Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7341 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:26

Szykuje się spora aktualizacja dla E830/530:

Changes made from version 3.50 to 3.55 (BETA):

• Made visual improvements to ClimbPro, including more granular coloring on the ClimbPro chart and the ability to preview future climbs.
  • Made ClimbPro a separate screen in the timer loop, so the elevation screen is still available during a climb.
  • Fixed issues with ClimbPro that caused the climb or list screens to display improperly.
  • Added new ClimbPro messages to activity FIT files.
  • Changed the Incident Detection setting to be set for each activity profile, and defaulted the setting to OFF for Mountain and E-Mountain profiles where false positives can be more likely due to terrain and riding style.
  • Fixed an issue where Incident Detection could get re-enabled if the user has emergency contacts listed in Garmin Connect.
  • Fixed an issue where prompts could appear over the Incident Detection alert, so it could not be acknowledged by the user.
  • Added the ability to disable the ForkSight page that appears when you stop during a Mountain activity.
  • Added the ability to turn off Grit, Flow, and Jump recording in FIT files for Mountain and E-Mountain activity profiles.
  • Added the ability to turn off jump alerts in Mountain and E-Mountain activity profiles. Jumps will still be recorded in the FIT file but you will not be alerted during your ride.
  • Improved the MTB Navigation interface to utilize the new Riding Area and parking lot data available in the 2019.10 Trailforks map.
  • Fixed an issue where the map zoom and orientation were not properly returning to their original values after the ForkSight page was displayed in a Mountain activity.
  • Fixed some map drawing issues with the latest 2019.10 Trailforks maps.
  • Started using 7-day GPS ephemeris data instead of 3-day data, to improve positioning when new ephemeris data is not available.
  • Added protections against injecting bad GPS ephemeris data that could come from older versions of Garmin Express.
  • Fixed issues with popularity routing.
  • Fixed an issue that could cause the device to generate large activity files and freeze during navigation.
  • Fixed an issue where the battery would not charge to 100%.
  • Increased the minimum sharp bend warning speed to 15mph.
  • Fixed an issue causing erroneous FTP values.
  • Modified the FTP test to lap at the end instead of stopping the timer so the ride will continue to record when the test completes.
  • Fixed incorrect automatic gear selection for Di2 shifters.
  • Fixed an issue where Di2 battery empty was improperly reported as eBike battery empty.
  • Fixed issues with the cycling dynamics page.
  • Added the ability to choose between two different radar tones.
  • Fixed a display issue with the power zone chart.
  • Fixed some display issues with the lap summary data screen.
  • Improved the interface for editing data fields on the map screen.
  • Added extra layout options to the map page to support a larger elevation profile.
  • Made improvements to the elevation profile for segments embedded in a course.
  • Fixed an issue where Connect IQ data fields could only be added to the current activity profile.
  • Implemented better user feedback to convey the LiveTrack status.
  • Improved overall device stability.

• dfq lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7342 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:49

Z innej beczki ;)

Nowe API Garmina do przesyłania treningów powoli zaczyna być wykorzystywane przez coraz więcej firm np. Trainerroad, czy darmowe ERGDB.

Jak patrzę, to Alex od przejęcia ergdb od Iana zrobił kupę dobrej roboty. Z akcentem na "dobrej" ;)

Biblioteka użytkownika, dobra integracja z programami zewnętrznymi np. Maximum Trainer (obecnie również darmowy), dostęp do ergdb bezpośrednio z programu, podobnie w GoldenCheetah można pobierać treningi z dedykowanego "chart'u" (po pobraniu), ale to głównie www z filtrem dla GC. 

Ergdb używa również API Garmina do wysyłania treningów do urządzeń garminowskich: opis jak to zrobić w 30 sekund.

W odróżnieniu od Wahoo gdzie niestety trzeba pobierać pliki ręcznie (póki co?) jest to szybkie i przyjemne.

