Na 830 bym nie liczył. Garmin daje rok, ale Amazon dwa. Więc najwyżej trzeba odesłać do Amazona. Jeśli się nie mylę to pokrywają koszty wysyłki.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 13 sierpień 2019 - 22:17
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 13 sierpień 2019 - 22:34
O wiele praktyczniejsze jest pole IQ z danymi dot. kierunku i siły wiatru (i nie tylko) z darksky.net - przydatne tak w jeździe grupowej (żeby widzieć jak się ustawić w grupie do osłony przed wiatrem) jak i jeździe solo
Pole IQ od kogo polecasz? (link?) Pobrałem jedną, ale więcej czasu wyświetla mi się reklama, niż strzałki z wiatrem.
Napisano 13 sierpień 2019 - 23:22
Jedną tzn. którą?
Wind Field - fakt $5 rocznie, ale zdecydowanie warto (opłata na api dla darksky.net).
Na 830 bym nie liczył. Garmin daje rok, ale Amazon dwa. Więc najwyżej trzeba odesłać do Amazona. Jeśli się nie mylę to pokrywają koszty wysyłki.
Garmin daje rok gwarancji EU. Również po wymianie sprzętu.
No i dobra wiadomość dla 1030. Czyli jednak beta:
Change History Changes made from version 7.50 to 7.85:
- Training Load Focus. Low Aerobic, High Aerobic, and Anaerobic stats are tracked over a 4 week window and the user should be able to track what needs to be focused on.
- Two-way setting sync. Changes to some settings made on the Edge (zones, user profile, etc) will now be uploaded to Garmin Connect.
- Heat/Altitude Acclimation. Shows user's acclimation to different altitudes and hot/humid environments.
- ClimbPro. See upcoming climbs while riding a course so you can prepare for needed effort
- Power Curve tracking has been added to the My Stats menu.
- Nutrition/Hydration tracking alerts
- Training Plan Review Page Improvements
- Workout Comparison Graph. Provides live feedback while executing a workout.
- Widget Management. Disable and re-order items in the widget loop
- Bike Theft Alarm*. While armed, get alerted when your Edge device moves.
- Find My Edge*. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.
- Grit/Flow**
- Jump Metrics**
- Added a new Popular data field category and generally improved the data field category order
- Updated screen creation and editing flow (applies to eBike/STEPS, Lap Summary, Segment, and Data Screen)
- Ability to swap data fields while in the timer loop on long press instead of edit only (additional tap required)
- Updated battery icon to be more visible in some places
- Incident detection setting is now active per profile instead of globally
- Added ability to hide data screens without deleting them
- Reordered settings to match the Edge 830, mainly splitting the growing number of settings into Safety & Tracking (Incident Detection, Get Assistance, Contacts, GroupTrack, Bike Alarm) and Connected Features (Phone, WiFi, Device Transfers)
- Additional small changes and improvements
- * Complete functionality requires an upcoming Garmin Connect Mobile release
- ** Mountain Bike Profile Only
Zadowoleni? Ja tak. Zdecydowanie więcej, niż się spodziewałem. Faktycznie, chyba wszystko co w 830, poza Trailforks. Testować
Kanał beta oczywiście
Na szybko co fajne:
Kafel profil ma o wiele więcej możliwości:
Segmenty (on/off)
ClimPro (on/off)
Nutrition/Hydration (ustawienia bidonu)
Mountain Biking (ustawienia girt/flow/jump recording i jump alerts)
Zdecydowanie poprawiona responsywność ekranu (dotyk)!!!
No wreszcie, ekran 1030 czuły na dotyk, jak być powinien. Również przy przesuwaniu mapy, zdecydowanie większa szybkość niż poprzednio, wizualnie: błyskawicznie. Jestem w szoku.
A co nie fajne:
Od razu radzę ustawić strefy tętna i FTP, bo u mnie jakieś dziwne są (zgłaszam).
Brak tętna LT
Brak krzywej mocy
Póki co brak j.polskiego w nowych funkcjach, ale również np. w GroupTrack - występuje tam "When connections are nearby" - widocznie i tu są poprawki?
