@Matiz17 - to kwestia zaokrąglania danych przez licznik, licznik interpretuje pomiar jako jazdę dopiero po kilku obrotach koła. Dzięki temu nie ma ryzyka, że np. przypadkowe huśtanie się na rowerze na postoju uruchomi czujnik i naliczy Ci kosmiczne wartości prędkości.
Mam porównanie Garmina E800 i zegarka Suunto Ambit. Po każdym treningu, na szosie i w terenie, okazuje się, że Garmin zaniża dystans (a żeby było jeszcze śmieszniej, zapisywane przez niego pomiary prędkości nie zgadzają się z wynikiem dzielenia dystansu przez czas!). Taki już urok jego algorytmu - dzięki większym zaokrągleniom spada nieco precyzja, ale "wygładza się" wiele pojedynczych przypadkowych pomiarów.
Garmin jest niedokładny..... A niby lepszej rzeczy już nie ma.
Zaskoczyłeś mnie, choć domyślałem się, że coś ucina. A jak myślisz jeśli trochę jeżdżę po mieście to w stosunku rocznym ucina mi dużo typu 100 km na 20.000 km ?
To może lepiej nie mieć autopauzy? Ale zaś wtedy gdy stoję na światłach to mi nalicza... w drugą stronę.
@Matiz17 - a może masz ustawiony limit prędkości do AutoPauzy na więcej niż 0 km/h ??
@mikroos - mój EDEK 100"kosmiczne" wartości naliczał właśnie jak limit prędkości AutoPauzy miałem ustawiony na "zero"
po ustawieniu na 5-10 km/h wszystko było ok.
Mam "po zatrzymaniu".
Mogę dać własną prędkość w Auto Pause 4,8km/h. Co to oznacza?
Inne pytanie.
Czy zapisał Wam kiedyś Garmin trasę z inną datą. Mi dwukrotnie się tak zdarzyło, przy czym dziś przed wyjazdem patrzę i zegarek pokazywał 6 minut opóźnienia. Patrzę za parę chwil i już było OK, ale co ciekawe tego samego dnia gdy wieczorem zgrywałem trasę patrzę i zapisana jest trasa w Garmin Connect z dzisiejszą datą, ale z godziną 23:46, czy jakoś tak... i czas ruchu: 427:53:11.
Co ciekawe mam też trasy zgrywane na Ride with GPS i tam rozcina tego GPX-a na dwa w tym jeden zapisuje z datą 2037 rok.
Coś jest nie tak.......... Urządzenie za 1700 złoty nie powinno tak działać.
Dodam, że trasa jest zapisana POPRAWNIE, jedynie są pomieszane godziny..... np. przyjechałem na 15:05 i odjechałem o 17:40 i tego nie ma....... Są godziny bardzo skrochmalone.