Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7461 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 15:01

Na 520 działa ok. Nie ma problemu z pamięcią. Jest tak jak piszesz - strzałka kierunku wiatru zmienia się na bieżąco wraz ze zmianą kierunku jazdy. Dane aktualizowane co 5 min z tego co kojarzę.

Nie płacisz za dostęp do darksky.net tylko autorowi za apkę która korzysta z API darksky.net

Ja dziś pierwszy dzień z ta aplikacją i powiem tak...dla mnie to jest to jedno wielkie G :D pokazuje dane z dupy chyba, jadę ze wschodu w kierunku zachodnim pokazuje mi 6km/h E , a ja naginam prosto pod wiatr, pomijając już fakt kierunku to jeszcze na pewno to nie było jakieś marne 6km/h ale dużo dużo więcej. Nie wiem, może wymaga to jakichś dodatkowych ustawień aby poprawnie działało albo coś nie tak z moim Garminem ale na tą chwilę to pieniądze wyrzucone w błoto. Jak tak to ma działać to już wolę się posiłkować apką w telefonie, tam nigdy takich jaj nie było.

• marb lubi to

#7462 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 18:56

Porównaj sobie dane w serwisie darksky.net - patrząc na podobne serwisy dane są dość realistyczne.

Z tego co widzę, większość kraju miała wiatr z południa, również Kielce. Darksky też pokazuje w Kielcach wiatr południowy.

Problemem mogą być tylko podmuchy wiatru, jednak u mnie kierunek wiatru wskazuje poprawnie. 

Te "dużo więcej" to może być tak podmuch wiatru, jak również to, że "naginasz" czyli poruszasz się z określoną prękością w atmosferze. Czyli tak jakbyś stał i wiał wiatr z prędkością poruszania się (plus ewentualnie rzeczywista prędkość wiatru).

Zawsze możesz zrezygnować i poprosić o zwrot. Byle nie grozić scyzorykiem ;)

No i jeszcze jedno przy okazji:

Mam problem z prognozą pogody garmina, mam edge 1030 i w czasie trasy pokazuje tylko prognozę dla miejsca startu, najpierw myślałem że to może wina tego że w telefonie nie mam włączonej lokalizacji, niestety to też nie rozwiązało problemy. Czy można to jakoś rozwiązać?

Z tego co zauważyłem prognoza pobierana jest z określonych stacji meteo. W moim rejonie dziś miałem albo Gorzów Wlkp. albo Słubice. Nie jest to określona lokalizacja, tylko mniej więcej z której stacji meteo te dane są pobierane. Nawet jeśli odjedzie się niby dalej, to jeśli nie znajdzie się w obszarze objętym inną stacją meteo (wg Garmina chyba?), to i tak będą wyświetlane dane ze stacji startu.

Dzisiaj próba działania nowego oprogramowania Edge 1030.

Ogólnie - bezproblemowo. Działa wszystko jak powinno, nawet łączność z telefonem.

Znalazłem jednak coś czego nie dodali w stosunku do E830 - poza Trailforks oczywiście. Chodzi o pomiar częstotliwości oddechu: Respiration Rate, tych danych nie widać w nowym oprogramowaniu E1030. Być może zapomnieli, aczkolwiek bardziej prawdopodobnej jest to, że wymaga wykupienia licencji od Firsbteat, szczerze mówiąc trochę dziwne, bo  Heat and Altitude Acclimatization jest dostępne (licencja wykupiona?) a jak dla mnie jest to mało przydatna opcja (nie trenuję na takich wysokościach, a do aklimatyzacji temperaturowej i tak musi być łączność ze smartfonem), wolałbym jednak Respiration Rate, bo pozwoliłoby to dość precyzyjnie określić próg wentylacyjny czy przyspieszonego oddechu. Co ciekawe i tak to jest wykorzystywane w aktualnym oprogramowaniu bodajże w wyznaczaniu VO2max i EPOC (chyba).

Zużycie energii raczej bez zmian, większość jazdy w marę dobrych warunkach oświetleniowych, to swoim zwyczajem wyłączyłem automat podświetlający. Zużycie energii od 4,5 - 6,5%. Dopiero pod koniec zaczęło robić się szarawo (lekki deszczyk) to włączyłem i podskoczyło do średnio 7,5%. Mogłem wyłączyć BT bo jak zauważyłem to jednak dość mocno żre prąd, ale chciałem sprawdzić łączność z telefonem. No i pracowało 7 pól IQ z czego 5 zapisywała dane do FIT, a to zawsze zwiększa zużycie energii.

