Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7401 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 lipiec 2019 - 21:10

Nie - to nie smartfon ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7402 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 sierpień 2019 - 11:03

Kolejne poprawki w 530/830:

Edge 530 Ver. 3.57 Beta - 07/30/2019   Improved LiveTrack reliability.
Improved overall device stability.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

Edge 830 Ver. 3.57 Beta - 07/30/2019  

Improved LiveTrack reliability.
Improved overall device stability.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

#7403 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 sierpień 2019 - 17:12

Garmin 1030 - czy jest możliwość ustawienia, żeby ekran się wyłączał? Bez włączania tego trybu oszczędzania energii, który wprowadza jeszcze kilka niepożądanych zmian.

Drugie pytanie, jak działa ustawienie automatycznego wyłączania podświetlania po czasie X? Instrukcja jest bardzo enigmatyczna w tym zakresie.

#7404 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 sierpień 2019 - 20:28

1. W skrócie: nie. Ale jakie niepożądane zmiany masz na myśli? Na dodatek zweryfikowane, a nie wyimaginowane?
  2. Po prostu wyłączy się po X sekund od włączenia podświetlania do wystąpienia kolejnego zdarzenia włączającego podświetlanie. Czyli np. dotknięcie ekranu, przycisków (w tym przycisków pilota), ale również wystąpienie dowolnego alarmu (tętna, radaru itd.) czy informacji treningowej (koniec/początek interwału itp.) 

#7405 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 sierpień 2019 - 20:56

Ciemniejszy ekran względem trybu auto, według instrukcji pogarsza też interwał zapisu danych (tego drugiego nie weryfikowałem).

#7406 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 sierpień 2019 - 06:32

Nieco ciemniejszy, ale rozjaśnić możesz (o ile jest taka potrzeba), w jasny dzień w ogóle podświetlenie nie jest potrzebne (świadomie wyłączam).

Interwał zmniejsza na "smart", ale o ile nie masz zapisu mocy (przynajmniej tak mi to wyglądało z zapisów, musiałbym jeszcze raz zweryfikować).

#7407 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 sierpień 2019 - 12:02

Uwaga dotycząca przenoszenia segmentów Strava do Connect.

związku z tym, że w 2019r. Garmin wprowadził restrykcje dla plików importowanych do connect z innych urządzeń niż urządzenia Garmina innych FIT np. Wahoo w ogóle się nie da zaimportować, TCX/GPX i owszem, ale dzisiaj sprawdziłem, że nie da się z nich utworzyć segmentów, chociaż do niedawna nie było z tym problemu, proces minimalnie się skomplikował i należy posłużyć się GoldenCheetah do zaimportowania wyeksportowanego ze Strava segmentu (gpx/tcx) i zapisania pliku jako FIT (connect tak zapisany plik traktuje jak utworzony w  urządzeniu Garmina). Pozostałe czynności wykonać wg poprzednio opisanej procedury:  #5492

Poprzednio miałem połączone (dawno) konto Strava i segmenty Garmina były dostępne w zakładce pod każdą aktywnością. Nieopatrznie odłączyłem konto Strava, a następnie ponownie podłączyłem i... zakładka zniknęła. Pojawia się dopiero jak odłączy się konto Strava. Być może (ale nie na pewno!) segmenty Connect są obsługiwane tylko wtedy, gdy nie ma podłączonego konta Strava. Przynajmniej jako podsumowanie jazdy. Choć to akurat najmniejszy problem. Być może nie będą również dostępne jako segmenty na zaplanowanych kursach, czy synchronizowane czasy, ale to na razie tylko gdybanie. Muszę sprawdzić.

Głupie, no cóż - do tworzenia segmentów należy odłączyć konto Strava, żeby uzyskać możliwość utworzenia segmentu na podstawie importowanej aktywności.

OK - znalazłem rozwiązanie powyższego problemu. Należy w mobilnej aplikacji connect trening -> segmenty -> prawy górny róg ... -> wybrać "Segmenty Garmin" zamiast "Segmenty Strava" (które i tak są odnośnikiem do mobilnej apki strava). Od tego momentu jest możliwość tak wyszukania, wybrania i wysyłki segmentu do urządzenia, jak również w aktywności pojawia się zakładka "Segmenty", dzięki czemu można również tworzyć segmenty z aktywności.

#7408 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 12:25

A ja mam inny problem ze Stravą, a ściślej moja żona. Jej connect jest połączony ze Stravą - Edge rejestruje treningi rowerowe oczywiście, a Forerunner bieganie i pływanie. Wszystko działa, poza tym, że czas pływania do Stravy przechodzi kosmiczny - np 45 sek dystans 1.5 km. Żeby było śmieszniej, zarejestrowany tym samym zegarkiem bieg przechodzi do Stravy poprawnie, a żeby było już zupełnie zabawnie, to ten sam trening pływacki do Endomondo także się importuje dobrze.