Najpierw oczywiście trzeba podłączyć do konta garmina:

connect-2-garmin.jpg

Wystarczy utworzyć  bibliotekę (czy też raczej "półkę w bibliotece"), listę czy ulubione treningi gdzie będzie się umieszczać treningi, które nas interesują, żeby za każdym razem nie szukać wśród obszernej bazy (ponad 3 tysiące treningów...), później wystarczy tylko:

my_library.png

Minusem ERGDB jest jego edytor treningów - układanie treningu jest dość prymitywne, w postaci zapisu do tabeli.

Minutes Start FTP % End FTP %
12 40 70

Tak, jest to najszybszy sposób na układanie treningu, ale nie każdy lubi wklepywać cyferki. Jednak zawsze można importować dowolny z treningów *.mrc lub *.erg i dowolnie zmodyfikować pod swoje potrzeby po prostu zmieniając dowolną wartość czasu czy %FTP. Prościzna, choć w przypadku pętli, czy też serii interwałów wymaga to wpisywania przy tworzeniu serii tych samych cyferek. Można kopiować i wklejać ;)

Oczywiście trzeba być świadomym również ograniczeń z w/w plikami przesyłanymi do Edge. Czyli np. sztywno zdefiniowanego okresu trwania interwału (np. 10 minut) czy też obciążenia w %FTP. W przypadku treningu na trenażerze (zwłaszcza sterowanym przez Edge) to raczej nie będzie problemem, w przypadku treningów na szosie już tak.

Trainerroad wysyłając pliki treningowe ma opcję wyboru in/out door - w przypadku outdoor (czyli na zewnątrz) każdy interwał (chyba dłuższy niż 30s, krótsze idą automatem) zaczyna się wciśnięciem LAP. Bardzo rozsądnie, od dawna planowałem treningi na zewnątrz właśnie w ten sposób. 

W przypadku treningów z ERGDB po wysyłce treningu należy wejść w dany trening z poziomu Edge i wyedytować każdy (lub żądany) interwał, tak, żeby zaczynał się od LAP. Ewentualnie wartość %FTP ustawić na średnią moc z np. 10s, żeby nie było częstych alarmów. 

Stąd wniosek - jeśli trening jest mało skomplikowany, ale zawiera np. parę powtórzeń po kilka(naście) serii krótkich interwałów, to chyba jednak łatwiej taki trening z przeznaczeniem do jazdy na zewnątrz zrobić w urządzeniu lub w connect (możliwość definicji pętli). 

#7343 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 10:51

Właśnie tak prostego narzędzia do układania treningów szukałem, dzięki za info :)

Czy wiadomo może coś na temat integracji planów treningowych TACX-a z Garminem? Po tym jak Garmin wykupił TACX-a, może coś razem zrobią. Korzystam z Vortexa i do tej pory kopiowałem ręcznie treningi tacx-owe w Connect, tyle że trzeba było przeliczać FTP na moc, ale dało się zrobić.

Export treningu z ERGDB do Edge 530 działa, jeszcze raz dzięki za cenną informację :)

#7344 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 10:52

Właśnie tak prostego narzędzia do układania treningów szukałem, dzięki za info :)

Czy wiadomo może coś na temat integracji planów treningowych TACX-a z Garminem? Po tym jak Garmin wykupił TACX-a, może coś razem zrobią. Korzystam z Vortexa i do tej pory kopiowałem ręcznie treningi tacx-owe w Connect, tyle że trzeba było przeliczać FTP na moc, ale dało się zrobić.

Export treningu z ERGDB do Edge 530 działa, jeszcze raz dzięki za cenną informację :)

#7345 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 11:11

ups...jednak dzong, Edge 530 nie przekłada wartości procentowej FTP ćwiczenia wykreowanego w  ERGDB na moc, dobrze że to sprawdziłem bo 20 min z mocą 930W raczej bym nie pojechał ;)

#7346 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 11:50

3.55 Beta dla edge 830 :

https://www8.garmin....=14955#Instruct

Galileo juz działa (hm, tak średnio).