Wybór pól w ekranach - skopali (!) widoczne tylko pola IQ. Należy zrestartować Edge ponownie, żeby było dostęp do wszystkich pól.
Skasowane segmenty Garmina (po synchronizacji OK).
Po podłączeniu do PC (Windows) brak łączności. Tzn. Express informuje, że "połączono", ale jest informacja, że "brak połączenia z naszymi serwerami". Być może wymagana jest aktualizacja garmin express?
Pewno jeszcze będzie parę kurczków... Ale już to ostatnie jednak sugeruje wstrzymanie się od używania docelowego. Póki co wczesna wersja alfa raczej niż beta. Ale docelowo dobre widoki na przyszłość
Wysyłam listę niedoróbek do Garmina, może jeszcze coś znajdę...
Ok, poprawka - po uruchomieniu po aktualizacji należy... jeszcze raz zrestartować Edge 1030.
Dziwne, ale widocznie nie wszystko zostało przetworzone. Po ponownym restarcie kursy, treningi, segmenty - są tam gdzie być powinny. Również dostęp do Edge z PC jest przez USB.
Nowe funkcje - miodzio. Czułość ekranu: super.
Przy przesuwaniu ekranu z kursem (i nie tylko!) doszła strzałka <- pod X (chyba, ale raczej wcześniej nie było?) czyli powrót do poprzedniego ekranu, przesuwanie ekranu zresztą też ma nieco inną ikonkę łapki, podobnie zresztą jak "+"i "-" wyglądają inaczej (same + i -), na dodatek działają inaczej niż poprzednio, co akurat nie jest złe, czyli działają... szybciej. Dotknięcie ekranu i możliwość wyboru -, łapka, +. Skalowanie ekranu (czyli -/+) to przybliżenie bez rysowania ekranu do właściwej skali, jeśli naciśnie się kilka razy "-" to ekran będzie odświeżony dopiero po zaprzestaniu naciskania "-" (czy "+" nie ma znaczenia).
Domyślam się, że powyższy algorytm został zastosowany wcześniej w 530/830 i między innymi dzięki temu te urządzenia sprawiają wrażenie tak szybkich w użytkowaniu.
Wreszcie ekran treningowy jest w miarę używalny. Do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje, ale już jest o wiele lepiej niż poprzednio.
Widżet Sterowanie jest teraz super. Serio. Można będzie ustawić alarm (no, po aktualizacji connecta, póki co jeszcze nie), odszukać kurs, przerwać nawigację, odszukać trening, czy wrócić do startu.
No i wreszcie można wywalić ten widżet segmentów Strava - nie używam (używam segmentów Garmina, czyli segmentów Strava przeniesionych do Garmina ) i ten ekran był pusty z komunikatem, że mam sobie wykupić dostęp... Wreszcie się tego pozbyłem!
No nic, jutro będę szukał dziur w całym
- Wojtek K.O.M. lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 sierpień 2019 - 07:35
Jedną tzn. którą?
Wind Field - fakt $5 rocznie, ale zdecydowanie warto (opłata na api dla darksky.net).
Działa to dobrze na G520? Bo w opiniach pod aplikacją są zapisy, ze 520 ma za mało pamięci i nie wszystko działa.
Jak to wygląda w praktyce - masz licznik sparowany z telefonem i gdy się przemieszczasz dane się zmieniają na bieżąco ? (Jak często?)
Druga rzecz - opłata to jak rozumiem za dane z darksky.net ale chyba można wtedy korzystać (w ramach tej opłaty) z ich aplikacji na telefon?
Napisano 14 sierpień 2019 - 09:42
Na 520 działa ok. Nie ma problemu z pamięcią. Jest tak jak piszesz - strzałka kierunku wiatru zmienia się na bieżąco wraz ze zmianą kierunku jazdy. Dane aktualizowane co 5 min z tego co kojarzę.
Nie płacisz za dostęp do darksky.net tylko autorowi za apkę która korzysta z API darksky.net
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 14 sierpień 2019 - 11:50
Jedną tzn. którą?
