Nie, nie tylko dla Azjatów:
Edge 520 log zmian:
Ver. 12.30 - 10/10/2017 Fixed configuring Shimano Di2 sensor settings.
Improved the user interface for Vector 3 software updates.
Fixed an issue allowing Connect IQ Apps to disable sensors
wprowadzono tam ważne poprawki dla posiadaczy Di2. Co prawda mnie to nie dotyczy, ale niektórym pewno na tym zależy.
Zawsze robię backup, zresztą przed cofnięciem jest informacja że ustawienia pójdą w cholerę
Póki co z braku czasu nie przywracałem i co za tym idzie nie testowałem czasów, choć narzekania na zmniejszenie czasu działania to chyba nawet od wersji 11?
Póki co wrzuciłem na parapet E1000 z nowym firmware do testów (bez podświetlenia, włączone wifi/bt - ale wifi automatycznie wyłącza się w trakcie aktywności).
Po sprawdzeniu: e1000 pociągnie dłużej niż e520, ale też jest zmniejszenie czasu pracy do 10h (bez 3 minut), rozładowanie 9,6% na godzinę. W porównaniu do poprzedniego testu o tych samych parametrach, to 2h krócej.
Właściwie test robiłem 2 razy, za pierwszym razem często próbował kierować się na najbliższy segment, pod koniec zapętlił się na tym segmencie. Nie ma tego złego, przynajmniej mogłem stwierdzić, że podczas obsługi nawigacji do segmentu rozładowanie wzrosło w okolice 20% (właściwie 19%), czyli 10% więcej.
Serwis na problemy z szybkim rozładowaniem e520 niby radzi zrobienie pełnego resetu - czy to faktycznie może pomóc tego nie wiem, póki co przywróciłem firmware do 12.20 i robię test rozładowania.
Ewentualnie faktycznie można zrobić test po pełnym resecie i porównać czas działania.