w Stravie.
P.S. Muszę coś robić w czasie jazdy?
Posted 13 October 2017 - 12:42
Segmanty trzeba ustawić też w Garmin connect. Tam jest do wyboru albo segmenty garmin albo segmenty strava. Poza tym i zaznaczeniu gwiazdką nic się nie powinno robić. W momencie jak zbliżasz się do segmentu wyskakuje komunikat i tyle
Posted 13 October 2017 - 13:48
Nie mogę odnalezc, jak skopiowac ślad do Garmin np z Google map albo czegoś podobnego. Coraz częściej jeżdżę po miejscach których nie znam i chciałbym wgrać trasę wczesniej w niektórych przypadkach Podeśle ktoś jakiś link? Dziekuje
To się nazywa KURS. Kursy planuje się w garmin connect, strava i całej masie innych. Wyszukiwarka i czytaj bo na ten temat informacji od cholery.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 13 October 2017 - 18:53
Aktualizacje oprogramowania dla e520/820/1000:
10/10/2017
Fixed configuring Shimano Di2 sensor settings.
Improved the user interface for Vector 3 software updates.
Fixed an issue allowing Connect IQ Apps to disable sensors.
Z czego chyba najważniejsza dla posiadaczy Sh Di2 jest ta pierwsza poprawka
Posted 14 October 2017 - 10:31
Czy jest jakiś specjalny sposób tworzenia kursu żeby na 520 wyświetlało listę punktów kursu?
Chodzi mi o informację za ile km jest skręt w lewo, prawo itd.
Raz wyświetlało mi informacje, kiedy trzeba skręcić, a w kolejnych przypadkach nie ma ani listy, ani informacji w czasie jazdy.
W ustawieniach mam włączone punkty kursu.
Dzięi
Posted 14 October 2017 - 10:58
Dwie możliwości:
Enter (prawy górny przycisk) i w przypadku realizacji kursu masz kolejno:
Przerwij kurs >
Lista punktów kursu >
Strona stanu
[...]
Druga opcja to ekran z listą manewrów jako ostatni w kolejności. Oczywiście o ile jakieś punkty kursu są. Brak informacji wskazuje wyraźnie, że kurs nie zawiera punktów informacyjnych. Zmień narzędzie planowania kursów i będą.
Posted 14 October 2017 - 13:51
Nie wiem o co chodzi, ale dalej nie widać segmentów na Garminie w czasie jazdy.
Może ktoś podać po kolei co należy zrobić przed samą jazdą. Zakładając, że segmenty są zaznaczone jako ulubione w Stravie.
P.S. Muszę coś robić w czasie jazdy?
Może takie pytanie padło, ale nie zaszkodzi, bo widzę niżej pytania o poruszanie się po kursie.
Czy jeździsz po kursie kursie, gdy oczekujesz wyświetlania zaznaczonych segmentów?
Posted 14 October 2017 - 17:38
Segmenty działają o ile są "zaszyte" w kursie. Jeśli jest to kurs garmin connect, to segment musi być ww segmentach garmina (jednak nie muszą być wybrane segmenty garmina, zamiast stravy - w kursie są wyłącznie segmenty garmina), jeśli jest to trasa planowana na stravie, wtedy segmenty będą oznaczone jako początek i koniec (punkty kursu), ale bez informacji o zakrętach, tych strava nie umieszcza w kursie. Omawiałem to szerzej w wątku, wystarczy poszukać.
Taki urok - albo przeniesiesz interesujące Ciebie segmenty Stravy do Connect i wtedy możesz wyznaczyć w Connect kurs, po którym jadąc będziesz informowany o każdym kolejnym (na kursie) segmencie łącznie z informacjami o odległości/czasie do końca segmentu, po zakończeniu którego ponownie będziesz miał nawigację na kursie łącznie z tablicą manewrów i ekranem o manewrach, albo nie jedziesz po kursie i zaliczasz wszystkie segmenty, które masz przed sobą. Proste?
Byłoby prościej, gdyby Strava potrafiła wyznaczyć trasę z uwzględnieniem kursów i pełnych informacjach o nich, zaszyciem w kursie tych danych, wraz z informacjami o zakrętach. Tego nie robi i nie zapowiada się, żeby kiedyś to wprowadzili.
Bez segmentów informacje o zakrętach dają serwisy typu Ride With GPS, Plot a Route itd. Garminowski Connect wstawia informacje o manewrach, ale robi to mało wiarygodnie...
Posted 18 October 2017 - 21:41
Aktualizacja oprogramowania radaru do wersji 3.70: CHANGES: Fixed a Connect IQ light control compatibility issue. Może wreszcie będzie działać poprawnie przełączanie trybów oświetlenia/wyłączanie, bo nie tylko z poziomu CIQ były z tym problemy. Do pobrania przez Express.
Posted 18 October 2017 - 21:47
Aktualizacja oprogramowania radaru do wersji 3.70: CHANGES: Fixed a Connect IQ light control compatibility issue. Może wreszcie będzie działać poprawnie przełączanie trybów oświetlenia/wyłączanie, bo nie tylko z poziomu CIQ były z tym problemy. Do pobrania przez Express.
Zgadza sie, loteria byla z radarem bez lampy, podobnie jak uruchamianie z 3 przycisku DA. Dzisiaj jezdzilem z radarem na nowym sofcie i dzisla ok w polaczeniu z E1030
Natomiast edge czasem potrafi sie wylaczyc 4/5 razy pod rzad, niewiadomo dlaczego wczoraj stalo sie to przy zapusywaniu trasy i plik .FIT uszkodzony...
Posted 18 October 2017 - 21:54
Ja już się nauczyłem, że urządzenia garmina w miarę stabilne oprogramowanie dostają po którejś tam kolejnej aktualizacji (o ile nie zepsują czegoś przy okazji), i użytkowanie świeżo po rynkowej premierze może być trochę wkurzające. Do wiosny, może lata powinno być dobrze
Posted 18 October 2017 - 22:09
Ja już się nauczyłem, że urządzenia garmina w miarę stabilne oprogramowanie dostają po którejś tam kolejnej aktualizacji (o ile nie zepsują czegoś przy okazji), i użytkowanie świeżo po rynkowej premierze może być trochę wkurzające. Do wiosny, może lata powinno być dobrze
To mnie pocieszyles 😂 Ale faktycznie 820ka zaczela dzialac dopiero od 8.xx
Posted 19 October 2017 - 12:40
Jak w każdym z dotykowym ekranem (ale nie tylko, FR/Fenix też) przytrzymanie przycisku do wyłączania i możliwość wyboru pomiędzy zablokowaniem ekranu, lub wyłączeniem.
Zresztą jest to opisane w instrukcji obsługi na str.2:
Wybierz (przycisk nr 1), aby włączyć tryb uśpienia lub uaktywnić urządzenie. Przytrzymaj, aby zablokować ekran i włączyć lub wyłączyć urządzenie.
- Parker likes this