Tak, o tę mi chodzi, z telefonu nie mogłem szybko znaleźć i wkleić. Wygląda nieźle na pierwszy rzut oka, może i za piątaka wejdę w to, bo spodobała mi się w wersji bez opłaty.
Napisano 14 sierpień 2019 - 12:03
Niestety, nie działa z E520, tylko Edge z większą ilością pamięci.
Nowe wersje pola od:
4.0.1: Major Update! New for Edge devices (not including the 520)
nie działają na 520. Za mała ilość pamięci. Dla posiadaczy starszych - warto pamiętać o kopii zapasowej foldera Apps, bo uzyskanie starszej wersji ze sklepu IQ jest raczej niemożliwe, no chyba, że bezpośrednio od autora.
Nie, opłata $5/rok jest to opłata dla autora pola, żeby ten mógł to pole rozwijać i miał z czego wnieść opłatę za korzystanie z API Darksky (w ramach którego każdy korzysta z transferu danych z serwisu).
Po pierwszych testach bety 7.85 - wrażenia raczej pozytywne. Doszło naprawdę sporo, właściwie brak spolszczenia nowych funkcji nieco ułatwia odnalezienie nowości.
Doczekałem się wreszcie możliwości ukrycia nieużywanych ekranów czy widżetów - nie trzeba ich usuwać jeśli w danej jeździe nie są używane, wystarczy ukryć. Np. ekran ze specyficznymi polami danych do nawigacji typu ETA, czas/dystans do celu/następnego itd. czy ekran z polami ćwiczeń typu ilość powtórzeń do końca itd. można włączyć tylko wtedy, gdy faktycznie będą potrzebne.
W ustawieniach jest nowa opcja: Safety & Tracking, która ma podmenu: Incident Detectioon, Get Assistance, Emergency Contacts (do tych trzech muszą być kontakty ustawione w connect mobilnym), GroupTrack (z podmenu włączenie obserwacji znajmoych na mapie, powiadomień o wiadomościach i wyboru typu aktywności), Bike Alarm (ustawienie kodu odblokowania).
Alarm - co ciekawe, oprócz tego, że alarm (raczej connect mobilny) po uzbrojeniu wysyła komunikat o uzbrojeniu jak i rozbrojeniu na smartfona, to można wyłączyć piszczenie alarmu ze smartfona, ale samo wyłączenie tylko po podaniu pinu na Edge.
Jeśli ktoś ma powiadomienia z Connect przekazywane na zegarek np. Fenix itp. to będą również komunikaty o uzbrojeniu/rozbrojeniu i włączeniu alarmu na zegarku. Mega przydatne, zwłaszcza jeśli powiadomienia z Connect nie są sygnalizowane dźwiękiem, na zegarku mam informację o uruchomieniu alarmu, którego piszczenie mogę z poziomu Fenixa wyłączyć.
Alarm można uzbroić z poziomu Edge, jak i smartfona z menu Connect, z connect zresztą można włączyć/wyłączyć alarm czy dźwięk, zresetować czy ustawić PIN. Tylko o ile jak alarm się aktywuje (uzbroi czy zacznie wyć) to dostęp do ustawień alarmu w connect jest, to bez tego jak dogrzebać się do opcji alarmu w connect pozostaje wielką niewiadomą. Prawdopodobnie wymaga to jednak aktualizacji connect, tak żeby doszła obsługa nowych funkcji w tym również alarmu, który jest obsługiwany, ale dostępu z menu connect to niestety nie ma.
