Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 replies to this topic

#6301 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 07 June 2018 - 07:48

taa, do 820 także nowy FW 9.10, poprzedni mógł powodować nagłe nieprzewidziane zwiechy urządzenia.

przetestuję 9.10 pod względem baterii dzisiaj. Jeżeli będzie krócej to powrót do FW 8.70 gdzie na baterii można do 12 godzin

poużywać 820.

edit

no to zrobiłem przejażdżkę ...

o ile FW 9.0 to kupa, to 9.10 to kupa kup.

30 minut jazdy i się zawiesił 820. ok, resecik jedziem dalej, 

ciągłe rwanie łączności BT z telefonem - wina po stronie 820.

Aplikacje jakieś dziwne rzeczy zaczęły wyświetlać. Nawet na 9.0 tego nie było.

bateria ( BT on, GPS tylko, podświetlenie 0% - cały czas, czasami śmiganie pomiędzy ekranami i mapką)

FW 9.10 

3 godziny jazdy to zużycie baterii 30%

FW 8.70

3 godziny jazdy to zużycie 20% baterii

takźe przepraszam się ponownie z FW 8.70 i nie zamierzam bawić się betatestera

Garmina jeszcze im za to płacąc.

• Cysiek likes this

#6302 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 07 June 2018 - 08:44

Minusem jest (chyba) brak przesuwania mapy. Można tylko zmieniać skalę, niby na ogół wystarcza, ale nie do końca. O ile w 520 może i mogło to mieć jakieś uzasadnienie (w końcu był projektowany jako bezmapowiec z jakąś tam mapą bazową głównych dróg, widocznych w różnej skali), to w plusie powinni wprowadzić możliwość przesuwania mapy, w końcu taką funkcję posiadają nawet zegarki Fenix, chociaż tam też wprowadzono to w którejś z kolejnych aktualizacji...

Oj tak... możliwość przesuwania mapy to chyba rzecz, której mi najbardziej brakuje w 520 .

PS. Zakładam, że nie można bo nie znalazłem tej opcji, ale zapytam - czy na ekranie mapy w 520 (nie jadąc po kursie) można ukryć na górze pasek z informacją o kierunku w którym jadę (?)

Na pewno znika jak się wejdzie w opcję powiększania/pomniejszania mapy - wtedy wszystkie pola danych znikają. Pytanie czy można w normalnym trybie ekranu mapy ukryć ten 'kompas' na górze.

Wspominałem kiedyś o polu z kierunkiem i siłą wiatru - no to już ktoś takie coś zrobił, zwie się to Wind w 2 wersjach Lite Field. Pierwsza wersja darmowa, ale odświeża co 30 minut i może być ograniczenie liczby żądań api, czyli może nie obsłużyć żądania i nie odświeżyć. Druga odświeża co 5 minut i ograniczeń nie ma, kosztuje symboliczne $5 i pewno idzie większość na opłatę API. Obie wyświetlają z jaką prędkością wieje wiatr, z którego kierunku (np. N) i strzałkę pokazującą kierunek z którego wieje wiatr w stosunku do pozycji jazdy. Czyli wszystko co chciałem ;) choć strzałka jest odwrotnie zorientowana, czyli jeśli wiatr wieje z zachodu to jak dla mnie intuicyjnie byłoby E <- W, a tu jest odwrotnie czyli strzałka pokazuje kierunek gdzie należy się tego wiatru spodziewać, czyli -> W. W sumie żaden problem, a użyteczność spora.

Zgodnie z cennikiem Darksky.net do tysiaka wywołań jest darmowe, kolejne kosztuje $0.0001 czyli koszt duży nie jest, ale jeśli będzie sporo ludków używających pola, to darmowo może być problem ;). Z drugiej strony wydatek 5 dolców na rok to nie majątek. Właściwie mógł dać opcję wpisania własnych danych korzystania z api darknet i wtedy faktycznie limitu by nie było...
No tak czy siak pole działa, darknet daje w miarę realne dane o szybkości wiatru i jego kierunku, dość dobrze działa pozycjonowanie. Warto przynajmniej wypróbować, a w niektórych przypadkach może być naprawdę bardzo przydatnym polem, zwłaszcza w jeździe w grupie, żeby można było dobrze dopasować swoją pozycję.

Super! Dzięki za info o tej apce/polu IQ . Ja już kupiłem pełną wersję Field i od wczoraj testuję w boju. Na razie na dwóch jazdach po ~30KM po Warszawie na otwartej przestrzeni sprawdziło się znakomicie i wskazania pokazywane przez 'strzałkę' pokrywały się z kierunkiem wiatru. Fajne pole, nawet czysto informacyjnie żeby wiedzieć jak nam wieje.

#6303 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądwAw

Posted 07 June 2018 - 16:21

Cześć.
Juz 2 dni garmin 520 wysyła mi do siebie ale dalej, do stravy i endo nie chce...
Rozłączałem i połączałem. Nic.
Co teraz?

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#6304 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 07 June 2018 - 17:10

Nie ustawiłeś aktywności domyślnie jako prywatne? Może akceptując rodo coś zmieniłeś?

#6305 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądwAw

Posted 07 June 2018 - 18:04

Nic nie zmoeniał w ustawieniach... Pp prostu omówił współpracy

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#6306 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 07 June 2018 - 21:48

taa, do 820 także nowy FW 9.10, poprzedni mógł powodować nagłe nieprzewidziane zwiechy urządzenia.

przetestuję 9.10 pod względem baterii dzisiaj. Jeżeli będzie krócej to powrót do FW 8.70 gdzie na baterii można do 12 godzin

poużywać 820.

edit

no to zrobiłem przejażdżkę ...

o ile FW 9.0 to kupa, to 9.10 to kupa kup.

30 minut jazdy i się zawiesił 820. ok, resecik jedziem dalej, 

ciągłe rwanie łączności BT z telefonem - wina po stronie 820.

Aplikacje jakieś dziwne rzeczy zaczęły wyświetlać. Nawet na 9.0 tego nie było.

bateria ( BT on, GPS tylko, podświetlenie 0% - cały czas, czasami śmiganie pomiędzy ekranami i mapką)

FW 9.10 

3 godziny jazdy to zużycie baterii 30%

FW 8.70

3 godziny jazdy to zużycie 20% baterii

takźe przepraszam się ponownie z FW 8.70 i nie zamierzam bawić się betatestera

Garmina jeszcze im za to płacąc.

Trudno się nie zgodzić ... nie dość, że jakoś gorzej chodzi (albo to juz siła sugestii), to w dodatku dalej mi nie działają powiadomienia z telefonu. Aaaa no i jeszcze mi strava live segments też przestało działać haha.
Cholera skoro Garmin jest taki dobry, to aż boje się co oferuje konkurencja. 

#6307 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 June 2018 - 00:20

Wbrew pozorom, może być tylko lepiej :)

#6308 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 08 June 2018 - 06:35

Trudno się nie zgodzić ... nie dość, że jakoś gorzej chodzi (albo to juz siła sugestii), to w dodatku dalej mi nie działają powiadomienia z telefonu. Aaaa no i jeszcze mi strava live segments też przestało działać haha.

U mnie po wgraniu nowego softa 5.0 do Garmina 1030 tez przestaly dzialac powiadomienia i live segments... mozna by rzec ze to norma ;)

#6309 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 June 2018 - 07:02

U mnie segmenty działają. Ale są to segmenty connect, jakoś nie widzę potrzeby używania segmentów stravy po mało pracochłonnym ich przeniesieniu na platformę garmina. Parę minut roboty i po problemie.

Oj tak... możliwość przesuwania mapy to chyba rzecz, której mi najbardziej brakuje w 520 .

PS. Zakładam, że nie można bo nie znalazłem tej opcji, ale zapytam - czy na ekranie mapy w 520 (nie jadąc po kursie) można ukryć na górze pasek z informacją o kierunku w którym jadę (?)

Na pewno znika jak się wejdzie w opcję powiększania/pomniejszania mapy - wtedy wszystkie pola danych znikają. Pytanie czy można w normalnym trybie ekranu mapy ukryć ten 'kompas' na górze.

Super! Dzięki za info o tej apce/polu IQ . Ja już kupiłem pełną wersję Field i od wczoraj testuję w boju. Na razie na dwóch jazdach po ~30KM po Warszawie na otwartej przestrzeni sprawdziło się znakomicie i wskazania pokazywane przez 'strzałkę' pokrywały się z kierunkiem wiatru. Fajne pole, nawet czysto informacyjnie żeby wiedzieć jak nam wieje.

Czyli żeby sama mapa była plus dwa pola danych z dołu? Oczywiście, że można, w ustawieniu nawigacji chyba domyślnie jest to na górze wyświetlane "zawsze", można jeszcze wybrać tylko podczas nawigacji i nigdy (chyba).

Pole kierunku wiatru jest na tyle przydatne, że chociaż jeżdżę na ogół bez smartfona, bo nie lubię klocka wozić i mam trochę spokoju (stąd nie wiem, czy działają powiadomienia w FW 5.0 czy nie - niby miały lepiej działać, a widać nie bardzo - dziś sprawdzę puszczając do siebie sms ;)), to przed wyjazdem pobieram dane o sile i kierunku wiatru i na krótsze jazdy wystarczy bez problemu, a i jest świadomość czy szarpać się na segmenty, czy odpuszczać (ostatnio dwa wyśrubowane wpadły - wind doping rulez!). Jest na tyle przydatny, że warto zapłacić te parę $ subskrypcji.

Wbrew pozorom, może być tylko lepiej :)

Pobożne życzenia. Mogę do konkurencji całą listę wrzucić i czekać do usranej śmierci na realizację. Zasada prosta: czym prostsze urządzenie i mniej możliwości oferuje, tym mniejsze problemy z oprogramowaniem, bo po prostu jest mniej do zrobienia i spierniczenia przy wprowadzaniu nowych funkcji. O ile nowe funkcje będą możliwe, często nie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6310 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 08 June 2018 - 13:52

Zamówiłem 520 plus. :)
Dzięki Panowie.

#6311 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 posts

Posted 08 June 2018 - 16:17

W 1030 mam loterię z wysyłaniem treningu do connect i stravy. Nie wiem od czego to zależy, szczególnie, że jak wylacze edge i ponownie włączę to zazwyczaj wysyła natychmiast.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

#6312 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 June 2018 - 16:53

Pobożne życzenia. Mogę do konkurencji całą listę wrzucić i czekać do usranej śmierci na realizację. Zasada prosta: czym prostsze urządzenie i mniej możliwości oferuje, tym mniejsze problemy z oprogramowaniem, bo po prostu jest mniej do zrobienia i spierniczenia przy wprowadzaniu nowych funkcji. O ile nowe funkcje będą możliwe, często nie.

Możliwe, ale kupiłem Wahoo ponad pół roku temu i nic nigdy się nie zepsuło, żadnej zwiechy. Dostałem dokładnie to za co zapłaciłem.

Co z tego że kupię urządzenie z milionem funkcji, jak połowa nie działa, a reszta nie wiadomo kiedy przestanie :)

• andrzejmakal likes this

#6313 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 08 June 2018 - 18:50

W 1030 mam loterię z wysyłaniem treningu do connect i stravy. Nie wiem od czego to zależy, szczególnie, że jak wylacze edge i ponownie włączę to zazwyczaj wysyła natychmiast.

od jakiegoś czasu w 820 jest to samo z tym, że w FW 8.70, 8.80 wyłącz/wlącz to wyśle

a w FW 9.0 i 9.10 to była loteria i nie zawsze tak działało, przy tym synchronizacja garmin connect na nowym firmwarze (via BT) trwa wieki.

więc luz, przyzwyczajaj się do niespodziewanego. dobrze, że jeszcze samemu można podłączyć plik :) .

#6314 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 June 2018 - 20:57

Możliwe, ale kupiłem Wahoo ponad pół roku temu i nic nigdy się nie zepsuło, żadnej zwiechy. Dostałem dokładnie to za co zapłaciłem.

Co z tego że kupię urządzenie z milionem funkcji, jak połowa nie działa, a reszta nie wiadomo kiedy przestanie :)

No patrz, a u mnie też żadnej zwiechy i nic się nie zepsuło. Dostałem dokładnie to, za co zapłaciłem. Ciekawe jakie masz na myśli  urządzenia z milionem funkcji, z których działa tylko pół miliona, drugie pół miliona nie działa... Proponuję zakup licznika z jedną funkcją, będziesz zadowolony. 

Patrząc na log aktualizacji firmware elemt'a to ostatnie pół roku tylko naprawy błędów w oprogramowaniu. Faktycznie bezbłędne urządzenie, nie ma co. 

Sprawdziłem komunikaty, działają. Przynajmniej SMS'y.

Przypadkiem sprawdziłem ekran segmentów. No fajnie, można wybrać spośród kilku układów pól, ilość pól z danymi do 6 sztuk, można dodać to co jest faktycznie potrzebne czyli np. moc, tętno, czy nawet czas przed/za (chociaż to może być wyświetlane graficznie) lub przewaga/strata w jednostkach odległości (i to akurat przydatne). Czyli wyświetlić profil wysokości z punktami ścigającego i ściganego, oraz pola dystansu do celu, czasu do celu, czasu przed/za, przewaga/strata, moc (średnia z 3/10s), tętno. No i segment pod całkowitą kontrolą. 

#6315 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 08 June 2018 - 21:49

Dzisiaj jechałem, i segmenty już działały. Nie wiem czy to zasługa aktualizacji map czy po prostu włączenia i wyłączenia urządzenia.
Powiadomienia niestety cały czas nie działają :<

#6316 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 June 2018 - 23:34

@prozor, a jaką opinię można mieć o Garminie czytając ten wątek?

Być może gdybym kupił, to też by działał poprawnie, ale wolałem nie ryzykować

• andrzejmakal likes this

#6317 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 June 2018 - 08:00

No właśnie nie wiem co się dzieje z waszymi Garminami. Używałem modelu 500 przez 6 lat, od 2 lat Vivoactive3 HR, teraz od pół roku 520. Chyba raz miałem sytuacje ze garmin nie zapisał mi treningu i to przez własne niedopatrzenie jak pamiętam.

Aplikacja mobilna jest ok, szkoda tylko że nie działa w trybie offline. Z garminconnect korzystam sporadycznie (workouts), aktualizacje robię expressem jak podłączam garmina do komputera przy okazji wrzucania kursów które robię używając stravy.

#6318 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 09 June 2018 - 08:31

może "usypianie" apki connect ?
ja jak mi nie wysyła automatycznie po zapisaniu [nie mam komunikatu od apki, że coś się załadowało] to uruchamiam apkę connect i wtedy zaczyna się synchronizować

apka connect na androida jest chyba najsłabszym ogniwem bo podobno na japku zawsze działa dobrze 

#6319 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 June 2018 - 15:06

@prozor, a jaką opinię można mieć o Garminie czytając ten wątek?

Być może gdybym kupił, to też by działał poprawnie, ale wolałem nie ryzykować

A widziałeś kiedyś forum, na którym użytkownicy tylko pławili się w zachwytach nad swoim sprzętem? Bo ja nie. Nie pisze się o tym jak to fajnie działa (no, czasami - przy recenzji), ale gdy są z czymś problemy. Czym prostszy sprzęt tym problemów pewno mniej (edge 500?), ale czym więcej funkcji tym łatwiej o problemy. Oczywiście można z funkcji nie korzystać, no i problemów nie będzie ;) Albo kupić prosty licznik, wychodząc z założenia, że się nie kupi czegoś co ma kupę fajnych i potrzebnych funkcji, ale ktoś tam z czymś tam ma problemy, tak więc kupować nie ma po co... Błędne założenie. Fakt, w życiu nie kupiłbym sprzętu świeżo na rynek wypuszczonego, którego oprogramowanie długo będzie cierpieć na choroby wieku dziecięcego, ale jeśli działa stabilnie, to dlaczego nie?

#6320 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 09 June 2018 - 15:43

To prawda, piszą zazwyczaj niezadowoleni albo gdy są jakieś problemy

Reply to this topic