A przypomniało mi się ;)

Zmieniły się podsumowania, chyba na lepsze choć częściowo teraz po angielsku - brak plików językowych z nowymi funkcjami, jeśli komuś to przeszkadza to niech czeka na wersję finalną, ale ja nie żałuję zainstalowania.

Posiadacze 530/830 pewno już dawno o tym wiedzą, ale dla posiadaczy E1030 końcowy komunikat o szacowanej utracie płynów i prośbie o określenie ile bidonów zostało wypitych (z możliwością w miarę dokładnego wskazania w ml) oraz ile kilo kalorii zostało skonsumowane. O ile to pierwsze można dość łatwo określić (bo mniej więcej wiadomo ile się wyżłopało, chociaż ja nie byłem dziś pewny ile w bukłaku pozostało, wyżłopałem dla pewności do końca), to z drugim może być problem. Zero jedzenia to zero kc, jeśli je się jakieś batony/żele to warto pamiętać ile mniej więcej mają jednostkowo energii. Pamiętać też należy o izotoiku - to nie tylko płyn, ale i energia do zanotowania. Banany? Zależy od wagi, średni 120g to 116 kcal i 26g węglowodanów. 

Czyli dziś przesadziłem z wpisem, bo dwa banany każdy zawinięty w posmarowaną (powidła śliwkowe, masło orzechowe) tortille plus izotonik nie miały 700 kCal. Swoją drogą tego typu jedzenie zawinięte porządnie plus owinięte folią aluminiową jest nie tylko pożywne, ale i lepsze od przeciętnych batonów.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7463 alpin

alpin
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądCzarnków

Napisano 15 sierpień 2019 - 19:41

Ja dziś pierwszy dzień z ta aplikacją i powiem tak...dla mnie to jest to jedno wielkie G :D pokazuje dane z dupy chyba, jadę ze wschodu w kierunku zachodnim pokazuje mi 6km/h E , a ja naginam prosto pod wiatr, pomijając już fakt kierunku to jeszcze na pewno to nie było jakieś marne 6km/h ale dużo dużo więcej. Nie wiem, może wymaga to jakichś dodatkowych ustawień aby poprawnie działało albo coś nie tak z moim Garminem ale na tą chwilę to pieniądze wyrzucone w błoto. Jak tak to ma działać to już wolę się posiłkować apką w telefonie, tam nigdy takich jaj nie było.

Używam tego pola danych od dłuższego czasu i zawsze działało jak należy. Dzisiaj zauważyłem że też mi jakieś głupoty pokazuję. Temperatura 80 stopni, wiatr z dziwnego kierunku OOZ  i nie z tą siłą. Mam nadzieję że to jakieś chwilowe kłopoty.

50.png

#7464 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 15 sierpień 2019 - 19:53

Witam.

Dzisiaj podczas jazdy testowałem nowy fw. 7.85b dla E1030. Ogóle odczucia bardzo pozytywne. W porównaniu z fw7.50 wiele zmian wizualnych ale również w kwestii stabilności oprogramowania dokonano może nie rewolucji co ewolucji.

Na plus zapisałbym:

+ fajnie działający ekran Climb, pokazujący wiele ciekawych informacji, które mogą być pomocne w rozplanowaniu sił na podjeździe,

+ pole danych "Wysokość" czyli graficzne przedstawienie wzniosu zyskało funkcję odwzorowania kolorystycznego w zależności od stopnia trudności/nachylenia podjazdu, czyli łatwy - zielony, średni - żółty, średnio trudny - pomarańczowy, czerwony - trudny. Jeśli dobrze mi się kojarzy to kolory odpowiednio odwzorowują odpowiednio następujące nachylenia - do 7%, 8-10%, 10-15% oraz powyżej 16%,

+ pole mapy z wyznaczonym kursem pokazuje profil trasy jaki jest pomiędzy punktami (jak mi się wydaje taka funkcja już była bodajże w E1000),

+ funkcja Nutrition/Hydration - SUPER!!! (mam taką przypadłość że zapominam o popijaniu sobie z bidona a o jedzeniu to już zupełnie nie pamiętam (miałem ustawione przypomnienia o tych funkcjach) ale widzę że w obecnym fw jest ta funkcja zależna od wykonanej pracy,

+ pole danych z graficznym wykresem tętna zyskało kolory w zależności od strefy tętna (nie wiem czy też tak jest ze strefami mocy w najbliższym czasie to sprawdzę ale wydaje mi się że też tak powinno być - być może ze ktoś z Was już to sprawdził)

+ poprawa responsywności ekranu,

+ poprawa połączeń BT i ANT+, zwłaszcza połączenia z telefonem oraz Vector 3 i Di2 (choć zdażyło się że wszystkie czujniki zostały odłączone i ponownie po kolei ponownie podłączane do E1030.

