Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6421 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2018 - 22:15

Bzdura jakaś. Procesor ten sam. 520 to żadna nawigacja, tylko jazda po kursie. 4,5h? Coś miał skopane w konfiguracji, albo jeździł na 100% podświetlenia, chociaż i tak mi zdecydowanie dłużej trzymało (ale na 100% non stop nigdy nie jeździłem). Ewentualnie bug po aktualizacjach, wystarczy wykonać reset do ustawień fabrycznych na nowym firmware i pracuje bardzo długo.

Przywróciłem USTAWIENIA FABRYCZNE.

Jestem na etapie przenoszenia danych -> niestety mapa wygląda tak samo jak wyglądała: w trybie nocnym mapa jest na jasno.

Co robić?

Czy w ogóle sprawdzałeś wyświetlanie na innej mapie, czy tylko mapa garminowska? Bo jak na innej mapie np. dowolnej OSM takie same dziwne wyświetlanie, to chyba faktycznie zostanie zgłoszenie do serwisu. Ale jak na innej mapie będzie normalnie, to widocznie jakiś problem z mapą - czyli pobrać ponownie...

• System lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6422 Matiz17

Matiz17
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 28 czerwiec 2018 - 22:37

Czy w ogóle sprawdzałeś wyświetlanie na innej mapie, czy tylko mapa garminowska? Bo jak na innej mapie np. dowolnej OSM takie same dziwne wyświetlanie, to chyba faktycznie zostanie zgłoszenie do serwisu. Ale jak na innej mapie będzie normalnie, to widocznie jakiś problem z mapą - czyli pobrać ponownie...

Po przywróceniu ustawień fabrycznych przebiegi znikły, ale np. układ na ekranach danych nie znikł, tak jak autopauza. Pewnie gdzieś to jest zapisywane.

Co ciekawe, licznik miałem 0,01km (być może włączyłem start trasy, a po chwili ją odrzciłem), a teraz patrzę i mam 0,00km :D

Ale ważniejsza rzecz - wracając do mapy:

Podkreślę: stało to się po aktualizacji mapy ORAZ gdy mocno oddalę to pokazuje poprawnie!
Wszedłem w Ustawienia -> Profile aktywności -> Matiz -> Nawigacja -> Mapa -> O mapie (Wybierz mapę) -> i tam mam:

1. włączone - INTL Standard Basemap, NR

2. włączone - Garmin Cycle MAP EU, North East,

3. włączone - Garmin DEM Map EU 2017.20

4. włączone - Garmin Geoc-ode Map EU 2018.10

5. włączone - Garmin Cycle Map EU, South West, 2018.10

W jaki sposób sprawdzić wyświetlanie na innej mapie niż garminowska? Bawiłem się z wyłączaniem i czasami zdarzało się, że nie było całkowicie nic (ciemno jak w trybie NOC).

Bawiłem się też z tym "Auto" / "Wysoki kontrast".

Może są jeszcze jakieś inne opcje ustawienia mapy?

W jaki sposób pobrać ponownie mapę? Jedyna opcja jaką widzę to:

Widzę opcję w Garmin Express "Zainstaluj mapę ponownie". Ewentualnie zrobię to jutro, bo dzisiaj niestety nie mam 3 godzin.

Zgłoszenie do serwisu nie brzmi najlepiej :/

Dodane: 29.06.2018 01:18

Jednak pobrałem na nowo mapy, niestety efekt jak poprzedni.

Mam dwa pytania oprócz tego, że to co napisałem wcześniej aktualne:

1. Macie Garmin Edge 1000, ktoś robił aktualizację mapy w ostatnim czasie????

2. Jak wrócić do poprzedniej mapy? Jak ją zainstalować? A może ktoś ma w swoim Garminie mapę która jeszcze nie jest zaaktualizowania i podzieliłby się?

M.

#6423 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 czerwiec 2018 - 07:05

Gdzie najlepiej pobrać nowe mapy do urządzeń garmina masz w wątku pierwszym tego tematu. Pobierasz mapę, zmieniasz nazwę (chociaż z tym co masz pewno kolidować nie będzie, ale każda nowa mapa domyślnie nazywa się gmapbmap.img - względy zgodności ze starymi urządzeniami zmienić na dowolną nazwę np. polska.img) wrzucasz na kartę do foldera \garmin odznaczasz użycie map EU (DEM odpowiada za rysowanie wysokości przy wyznaczeniu nawigacji, Geocode to baza adresowa), a zaznaczasz użycie tylko pobranej mapy. 

Tak, przed sprzedażą mojego 1000 robiłem reset - właściwie przypadkiem to usunął mi się cały folder \garmin i myślałem, że będzie większy problem, ale po restarcie odtworzyło prawie wszystko jak przy resecie do ustawień domyślnych, oczywiście bez ustawień użytkownika, profili, map czy plików językowych, po włączeniu odtworzył to co fabryka dała (język do wyboru był tylko angielski), musiałem pobrać pliki językowe (właściwie tylko PL) no i mapy. Działały oczywiście poprawnie. Przy okazji odpowiedziałem sobie na pytanie co by było, gdyby zaformatować dysk Edge. Ano nic - urządzenie odtwarza najważniejsze pliki niezbędne do uruchomienia i działania, czyli musi być jakaś kopia systemu w pamięci, co w sumie nie powinno dziwić, bo użytkownicy różne numery odwalają i pewno format też potrafią zrobić...

Mapy pobrane z serwisu garmina mają swoje indywidualne pliki odblokowujące, przeniesienie z urządzenia na urządzenie nie jest możliwe (chyba), będzie komunikat, że nie można odblokować map. 

#6424 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 05 lipiec 2018 - 18:43

Dzisiaj spotkała mnie dziwna niespodzianka. Świeżo naładowanego Garmina edge 820 wrzuciłem na uchwyt i ruszyłem na miejsce spotkania. Przejechałem 4km wszystko chodziło bez zarzutu, dojechałem na miejsce, gadka szmatka i nagle patrze, że ekran wygasł. Próbuje go włączyć i nic. Nie pomagały resety 10 sekundowe.

Po powrocie do domu podłączyłem go pod kompa, a tutaj niespodzianka stan baterii 1% - czyli jakimś magicznym sposobem rozładował się ze 100% do 0 w ciągu 15 minut. Ktoś miał taką sytuacje? Nie kumam o co chodzi.

Dzięki temu miałem niepowtarzalną okazje przejechać trening bez żadnego punktu odniesienia innego niż wyczucie. Musze powiedzieć, nie sądziłem, że tak dokładnie będę w stanie wskazać prędkość z która się poruszamy w zasadzie w ciemno :). Generalnie śmieszne, ale nie polecam.

#6425 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2018 - 21:57

Prawdopodobnie miałeś rozładowany już na samym początku. Żeby rozładować akumulator w ciągu 15 minut to trzeba sporego poboru prądu, jajka mógłbyś pewno na nim usmażyć, taki powinien być gorący.

Właściwie jazda bez licznika czy chociażby jego wskazań jest jak najbardziej polecana, niejako powrót do korzeni i czerpanie przyjemności z samej jazdy. Polecam ;)

A tak jeszcze info sprzętowe: Garmin wprowadza nowy model Explore 

cf-lg-7ba5e3a4-8ec0-476c-84f3-8302d84e92

w odróżnieniu od poprzednich modeli, dość mocno bazujących na edge 810, 1000, 820 (zawsze miały identyczne obudowy/ekrany i pewno elektronikę, co modele na których bazowały), ten wydaje się co prawda być podobny do e1030, ale jednak nie jest to po prostu 1030 z obciętymi programowo funkcjami. Tzn. częściowo pewno jest, ale cięć jest nieco więcej np. ekran przycięty z 3,5" do 3", obudowa nieco mniejsza (choć o 3mm grubsza!), akumulator znacznie mniejsza pojemność, bo ma wystarczyć tylko do 12h co wydaje się sporym błędem, no chyba, że dla garmina explore to niedzielny turysta... Z drugiej strony zawsze można podłączyć power bank, choć nie wiem, czy da się podłączyć dedykowany do e1030, jeśli nie to mała strata, port ładowania jest w dobrym miejscu i bez problemu można ładować go w czasie jazdy. Oczywiście Explore pozbawiony jest praktycznie wszystkich funkcji treningowych, jednak cenowo jak na garmina jest bardzo atrakcyjny: to już nie pułap Explore 1000, który kosztował 430€, ani nawet Explore 820 (kosztujący 280€), a cena została ścięta do poziomu ceny niższej niż kosztujący 280€ model 520. Czyli ile? Biorąc pod uwagę fakt, że Edge 130 kosztuje 200€, nasuwa się cena o 50€ wyższa. I faktycznie w cenniku taka cena została umieszczona. Explore został wyceniony na 250€ (bez 1 centa). 

• Marcin321 lubi to

#6426 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 06 lipiec 2018 - 06:46

Dzisiaj na ibood.com można kupić za 805 zł zegarek Vivoactive 3 - uniwersalny zegarek do biegania, na rower, na basen czy do innych aktywności. Oczywiście na rowerze nie jest tak wygodny jak edge, choć daje rade. Pomiar hr z nadgarstka lub opaski na klatkę, komunikacja z czujnikami prędkości i kadencji ANT+ oraz wszystkimi innymi biegowymi i outdorowymi. Możliwość wgrywania planów treningowych z GC. Brak chyba tylko parowania z miernikami mocy. Żona używa pierwszej generacji Vivoactive od 2 lat - świetne urządzenie. 

http://www.ibood.com...n=PL_template_0

Przepraszam, że w tym wątku poświęconym tylko edge, ale może komuś się przyda. 

pozdr

#6427 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 06 lipiec 2018 - 12:22

Na RWGPS z tego co zauważyłem pojawiła się możliwość eksportu kursu do pliku FIT . Rozumiem że jest bardziej polecany na E520 niż TCX? Czy *.fit ma rownież ograniczenie co do max długości znaków w komunikatach cuepoints? (Bodajże 9 z tego co pamietam było juz opisane w tym wątku)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#6428 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 lipiec 2018 - 19:14

TCX w porównaniu do fit to przede wszystkim o wiele większy rozmiar pliku. Sam fit raczej nie ma takich ograniczeń, ale może być ograniczenie rwgps. Sprawdź.

#6429 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skądz Internetu

Napisano 08 lipiec 2018 - 11:23

Czy ktos sie orientuje gdzie kupie baterie do Edge 1000?

#6430 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 lipiec 2018 - 11:37

Jak objawia się słabnąca bateria w opasce HR ?

Podczas ostatniej jazdy wskazania tętna zaczęły zawieszać się na jakiejś przypadkowej wartości. Po odciągnięciu od skóry na chwilę coś tam się zmieniało i znów Garmin wskazywał stałą wartość. Później przestałem się już bawić opaską. 

To bateria w opasce, czy coś innego ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6431 hank

hank
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 08 lipiec 2018 - 12:17

Podstawa, wyciągnąć baterię i dokonać pomiaru multimetrem.

#6432 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 08 lipiec 2018 - 16:15

Czy ktos sie orientuje gdzie kupie baterie do Edge 1000?

np aliexpres, ebay itp.

#6433 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 lipiec 2018 - 21:45

Na allegro też jest np. tu.

#6434 glowki

glowki
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 09 lipiec 2018 - 06:31

Witam, zapisało mi trening w Garmin Connect jak zawsze, ale nie został on przeniesiony do Stravy i TrainingPeaks. Do tej pory wszystko super działało, aktywności się synchronizowały. Dwa dni wcześniej edge 1000 musiał mieć jakiś błąd bo zapisał mi trasę z inna datą i tak samo przesył danych do stravy i TP poszedł z złą data, na platformach pozmieniałem i jest ok. Ale teraz nic nie mogę zrobić, na nowo połączyłem się z platformami i jedyne co nowe aktywności zapisują się i synchronizują. Udało mi się ręcznie wczytać plik z Garmin Connect do TrainingPeaks, Ale do stravy nie mogę, krzyczy że jest błąd. Czy ktoś spotkał się z czymś takim, Jak wczytać plik z Garmin Connect do stravy ? Bardzo mi zależy na tym treningu.

#6435 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 lipiec 2018 - 06:48

Podobnie/to samo co u Matiz17. Sprawdź wpis #6407 i kolejne, użyj narzędzi fitfiletools.com (jest w pierwszym wątku jako polecany) -zestaw narzędzi do naprawy problemów z plikami fit.

Jeśli tylko chcesz importować do Strava bez naprawy, to po prostu eksportuj aktywność (już ze zmienioną datą) z GC jako tcx i ten plik importuj w Strava.

#6436 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądDolnyśląsk

Napisano 09 lipiec 2018 - 07:42

Mój Garmin Edge (6-cio letni) już nadaje się do wymiany. Zapewne przez to że był zalany wiele razy po jeździe w terenie, a te gumowe ochronki na wtyki mi się od dawna nie domykają... Teraz co chwila wyskakuje błąd "MX Receiver not supported" albo "wrong USB adapter", a komputer go nie wykrywa. 

Będę wymieniał go w supporcie Garmin Polska. Dostałem od nich propozycję wymiany na ten sam model, ale nowy egzemplarz za 450zł z dwuletnią gwarancją. Zamierzam się na to zdecydować i jutro wysłać starego Garmina. Co o tym myślicie? To dobry deal czy w tym roku nie opłaca się już wrzucać w kasy w bądź co bądź stary sprzęt? Ten Edge 800 nie ma ani bluetooth ani WIFI ani strava live segments... ale te kilka lat działał dobrze, bardzo dobrze... :)

Tak dla informacji: 

Mimo, że support zapewniał, że nie mam możliwości wymiany na nowszy model nawet za większą opłatą, to... dostałem mimo wszystko Edge 810 hihi :D super sprawa, Garmin dostał ode mnie kolejny wielki plus!

• Prozor lubi to

#6437 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 11 lipiec 2018 - 17:20

W moim e820 zaczeło robić się "halo" i pewnie zaraz poleci na gwarancję więc mam pytanie? Jaki inny model rozważyć zamiast e820? Zastanawiam się czy nie sprzedać licznika jak wróci Nowy z gwarancji. Najlepiej z możliwością wgrania map, może e1000?

#6438 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 11 lipiec 2018 - 18:56

Panowie krótkie pytanko, rozjeżdżają mi się wskazania mocy, po synchronizacji ze Stravą i GC jest kilkanaście .W mniej niż na liczniku.

Na TP po synchronizacji pokazuje tyle co na liczniku. 

Licznik Edge 520 plus, pomiar Power 2max.

A jak macie ustawioną rejestrację mocy - z uwzględnieniem zer czy nie?

Bo chyba tutaj tkwi problem.

#6439 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 lipiec 2018 - 21:53

ZAWSZE z uwzględnianiem zer. No i oczywiście zapis co 1 sekundę, nie smart.

• vpablov lubi to

#6440 Matiz17

Matiz17
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 12 lipiec 2018 - 00:06

Tak tak - dla tych co chcą mieć jak najdokładniejsze statystyki to najlepszy zapis co 1 sekundę.

Wrócę do tematu mapy w trybie nocnym.

Kolega który również ma Edge 1000 pisał mi, że tak samo u niego mapa wyświetla się w trybie nocnym na jasno. Co ważne jak dokładniej się przyjrzałem to ona jest na jasno, ale np. ślad wyznaczonej trasy jest na ciemno. Tylko ślad - ale jednak jest różnica, więc to chyba nie jest błąd. Tylko pytanie: dlaczego Garmin zdecydował się na taki bubel?! Moim zdaniem mapa na jasno w nocy jest bez sensu, lepiej było jak było wcześniej i stąd moje pytanie: jest opcja wrócenia do mapy sprzed tej aktualizacji aby móc na niej działać ???

Dodaj odpowiedź