Sorry za lekki offtopic, ale może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem. Z początku myślałem, że to jakiś pojedynczy przypadek, jednak okazuje się, że absolutnie każdy trening pływacki tak się do Stravy eksportuje w jej przypadku.

pozdrawiam

Kal800

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#7409 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 sierpień 2019 - 12:45

A na connect wszystko w porządku? Daj linka do przykładowej aktywności (najlepiej connect/strava może być na priv)

Do pływania basenowego polecam jednak połączenie connect ze swim.com - zdecydowanie więcej informacji i statystyk niż gdzie indziej. 

#7410 MarcoPe

MarcoPe
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpień 2019 - 21:42

Cześć

Czy błędne wskazania tętna w przypadku Edge 520 wynikają jedynie z niesprawnego paska HR, czy może wystąpić taka sytuacja że pasek jest w porządku a coś nie tak jest z urządzeniem (soft itp.)?

#7411 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 07 sierpień 2019 - 05:39

W 90 % to usterka paska. Zmień baterię. Jeśli dalej wskazania są błędne reklamacja. Paski w Garminie wymieniają od ręki.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#7412 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 sierpień 2019 - 11:33

Wyszły finalne (póki co) wersje 4.10 dla E830/530:

Changes made from version 3.50 to 4.10:
  • Made visual improvements to ClimbPro, including more granular coloring on the ClimbPro chart and the ability to preview future climbs.
  • Made ClimbPro a separate screen in the timer loop, so the elevation screen is still available during a climb.
  • Fixed issues with ClimbPro that caused the climb or list screens to display improperly.
  • Added new ClimbPro messages to activity FIT files.
  • Changed the Incident Detection setting to be set for each activity profile, and defaulted the setting to OFF for Mountain and E-Mountain profiles where false positives can be more likely due to terrain and riding style.
  • Fixed an issue where Incident Detection could get re-enabled if the user has emergency contacts listed in Garmin Connect.
  • Fixed an issue where prompts could appear over the Incident Detection alert, so it could not be acknowledged by the user.
  • Added the ability to disable the ForkSight page that appears when you stop during a Mountain activity.
  • Added the ability to turn off Grit, Flow, and Jump recording in FIT files for Mountain and E-Mountain activity profiles.
  • Added the ability to turn off jump alerts in Mountain and E-Mountain activity profiles. Jumps will still be recorded in the FIT file but you will not be alerted during your ride.
  • Improved the MTB Navigation interface to utilize the new Riding Area and parking lot data available in the 2019.10 Trailforks map.
  • Fixed an issue where the map zoom and orientation were not properly returning to their original values after the ForkSight page was displayed in a Mountain activity.
  • Fixed some map drawing issues with the latest 2019.10 Trailforks maps.
  • Started using 7-day GPS ephemeris data instead of 3-day data, to improve positioning when new ephemeris data is not available.
  • Added protections against injecting bad GPS ephemeris data that could come from older versions of Garmin Express.
  • Fixed issues with popularity routing.
  • Fixed an issue that could cause the device to generate large activity files and freeze during navigation.
  • Fixed an issue where the battery would not charge to 100%.
  • Increased the minimum sharp bend warning speed to 15mph.
  • Fixed an issue causing erroneous FTP values.
  • Modified the FTP test to lap at the end instead of stopping the timer so the ride will continue to record when the test completes.
  • Fixed incorrect automatic gear selection for Di2 shifters.
  • Fixed an issue where Di2 battery empty was improperly reported as eBike battery empty.
  • Fixed issues with the cycling dynamics page.
  • Added the ability to choose between two different radar tones.
  • Fixed a display issue with the power zone chart.
  • Fixed some display issues with the lap summary data screen.
  • Improved the interface for editing data fields on the map screen.
  • Added extra layout options to the map page to support a larger elevation profile.
  • Made improvements to the elevation profile for segments embedded in a course.
  • Fixed an issue where Connect IQ data fields could only be added to the current activity profile.
  • Improved LiveTrack reliability and added better user feedback to convey the LiveTrack status.
  • Improved overall device stability.

Jak widać sporo poprawek, ulepszeń i dodatków. Czyżby ekran mapy miał możliwość wyświetlenia również profilu wysokości? Ciekawe...

Do pobrania przez Express, mobilnego connecta, czy Wifi. 