Na minus musiałbym uznać kilka nieprawidłowo działających elementów:

- niestety ale bardzo mało stabilne połączenie z polem danych czujnika Humon (ale to najprawdopodobniej kwestia dostosowania oprogramowania pola danych do zmian w fw. 7.85),

- nieprawidłowo działający GroupTrack polegający na tym że na innym urządzeniu Garmin'a Edge Explore widać osobę posiadającą E1030, natomiast na E1030 nie widać osoby z EExplore,

- brak funkcji Respiration Rate (ale o tym już wspomniał kolega PROZOR).

Jak już wspomniałem zmiany w fw. 7.85 są bardzo, bardzo pozytywne i mam nadzieję że w wersji finalnej poztanie to co zawiera wersja beta a może jeszcze będzie coś więcej we flagowcu i w końcu w Garminie przestanie być najsłabszym ogniwem oprogramowanie oraz stanie się prawdziwą marką premium!!!

:) 

#7465 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 20:00

Używam tego pola danych od dłuższego czasu i zawsze działało jak należy. Dzisiaj zauważyłem że też mi jakieś głupoty pokazuję. Temperatura 80 stopni, wiatr z dziwnego kierunku OOZ i nie z tą siłą. Mam nadzieję że to jakieś chwilowe kłopoty.

No właśnie to OOZ, a czasem samo O też mnie to zastanawiało. Jakąś godzinę temu dostałam maila z przeprosinami że mieli jakiegoś buga, etc. bla bla. Zobaczymy jutro co będzie się działo

#7466 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 20:21

A ja pół dnia (no, prawie ;)) jeździłem i od 11:30 do 17 wszystko było ok. Z drugiej strony sprawdzałem tylko incydentalnie, bo jeździłem po chaszczach i krzaczorach, to akurat to pole jest gdzieś daleko. Na szosie mam pod ręką ;)

Voytheck -

• Climb Pro działa, ale z ograniczeniami. Po pierwsze musi być to kurs, po drugie wartość danego podjazdu musi wynosić 3,500 lub wyżej gdzie: dystans podjazdu w metrach (minimum 500 metrów) * nachylenie (minimum średnie nachylenie 3%).
  • Z kursem od zawsze (nawet w e500) profil trasy był rysowany wg wgranego kursu.
  • Nutrition/Hydration - wł/wył to oszacowanie utraconych płynów (fakt, na podstawie pracy), no i pytanie ile się wypiło/zjadło. Samo przypominanie działa tylko z kursem w oparciu o profil rowerzysty. Bez kursu działają jedynie stare przypominajki o piciu/jedzeniu (i to kursu z Connect pewno, bo kurs wyznaczony przez samego Edge to nic z tego).
  • O ile pamiętam, to strefy wykresów na polach już wcześniej były koloryzowane strefowo. No chyba, że się mylę ;)
  • Czujnik Humon to pewno pole IQ? To raczej problem dopasowania samego pola i poprawek programistycznych twórców pola, często bywało przy zmianach oprogramowania układowego, że niektóre pola IQ nie działały (w ogóle lub dobrze) po aktualizacjach, jak poprawią to powinno działać dobrze - ale raczej nie wcześniej, niż będzie wersja finalna oprogramowania.
  • Ciągle mam nadzieję, na Respiration Rate ;)
  • Zgłaszaj problem z GroupTrack 
  • Wydaje mi się, że krzywa mocy jednak powinna być synchronizowana z Connect, a nie mam żadnych danych - póki czekam na nową przerzutkę (czekając jeżdżę na rowerach bez pomiaru mocy) to nie mam jak sprawdzić czy nowe dane pojawią się na krzywej czy nie - może ktoś zweryfikować? Chyba zgłoszę brak krzywej mocy ;)

#7467 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 20:48

Jedną tzn. którą?

Wind Field - fakt $5 rocznie, ale zdecydowanie warto (opłata na api dla darksky.net).

Może głupie pytanie ale gdzie dokonuje się płatności bo jakoś nie mogę tego rozkminić?

#7468 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 15 sierpień 2019 - 20:55

TO INSTALL: Use the Garmin computer software to install to your Edge device. Add Wind Field as a datafield. It will be listed under "Connect IQ". Then start an activity. After a few minutes, an 11 character code will be displayed. Use that to register at www.windfield.app

Przetłumaczyć ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7469 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 20:57

Nawet nie trzeba czekać tych kilku minut, w ustawieniach pola jest kod ;)

b3fa114bc38e4c3290b4c88c789b540b.pngKod oczywiście wkleić w pole "Enter your code here" ;)

Przy okazji: warto przeczytać FAQs

#7470 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:00

Też używałem dziś pierwszy raz i było w miarę ok. Wiatr był południowy i tak pokazywało, niekiedy tylko odchylenie wschodnie lub zachodnie było nieprecyzyjne (po flagach przy drodze najlepiej było widać). Ale generalnie ok. Tylko kw aria aktualizacji - na stronie aplikacji coś wspominają że ma być co 5 minut a wydaje się że jest co jakieś 15
  • EmPe lubi to

#7471 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:09

Przetłumaczyć ?

Nie trzeba, gdzieś mi to umknęło :) Dzięki !!!

#7472 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:09

5 minut to aktualizacja samego pola, a aktualizacja darksky.net to zupełnie co innego. Może trochę się różnić. Ale jak nie ma flag... to strzałka pomocna ;)

Zresztą osobiście to raczej ustawiam aktualizację na zdecydowanie dłuższy czas np. 0,5h lub... w ogóle nie aktualizuję na krótsze jazdy.

#7473 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:17

A ja pół dnia (no, prawie ;)) jeździłem i od 11:30 do 17 wszystko było ok. Z drugiej strony sprawdzałem tylko incydentalnie, bo jeździłem po chaszczach i krzaczorach, to akurat to pole jest gdzieś daleko. Na szosie mam pod ręką ;)

No widzisz, a ja jezdziłem od 9.00 do prawie 13.00 cały czas wpatrzony w tą ...ebaną strzałkę i może przez 20% czasu spędzonego na rowerze mógłbym się zgodzić z tym co ona pokazuje, a że 99% czasu spędzam na szosie no to najwyrazniej miałem pecha ;), może trzeba się przerzucić całkiem na mtb wtedy nie będę wiedział, że to po prostu nie działa :D. Tak na poważnie to dam jej jeszcze szansę, zobaczymy co będzie w następnych dniach, bo opinie ma raczej dobre i dziwi mnie, że akurat u mnie takie cuda ;)

#7474 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:21

Hehe... Pechozol pewno. Może przypadek, bo na ogół nie zawodzi. Oczywiście i tak trzeba brać poprawkę na podmuchy wiatru, bo to co jest to raczej średnia czy jakoś tak, ale przynajmniej orientacja jest, zeby nie kopać się z koniem (czyli nie wysilać się za bardzo pod wiatr, a wykorzystywać wspomaganie)

• EmPe lubi to

#7475 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:21

Prozor:

"Climb Pro działa, ale z ograniczeniami. Po pierwsze musi być to kurs, po drugie wartość danego podjazdu musi wynosić 3,500 lub wyżej gdzie: dystans podjazdu w metrach (minimum 500 metrów) * nachylenie (minimum średnie nachylenie 3%)." to jest bardzo prawdopodobne nawet graniczące z pewnością, ponieważ kiedy rozpocząłem jazdę wyznaczonym kursem to miałem na jednym z ekranów listę trzech podjazdów i z chwilą zbliżania się do każdego z nich zmniejszała się odległośc do nich a kiedy przejechałem pierwszy, drugi czy też trzeci znikały z listy.

"Z kursem od zawsze (nawet w e500) profil trasy był rysowany wg wgranego kursu." - wiesz że w niedzielę kiedy jechałem z kursem nie zauważyłem tej funkcji, a jestem wzrokowcem więc wszystkie zmiany rejestruję jak zdjęcia ale rzeczą ludzką jest bycie omylnym.

"Samo przypominanie działa tylko z kursem w oparciu o profil rowerzysty. Bez kursu działają jedynie stare przypominajki o piciu/jedzeniu (i to kursu z Connect pewno, bo kurs wyznaczony przez samego Edge to nic z tego)." - sprawdzę to czy rzeczywiście musi być uruchomiony kurs aby przypominał o jedzeniu i piciu.

"O ile pamiętam, to strefy wykresów na polach już wcześniej były koloryzowane strefowo. No chyba, że się mylę " - w tej kwestii jestem pewny że wykres był jednokolorowy i to chyba kolor był zależny od koloru profilu.

"Czujnik Humon to pewno pole IQ? To raczej problem dopasowania samego pola i poprawek programistycznych twórców pola, często bywało przy zmianach oprogramowania układowego, że niektóre pola IQ nie działały (w ogóle lub dobrze) po aktualizacjach, jak poprawią to powinno działać dobrze - ale raczej nie wcześniej, niż będzie wersja finalna oprogramowania." - tak jak napisałem to zapewne poprawka oprogramowania pola danych i zapewnie testerzy stwierdzą to samo co ja i za niedługo będzie kolejna wersja oprogramowania pola danych.

"Wydaje mi się, że krzywa mocy jednak powinna być synchronizowana z Connect, a nie mam żadnych danych - póki czekam na nową przerzutkę (czekając jeżdżę na rowerach bez pomiaru mocy) to nie mam jak sprawdzić czy nowe dane pojawią się na krzywej czy nie - może ktoś zweryfikować? Chyba zgłoszę brak krzywej mocy" - Jeżdżę z Vector 3 i również nie wyświetla mi się informacja o krzywej mocy więc problem może być z synchronizacją danych z Connect Garmin

Pozdrawiam Voytheck

#7476 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:39

Tu masz info (830, ale na jedno wychodzi): https://www.dcrainma...pth-review.html

dot. Climb Pro i nawodnienia ;)

Problem krzywej zgłosiłem, możesz ponowić, czym więcej zgłoszeń, tym lepiej ;)

Co do kolorków to pewny nie jestem, jestem słuchowcem ;)

#7477 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 15 sierpień 2019 - 22:29

Jeszcze jedna uwaga in minus - otóż kiedy podłącza się E1030 do ładowania poprzez jakiś zasilacz i nie ma to znaczenia jakie natężenie prądu jest podczas ładowania to Garmin załącza się i aby ładować w stanie wyłączonym fizycznie trzeba wyłączyć urządzenie przyciskiem ON/OFF i potwierdzić na ekranie funkcją "wyłącz" po tej czynności E1030 przechodzi w stan ładowania baterii w stanie wyłączonym a na ekranie widnieje nazwa firmy z piktogramem ładującej się baterii oraz procentowym stanem naładowania. W poprzednich wersjach fw kiedy Garmin był wyłączony i podłączało się do ładowania urządzenie się nie włączało tylko od razu przechodziło do ekranu ładowania.

Pozdr.

Voytheck

P.S. Po zakończeniu procesu ładowania urządzenie nie wyłącza się jak to było w przypadku fw. 7.50

#7478 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 16 sierpień 2019 - 06:30

5 minut to aktualizacja samego pola, a aktualizacja darksky.net to zupełnie co innego. Może trochę się różnić. Ale jak nie ma flag... to strzałka pomocna ;)

Zresztą osobiście to raczej ustawiam aktualizację na zdecydowanie dłuższy czas np. 0,5h lub... w ogóle nie aktualizuję na krótsze jazdy.

A gdzie się to ustawia?

#7479 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 16 sierpień 2019 - 06:56

A gdzie się to ustawia?

W Garmin Express klikasz na <aplikacje>, pózniej na WindField <ustawienia> i tam w drugiej linijce masz <update interval>, wybierasz pożądany i tyle ;)

• marb lubi to

#7480 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 16 sierpień 2019 - 10:19

Witam.

Jestem ciekaw czy równiez macie taka sytuację związaną z Garmin Connect Mobile na Androida że nie wyświetla karty "stan treningu" choć w opcjach jest aktywna. Wszystkie inne jak np. tętno, kalorie, sen etc. wyświetl prawidłowo. Mój tel. to Samsung Galaxy S9+ z androidem wersji 9.

Dzięki za odpowiedź.

Dodaj odpowiedź