Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11834 odpowiedzi w tym temacie

#7261 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 czerwiec 2019 - 18:41

Są to na pewno pełne mapy, pewnie dość ubogie. Jest też możliwość ściągnięcia samych ścieżek.

Oczywiście da się to zrobić tak jak to opisujesz, ale ręczne klikanie najpierw na TF a potem jeszcze w Garminie dla np. 30 kursów (gdzieś tyle znalazłbym interesujących ścieżek w TPK) to straszna robota. Niestety pewnie stopniowo się za to wezmę, bo wydawanie w ciemno 60zł to sporo.

#7262 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8623 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 czerwiec 2019 - 06:50

Żadna straszna robota: w przeglądarce internetowej przeglądasz ścieżki, zaznaczasz dodając do listy życzeń (wishlist), w apce IQC Trailforks pobierasz je i ustawiasz kursy pod siebie. Albo na miejscu wchodzisz w apkę i sprawdzasz co masz w pobliżu, wskazujesz ścieżkę po której chcesz jechać, pobierasz i jedziesz kursem.  Jeśli to faktycznie Ciebie przerasta, to 6 dych to przecież nie majątek, a "strasznej roboty" unikniesz. Albo kup 530/830 ;). Chociaż szczerze nic w tym strasznego nie widzę, kilka(naście) minut zajmuje pobranie kursów (ścieżek) całego interesującego na dany wyjazd obszaru, wraz z dopasowaniem kolorystycznym wyświetlania na Edge. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7263 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 czerwiec 2019 - 19:54

Witam.A ja mam pytanie jak zaktualizować mapy Edge 820 ,cały czas mam komunikat  że za mało miejsca  mapy mają  około 9 GB  licznik ma 14 GB  a podają ze mam zwolnic do co najmniej 16 GB czyli jest to nie wykonalne przez Garmin Express,albo ja cos zle robię proszę o jakąś poradę

#7264 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 27 czerwiec 2019 - 19:56

Mało memorki na pc masz, nie w garminie

#7265 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 czerwiec 2019 - 20:29

O Dzięki za szybką odpowiedz to już mi rozjaśniłeś umysł hehe na systemie partycji C  trzeba mieć na pewno te 16 gb a mam mniej !! jeszcze raz dzięki

#7266 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 czerwiec 2019 - 19:25

Prozor, wiesz może czemu aplikacje IQ mają takie ograniczenia?

1. Nie da się korzystać z aplikacji przez WiFi, tylko przez telefon.

2. Nie da się włączyć aplikacji podczas trwania aktywności.

To pierwsze da się przeżyć, ale to drugie mnie ostro wkurzyło jak się okazało, że muszę zakończyć aktywność przed załadowaniem trasy ze Stravy.

#7267 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 czerwiec 2019 - 19:43

Witam.

Posiadam dwa "komputerki" rowerowe Garmin Edge Explore, które są w użytkowaniu przez moją żonę oraz drugie przez córkę. Niestety ale zauważyłem że w obydwóch występuje podobny problem. Urządzenia wyłączają się podczas jazdy kiedy połączone są z telefonami (Samsung Galaxy A7 (2018) - android 9.0 oraz Samsung Galaxy J5 (2017) - android 8.0). Zrobiłem pewien "eksperyment": podczas jazdy w jednym czasie z dwoma urządzeniami jedno zostało odłączone od telefonu i działało poprawnie, natomiast drugie zostało podłączone do telefonu ale pomijając funkcję Livetrack i Grouptrack. I to urządzenie działało poprawnie do momentu kiedy nawiązało się połączenie telefoniczne i wtedy Edge wyłączył się. Kiedy Livetrack w urządzeniu Edge Explore jest włączone i połączone z telefonami oraz przekazywana jest pozycja urządzenia Edge wg. mnie wtedy następuje wyłączenie Explorera. Po przeanalizowaniu chronologii zdarzeń, myślę że kłopoty rozpoczęły się po aktualizacji map do ver. 2019.10. Aktualizacje przebiegły bez problemu i zakończyły się sukcesem. Aktualizowałem je na ver. fw 4.10., po czym nastąpiła aktualizacja fw. do ver. 4.30. Jak już wcześniej napisałem tak i w wersji fw. 4.10 jak i 4.30 następuje permanentne wyłączanie Explorerów. Wydaje mi się że zjawisko to rozpoczęło się po aktualizacji map z 2018.10 do 2019.10.
Czy ktoś z Was, który użytkuje Garmin Edge Explore również ma podobne problemy? A może komuś udało się rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam
Voytheck

:) 

#7268 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8623 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2019 - 22:36

Jeśli to problem z mapą, to po prostu użyj innej mapy np. OSM i sprawdź czy to występuje. Możesz również zrobić reset do wartości fabrycznych (najlepiej przyciskami), bo czasami po aktualizacjach mogą różne kwiatki wychodzić. Jeśli dalej będzie to występować (albo znajdziesz przyczynę, np. problemem faktycznie będą mapy), to zgłaszaj problem do [email protected] - tu reagują dość sprawnie.

Prozor, wiesz może czemu aplikacje IQ mają takie ograniczenia?

1. Nie da się korzystać z aplikacji przez WiFi, tylko przez telefon.

2. Nie da się włączyć aplikacji podczas trwania aktywności.

To pierwsze da się przeżyć, ale to drugie mnie ostro wkurzyło jak się okazało, że muszę zakończyć aktywność przed załadowaniem trasy ze Stravy.

WiFi jest wyłączone podczas aktywności. Nie wiem, czy API IQ umożliwia wymianę danych przez WiFi, raczej nie, dopuszczone jest tylko przez BT.

Aplikacje miały działać "zamiast", a nie równolegle do zapisów aktywności. Taki był pierwotny zamiar, który właściwie jest zrealizowany tylko w paru aplikacjach. Za to aplikacje typu Strava Routes (czy jak to zwał) właściwie mogłyby działać obok rejestrowanej aktywności, ale musiałyby funkcjonować jako widżet - czyli po wywołaniu widżetu robi to do czego został przeznaczony czyli pobiera jakąś trasę. Wystarczyłaby niewielka przeróbka (chyba ustawienie typu na widżet wystarczyłoby) i po problemie. System operacyjny Edge ma dość ograniczone możliwości i działanie wielozadaniowe z równolegle uruchomioną aplikacją (domyślnie: rozbudowaną) raczej byłoby mało możliwe.

Rozwiązanie do załadowania tras ze strava podczas aktywności? Oczywiście istnieje, choć trochę dookoła. Najpierw zainstalować aplikację Strava to GPX

Smartfon -> wejscie na konto strava przez przeglądarkę internetową (apka nie udostępnia tras), dotknięcie trasy do pobrania, otworzenie jej w Strava to GPX, nacisnąć GPX, wybrać ikonę "Garmin", trasa pobierze się i otworzy mobilny connect, który przekonwertuje gpx na kurs (trzeba podać typ kursu np. szosa), można wyedytować kurs nadając mu nazwę czy docelową prędkość. No i wystarczy wysłać do urządzenia. 

Albo po prostu tworzyć trasy w Connect zamiast w Strava, jakoś nie uważam, żeby kreator tras Strava czymś szczególnym się wyróżniał.

Przy okazji w/w apka StGPX jest całkiem praktyczna - może służyć nie tylko do pobierania gotowych tras, ale również np. do importu różnych aktywności i przesyłaniu ich do przeróbki na kurs, czy nawet pobierania segmentów w celu przeróbki na kurs, czy segment garmina.

https://www.youtube....h?v=KcXBbV6L9iA

#7269 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 czerwiec 2019 - 23:03

Jeśli to problem z mapą, to po prostu użyj innej mapy np. OSM i sprawdź czy to występuje. Możesz również zrobić reset do wartości fabrycznych (najlepiej przyciskami), bo czasami po aktualizacjach mogą różne kwiatki wychodzić. Jeśli dalej będzie to występować (albo znajdziesz przyczynę, np. problemem faktycznie będą mapy), to zgłaszaj problem do [email protected] - tu reagują dość sprawnie.

Oczywiście pierwsze co zrobiłem to reset do ustawień fabrycznych, oczywiście że problem został zgłoszony do Garmina ale upływają dni, tygodnie a problem dalej istnieje. Wyłączałem różne mapy i problem dalej występuje. Postanowiłem wyinstalować inne mapy i pozostawić tylko: Garmin Cycle Map EU North East 2019.10 wer. 19.10 oraz Garmin Cycle Map EU South West 2019.10 wer. 19.10, zamierzony efekt nie został osiągnięty. Napisałem do Garmin'a aby udostępnili mi pliki z mapami w starej wersji czyli 2018.10, z którymi EE służyły beż problemu, chciałem podmienić pliki aby móc korzystać z urządzeń jak przed instalacją map 2019.10. Niestety ale Garmin odpisał mi że nie udostępniają plików w celu downgrade.

:) 

#7270 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwiec 2019 - 12:57

Rozwiązanie do załadowania tras ze strava podczas aktywności? Oczywiście istnieje, choć trochę dookoła. Najpierw zainstalować aplikację Strava to GPX

Smartfon -> wejscie na konto strava przez przeglądarkę internetową (apka nie udostępnia tras), dotknięcie trasy do pobrania, otworzenie jej w Strava to GPX, nacisnąć GPX, wybrać ikonę "Garmin", trasa pobierze się i otworzy mobilny connect, który przekonwertuje gpx na kurs (trzeba podać typ kursu np. szosa), można wyedytować kurs nadając mu nazwę czy docelową prędkość. No i wystarczy wysłać do urządzenia. 

Albo po prostu tworzyć trasy w Connect zamiast w Strava, jakoś nie uważam, żeby kreator tras Strava czymś szczególnym się wyróżniał.

Przy okazji w/w apka StGPX jest całkiem praktyczna - może służyć nie tylko do pobierania gotowych tras, ale również np. do importu różnych aktywności i przesyłaniu ich do przeróbki na kurs, czy nawet pobierania segmentów w celu przeróbki na kurs, czy segment garmina.

https://www.youtube....h?v=KcXBbV6L9iA

Dzięki, przyjrzę się. Szczególnie możliwości pobierania segmentów jako kurs, bo jak się okazuje wspaniała Strava nie ma tak podstawowej funkcjonalności. Ze Stravy korzystam głównie ze względu na to, że mam tam już jakąś bazę tras i "pożyczanie" tras z aktywności innych użytkowników. To ostatnie też jest trochę upośledzone, bo przy zapisie aktywności jako trasę, Strava nie odtworzy przebiegu 1:1 tylko odpali jakieś swoje algorytmy psując przy tym ślad. Na szosie pewnie się to nie zdarza, ale w terenie często napotykałem ten problem.

#7271 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8623 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 czerwiec 2019 - 13:15

Tym też "pożyczysz" przebieg tak jak być powinno.

#7272 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 12:19

Mam pierwszy raz z synchronizacją Edge 820 po treningu. Wyskakuje mi, że przesłanie jazdy nieudane. Mimo, że w Garmin Connect się pojawiła, ale w Training Peaks, Stravie i Endomondo nie. 

Po próbie synchronizacji przez Garmin Express wyskakuje taki komunikat. 

Zrzut-ekranu-2019-06-30-o-13-16-53.png

Coś da się z tym zrobić czy przepadło? 

#7273 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 13:15

dzisiaj jest jakiś błąd na serwerach Garmina.

Podłacz  Garmina  do kompa, otwórz folder aktywności i ręcznie dodaj plik fit do Strava - TP.

• Bzyk lubi to

#7274 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 13:17

Wyeksportowałem z GC i ręcznie wrzuciłem w inne serwisy, ale dziękuję. "Dobrze" wiedzieć, że nie tylko mnie problem dotyczy.

#7275 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 14:45

ja dzisiaj akurat korzystałem z Bolta :lol:

#7276 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 czerwiec 2019 - 17:54

Cos nie dzialaja mi powiadomienia na EDGE 830 - tzn. nie widze jak dostaje sms czy jak ktos dzwoni.

Nie wiem teraz czy to wina Edge czy moze Xiaomi i jakis tam może ''uprawnien'' .W kazdym razie krąże, krążę    po 1 i 2 gim i nie potrafię tego rozwiazać. 

( te wysyłanie treningów też nie jest takie super, najczęsciej trzeba czekać i czekać)

#7277 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 czerwiec 2019 - 18:05

Raczej kwestia telefonu. Trzeba się tam sporo naklikać, żeby zadziałało.

• big75 lubi to

#7278 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 18:21

Na moją 830 po ostatniej aktualizacji przychodzą z kolei kilka razy te same powiadomienia. Mam wrażenie, że w wersji 3.50 więcej popsuli niż poprawili.

#7279 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 czerwiec 2019 - 18:28

Thx  jakos dalem rade- teraz widać  ,  punkt 1 z Video  nie bylo zaznaczone  .

#7280 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8623 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 czerwiec 2019 - 19:06

Od kiedy wprowadzili możliwość powiadomień ze wszystkich dostępnych aplikacji (wszystkie lub do wyboru) nie mam powiadomień o połączeniu telefonicznym, pozostałe powiadomienia i owszem, działają, ale kto dzwoni (i czy w ogóle ktoś dzwoni) tego mogę co najwyżej się domyślać. Uprawnienia są, w teorii powinno działać. Nie działa. Zgodnie z przysłowiem: "co się polepszy, to się popieprzy". 

Na moją 830 po ostatniej aktualizacji przychodzą z kolei kilka razy te same powiadomienia. Mam wrażenie, że w wersji 3.50 więcej popsuli niż poprawili.

No nie wiem, mianowicie co, bo wrażenie to sobie można mieć... Naprawili sporo i do dość upierdliwych przypadłości:

Edge 830 Ver. 3.50 - 06/26/2019  

We have made changes to prioritize ANT+ connections in the sensor search UI and highly encourage anyone having sensor or phone connectivity issues to remove and reconnect all of their sensors.
We recommend using the ANT+ connection on a sensor with your Garmin devices. There are no customer facing benefits to using the BLE connection unless that is the only option for the sensor to be used and there are often additional features to be gained by using ANT+ with a Garmin device. We see the main customer benefit of a BLE connection on a sensor to be for usage with indoor training apps running on smartphones, tablets, or home desktops at this time.
Fixed a connectivity issue that could cause ANT+ or BLE sensors to lose connection and never reconnect.
Fixed an issue with Bluetooth communication that was impacting phone connectivity and device power down stability.
Fixed a shutdown that could occur when calculating a route.

Dodaj odpowiedź