Żeby nie było tak słodko... Właśnie mi się Edge zawiesił na ekranie wprowadzania kodu alarmu. Piszczy bydlę, ale nic się nie da zrobić. Wyłącznik oczywiście nie działa, bo i po co alarm, który można deaktywować wyłącznikiem. Popiszczało kilka minut i dało się wyłączyć. Może mój błąd i zły pin wklepałem? No to sprawdzam jak będzie ze złym pinem. Ojjjj... Nie radzę tego robić. Po chyba 3 razie nie da się już wklepać poprawnego PIN'u i pada żądanie, żeby wyłączyć z telefonu. Fajnie, ale w tym momencie włączyło mi się jakieś połączenie telefoniczne i powiadomienie o alarmie szlag trafił. A bez możliwości wejścia w menu alarmu z connect... Piszczy. Szlag. Pomogło podłączenie do PC i po paru minutach Edge przeszedł w tryb pamięci masowej, no i wyłączył alarm. Żeby nie było jednak tak prosto i niebezpiecznie - po odłączeniu od PC i ponownym uruchomieniu Edge alarm oczywiście się włączył, ale jest możliwość wklepania PIN'u. Być może twardy reset byłby możliwy, a może i to zostało zabezpieczone - nie znasz hasła nie zresetujesz? Chociaż kto z pierwszych lepszych złodziei zna sposób wykonania resetu. A pospolity złodziej będzie miał urządzenie nonstop piszczące w kieszeni. Też dobre.
Póki co jednak radzę do czasu aktywowania dostępu do menu alarmu w Connect Mobile może jednak nie używać, albo używać ostrożnie tej funkcji.
Jeśli będzie łatwy dostęp do funkcji alarmu, to opcja przydatna do odszukania urządzenia - co prawda samo wysłanie sygnału dźwiękowego jest od dłuższego czasu możliwe, ale sygnał jest cichy. A włączenie alarmu z menu Connect jest wyraźnie słyszalne.
Póki co jest wyraźna informacja:
Bike Theft Alarm*. While armed, get alerted when your Edge device moves.
Find My Edge*. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.
* Complete functionality requires an upcoming Garmin Connect Mobile release.
Z testów wynika, że Connect Mobile co prawda powyższe obsługuje, ale dostępu z menu dla E1030 póki co nie ma. Tak więc ostrożnie z alarmem
A właśnie - jaki jest dostęp z Connect do alarmu w E530/830?
W wyborze pól doszła opcja "Popular" na dodatek pogrupowana tematycznie, czyli na początek najczęściej wykorzystywane pola (czy najbardziej popularne?) typu dystans, czas, prędkość itp., poniżej opcja kadencji (rytm, rytm - średnia, rytm - okrążenie), tętna (tętno, tętno - średnia, tętno - okrążenie, tętno - maksymalne%), mocy (moc, moc - średnia, moc - średnia z 3s, moc - moc średnia z 10s, moc - okrążenie, moc - NP) -jak widać w tych trzech są najczęściej wykorzystywane pola. Pozostałe (jak również w/w) dostępne są po staremu.
W opcjach wyboru pól tętna dodano pole EPOC (bo Aerobowy/Beztlenowy TE chyba był?).
Pola MTB do wypróbowania, na single wybiorę się chyba w przyszłym tygodniu to przetestuję.
Bardzo poprawiła się stabilność połączenia ze smartfonem. Jeśli rozłączy to rzadko i na chwilę. Na poprzednim firmware zrywało często, teraz praktycznie trzyma bez przerwy.
Nie jestem pewny za to czy przypadkiem nie ma zwiększonego drenażu baterii. Co prawda bawiłem się ustawieniami w pomieszczeniu, podświetlenie włączone na auto, wifi/bt powłączane i wyszukuje czujniki nonstop no i % baterii spada w oczach. Muszę sprawdzić jak będzie to wyglądać w terenie, bo włączenie startu aktywności dość mocno ograniczyło zużycie energii: przez pół h zapisu spadło z 73 do 71% ze zużyciem 4,29%, a po włączeniu alarmu 4,86% (jak widać głośniczek żre 0,57% i na wyłączenie alarmu mogłem sobie trochę poczekać).
Napisano 14 sierpień 2019 - 12:43
Nowe wersje pola od:
nie działają na 520. Za mała ilość pamięci. Dla posiadaczy starszych - warto pamiętać o kopii zapasowej foldera Apps, bo uzyskanie starszej wersji ze sklepu IQ jest raczej niemożliwe, no chyba, że bezpośrednio od autora.
Pole działa na Edge 520 i można je normalnie zainstalować z GC. Zobacz sobie listę kompatybilnych urządzeń.
"Not including the 520" oznacz ni mniej ni wiecej że tylko nowe funkcje nie działają w 520.
marvelo
Napisano 14 sierpień 2019 - 12:58
A faktycznie. Przypomniało mi się, jak autor zastanawiał się, czy usunąć wsparcie dla urządzeń z mniejszą ilością pamięci (czyli również e520), czy dać dwie wersje (dla mniejszej i większej pamięci, jak również dla obsługiwanych wersji IQ), póki co faktycznie pole jest jedno, ale dla urządzeń z ograniczeniami pamięciowymi (i niższymi wersjami IQC) są ograniczenia. No i dobrze, pole nawet z samym kierunkiem wiatru jest wystarczająco użyteczne, a orientacyjna siła wiatru już też dużo daje.
Napisano 14 sierpień 2019 - 15:46
A faktycznie. Przypomniało mi się, jak autor zastanawiał się, czy usunąć wsparcie dla urządzeń z mniejszą ilością pamięci (czyli również e520), czy dać dwie wersje (dla mniejszej i większej pamięci, jak również dla obsługiwanych wersji IQ), póki co faktycznie pole jest jedno, ale dla urządzeń z ograniczeniami pamięciowymi (i niższymi wersjami IQC) są ograniczenia. No i dobrze, pole nawet z samym kierunkiem wiatru jest wystarczająco użyteczne, a orientacyjna siła wiatru już też dużo daje.
W sumie z mojej strony nic więcej - poza siłą i kierunkiem wiatru - nie jest potrzebne, więc ważne, że idzie dobrze na moim E520.
Co tam jeszcze fajnego on oferuje dla nowszych sprzętów?
Napisano 14 sierpień 2019 - 16:32
Major Update! New for Edge devices (not including the 520) Settings now allow you to optionally display temperature, humidity, uv, ozone and my new WindFactor value, which is the amount of headwind or tailwind you are feeling. New features also include ability to display in other units, including Beaufort, M/S and Knots. Weather alerts are optional as well, including a high wind alert at 20mph/32kmh. FIT data recording is also supported for the new WindFactor value
+ ewentualnie obrazki na stronie apki
- Born Ready lubi to
marvelo
Napisano 14 sierpień 2019 - 19:09
Nie wiem o ile taniej jest w innych krajach kupić garmina, ale w Polsce jest sklep w którym dają 3 lata gwarancji.
Nowe wersje pola od:
Nie, opłata $5/rok jest to opłata dla autora pola, żeby ten mógł to pole rozwijać i miał z czego wnieść opłatę za korzystanie z API Darksky (w ramach którego każdy korzysta z transferu danych z serwisu).
Po pierwszych testach bety 7.85 - wrażenia raczej pozytywne. Doszło naprawdę sporo, właściwie brak spolszczenia nowych funkcji nieco ułatwia odnalezienie nowości.
Doczekałem się wreszcie możliwości ukrycia nieużywanych ekranów czy widżetów - nie trzeba ich usuwać jeśli w danej jeździe nie są używane, wystarczy ukryć. Np. ekran ze specyficznymi polami danych do nawigacji typu ETA, czas/dystans do celu/następnego itd. czy ekran z polami ćwiczeń typu ilość powtórzeń do końca itd. można włączyć tylko wtedy, gdy faktycznie będą potrzebne.
W ustawieniach jest nowa opcja: Safety & Tracking, która ma podmenu: Incident Detectioon, Get Assistance, Emergency Contacts (do tych trzech muszą być kontakty ustawione w connect mobilnym), GroupTrack (z podmenu włączenie obserwacji znajmoych na mapie, powiadomień o wiadomościach i wyboru typu aktywności), Bike Alarm (ustawienie kodu odblokowania).
Alarm - co ciekawe, oprócz tego, że alarm (raczej connect mobilny) po uzbrojeniu wysyła komunikat o uzbrojeniu jak i rozbrojeniu na smartfona, to można wyłączyć piszczenie alarmu ze smartfona, ale samo wyłączenie tylko po podaniu pinu na Edge.
Jeśli ktoś ma powiadomienia z Connect przekazywane na zegarek np. Fenix itp. to będą również komunikaty o uzbrojeniu/rozbrojeniu i włączeniu alarmu na zegarku. Mega przydatne, zwłaszcza jeśli powiadomienia z Connect nie są sygnalizowane dźwiękiem, na zegarku mam informację o uruchomieniu alarmu, którego piszczenie mogę z poziomu Fenixa wyłączyć.
Alarm można uzbroić z poziomu Edge, jak i smartfona z menu Connect, z connect zresztą można włączyć/wyłączyć alarm czy dźwięk, zresetować czy ustawić PIN. Tylko o ile jak alarm się aktywuje (uzbroi czy zacznie wyć) to dostęp do ustawień alarmu w connect jest, to bez tego jak dogrzebać się do opcji alarmu w connect pozostaje wielką niewiadomą. Prawdopodobnie wymaga to jednak aktualizacji connect, tak żeby doszła obsługa nowych funkcji w tym również alarmu, który jest obsługiwany, ale dostępu z menu connect to niestety nie ma.
Żeby nie było tak słodko... Właśnie mi się Edge zawiesił na ekranie wprowadzania kodu alarmu. Piszczy bydlę, ale nic się nie da zrobić. Wyłącznik oczywiście nie działa, bo i po co alarm, który można deaktywować wyłącznikiem. Popiszczało kilka minut i dało się wyłączyć. Może mój błąd i zły pin wklepałem? No to sprawdzam jak będzie ze złym pinem. Ojjjj... Nie radzę tego robić. Po chyba 3 razie nie da się już wklepać poprawnego PIN'u i pada żądanie, żeby wyłączyć z telefonu. Fajnie, ale w tym momencie włączyło mi się jakieś połączenie telefoniczne i powiadomienie o alarmie szlag trafił. A bez możliwości wejścia w menu alarmu z connect... Piszczy. Szlag. Pomogło podłączenie do PC i po paru minutach Edge przeszedł w tryb pamięci masowej, no i wyłączył alarm. Żeby nie było jednak tak prosto i niebezpiecznie - po odłączeniu od PC i ponownym uruchomieniu Edge alarm oczywiście się włączył, ale jest możliwość wklepania PIN'u. Być może twardy reset byłby możliwy, a może i to zostało zabezpieczone - nie znasz hasła nie zresetujesz? Chociaż kto z pierwszych lepszych złodziei zna sposób wykonania resetu. A pospolity złodziej będzie miał urządzenie nonstop piszczące w kieszeni. Też dobre.
Póki co jednak radzę do czasu aktywowania dostępu do menu alarmu w Connect Mobile może jednak nie używać, albo używać ostrożnie tej funkcji.
Jeśli będzie łatwy dostęp do funkcji alarmu, to opcja przydatna do odszukania urządzenia - co prawda samo wysłanie sygnału dźwiękowego jest od dłuższego czasu możliwe, ale sygnał jest cichy. A włączenie alarmu z menu Connect jest wyraźnie słyszalne.
Póki co jest wyraźna informacja:
Bike Theft Alarm*. While armed, get alerted when your Edge device moves.
Find My Edge*. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.
* Complete functionality requires an upcoming Garmin Connect Mobile release.
Z testów wynika, że Connect Mobile co prawda powyższe obsługuje, ale dostępu z menu dla E1030 póki co nie ma. Tak więc ostrożnie z alarmem
A właśnie - jaki jest dostęp z Connect do alarmu w E530/830?
W wyborze pól doszła opcja "Popular" na dodatek pogrupowana tematycznie, czyli na początek najczęściej wykorzystywane pola (czy najbardziej popularne?) typu dystans, czas, prędkość itp., poniżej opcja kadencji (rytm, rytm - średnia, rytm - okrążenie), tętna (tętno, tętno - średnia, tętno - okrążenie, tętno - maksymalne%), mocy (moc, moc - średnia, moc - średnia z 3s, moc - moc średnia z 10s, moc - okrążenie, moc - NP) -jak widać w tych trzech są najczęściej wykorzystywane pola. Pozostałe (jak również w/w) dostępne są po staremu.
