Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 replies to this topic

#8241 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 February 2020 - 19:19

Niby dodatkowe 24h.

Rozumiem w nawigacyjnych 830 i 1030, ale taki feature w 530 pozytywnie mnie zaskoczył. :-)

Przecież 530 też jest nawigacyjna, tyle tylko, że bez wyboru z POI (ale z zapisanych punktów użytkownika chyba tak - na 520 dało się), a punkt do nawigacji wskazujesz na mapie, ale drogi są normalnie routowalne.

Panowie, czy nowsze urządzenia serii Edge mają jakaś opcje ‚oznaczania’ na wzór pinezki wybranego punktu na kursie po którym jedziemy? Często jadąc po nieznanych szlakach spotykam jakieś miejsca, które później chciałbym prześledzić na mapie. Aktualnie muszę zapamiętywać na którym kilometrze był ten punkt :) może jest jakaś apka co udostępnia taką funkcjonalność?

Oczywiście. Na ekranie mapy naciśnij "łapkę" na górze na środku będą symbole - [o] +), dotknięcie dowolnego punktu wbija "pinezkę", na górze ekranu naciska się baner z informacją co to jest (lub nazwą ulicy, albo współrzędnymi i odległością od bieżącego miejsca), jak jest kilka punktów w tym miejscu to jest w prawym górnym rogu menu (hamburger) z możliwością wyboru punktu, po naciśnięciu góry ekranu ukazuje się ekran z informacjami o punkcie, przyciskiem "Jedź", strzałką powrotu i chorągiewką oznaczenia miejsca POI użytkownika. Po naciśnięciu chorągiewki ukaże się komunikat o zapisaniu punktu jako czegoś tam (na ogół nazwy ulicy czy najbliższego skrzyżowania itp.), po potwierdzeniu jest ołówek oznaczający otworzenie menu z aktualną nazwą punktu i wieloma możliwościami edycyjnymi np. zmiany nazwy, symbolu, komentarza, pozycji, wysokości itd.
Odszukanie tego punktu jest proste - menu Nawigacja -> zapisane pozycje, pokaże się mapa z punktem i możliwością wyboru "Jedź" lub po dotknięciu nazwy na górze ekranu sytuacja jak po zapisaniu punktu.

To powyżej jest aktualne dla wszystkich dotykowców, dla przyciskowego 530 prawdopodobnie też się da, tylko przyciskami.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8242 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 23 February 2020 - 10:38

Garmin Edge 530 i 830 to bardzo zbliżone komputery. Z tego co rozumiem posiadają nawet te same mapy. Różnica między komputerami w ilości przycisków zewnętrznych, mikroskopijna różnica w materiale obudowy obok ekranu. W 530 nie ma opcji wyszukiwania pobliskich POI-ów i wpisywania adresu do wyszukania. No i drobne różnice w interfejsie oczywiście pod kątem dotykowym. Poza tym porównywarka na stronie Garmina pokazuje jeszcze trochę różnic w ostatnim punkcie, "Dodatkowe".

POI-e w Edge 530 jak najbardziej się znajdują i mają się bardzo dobrze - są opisane i oznaczone ikonką. Przesuwanie i zbliżanie/oddalanie mapy bez ekranu dotykowego jest oczywiście mniej wygodne, ale dowolny POI można zaznaczyć i zapisać bądź poprosić o przeliczenie trasy i nawigowanie do niego.

Podobnie możemy zapisać dowolny punkt, w tym pustą lokację, np. w lesie. Do tego znalazłem dwa sposoby - pierwszym (najprostszym) jest wejście do menu i wybranie pozycji "Mark location". W ten sposób przechodzimy do panelu edycji punktu. W tym możemy nadać nazwę oraz komentarz, zapisać, skasować lub poprawić wysokość.

Drugi sposób to przeglądanie mapy ("Browse Map"). Podczas jazdy możemy przejść do panelu przeglądania mapy i ją przesunąć lub zbliżyć/oddalić by wybrać punkt (jak wyżej).'