Dziś "płynąłem" po Wiśle :lol:

d761afe6c2b50a16med.jpg

#7347 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 11:57

Jak jechałeś nadbrzeżem, to i z samym GPS mogło być podobnie. Ale zawsze możesz zmienić trening na "pływanie długodystansowe" i chwalić się jak szybko pływasz ;)

ups...jednak dzong, Edge 530 nie przekłada wartości procentowej FTP ćwiczenia wykreowanego w  ERGDB na moc, dobrze że to sprawdziłem bo 20 min z mocą 930W raczej bym nie pojechał ;)

Ja jeszcze nie sprawdziłem co i jak to wygląda po wysyłce przez API. Dopiero jak wrócę do domu po południu to zweryfikuję. Może trzeba będzie do Alexa się zwrócić o korektę tego co się wysyła. No właśnie, może tu jest pies pogrzebany - może wysyła nie tyle %FTP, co wartości w watach? Jeśli wartości, to niezbędne jest jawne określenie na stronie (More -> Edit FTP) swojej wartości FTP w watach?

W E530 da się czy nie da edytować treningu? W e520 nie było to możliwe, w dotykowcach się da.

#7348 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 13:19

W E530 nie ma możliwości edytowania treningu, można go tylko przejrzeć.

#7349 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 13:21

Czyli tu nic się nie zmieniło, trochę szkoda - w e500 można było guzikami wyedytować trening, teraz tylko w dotykowcach.

#7350 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 13:27

Szybciej niż Michael Phelps ? To brzmi dumnie :lol:

Z GPS + Glonass 2 dni wcześniej o tej samej porze wyglądało nieco inaczej :

eddcc38c20e74657med.jpg

#7351 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 17:25

Sprawdziłem i...

Niestety, jest problem z ekranem treningowym w Edge 520, 820, 1030, 830, 530. Moc docelowa jest poprawnie wyliczana i jeśli zamiast ekranu treningowego będzie pole danych "moc docelowa" to będzie to dobrze działać. Na samym ekranie treningowym będzie niestety skala z minusowymi wartościami np. -910...-900 lub np. -872...-858.

Przykłady w udostępnionych zrzutach ekranowych (Edge 1030): https://photos.app.g...g6vxRdzuNtPBUG8
Jak widać, moc %FTP podczas edycji jest zastępowana przez waty odpowiadające dokładnej numerycznej wartości %FTP. Czyli 45%FTP to 45W. 

Rozwiązanie w/w problemu błędnej skali na ekranie treningowym? Zgłaszać do supportu Garmina ;) - a póki co, zasugerowałem wprowadzić możliwość wysyłki docelowej mocy, która została zdefinowana w ERGDB. 
Co więcej, poprosiłem również - o ile istnieje taka możliwość - o możliwość ustawienia nie samej mocy docelowej, lecz średniej mocy docelowej np. z 3 sekund lub 10 sekund - do wyboru. Zmniejszy to ilość komunikatów o za małej lub za dużej ilości mocy przy treningu na zewnątrz, na trenażerze łatwiej utrzymać stałą moc, jednak i tu zdarzają się przekroczenia wąskiego zakresu.

Reasumując: można korzystać z ERGDB, wysyłka trafia bezpośrednio do connect, a stamtąd należy wysłać do docelowego urządzenia. Minus, że nie można tego w connect edytować (w dotykowcach później już tak), no i bardzo rozbudowane treningi potrafią resetować Edge. 
Pomijając ten durnowaty ekran treningowy to można skonfigurować ekran do treningów zawierający pole: "moc docelowa" (w polach trenażera, ale działa to również na każdym innym profilu, to po prostu moc docelowa treningu) i inne pola np. ile jeszcze pozostało czasu do końca interwału czy czas bieżącego interwału (całkiem sensownie to można skonfigurować), to da się to używać bez większego problemu. 

Mam odpowiedź od Alex'a:
Author: Alex
Comment: Hello Leszek, I use a Wahoo so I have not really tested this other than my watch. I just ordered a 530 so I can fully test this. I understand what you mean and this should be a fairly easy fix/improvement. I will let you know what I find.

Tak więc jak dostanie e530 to pewno doprowadzi to do przyzwoitej funkcjonalności ;)

#7352 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 19 lipiec 2019 - 07:01

Edge 830 nie taki miodzio wcale- wczoraj nie chciał się połaczyć z czujnikami ANT ( Moc puls prędkość) Już myślałem że to awaria Assioma ale Sigma ją widziała. 

Pomogło wyłączenie i włączenie urządzenia .

#7353 DarekC

DarekC
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 lipiec 2019 - 19:37

Witam, jestem od dziś szczęśliwym posiadaczem e830. Czy to normalne, że garminowskie czujnik 2gen. urządzenie wykrywa po ble i ant+ zostawić oba sparowaniu dla poszczególnego czujnika czy tylko jedno. Jeśli jedno, to które jest lepsze pod kątem stabilności przekazywania parametrów?

#7354 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 lipiec 2019 - 20:42

ZAWSZE jeśli jest dostępny ANT, to jako domyślny, BLE tylko wtedy, gdy nie ma ANT.

Zresztą wyraźnie napisali przy ostatniej aktualizacji dla 830/530:

Changes made from version 3.20 to 3.50:
  • We have made changes to prioritize ANT+ connections in the sensor search UI and highly encourage anyone having sensor or phone connectivity issues to remove and reconnect all of their sensors.

We recommend using the ANT+ connection on a sensor with your Garmin devices. There are no customer facing benefits to using the BLE connection unless that is the only option for the sensor to be used and there are often additional features to be gained by using ANT+ with a Garmin device. We see the main customer benefit of a BLE connection on a sensor to be for usage with indoor training apps running on smartphones, tablets, or home desktops at this time.

#7355 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 11:47

"Uwielniam" tego Garmina mowa o edge 1030.
Dzisiaj druga próba testu FTP z opcji Garmina. Niestety ale po 3 interwale a przed 4 ostatnim wyskakuje komunikat że nie może nirstety obliczyć ftp i żeby spróbować ponownie...żal . Już drugi raz taka akcja...Dodam że test właczyłem podczas jazdy ale chyba to nie ma znaczenia...Jakieś pomysły?

#7356 DarekC

DarekC
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 17:38

ZAWSZE jeśli jest dostępny ANT, to jako domyślny, BLE tylko wtedy, gdy nie ma ANT.

Zresztą wyraźnie napisali przy ostatniej aktualizacji dla 830/530:

Changes made from version 3.20 to 3.50:
  • We have made changes to prioritize ANT+ connections in the sensor search UI and highly encourage anyone having sensor or phone connectivity issues to remove and reconnect all of their sensors.

We recommend using the ANT+ connection on a sensor with your Garmin devices. There are no customer facing benefits to using the BLE connection unless that is the only option for the sensor to be used and there are often additional features to be gained by using ANT+ with a Garmin device. We see the main customer benefit of a BLE connection on a sensor to be for usage with indoor training apps running on smartphones, tablets, or home desktops at this time.

Dziękuję bardzo za informacje.

#7357 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 lipiec 2019 - 18:43

...Jakieś pomysły?

Sprzedać dziadostwo :P

• Kolunio lubi to

#7358 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 10:01

Kupić Bolta :lol:

#7359 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 lipiec 2019 - 12:04

A Wahoo ma "wbudowany" test FTP? Szacuje FTP, VO2max, LTHR itd? Chyba nie, chociaż mogę się mylić... Na liście producentów używających technologii Firstbeat Wahoo nie figuruje. Co prawda mogą mieć swoje algorytmy, aczkolwiek bardziej opłaca się opłacić licencję niż wymyślać koło od nowa.  

A jak czegoś nie ma, to faktycznie problemu nie ma.

"Uwielniam" tego Garmina mowa o edge 1030.
Dzisiaj druga próba testu FTP z opcji Garmina. Niestety ale po 3 interwale a przed 4 ostatnim wyskakuje komunikat że nie może nirstety obliczyć ftp i żeby spróbować ponownie...żal . Już drugi raz taka akcja...Dodam że test właczyłem podczas jazdy ale chyba to nie ma znaczenia...Jakieś pomysły?

Domyślam się, że wykonywałeś Menu > Moje statystyki > FTP > Test FTP > Jazda?

Włączenie podczas aktywności może mieć znaczenie, aczkolwiek również w rachubę wchodzą błędy danych np. przerwy w transmisji itp.

Szczerze nigdy tego nie robiłem w ten sposób, raczej zostawiam na  "włącz automatyczne obliczanie" przy jazdach gdzie na pewno będzie duża intensywność (w tym typowy test FTP 20 minut, czy intensywna jazda na czas) i o dziwo szacuje poprawnie za każdym razem, algorytm firstbeat jest imho bardziej precyzyjny niż typowe wyliczanie średniej mocy z 20 min razy 0,95 (dla mnie raczej zawyżane). Po mocnej jeździe (czyli również po teście 20 minut) na zakończenie jazdy dostaniesz informację o oszacowanym FTP i pytaniem czy chcesz zaktualizować. Oczywiście w przypadku słabszych dni i jazd dość mocnych, ale nie na pełnię możliwości może okazać się, że oszacowana wartość będzie niższa niż poprzedni FTP wtedy można to pominąć lub zaakceptować - to drugie może nie być złym pomysłem, bo oszacowanie może odpowiadać aktualnej wydajności organizmu. 

I tak niedawno uciekając przed deszczem całkiem przypadkiem podciągnąłem się pod pełny test FTP. Co prawda wcześniej miałem jeden (ok. 12 minut) interwał na poziomie Z4 (po testach dół strefy), a interwał powrotny zamienił się w pół h mocnej jazdy ze średnią 225W, średnia z 20 minut wyszła 229W, niestety z uwagi na bezpieczeństwo kilka razy pod koniec musiałem odpuszczać na zalanych kałużami zakrętach co lekko zaniżyło średnią moc. Garmin wyliczył FTP 217W co mniej więcej zgadza się z 229*0,95=217,55W (3,20W/kg).

Intervals.icu szacuje na optymistyczny poziom 230W i raczej to traktuję jako możliwy, ale... nie obecnie. Psychicznie nie pociągnę, zwłaszcza godziny utrzymując taką moc. 

No i ciekawa sprawa: dwa dni później jeden mocniejszy podjazd 2 minuty, później jazda z maksymalną mocą na 20 minut 199W (razem 1:33h jazdy, 189W, 200W NP) i po zakończonej jeździe Edge zameldował wykrycie nowego pułapu FTP, tym razem nieco niższego, ale nie takiego jakiego można się spodziewać z prostego wyliczenia najlepszej mocy średniej z 20 minut (czyli tu byłoby 189W), ale 210W. 

Właściwie to miałoby sens - jako starszy egzemplarz osobniczy na pełną regenerację potrzebuję nieco więcej niż dzień czasu i w danym dniu faktycznie te 7W zmniejszenia mocy FTP miałoby sens. Jednocześnie zmniejszyła się wartość LTHR z 175 do 174. Ewidentnie zmęczenie wychodzi.

Powyższe zmusiło mnie do zastanowienia, jak działa algorytm firstbeat - zacytuję:

How does it work?

To calculate your FTP, the Firstbeat analytics engine requires a stable VO2max estimate and enough quality heartbeat data recorded across a range of different intensities from low to high. Because external workload is a factor in the calculation, you will also need to ensure your bike’s power meter is connected to your device. Data can be gathered during a guided test specifically designed to record the data needed to detect your FTP, or it can be calculated from normal running activities that include enough quality heartbeat data from each zone.

Once this data is obtained, the Firstbeat analytics engine identifies your FTP level by isolating the deflections in your heart rate variability that correlate to key indications of how your respiration patterns respond to the intensity of your activity.

Stąd wniosek, że wysiłki obejmujące również wyższe strefy są chyba niezbędne do prawidłowego oszacowania poziomu FTP, a spore znaczenie ma również zmienność rytmu zatokowego, jak i wzorce oddechowe. Co prawda te ostatnie są pokazywane dopiero w e530/830, ale jak widać już wcześniej algorytm przyjmował je do innych obliczeń, w szczególności wyliczenia FTP. 

#7360 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipiec 2019 - 19:06

Prozor dzięki za info. Właśnie się zastanawiałem jak to działa ostatnio.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź