Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 replies to this topic

#6341 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 11 June 2018 - 18:44

Garmin 520 Plus

1. Podczas ładowania, Garmin sam się włączył - tak ma być ??

2. "Odpoczynek" - to wg Garmina  tętno spoczynkowe ? (tętna max, podaje mi za niskie, ale rozumiem sam to skoryguje)

3. Mam wersję oprog. 2.60, aktualizuje się sam poprzez Garmin Connect ?

4. Garmin pokazał mi włączone mapy: Standard Basemap NR, Cycle Map EU 2017.10 i Map EU 2014.20 - hm, gdzie mogę te mapy wybrać ?

A  opcji "Nawigacja" mam mapy: Garmin, Garmin Europe i Garmin Taiwan -  to rozwinięcia Cycle Map ??

5. Sparować można tylko jeden telefon ? :/

6. Korzysta ktoś z apek zainstalowanych w urządzeniu: Best Bike Split i TrainingPeaks ?? 

6a. Nie mam natomiast apki Yelp ? (może po aktualizacji się pojawi ).

7. 60 dni na Strava Premium ma od chwili kupna czy od mojego aktywowania ?

W pudełku mam dwa uchwyty na mostek plus jeden na "wysięgniku".

#6342 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 June 2018 - 22:30

1. Tak - bo możesz ładować podczas pracy, ale możesz wyłączyć. 
  2. Nie wiem, czy odpoczynek to tętno spoczynkowe, raczej tętno w granicach pierwszej strefy. Zakresy tętna podajesz w swoim profilu connect: urządzenie -> ustawienia urządzenia -> ustawienia użytkownika.
  3. Tak, przez connect mobilny, ale to może trochę potrwać, lub express (sugerowane),  ewentualnie system -> sprawdź aktualizację. 
  4. Prawdopodobnie: nawigacja -> mapa -> wybór mapy. 4a - NIE, to nie nazwy map, a położenia biur (?) Garmina w USA (chyba), Europie (to w UK) i na Tajwanie. Możesz nawigować do tych miejsc, o ile chcesz dymać do UK lub dalej :P
  5. Tak.
  6. Pewno ktoś korzysta, bo inaczej nie byłoby ich ;) - najprawdopodobniej ktoś, kto korzysta z tych serwisów (ja nie ;)). Yelp - normalnie sobie ją instalujesz i masz.
  7. Od aktywacji na Strava.

• System likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6343 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 12 June 2018 - 07:13

G 520 Plus.

Nie wiem kiedy z GC została przesłana aktualizacja, ale 520 Plus praktycznie sam się zaktualizował w kilkanaście sekund :)

Z map to chyba Cycle Map EU 2017.10 jest sensowna ubite drogi ?

A z tym parowaniem tylko z jednym telefonem to słabo, bo mam dwa telefony.

Apka Yelp bardzo wolno chodzi i nie chcę jej. :)

Poza tym O.K. :)  - jak na razie.

#6344 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 June 2018 - 07:32

Mapa 2017.10, a nie przypadkiem 2018.10? Ta pierwsza to lekko stara jest, druga widocznie poprawiona. Nie wiem jak z czytelnością obszarów zalesionych, dla mnie na tak małym ekraniku zlewa się las z drogami, w 2018.10 nieco lepiej (przynajmniej na 1030), drogi leśne czarne i jakoś można rozróżnić od tła lasu (ewentualnie chyba można zmienić skalę włączania obszarów), stąd często wolę mapę OSMapa-LIGHT jest czytelniejsza, zwłaszcza na małych ekranach przeboleć można (a nawet trzeba) zazielenienia obszarów leśnych, za to od razu widać, które drogi są drogami gruntowymi. Zresztą ta mapka ma o wiele mniej informacji (raczej mało potrzebnej typu zarysy domów itd), dzięki czemu jest szybka i o wiele mniej obciąża procesor: wyświetla się szybciej, lepiej odświeża na ekranie itd.

Mapy Cycle garmina to mapy OSM, tak więc główna różnica to nie tyle routing, który będzie raczej odpowiadać innym mapom OSM, a raczej odmiana kolorystyczna tejże mapy. No chyba, że Garmin w swojej odmianie dopracowuje coś pod kątem jazdy rowerem np. routing po najczęściej używanych drogach przez rowerzystów.

#6345 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 12 June 2018 - 19:19

Tak mapa  - Mapa 2017.10 - mapy się aktualizują przez GC ?

Mam w opcjach włączone wszystkie mapy - którą zostawić by Garmin sobie sam ich nie wybierał ?

Jak sobie ustawię 4 ekranów i każdy ekran będzie miał 10 pól danych do zauważalnie bardziej wzrośnie konsumpcja baterii ?

A tętno odpoczynek to nie jest czasem to: " Tętno odpoczynku to różnica między tętnem podczas ćwiczeń i tętnem na 2 minuty po ich zakończeniu. Przykład: po typowym biegu treningowym zatrzymujesz stoper. Tętno wynosi 140 uderzeń serca na minutę. Po 2 minutach braku aktywności lub odpoczynku tętno spada do poziomu 90 uderzeń na minutę. Tętno odpoczynku to wynik odejmowania 90 od 140, czyli 50 uderzeń. "  za fenix 3/HR.

#6346 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 12 June 2018 - 21:56

Przejechałem się dzisiaj na rowerze przy okazji testując połączenie BT. Przy "sofcie" 8.40 nie było żadnych problemów ze zrywaniem połączenia pomiędzy telefonem a Edge 820. Ani razu nie doszło też do rozłączenia czujników. Wodotryski z 9.10 nie są mi potrzebne, tak że jakoś przeżyję ten 8.40 ;)

#6347 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 June 2018 - 22:10

System: te "wszystkie" mapy to pewno INTL Standard Basemap to mapa bazowa, baaaardzo ogólna, przysłowiowych kilka dróg na krzyż, pokazywana tylko wtedy, gdy brak pokrycia mapą główną czyli: Cycle Map EU (w 2018.10 dzielone na North East i South West) ta mapa to to co widzisz na ekranie w postaci dróg, lasów itd., DEM Map (informacje o wysokościach DEM = Digital Elevation Model) - dzięki temu możesz mieć profil wysokości przy nawigacji z urządzenia (kursy z connect mają zaszyte dane DEM, ale jeśli w urządzeniu są to mogą być wykorzystane) i Geocode Map EU - baza adresowa: wpisujesz adres i jedziesz, bez tego wyszukiwania adresem nie będzie. Jeśli nie używasz innych map np. OSM, UMP itd, to sugeruję włączyć wszystkie fabryczne, ewentualnie mapę bazową można pominąć, bo i tak wiele nie wnosi, a pokrycie jest mapą CM (no chyba, że wyjedziesz poza Europę, ale wtedy i tak przydałaby się jakaś solidniejsza mapa, a nie informacja, że jesteś np. w USA).

Ilość pól danych ma marginalne znaczenie do zużycia energii. Fakt, odświeżanie każdego pola coś tam pobiera, ale bez przesady.

Edge chyba "oficjalnie" nie informuje o tętnie odpoczynku po 2 minutach od zatrzymania, albo ja zapisywałem szybciej i nie czekałem tych 2 minut na komunikat jak w Fenix. Trzeba spróbować, może się pokaże. Ale w strefach treningowych faktycznie mam tętno odpoczynku 30 uderzeń/min, na pewno nie jest to tętno spoczynkowe, aż tak niskiego to ja nie mam ;)

• System likes this

#6348 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 posts

Posted 13 June 2018 - 06:18

Przejechałem się dzisiaj na rowerze przy okazji testując połączenie BT. Przy "sofcie" 8.40 nie było żadnych problemów ze zrywaniem połączenia pomiędzy telefonem a Edge 820. Ani razu nie doszło też do rozłączenia czujników. Wodotryski z 9.10 nie są mi potrzebne, tak że jakoś przeżyję ten 8.40 ;)

Jeżeli dorzucisz do tego 2 razy większe zużycie baterii w 9.10 (11-12%) to wyjdzie na to że 8.40 jest jedyną sensowną wersją w tej chwili i nie ma co kombinować z innymi  ;)

#6349 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 13 June 2018 - 06:46

Jeżeli dorzucisz do tego 2 razy większe zużycie baterii w 9.10 (11-12%) to wyjdzie na to że 8.40 jest jedyną sensowną wersją w tej chwili i nie ma co kombinować z innymi  ;)

Wczoraj z 8.40 zużycie wyniosło ok 5%/h przy włączonej nawigacji (tryb GPS), tryb zapisu SMART, 3 czujnikach i sparowanym telefonie. Podświetlenie 30% wygaszane po 30 sek.

Nie zamierzam kombinować z innymi, chociaz u mnie przy 9.10 zuzycie przy ustawieniach jak powyżej nie było zauważalnie wyższe I wyniosło max 6-7%/h

#6350 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 13 June 2018 - 07:23

kwestia jest czym mierzycie zużycie energii?

1. za pomocą % pokazywanych na 820?

2 za pomocą IQ Battery Up Down (która realnie pokazuje)?

jeśli pkt 1 to wyniki odbiegają od rzeczywistości, dlaczego nie wiem,

a średnia z pkt 2 już bardziej realna jest i u mnie przy FW 8.71

wychodzi  średni 7%.

potestuję FW 8.40 kiedyś.

nota bene, Garmin Polska przyjął gwarancję po raz 2 na "halo" na wyświetlaczu bez bólu, (mam odesłać urządzenie)

dziwne bo za pierwszym razem pluli się, ze Niemczech kupiony, folia naklejona itp . Średnia to 7 miesięcy.

Jest jakaś wypożyczalnia liczników rowerowych Garmina w Polsce?

#6351 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 14 June 2018 - 10:08

Macie wpisane kontakty - dotyczy to funkcji wykrywania kolizji, oraz informowania o tym fakcie wybranych osób.

Wyczytane w sieci: "czy chcemy wykorzystać satelity systemu GLONASS (co zmniejszy czas pracy o około 20%)" - chyba nie aż tyle ?

#6352 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 June 2018 - 11:05

Kontakty i informowanie o wypadku, przetestowane, ale nie używam. 

Bzdura, a właściwie naleciałość z pierwszych wersji z E510, gdzie był chyba osobny odbiornik glonass i tam faktycznie mógł zeżreć więcej prądu. Po prostu sobie sprawdź testem "parapetowym" z włączonym i wyłączonym glonass i porównaj czasy pracy/rejestracji. Góra pół h różnicy.

• System likes this

#6353 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 14 June 2018 - 11:12

Kontakty dzialaja, musi byc apka connect w tle zalaczona, boninaczej nie wysle powiadomienia przy kolizji
  • System likes this

#6354 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 14 June 2018 - 11:51

Alert o kolizji to mam przy co drugim do hamowaniu do 0 xD. Raz mi przyciął się garmin i nie mogłem ni cholery przerwać wysyłania wiadomości.

Natomiast raz jak zaliczyłem glebę po wpadnięciu w głęboki piasek to zadziałało. Jesli faktycznie zadziała, gdy będę kiedyś tego potrzebował, to faktycznie fajna funkcja. Na razie wywołuje salwy śmiechu podczas gdy podjeżdżam na lokalne ustawki :)

#6355 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądDolnyśląsk

Posted 14 June 2018 - 12:32

Mój Garmin Edge (6-cio letni) już nadaje się do wymiany. Zapewne przez to że był zalany wiele razy po jeździe w terenie, a te gumowe ochronki na wtyki mi się od dawna nie domykają... Teraz co chwila wyskakuje błąd "MX Receiver not supported" albo "wrong USB adapter", a komputer go nie wykrywa. 

Będę wymieniał go w supporcie Garmin Polska. Dostałem od nich propozycję wymiany na ten sam model, ale nowy egzemplarz za 450zł z dwuletnią gwarancją. Zamierzam się na to zdecydować i jutro wysłać starego Garmina. Co o tym myślicie? To dobry deal czy w tym roku nie opłaca się już wrzucać w kasy w bądź co bądź stary sprzęt? Ten Edge 800 nie ma ani bluetooth ani WIFI ani strava live segments... ale te kilka lat działał dobrze, bardzo dobrze... :)

#6356 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 June 2018 - 12:37

Raczej nie nowy, ale odnowiony. Nie wiem, czy jest sens zostawać przy 800.

#6357 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądDolnyśląsk

Posted 14 June 2018 - 12:40

Odnowiony - to prawda, ale w stanie jak nowy i z gwarancją 2 lata. Zresztą ten co mam 6 lat też kupowałem jako refurnbished... :) i działać działa, ale na pewno ma zalany wtyk USB i to jest jego głównym problemem + pełno rys na wyświetlaczu.

Wkurza mnie brak BT / WiFi, a Strava Segments to taka zabawa i nie jest ważne, ale fajnie by było... Szkoda że nie ma żadnej możliwości wymiany na inny model ;(

#6358 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 14 June 2018 - 12:43

Bierz odnowiony, sprzedaj, dopłacić i kup nowszy model. Trochę zabawy z tym będzie ale parę złotych zostanie w kieszeni.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#6359 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądDolnyśląsk

Posted 14 June 2018 - 12:55

Bierz odnowiony, sprzedaj, dopłacić i kup nowszy model. Trochę zabawy z tym będzie ale parę złotych zostanie w kieszeni

To też rozważam. Tak naprawdę to kilka stów w kieszeni, dołożę jeszcze trochę i będzie 520.

Ale znając życie zostawię 800 bo nie będzie chcialo mi się bawić... To jest świetny sprzęt wg mnie, ale faktycznie te braki w dzisiejszych czasach denerwują - podłączanie do kompa po każdym treningu itd...

#6360 hoffi

hoffi
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 June 2018 - 14:54

Alert o kolizji to mam przy co drugim do hamowaniu do 0 xD. Raz mi przyciął się garmin i nie mogłem ni cholery przerwać wysyłania wiadomości.

Natomiast raz jak zaliczyłem glebę po wpadnięciu w głęboki piasek to zadziałało. Jesli faktycznie zadziała, gdy będę kiedyś tego potrzebował, to faktycznie fajna funkcja. Na razie wywołuje salwy śmiechu podczas gdy podjeżdżam na lokalne ustawki :)

W moim przypadku stało się takie coś przed zawodami.

Udało się przed czasem anulować wysyłanie wiadomości o zagrożeniu, ale ekran o tym nie zniknął i garmin się zawiesił. To już 2 raz gdy zrobił mi podczas tej funkcji takie jaja. Jeszcze raz i wraca na reklamację....

Ogólnie wrażenia po przesiadce z 810 mega słabe :/

Reply to this topic