W opcjach wyboru pól tętna dodano pole EPOC (bo Aerobowy/Beztlenowy TE chyba był?).
Pola MTB do wypróbowania, na single wybiorę się chyba w przyszłym tygodniu to przetestuję.
Bardzo poprawiła się stabilność połączenia ze smartfonem. Jeśli rozłączy to rzadko i na chwilę. Na poprzednim firmware zrywało często, teraz praktycznie trzyma bez przerwy.
Nie jestem pewny za to czy przypadkiem nie ma zwiększonego drenażu baterii. Co prawda bawiłem się ustawieniami w pomieszczeniu, podświetlenie włączone na auto, wifi/bt powłączane i wyszukuje czujniki nonstop no i % baterii spada w oczach. Muszę sprawdzić jak będzie to wyglądać w terenie, bo włączenie startu aktywności dość mocno ograniczyło zużycie energii: przez pół h zapisu spadło z 73 do 71% ze zużyciem 4,29%, a po włączeniu alarmu 4,86% (jak widać głośniczek żre 0,57% i na wyłączenie alarmu mogłem sobie trochę poczekać).
Napisano 14 sierpień 2019 - 19:45
O jaki incydent chodzi?
Napisano 14 sierpień 2019 - 20:46
Pewnie o kontakty alarmowe w GC i wysyłanie powiadomień o wypadku na te numery
marvelo
Napisano 14 sierpień 2019 - 22:05
Pełna obsługa segmentów, czy tylko pikanie na początek i koniec?
Napisano 14 sierpień 2019 - 22:28
Co rozumiesz przez pełną obsługę? Pokazuje mi ile do końca, wynik z którym się mierzę i przewagę/stratę na tym podstawowym widoku z mapką. Dodatkowo przy nawigowaniu pokazuje odległość do najbliższego segmentu na tracku (u mnie było to 1.3 od rozpoczęcia trasy), a w dodatkowym ekranie (pojawił się po załadowaniu trasy) pokazuje listę segmentów + na którym kilometrze się zaczynają i na którym kończą.
Napisano 15 sierpień 2019 - 07:45
Zastanawiam się na ile jest to praktyczna i użyteczna funkcja a na ile bajer. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, jeśli to działa tak jak opisuje producent to nad potrzebą posiadania tej funkcjonalności nie ma co się zastanawiać. Ale jeśli powiadomienia będą generowane na bazie większego odchylenia pionowego/poziomego względem osi to sądzę, że podczas jazdy na rowerze może być generowanych wiele fałszywych sygnałów.
O jaki incydent chodzi?
Napisano 15 sierpień 2019 - 09:40
Nowa opcja to Get Assitance, czyli sam możesz wywołać opcje wyslania wezwania pomocy.
Wykrwanie zdarzeń u mnie działa ok. Zdarzyło się, że alram włączył się po gwałtownym hamowaniu na nierównej drodze, ale to może 1-2 razy na rok, a w sumie lepiej, żeby funkcja była bardziej czuła niz miałaby nie zadziałać jak naprawdę coś się stanie.
Napisano 15 sierpień 2019 - 12:41
Bardzo mi się spodobała ta opcja w garminie
Wykrywanie zdarzeń (incydentów) to żadna nowość, było to już w 820. Najpewniej jest jakis czujnik grawiatcyjny, przy nagłej utracie prędkości włącza sie alarm. Masz. 30 sekund na anulowanie, jak tego nie zrobisz to jest wysłany sms/e-mail do zdefiniowanych kontaktów wraz ze współrzędnymi.
Nowa opcja to Get Assitance, czyli sam możesz wywołać opcje wyslania wezwania pomocy.
Wykrwanie zdarzeń u mnie działa ok. Zdarzyło się, że alram włączył się po gwałtownym hamowaniu na nierównej drodze, ale to może 1-2 razy na rok, a w sumie lepiej, żeby funkcja była bardziej czuła niz miałaby nie zadziałać jak naprawdę coś się stanie.