Mam nadzieję, że powyższe uzyska status w miarę dojrzałego firmware. Pozwoliłoby to na wdrożenie części ulepszeń z nowych urządzeń do E1030. O ile takie będą :/

#7413 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 08 sierpień 2019 - 12:39

Pozwoliłoby to na wdrożenie części ulepszeń z nowych urządzeń do E1030. O ile takie będą :/

Też mam spore wątpliwości... 

#7414 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 sierpień 2019 - 15:49

Może jednak nie będzie tak źle, patrząc dziś na S.Millera:

https://youtu.be/X7D2UW0EVsI?t=468

na końcu (link bezpośrednio do 7:78) Shane mówi: że ludziska pytają się go o aktualizację dla 1030 i twierdzi, że powinna pojawić się wkrótce. Hymmm... Może coś więcej wie niż przecięty użytkownik Edge ;), pozostaje obserwować kanał beta oprogramowania dla 1030 i oczekiwać pierwszych testowych aktualizacji (bo głowę daję, że nawet bazując na 830 to i tak trochę to potrwa ;)).

#7415 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 sierpień 2019 - 15:49

Może jednak nie będzie tak źle, patrząc dziś na S.Millera:

https://youtu.be/X7D2UW0EVsI?t=468

na końcu (link bezpośrednio do 7:78) Shane mówi: że ludziska pytają się go o aktualizację dla 1030 i twierdzi, że powinna pojawić się wkrótce. Hymmm... Może coś więcej wie niż przecięty użytkownik Edge ;), pozostaje obserwować kanał beta oprogramowania dla 1030 i oczekiwać pierwszych testowych aktualizacji (bo głowę daję, że nawet bazując na 830 to i tak trochę to potrwa ;)).

Ciekaw jestem jednak zakresu zmian. Ideałem byłoby jednak wprowadzenie pełnych możliwości dostępnych w 830, Trailforks przeboleję, choć też by się przydała ich mapa jednak prawdę mówiąc jadąc na single to wcześniej mam zaplanowane co chcę przejechać i wszystkie kursy singli mam ściągnięte do pamięci wraz z ustawieniem kolorystyki ścieżek (zbliżone do tego co na mapie) i ustawioną stałą widocznością na mapie. 

Tego w Wahoo się nie uświadczy (wredny jestem, nie?) ;)

#7416 Adam Jo

Adam Jo
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10 sierpień 2019 - 09:22

Mam drugie pytanie:

Wcześniej miałem Sigma Rox 11 i on miał taką opcję że obliczał moc bardziej lub mniej dokładnie ( bez czujnika mocy ) na podstawie danych z kadencji, prędkości, pulsu i nachylenia. czy w Edge 1030 któraś z opcji mocy tak działa ? Czy tylko z czujnikami mocy ?

#7417 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 sierpień 2019 - 09:39

Nie, takie wróżenie z fusów to ewentualnie jakieś pola IQ. 

#7418 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 11 sierpień 2019 - 09:42

Mam problem z prognozą pogody garmina, mam edge 1030 i w czasie trasy pokazuje tylko prognozę dla miejsca startu, najpierw myślałem że to może wina tego że w telefonie nie mam włączonej lokalizacji, niestety to też nie rozwiązało problemy. Czy można to jakoś rozwiązać?

#7419 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 sierpień 2019 - 11:31

A ktoś tego do czegoś konkretnego używa? Jest bo jest, ale to samo można uzyskać przeglądając przed wyjazdem new.meteo.pl a nawet dokładniej. Czy inny serwis pogodowy.

O wiele praktyczniejsze jest pole IQ z danymi dot. kierunku i siły wiatru (i nie tylko) z darksky.net - przydatne tak w jeździe grupowej (żeby widzieć jak się ustawić w grupie do osłony przed wiatrem) jak i jeździe solo np. bez niepotrzebnego zmagania z wiatrem, czy bezsenownych prób zdobywania KOM gdy wieje w pysk 20 km/h, za to KOM wtedy, gdy jest te 20 km/h w plecy.

Jest też widżet pokazujący aktualną strefę opadów i jej przemieszczanie się. Pobiera obraz chyba z weather.com (ale ze stabilnością jest różnie).

#7420 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 sierpień 2019 - 09:41

Panowie. Od jakiegoś miesiąca mam problem z 510. Zaczął gubić mi połączenie z paskiem. Myślałem, że to pasek. Zmieniłem baterię, reset itp. Padło.
Spisałem pasek na straty.

Zacząłem łączyć forerunnera 35 z 510 jako beacon tętna. Chodziło, ale wczoraj zaczęło się psuć, tzn tętno momentami znikało z 510, kiedy nadal było ok na zegarku.....

510 z 2015 roku. Zaczynam podejrzewać wadę 510. Spotkaliście się z podobnym defektem?

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź