Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#7281 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 30 June 2019 - 19:46

Zlecę testy laboratoryjne, aby poprzeć wrażenie naukowym dowodem. Po aktualizacji wywaliło Varię i 15 minut spędziłem, aby raczyła się połączyć. Dziś totalne zawieszenie systemu w trakcie aktywności, konieczny reset. FTP po aktywności wyznaczyło mi na ponad 1500W. Powiadomienia przychodzą te same. Przed aktualizacją akurat u mnie wszystko działało bez większych zgrzytów. To co sobie Garmin napisze w wykazie zmian to mnie słabo interesuje. Urządzenie powinno działać tyle i aż tyle. Przez 1,5 roku Wahoo nawalił mi 3 razy (raz błąd po aktualizacji, dwa jakieś problemy z synchronizacją). W Garmin przez 1,5 miesiąca udało mi się pobić rekord Wahoo. Generalnie po Bolt, to 830 jest dla mnie rozczarowujący, jakbym nie był zadowolony z Varii i nie zaklinał rzeczywistości.

#7282 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 June 2019 - 20:47

Czyli nic się nie zmieniło, nowe urządzenia kupować nie wcześniej, niż pół roku po premierze. Sam tak robię, minimum pół roku, czy nawet rok. I dotyczy to nie tylko Garmina, ale właściwie wszystkiego, co ma oprogramowanie. Czyli prawie wszystko, może za wyjątkiem młotków itp.

Takie coś: Katastrofy 737 Max. Boeing zatrudnił do tworzenia oprogramowania amatorów - nawet tam programiści po taniości czy nawet za darmo...

Patrząc na log poprawek/aktualizacji Wahoo elemnt (bolt - bazuje na niemalże tym samym hardware i software) to jakbyś go kupił zaraz po premierze to sądzę, że też nie tryskałbyś optymizmem. Fakt, Bolt pojawił się później i miał już zdecydowanie bardziej dopracowane w większym bracie oprogramowanie, stąd nawet po premierze był już całkiem stabilnym urządzeniem.

Sprawdzę u znajomego, czy mu radar dobrze funkcjonuje w e530 i czy też miał propozycje 1,5 kW FTP.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7283 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 30 June 2019 - 22:29

U mnie po aktualizacji e830 wszystko dziala, powiadomienia (tak jak poprzednio czyli ok) radar bez problemu, swiatla tez...

#7284 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 01 July 2019 - 07:55

Generalnie po Bolt, to 830 jest dla mnie rozczarowujący

Wciąż nie mogę zrozumieć, jak można pomimo tylu negatywnych opinii ,wydać tyle kasy na takie nie działające G...no

Czyli nic się nie zmieniło, nowe urządzenia kupować nie wcześniej, niż pół roku po premierze

Kpina...

#7285 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 01 July 2019 - 08:29

U mnie po aktualizacji e830 wszystko dziala, powiadomienia (tak jak poprzednio czyli ok) radar bez problemu, swiatla tez...

Widać w Garminach nie jest tak, że coś NIE DZIAŁA globalnie, tylko przypadki "osobnicze". U mnie nie jest tak, że padło i już. Po prostu są momenty kiedy coś nawala - a to jedno, a to drugie. Dziś na dojeździe do pracy było ok, wczoraj na 150km przy upale 33-38 stopni urządzenie świrowało. 

#7286 kubsonbike

kubsonbike
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 01 July 2019 - 10:06

Witam ponownie.

Potrzebuję pomocy bardziej ogarniętych w temacie Garmina niż ja. Chodzi o rysowanie trasy/kursu, wgrywanie, a następnie nawigację po śladzie. Opiszę jak ja to robię, a następnie na czym polega problem.

Do planowania trasy używam dwóch stron: gpsies, oraz komoot. Niezależnie od tego gdzie wyrysuję ślad i tak ląduje on na moim koncie gpsies, gdzie podlega ewentualnym poprawkom (sprawdzam, czy przebiega w 100% po asfalcie, maksymalnie spłaszczam redukując liczbę punktów), a następnie jako gpx track wgrywany jest do Connecta. Stamtąd (wiadomo) zaciąga się na Edga i można nawigować.

Teraz problem - niezależnie od tego co zrobię ze śladem i tak składa się on z mniejszej czy większej ilości nazwijmy to "docelowych punktów pośrednich", co oznacza, że w przypadku dajmy na to ostatniej trasy wyliczał kurs do pierwszego punktu, a po osiągnięciu zaczynał liczyć do kolejnego. Kolejny znajdował się może 1 km dalej, więc Edge zaczynał wariować (pikać obliczając trasę, kazał zawracać), a ja zbliżałem się do kolejnego punktu. Ślad jako taki widać, ale zamiast nawigacji krok po kroku miałem ciągłe obliczanie trasy.

Jak sobie z tym poradzić? Jak zaplanować trasę/ślad/kurs, tak aby prowadziła od startu do mety bez żadnych punktów pośrednich?

Mam nadzieję, że problem opisałem zrozumiale i z góry serdeczne dzięki za pomoc!

Pozdrawiam :)

#7287 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 posts

Posted 01 July 2019 - 10:11

To jeszcze napisz do jakiego edge. Bo starsze miały dość mocne ograniczenia, co do ilości punktów.

#7288 kubsonbike

kubsonbike
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 01 July 2019 - 10:13

To jeszcze napisz do jakiego edge. Bo starsze miały dość mocne ograniczenia, co do ilości punktów.

Edge 820

#7289 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 July 2019 - 10:15

To nie ma większego znaczenia, najwyżej obcięłoby nawigację po 500 punkcie (chyba).
Raczej zastanawia mnie, jaki plik pobierasz do wysyłki do connect. Pobierz jako TCX Course i powinno być ok.

Bo wygląda to tak, jakbyś pobierał "punkt drogi" (gpx waypoint) i nawiguje od punktu do punktu... Ewentualnie daj do pobrania to co wysyłasz co connecta.

#7290 kubsonbike

kubsonbike
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 01 July 2019 - 10:19

To nie ma większego znaczenia, najwyżej obcięłoby nawigację po 500 punkcie (chyba).
Raczej zastanawia mnie, jaki plik pobierasz do wysyłki do connect. Pobierz jako TCX Course i powinno być ok.

Pobieram GPX Track, przy czym na gpsies jak i w Connect wyświetla się jako jednostajny ślad bez punktów pośrednich. Mój problem pojawia się po zaimportowaniu na Edge'a. Spróbuję wgrać jako TCX i dam znać czy pomogło :)

#7291 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 July 2019 - 10:23

Pobieram GPX Track

No i tu jest pies pogrzebany. Masz pobrać KURS (Course). Track będzie prowadzić od punktu do punktu. 

• kubsonbike likes this

#7292 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 01 July 2019 - 10:26

Hargin, dnia 30 Cze 2019 - 20:46, napisał:snapback.png

Generalnie po Bolt, to 830 jest dla mnie rozczarowujący

Wciąż nie mogę zrozumieć, jak można pomimo tylu negatywnych opinii ,wydać tyle kasy na takie nie działające G...no

Kpina...

Cena rzeczywiscie jest trochę z kosmosu ale urządzenie jest generalnie OK w sumie nawet specjalnie nie żałuję tej kasy, a czas pracy na baterii to dla mnie naprawde kosmos

( przynajmniej po porównaniu do 820).Tutaj ponad 7h jazdy na podświetlaniu 60% -zostało .....ca 70 % baterii- a cały czas mam włączoną mapkę.( IQ MINI Dashboard) , bez podświetlania to jakieś grosze zjada.

Poza tym b pomocne wykresiki nadchodzących podjazdów -sprawdzone w Alpach na podjazdach 20 km+  ( choć niekiedy błędy ale to chyba związane z niedokładnoscią danych DEM niż samym opr) https://media.correr...pro-700x467.jpg

- nachylenie jest ok 

- projektowanie trasy- da sie i to nawet dosć szybko

- co niby nie działa z tych istotniejszych funkcji

#7293 kubsonbike

kubsonbike
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 01 July 2019 - 10:26

No i tu jest pies pogrzebany. Masz pobrać KURS (Course). Track będzie prowadzić od punktu do punktu. 

Ok, sprawdzę. W międzyczasie wysłałem PW z ostatnią trasą która sprawiała problemy, nie ona pierwsza zresztą.

#7294 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 01 July 2019 - 11:11

Mam problem z baterią w edge 520. Ma już 3 lata, na początku trzymał około 15 h tak jak deklarował producent, teraz przy wyłączonym bluetooth, samym gps bez glonass i minimalnej jasności ekranu wytrzymuje około 6h... Da się coś zrobić? Bo chciałbym np pojechać dłuższą trasę i już musiałbym ładować powerbankiem po kilku godzinach co trwa...

#7295 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 July 2019 - 11:22

Parę razy było wałkowane - na początek (najpierw kopia zapasowa - patrz pierwszy post wątku) reset do wartości fabrycznych (guzikowo przy starcie - pewniej). Później przywrócić co najwyżej profile z ustawieniami ekranów, albo lepiej sprawdzić działanie zaraz po resecie: w pełni naładowany na parapet i niech rejestruje dane do wyczerpania baterii (najlepiej bez podświetlenia i oczywiście autopauzy). Sprawdzisz ile działa. Później przywrócić dane i ewentualnie kolejny test. Jeśli akumulator do wymiany, to zamówić na alliexpres (albo szukać w PL), sam aku to koszt do 5 dych, z pleckami do 120 zł.

przykład: http://pl.aliexpress...ed-1fa9326ed4b9

http://pl.aliexpress...ed-1fa9326ed4b9

#7296 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 01 July 2019 - 13:42

Zresetowałem, nie wiem czy dobrze bo np osobiste rekordy zostały, ale reszta fabrycznie. Zaraa zrobię test gps+glonass, wlaczoby bt oczywiście bez autopauzy, z jasnością 0%. Pewnie 6h padnie. Wczoraj na treningu 3:07 bez postojów z jasnością 0 samym gps, bez bt zeżarło aż 53%...

Zapomnialem dodać: wcześniej ustawiłem ekrany i sparowalem z telefonem i GC

#7297 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 July 2019 - 19:50

Powinno wszystko wyczyścić, po restarcie powinien być ekran konfiguracji danych począwszy od wyboru języka. 

#7298 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 01 July 2019 - 19:51

No i był.

Po 6 h z bt, gps+glonass i 0% jasności zostało zaledwie 17%.

#7299 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 July 2019 - 20:06

O ile wskaźnik % działa poprawnie. Bo z tym różnie może być, może się okazać, że 1% (lub coś w okolicy) może trzymać przez parę godzin... Jeśli jednak akumulator przestanie zasilać edge po parunastu minutach, to rozważałbym jednak wymianę akumulatora.

#7300 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 01 July 2019 - 20:24

O cholera o tym nie pomyślałem.. Faktycznie kiedyś jechałem na bd niskich % zaskakujaco długo w stosunku do tego jak uciekaly te pierwsze więc zaraz wlacze go ponownie i zobacze ile wytrzyma z tymi 17%.

Pytanie tylko jak wymienić baterie 😂 tam nawet śrubek żadnych nie ma. Może wy jesteście magikami i cyborgami z waszymk przebiegami ale ja nie.

Reply to this topic