Możesz teraz spróbować zaktualizować system i sprawdzić ponownie. Moje próby z e520 wykazały, że po cofnięciu wersji systemu (i oczywiście resecie ustawień), a następnie zaktualizowaniu, edge działa równie długo na nowej wersji systemu.
W E810 ten problem występował również.
Z dziś... zbaczając z kursu, jeśli się zgodzę na przeliczenie kieruje mnie z powrotem na kurs i wskazówki wyświetla. Czyli jest ok.
Bałem się tego przeliczania bo 810 sobie z tym kompletnie nie radził, kończyło się to w większości przypadków zwiechą urządzenia lub całkowitym przeliczeniem trasy do punktu końcowego.
Pozdrawiam
Z tego co pamiętam nie miałem kłopotów z e810 pod warunkiem zachowania zgodności map i kursu. Główną przyczyną zwiech przy przeliczaniu okazywały się mapy, głównie to zjawisko występowało na mapach OSM i wynikało z błędów routingu na tych mapach. Na mapach UMP taki problem chyba nigdy nie wystąpił.
Właśnie sprawdziłem, czy problem z przeliczaniem kursu występuje w e1000. Nie występuje. Na początku miałem automatyczne przeliczanie kursu po zjechaniu z niego i oczywiście tu wszystko działało poprawnie, ponownie sprawdziłem kurs z ustawieniem monitowania czy przeliczać kurs. To również działa poprawnie. Monit jedynie nie pokazuje się podczas wyświetlania informacji o zjechaniu z kursu, wystarczy dotknąć ekranu (lub poczekać aż komunikat przestanie być wyświetlany) i wyświetla się komunikat o możliwości przeliczenia kursu. Bez przeliczenia powrót na kurs wykrywa kurs poprawnie, pojawiają się komunikaty o manewrach (ale miałem tylko na ekranie mapy). Czyli być może problem z nawigacją e1030?