Tutaj kilka "migawek" z tych tematów w Edge-u 530:

2OC0reW.jpg

#8243 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 February 2020 - 16:12

Kolejny pozytyw Edge 530 (po wczorajszej jeździe) to bateria.
Licznik sparowany z telefonem, pole IQ, czujniki (tętno, moc/kadencja i prędkość). Podświetlanie na 0, bo w świetle dziennym wszystko elegancko widać.
Poziom baterii po 2.5h spadł ze 100% na 94%.

Marcin „czach“ Trzaska SQ6
  • impa likes this

-- 

Marcin Trzaska

#8244 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 23 February 2020 - 17:00

Poza tym porównywarka na stronie Garmina pokazuje jeszcze trochę różnic w ostatnim punkcie, "Dodatkowe".

Wszystkie "dodatkowe" są też w 530. Niedoróbka na stronie

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8245 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 February 2020 - 22:06

Chciałem się pobawić w hakera i wgrać mapy Trailforks do 1030. Skopiowałem pliki od kolegi z 530 i wrzuciłem na swoje urządzenie. Oczywiście nie zadziałało. :) Zauważyłem, że mapy Garmina oprócz pliku .img mają też dodatkowe 3 pliki jak podejrzewam z czymś w rodzaju licencji/aktywacji na danym urządzeniu. Ma ktoś jakąś wiedzę w jaki sposób zrobić, żeby to zadziałało?

Swoją drogą pobawiłem się trochę tymi mapami i na ekranie 530 to była lekka porażka. W miejscach gdzie było gęsto od ścieżek wszystko się mieszało, a najgorsze były duże oznaczenia "TTF", które tak naprawdę wszystko zakrywały.

#8246 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 February 2020 - 08:02

Słaby haker z Ciebie. Zresztą samo przerzucenie mapy to nie hakowanie.

Tak, dałoby się, należałoby usunąć z mapy informacje o zabezpieczeniu. Podobnie zresztą jak z każdej innej mapy dystrybuowanej przez garmina. Czy mam wiedzę jak to zrobić? I owszem. Czy to rozpowszechnię? Absolutnie nie - prawa autorskie. 

Rozwiązanie zgodne z prawem? Jak ktoś potrzebuje całą mapę Trailforks danego kraju to należałoby pobrać z ich strony - oczywiście po uprzednim zakupie punktów karma - wychodzi ok. $15 za mapę danego kraju. Problem w tym, że jeśli ktoś jeździ w okolicach obejmujących dwa państwa np. Polska/Czechy, to należałoby zakupić obie mapy. 

Są to mapy transparentne, nakładające się na dowolną inną mapę i zawierają tylko ścieżki o pokryciu takim jak w serwisie Trailforks.

A jeśli ktoś chce zaoszczędzić, zwłaszcza gdy jedzie się w określony obszar do przejechania kilku z góry zaplanowanych (choć niekoniecznie) ścieżek? Wtedy wystarczy pobrać kursy żądanych ścieżek bezpośrednio z serwisu Trailforks: ścieżka -> na dole przycisk "download" -> zakładka GPS/KML File -> dowload FIT course. Wrzucić do New Files urządzenia, po imporcie zmienić kolor na odpowiadający kolorowi ścieżki na mapie, ewentualnie dać "ciągle widoczne na mapie", tak aby umożliwić nałożenie kursów/ścieżek danego obszaru na mapę, żeby były widoczne podczas jej przeglądania. Bardzo przydatna opcja.

Ewentualnie użyć aplikacji IQ Trailforks -  opcja przydatna tak podczas przygotowywania wyjazdu, jak zwłaszcza podczas konieczności pobrania kursów ścieżek już na miejscu.

Jeszcze lepsza opcja: pobrać kurs jako GPX, importować w serwisie Connect, utworzyć na jego podstawie kurs, wysłać do urządzenia. W urządzeniu zmienić kolor na kolor ścieżki wg oryginalnego koloru na mapie topograficznej (lub tego co jest w Trailforks) i określić, czy ma być widoczna cały czas (polecam) czy tylko podczas nawigowania.

Czyli opcja podobna nieco do utworzenia segmentów garmina z segmentów strava - trochę zabawy, ale ma się (i inni też - polecam upublicznienie kursów) do dyspozycji wszystkie kursy ścieżek, które chce się przejechać.

Oczywiście w powyższy sposób nie uzyska się automatycznego zbliżania mapy podczas dojazdu do rozwidlenia i wyboru innej ścieżki, ale to akurat nie powinno być problemem: dojazd do rozwidlenia -> wybór innego kursu i dalsza jazda. Jeśli kursy mają opcję stałego wyświetlania na mapie i odpowiednią kolorystykę, to standardowa mapa będzie uzupełniona o naniesione ścieżki.

#8247 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 24 February 2020 - 10:35

W sumie drogo nie wychodzi, nie wiem po co w ogóle piracić. Garminowskie mapy są droższe, swoją drogą nie mogłem znaleźć rowerowych map Japonii od Garmina (do kupienia).

#8248 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 24 February 2020 - 15:14

niestety w mojej 530 synchronizacja kalendarza treningowego z TP jest kulawa , i trzeba uważać / pamiętać 

że jak sie przesuwa treningi / zmienia  moc interwału , albo planuje sobie tydzień i Garmin sie już raz zsynchronizuje to dupa - można się zdziwić -  nie łyka zmian choć w GC teoretycznie sie zmienia nazwa to w urządzeniu już zostaje pierwsza zsynchronizowana i trening także, 

np planuje trening i synchronizuje , potem stwierdzam - zmienie interwał 120% FTP na 115 % bo nie dam rady , aktualizuje w TP

i moge synchronizować Edka ale w nim już nic sie nie chce aktualizować - qpa. więc jakbym popełnił jakis bład to potem trenażer już sie ustawi na złej mocy i mimo poprawek w TP jest spora lipa.

musze przenieść na chwile trening w TP do innego dnia, usunąć w GC , zsychronizować Edka , zrobić kopię w TP w niej zmienić moce wrzućć do GC i wtedy dopiero ponowna synchro i łyka - raz zsynchronizowanego treningu nie chce mi aktualizować niestety - także trzeba uważać  sprawdzać i przejrzeć trening przed , pół biedy jak to na drodze ale jak trenażer jest sterowany przez Edka to można po prostu sie rozłożyć w połowie i zmarnować sesje.

#8249 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 24 February 2020 - 16:34

U mnie się w 830 wszystko zmienia na bieżąco. Raczej w każdym powinno być tak samo. W 820 też nie miałem problemów.

Może kopiuj trening i wstaw w ten sam dzień jako drugi i wybierz ten właściwy.

#8250 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 24 February 2020 - 17:36

u mnie kuleje niestety jak już raz zapamięta to potem coś nie trybi - trzeba pamiętać o tym. A jak mam free TP to akurat planuje tydzien wrzucam wszystko np. na poniedziałek i potem przenoszę...często cos odrobinę modyfikując no i nie zawsze trybi.

właśnie sprawdzałem 2 raz - nie działa - muszę skopiować trening najlepiej zmienić nazwę i dopiero złapie że zmieniłem interwały. Jak zmienię samą moc interwału na TP to mimo 2-3 synchro nie aktualizuje tego w 530 , tylko kopiowanie i zmiana w kopii działa. chyba do nich napisze żeby rzucili na to okiem pewnie jakaś pierdoła 

PS można w edku jak w wahoo przeskalować trening? Tzn skaluje na 105% albo 95% i target treningu sie przeskalowuje i mamy 5% ciężej albo lżej ?

przykłądowo mam interwał na 300W skaluje trening na 95%  i trenażer (czy tam po prostu target ) zmienia się na 285W 

mam problem z trenażerem Qubo smart B+ że ni cholery nie umiem go wykalibrować (P1 P2 P3 )  i zawsze w mocnych interwałach trenażer podaje 6-10W większą ( zawsze większą ) moc niż z korby a jakbym sobie przeskalował na 103% moc z trenażera i korby byłaby w 99% równa temu co oczekuje i planuje-  120% *103% i mam rzeczywiste 120% na korbie. 

a tak trenażer trzyma 330 w rzeczywistości z korby mam 320 niby mała różnica ale taki garmin potem pokazuje Training Effect dla mocy z trenażera 5 = przetrenowałeś - a z korby 4.2 czyli idealnie.

no i jednak na granicznych mocach takie 10W to równa sie skończyć interwał albo wymięknąć 30sek  przed końcem - zrobić progres albo nie zrobić bo mi jakoś moc nie rośnie po 10W na miesiąc a na pół roku :)  

w sumie mogę o tym pamietać i skalować trening z góry ale fajnie jakby to było w urządzeniu - taki "nice to have". zwłaszcza jak sie zacznie trening i stwierdza - o dziś moge mocniej , o dziś dupa nie dam rady musze słabiej.... a zmiana w kompie to już jednak dłuższa chwila...zwłaszcza jak komp sie odpala 5 minut. 

i 2 sprawa - czy mogę ustawić Garmina tak żeby na wyświetlaczu pokazywał mi moc z korby - ale sterował trenażerem i jego oporem zgodnie z planem treningu ? bo aktualnie mam moc z trenażera a moc z korby na zegarku podglądam , 530  bierze i wyświetla moc z trenażera - no bo nią steruje trenażer choć korba też jest podłączona i

chciałbym widzieć gdzieś tą rzeczywistą nie zerkać na zegarek jak duża jest różnica - ale pewnie to już za wiele więc trzeba uwzględniać różnice na etapie planowania treningu i dać odpowiednio więcej W lub mniej w interwałąch tym bardziej że różnica miedzy korbą a trenażerem jest +- stała 

koniec :)

#8251 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 February 2020 - 09:54

Wystarczy usunąć ten pierwotny z kalendarza, zaktualizować w TP i po jego zatwierdzeniu będziesz miał w kalendarzu Connect aktualny trening.

Używając trenażera interaktywnego można zmieniać obciążenie, raczej nie % a o wartość mocy, ale chyba dotyczy to każdego interwału osobno, czyli jeśli zakończysz jeden zmniejszony, to przerwa wypoczynkowa będzie na zadanej mocy, następny interwał będzie taki jak zaplanowałeś i musisz zmienić ręcznie obciążenie trenażera. W 530 powinno to być: prawy górny przycisk i szukaj zmiana obciążenia trenażera.

Wg instrukcji e530:

Ustawianie docelowej mocy
  1. Wybierz kolejno Menu > Trening > Trenażer rowerowy > Ustaw docelową moc.
  2. Ustaw docelową wartość mocy.
  3. Wybierz profil aktywności.
  4. Zacznij pedałować.
  5. Opór stawiany przez trenażer jest regulowany w celu utrzymania stałego poziomu mocy na podstawie prędkości.
To wyżej to wybór oporu z menu Trening, a podczas jazdy prawy górny przycisk i:

W razie potrzeby wciśnij przycisk [...] (prawy górny) > Ustaw docelową moc, aby dostosować docelową moc podczas aktywności.

To ostatnie działa działa również z treningami zaplanowanymi, w 520 zmieniało chyba ze skokiem 5W.

Jeśli chcesz (musisz?) używać treningów ERG to... zmień trenażer.
O ile nie chcesz zmieniać trenażera, to możesz ewentualnie ustawić trenażer na zadany opór (lub aktualnie również na nachylenie - ale to chyba od bieżącej bety) i żądaną mocą sterować świadomie za pomocą przełożeń i kadencji. Po roku męczenia się na Bushido z próbami wstrzelenia się w moc, kombinowania ze zmianą oporu (mocy) wobec tego co było zaplanowane czy próbą planowania treningów, zmieniłem trenażer na Muin (nieinteraktywny) i moc treningów reguluję jak opisałem wyżej.

A może sparowanie trenażera jako ANT+ FE-C (bez pomiaru mocy) i mocy z korby jest możliwe? O ile pamiętam z e520, Bushido i P2M to raczej nie. Pozostaje dorzucenie pola IQ z odczytem z miernika mocy, będziesz miał porównanie z tego pola.

#8252 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 25 February 2020 - 10:30

tak tak - tak jak mowisz mogę przestawić i działa nie ma problemu - ale mi chodzi o przeskalowanie całego treningu o kilka procent w góre w dół - tak jak w wahoo - wychodzi na to że tego nie ma. czyli kazdy interwał mnoży przez 105%

Trening mam zaplanowany w TP -530 steruje ustawia moc zmienia opór zgodnie z planem i działa wszystko cacy nie musze nic zmieniać nieważne na jakim przełożeniu jade - super. - opór sie ustawia na 330W i koniec... z tą różnicą że ustawia 330 na trenażerze według pomiaru trenażerowego kiedy na korbie jest 320 - takie skalowanie pozwoliłoby podnieść jednym kliknięciem moc całego treningu o 3% i jade co potrzebuje czyli rzeczywiste 330 a trenażer ustawia swoje 340 i wszystko gra.

o włąśnie - może pole z IQ może pomóc... nie pomyślałem , ale mam pasek power Bar , oraz W' i niestety nie działają- tzn W' nie działa ma ciągle 100% a Power Bar ciągle pokazuje 0.... hmmm

niby niektóre trenażery mają taki ficzer że biorą moc z korby i sobie na tej podstawie korygują żeby to sie lepiej zgadzało .... ale nie wiem czy w moim akurat to działa

Owszem nie muszę używać ERG - ale to jest jednak wygodne bardzo i nie musze klikać ręką w telefon czy garmina zeby zmieniać opór w trakcie jazdy ... ani zmieniać biegów.... skupiam sie na kręceniu - a przy treningach HIT klikanie w telefon / garmina nie zawsze jest takie łatwe kiedy sie dusze... - szkoda tylko ze jest mały rozstrzał ale da sie z tym oczywiście życ ,
takie skalowanie byłoby najprostszym rozwiązaniem a tak musze o tym pamietać i ustawiać w TP zamiast 120% - 123... pamietając że rzeczywiście będzie 8-10 W mniej i na jedno wyjdzie.
do tego w trybie ERG mogę jechać non stop na młynku.... a to oznacza że jest cichoooo koło kręci sie wolno - dziecko śpi żona nie piszczy... a jak musze wajchować zeby zwiększyć moc i jechać 40km/h to sie robi nie cicho :) także dla mnie to spory + na tryb ERG

a wracając do Stanu treningu - mimo włączenia TrueUP niestety 530 pokazuje swoje - Fenix swoje - kompletnie inne różnica jest bardzo duża
no bo Edek ma kilka dni a fenix kilka miesięcy

także ćwicząc na siłowni z zegarkiem , jeżdząc na rowerze czasem z edkiem czasem z zegarkiem - Stan treningu na GC nie mówi nam zupełnie NIC -
jest na urządzenie -na jednym mam bezproduktywny na drugim efektywny.... można sobie wybrać.
a szkoda, w GC mogłoby być odrębnie , ale i łącznie dla wszystkich urządzeń w końcu wydawać sie może że po to jest TrueUP

#8253 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 February 2020 - 10:57

Nie wiem, zegarek mam ciągle F3, a ten akurat tego nie obsługuje.

Całego treningu nie da się skalować.

Pole IQ dodatkowego pomiaru mocy, bo Edge korzysta z trenażera przy treningu sterowanym. Poszukaj, na pewno takie są. Kiedyś używałem do jednoczesnej rejestracji danych z dwóch pomiarów mocy na Edge.

Twój trenażer korygować/sterować moc oporu wg mocy zewnętrznego miernika nie potrafi. Ewentualnie oprogramowanie zewnętrzne mające tą funkcję. 

Cicho piszesz? Zdziwiłbyś się jak jest cicho na trenażerze DD. Obojętnie czy młynek czy blat. 

#8254 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 25 February 2020 - 11:20

Ja używam do mocy pola IQ Power Slider i jestem na 95% pewny, że pokazuje moc z korby, a nie trenażery. Pokrywa się z odczytem na Fenixie. 

• MaciekTu likes this

#8255 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 25 February 2020 - 11:43

Nie wiem, zegarek mam ciągle F3, a ten akurat tego nie obsługuje.

Całego treningu nie da się skalować.

Pole IQ dodatkowego pomiaru mocy, bo Edge korzysta z trenażera przy treningu sterowanym. Poszukaj, na pewno takie są. Kiedyś używałem do jednoczesnej rejestracji danych z dwóch pomiarów mocy na Edge.

Twój trenażer korygować/sterować moc oporu wg mocy zewnętrznego miernika nie potrafi. Ewentualnie oprogramowanie zewnętrzne mające tą funkcję. 

Cicho piszesz? Zdziwiłbyś się jak jest cicho na trenażerze DD. Obojętnie czy młynek czy blat. 

no dobra DD to inna liga wiadomo  -

nie bede wywalać 2 tysi na DD żeby mieć ciszej kiedy wystarczy pomnożyć trening o 105% :) 

mój Qubo jest znośny popiskuje troszku ale jest dość cichy ( do 30km/h - powyżej nie jest już tak dobrze) 

szkoda ze nie ma takiego skalowania - prosta funkcja a myśle że dość przydatna nie tylko w takim wypadku 

#8256 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 25 February 2020 - 11:57

Zainwestuj w TrainerRoad. Tam masz skalowanie i będziesz miał pewne 2 osobne odczyty.
  • MaciekTu likes this

#8257 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 25 February 2020 - 12:35

a wracając do Stanu treningu - mimo włączenia TrueUP niestety 530 pokazuje swoje - Fenix swoje - kompletnie inne różnica jest bardzo duża
no bo Edek ma kilka dni a fenix kilka miesięcy

także ćwicząc na siłowni z zegarkiem , jeżdząc na rowerze czasem z edkiem czasem z zegarkiem - Stan treningu na GC nie mówi nam zupełnie NIC -
jest na urządzenie -na jednym mam bezproduktywny na drugim efektywny.... można sobie wybrać.
a szkoda, w GC mogłoby być odrębnie , ale i łącznie dla wszystkich urządzeń w końcu wydawać sie może że po to jest TrueUP

Nie czytałem specyfikacji, ale z własnych obserwacji widzę, że on to wyznacza na podstawie VO2 Max i obciążenia treningowego (tutaj pewnie ma znaczenie długość i ilość jednostek treningowych oraz intensywność, która jest szacowana na podstawie przebiegu tętna w odniesieniu do HRMax). Jak obciążenie rośnie, a wydolność spada, mamy Unproductive, jak jedno i drugie rośnie, to Productive, a jak wydolność idzie w górę mimo zachowanego, to jest Peaking, itd. Tyle, że GC liczy osobno wydolność dla roweru i osobno dla biegu. I teraz pytanie - co, jeżeli na biegu wydolność rośnie, a na rowerze spada, bo np mamy jakiś mikrocykl przed imprezą biegową i roweru prawie nie ma? Jaki będzie ogólny stan treningu? Dalej - czy jeżeli fokus jest na bieg, a rower tylko idzie, żeby podtrzymać formę, to czy obciążenie treningowe będzie uwzględniało również część rowerową? Nie mam też pojęcia, czy ten algorytm uwzględnia treningi pływackie - po zarejestrowaniu treningu nigdy nie wyświetla mi się jakakolwiek informacja o stanie treningu, ale może to dlatego, że nie rejestruję tętna - ale kto pływa z paskiem na basenie? 

Ostatnio też miałem dziwną historię na biegu. Miałem dwa treningi interwałowe w zeszłym tygodniu - po 8-9 km, ale z mocnymi akcentami, natomiast w niedzielę długie wybieganie - 16 km w tlenie. Mimo, że pobiegłem na pełnym luzie zgodnie z założeniem i szybszym tempem niż tydzień wcześniej 14 km, to Garmin mi na końcu zakomunikował, że jestem bezproduktywny... A najlepszy jest ten cały "Race predictor" - nie wiem skąd on te dane bierze, ale twierdzi, że powinienem być szybszy niż jestem o 3 minuty na 5 km, podczas gdy ostatniego parkruna rejestrowanego na Garminie biegłem kompletnie w maksa. O innych dystansach nie piszę, bo to jeszcze większa abstrakcja. Wydaję mi się, że to jest tylko gadżecik dla raczej rekreacyjnych biegaczy, czy kolaży. Jak ktoś chce prawdziwy monitoring stanu wytrenowania, to albo żywy trener, albo trainingpeaks. 

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#8258 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 February 2020 - 13:10

A co ma kolaż do kolarstwa?

:wacko:

Wyjaśnienie jak działa Training Status: https://www.firstbea...raining-status/ - i tak, nawet jeśli pobiegłeś "na luzie" zgodnie z założeniem i szybciej, to może okazać się, że algorytmy Firstbeat wykryją spadek VO2max przy optymalnej ilości treningu.

Wyjaśnienie: My Training Status Is Unproductive – What Can I Do to Change It?

unproductive_trainingstatus-768x541.jpg

w skrócie mogą być dwie przyczyny:

1. Niewystarczająca regeneracja (albo kiepski sen, kłopoty z jedzeniem, jakieś choróbsko, stres...)
  2. Jakość treningu.

Szczegóły wyjaśnień w linku powyżej.

Szczegóły i opis Race Time Predictor: https://www.firstbea...time-predictor/

ale o ile pamiętam to statystyczne porównanie możliwych do uzyskania czasów biegu dla ludzi o podobnym VO2max skorygowanych algorytmem np. o wiek i parę innych wskaźników. O ile oszacowanie VO2max jest poprawne, to znaczy, że nie wykorzystujesz swoich potencjalnych możliwości ;)

#8259 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 February 2020 - 08:42

Kolejna aktualizacja beta dla 1030/830/530:

Edge 1030 Ver. 9.31 Beta - 02/24/2020  

• Fixed an issue with sensors dropping out.
  • Fixed an issue where the device could become unresponsive.
  • Fixed an issue where ascent remaining was not properly calculated for segments embedded in a course.
  • Allow the elevation profile setting on the map to be maintained through future software updates.

(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

dla pozostałych: 830, 530.

#8260 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 26 February 2020 - 13:59

Kolejna aktualizacja beta dla 1030/830/530:

Edge 1030 Ver. 9.31 Beta - 02/24/2020  

• Fixed an issue with sensors dropping out.
  • Fixed an issue where the device could become unresponsive.
  • Fixed an issue where ascent remaining was not properly calculated for segments embedded in a course.
  • Allow the elevation profile setting on the map to be maintained through future software updates.

(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

dla pozostałych: 830, 530.

Niestety ale 9.31beta po dzisiejszej jeździe nie przesłał automatycznie jazdy do connect.

PS. Wyłaczenie i ponowne właczenie spowodowało przesłanie jazdy. Co nie zmienia faktu że zaraz po jeździe automatycznie jazda nie została przesłana.

:) 

Reply to this topic