Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 07 wrzesień 2019 - 11:49
Swoją drogą, jeździsz cały czas wpatrzony w licznik? Froome nie zauważył, ja też nie. Chociaż ja się na ogół patrzę przede wszystkimi na drogę, żeby nie walnąć w dziurę czy jakiś samochód.
A serio, nie zauważyłem czegoś takiego, jak problem z obsługą stopera. Bo czegoś takiego na pewno nie ma. Lag w odświeżaniu może być, ale wszystkie dane są odczytywane, analizowane i zapisywane we właściwie.
Zweryfikuj swoje "wrażenia" poprzez nagranie wideo ekranu - dla bezpieczeństwa sugeruję raczej na trenażerze. Zacznij od minimalnej ilości pól, zwiększaj do doceowego maksimum i podziel się wnioskami.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 07 wrzesień 2019 - 12:17
Napisano 07 wrzesień 2019 - 12:45
Abstrahując od tego czy to potrzebne czy nie, to w sprzęcie takiej klasy nie powinno być takiego fuck up'u.
- beskidbike lubi to
Napisano 07 wrzesień 2019 - 13:29
Co do mocy, to jest to normalne - sam miernik w sobie jest bezwładny, do tego dochodzi łączność. Płynne wyświetlanie mierzonego parametru w czasie rzeczywistym to tylko w technologii analogowej raczej. Zresztą moc chwilowa nie ma specjalnie sensu, raczej się stosuje 3-5 sek. uśrednienia.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 07 wrzesień 2019 - 13:41
Napisano 07 wrzesień 2019 - 20:54
Napisano 07 wrzesień 2019 - 21:03
Witam byłem zdecydowany kupić żonie edge 830 ale po wpisach o niedokładności gps zastanawiam się czy to dobry wybór sam mam edge 1030 i jestem bardzo zadowolony po górach nie jeździmy wiem trailfork nie jest nam potrzebne znów edge 830 jest troszkę tańsze. Czy te niedokładności w śledzeniu są aż tak odczuwalne?
Niedokładność GPS to niestety standard. Mam 1030 i jak wjeżdżam pod drzewa, nagle prędkość mi spada o 10 km conajmniej, mimo że jadę po płaskim. Podobnie z zegarkiem FR935 - biegnę te 5:15, tempo takie samo, a nagle zegarek pokazuje tempo 7:30, bo akurat wbiegłem pod drzewa. O dokładności na pływaniu nie wspomnę, bo nie ma o czym. Generalnie jestem raczej zadowolony z urządzeń Garmina pod względem funkcjonalnych, ale gdyby jakikolwiek inny producent by zaoferował dokładną i niezawodną lokalizację, to prawdopodobnie decyzję o migracji bym podjął szybko.
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 07 wrzesień 2019 - 21:20
Pływanie temat ciężki do ogarnięcia , nie ma idealnego urządzenia w tym momencie.
Woda zaburza lub uniemożliwia poprawny odbiór sygnału gps, stąd zegarek traci sygnał po zanurzeniu, odzyskuje na powierzchni.
Ostatnio pływałem z FR 935 + dodatkowo w bojce odpalony smartfon , dystanse pokrywały się.
Na smartfonie ślad dokładniejszy , z Garmina trochę prostych krech przy zmianie kierunku.
Napisano 07 wrzesień 2019 - 21:25
Pływanie temat ciężki do ogarnięcia , nie ma idealnego urządzenia w tym momencie.
Woda zaburza lub uniemożliwia poprawny odbiór sygnału gps, stąd zegarek traci sygnał po zanurzeniu, odzyskuje na powierzchni.
Ostatnio pływałem z FR 935 + dodatkowo w bojce odpalony smartfon , dystanse pokrywały się.
Na smartfonie ślad dokładniejszy , z Garmina trochę prostych krech przy zmianie kierunku.
Dokładnie, przy nawrotach, bojkach garmin się gubi, im więcej tego, tym dystans bardziej zawyżony - widać wyraźnie na mapie, pomimo nawrotu przy samej bojce, garmin dodaje jeszcze parę metrów. Ale dokładność samego dystansu jest w miarę ok, chociaż Polar ma chyba lepszy algorytm aproksymowania trasy.
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 07 wrzesień 2019 - 21:33
O dokładności na pływaniu nie wspomnę, bo nie ma o czym.
No nie ma o czym bo nie ma na tym świecie technologi pozwalającej odczytać sygnał GPS pod wodą.
Łodzie podwodne pływają sobie bezkarnie 1 km od wybrzeży całego świata, a Ty byś chciał zegarek namierzyć :]
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 07 wrzesień 2019 - 21:35
No nie ma o czym bo nie ma na tym świecie technologi pozwalającej odczytać sygnał GPS pod wodą.
Łodzie podwodne pływają sobie bezkarnie 1 km od wybrzeży całego świata, a Ty byś chciał zegarek namierzyć :]
Właśnie o to mi chodziło pisząc „nie ma o czym”. Natomiast czasami mam wrażenie, że algorytm wyznaczający trasę mógłby być ciut dokładniejszy.
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 08 wrzesień 2019 - 10:55
Niedokładność GPS to niestety standard. Mam 1030 i jak wjeżdżam pod drzewa, nagle prędkość mi spada o 10 km conajmniej, mimo że jadę po płaskim. Podobnie z zegarkiem FR935 - biegnę te 5:15, tempo takie samo, a nagle zegarek pokazuje tempo 7:30, bo akurat wbiegłem pod drzewa. O dokładności na pływaniu nie wspomnę, bo nie ma o czym. Generalnie jestem raczej zadowolony z urządzeń Garmina pod względem funkcjonalnych, ale gdyby jakikolwiek inny producent by zaoferował dokładną i niezawodną lokalizację, to prawdopodobnie decyzję o migracji bym podjął szybko.
Nie zaoferuje. Problemem jest słabość sygnałów gps, pozycjonowanie i wykorzystywanie sygnałów odbitych. Pamiętam czasy, gdy odbiorniki bazowały tylko i wyłącznie na sygnałach bezpośrednich, pierwsze pozycjonowanie trwało długie minuty, a sygnał był często gubiony. Pierwsze odbiorniki wykorzystujące sygnały odbite znacznie poprawiły szybkość pozycjonowania jednak kosztem dokładności w przypadku występowania dużej ilości odbić (wysokie budynki w mieście, bogata rzeźba terenu).
Dotyczy to nie tylko urządzeń Garmina, ale praktycznie wszystkich. Lepsze lub gorsze pozycjonowanie może być zależne praktycznie tylko od jakości anteny odbiornika.
Recepta na stabilność odczytów prędkości/tempa? Czujnik obrotu koła, do biegania czujnik na nogę. Pływanie? Odbiornik ponad taflą wody - stąd pływający żabą mogą praktycznie zapomnieć o rejestracji aktywności, kraulem lepiej, aczkolwiek żeby zarejestrować pełne dane to najlepiej wrzucić zegarek do bojki. Oczywiście nie na zawodach, ale na treningach czemu nie?
A wracając do dokładności chipów Sony odpowiadających za pozycjonowanie w nowych urządzeniach Garmina to wcale nie jest tak źle. Może te opinie o niedokładności GPS to właśnie efekt tego, że komuś pokazywana prędkość nie jest stała przy stałej prędkości roweru tylko "skacze". W każdym będzie, chyba, że komputerek ma kilku sekundowe uśrednianie prędkości. Rozwiązaniem jest czujnik obrotu koła.
Wracając do Beta 7.87: faktycznie poprawili responsywność podświetlania ekranu, jednak rykoszetem dostało się algorytmowi przełączania lampy ANT+ w trybie auto z migania na światło ciągłe. Lampa jest przełączana o wiele za wcześnie przy zbyt dużym poziomie oświetlenia zewnętrznego. W praktyce zmusza to do ręcznego ustawienia trybu świecenia (może za wyjątkiem dużego oświetlenia zewnętrznego). Problem zgłoszony.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 08 wrzesień 2019 - 13:53
Jeżeli chodzi o pływanie, to zgoda - zawsze można zegar wrzucić do bojki albo nawet pod czepek i sprawa załatwiona. Zresztą i tak nie ma możliwości, żeby kontrolować tempo na bieżąco jak w przypadku roweru czy biegu, bo takie spoglądanie na zegarek dosyć konkretnie wybija z rytmu, ja sobie ustawiłem pikanie co 500m i wtedy sprawdzam tempo, a w zasadzie tylko na pierwszej 500 - długo się zmagałem z problemem za szybkiego startu i musiałem się po prostu nauczyć to kontrolować na czuja.
Rower - na długim dystansie zaniki sygnału nie wpływają specjalnie na pomiar średniej prędkości, a na bieżąco to tylko moc i tętno do monitorowania. Na biegu tylko jest to naprawdę upierdliwe - po rowerze noga się mocno kręci i jest tendencja żeby pierwszy odcinek śmignąć znacząco powyżej tempa startowego na danym dystansie, co się potem mści bezlitośnie. Ten czujnik na buta - jak to jest dokładne?
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 08 wrzesień 2019 - 17:21
Od wielu lat używam turystycznych GPS Garmina i muszę przyznać, że one są bardzo dokładne. Nie pamiętam, żebym miał sytuację, żeby ślad "przestrzelał" zakręty, czy "prostował" krętą drogę, nie ważne, czy się idzie, czy jedzie rowerem. Lasy, góry, czy miasta to też nie problem. Nie zwróciłem też uwagi na to, żeby wskazania prędkości jakoś bardzo "pływały", ale teraz przy okazji popatrzę sobie na to.
Dlatego trochę z niepokojem czytam o tym, że rowerowe urządzenia mają z tym problem. Może chodzi o wielkość anteny, której rozmiar siłą rzeczy musi być ograniczony w większości komputerków rowerowych?