Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 05 lipiec 2020 - 15:47
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 06 lipiec 2020 - 09:14
Tak na marginesie: Garmin przejmuje Firstbeat - w części odpowiadającej za licencje produktów konsumenckich.
Garmin Acquires Firstbeat Analytics: A Quick Analysis of the Winners and Losers
W sumie można było się tego spodziewać, bo praktycznie całość garminowskiej analityki treningowej (o ile tak to można określić ) opiera się o ich algorytmy. Po co płacić licencje za wykorzystywanie? Na dodatek stwarza to problemy z rozszerzeniami funkcji dla obecnych urządzeń sprzedanych w sporej ilości - wprowadzenie funkcji oznacza, że trzeba byłoby zapłacić za urządzenia wprowadzone na rynek. Przykład Edge 1030, nie dodano danych o oddychaniu dostępnych w e530/830 właśnie z powodu ograniczeń licencyjnych.
Czy przejęcie Firstbeat spowoduje, że funkcje z nowszych urządzeń trafią do starszych? Wątpliwe, bo na czymś trzeba zarabiać, a klienci muszą mieć motywację do kupna nowego sprzętu. Raczej można spodziewać się wykorzystania zaawansowanych algorytmów treningowych w tańszych urządzeniach typu e130 czy zegarki.
Z drugiej strony czy oznacza to, że Garmin będzie ograniczał dostęp do algorytmów dla innych firm np. Suunto czy Casio? Być może. A może będą czerpać z tego dodatkowe zyski? Z drugiej strony raczej sprzedaż produktów konsumenckich z wyjątkowymi funkcjami analitycznymi na danym rynku np. Azji chyba raczej weźmie górę nad groszowymi opłatami licencyjnymi.
Na razie widać zmiany na stronie firstbeat. Nie widać już które urządzenia jakich firm korzystają z danych algorytmów.
Napisano 08 lipiec 2020 - 06:59
Zamówiłem ten jak dojdzie dam znać ale mam kierownicę z tej firmy i nie mam, się do czego przyczepić
https://a.aliexpress.com/_BPvLT9
Napisano 08 lipiec 2020 - 07:12
[...] mam kierownicę z tej firmy i nie mam, się do czego przyczepić
https://a.aliexpress.com/_BPvLT9
Informujesz, że zamówiłeś? Jak tak, to jest do tego specjalny temat "Nasze zakupy". Zresztą i tak informacje tam umieszczane warto wrzucać dopiero po otrzymaniu (i ewentualnym przetestowaniu) zakupu.
No i ten przecinek po "mam" zupełnie zbędny. Nadaje zdaniu taki sens: "mam kierownicę i nie mam", a po przecinku informujesz, że nie masz się do czego przyczepić 😛. Usunięcie przecinka nadaje właściwy sens zdaniu.
- heniek58 lubi to
Napisano 09 lipiec 2020 - 14:38
- jak instalujecie inna mape np OSMmapa-light, czy wystarczy pobrać plik z pierwszej strony i wrzucić go do folderu Garmina "New files"?
- czy należy zmieniać nazwę pobranej mapy?
- czy może ktoś wyjaśnić czym różnią się standardowe mapy zainstalowane w garminie, szukałem na stronie garmina i wyczytałem tylko, że zainstalowana jest mapa Europy.
- czy te oryginalne mapy garminowskie dotyczą także ścieżek rowerowych?
Napisano 09 lipiec 2020 - 14:41
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Napisano 09 lipiec 2020 - 17:15
Uzupełniłem informację dot. punktu pierwszego i drugiego. Standardowe mapy Garmina to mapy bazujące na OSM i różnią się pokryciem obszaru plus mapy zawierające profile wysokości DEM i mapa (baza danych) adresowa. Jeśli ścieżki rowerowe są, to są zawarte w mapie, aczkolwiek często są zawarte w "Wyznaczaniu tras wg popularności" czyli danych zawartych w mapie garminowskiej, oznaczającej drogi popularne dla danego typu aktywności kolarskiej (np. szosa czy mtb - są różne, wystarczy sprawdzić w connect).
- czarusblitz lubi to
Napisano 10 lipiec 2020 - 19:20
Mam dwa pytania o funkcję Garmina 1030
.
1. Ja ustawić piorytet aby w trakcie jazdy kursem Stravy na podjeździe wyświetlał mi się automatycznie segment Stravy a nie ClimbPro. Teraz muszę machać palcami po liczniku aby z panelu ClimbPro ustawić panel Strava Segments.
2. Po odpaleniu kursu Stravy w ekranach danych mam listę "Zbliżające się podjazdy" i listę zaszytych w kursie Segmentów Stravy. O ile z wyświetlaniem ClimbPro nie ma problemu to np na trasie 120km wyświetliło mi ostatnio 5 segmentów a górek z podjazdami i odcinków z segmentami z tej listy było z 15. Coraz bardziej przekonuje się do tego Garmina ale przy Wahoo te segmenty strasznie kuleją.
Napisano 11 lipiec 2020 - 09:50
Mam 530. idzie jakoś ustawić pole danych z wiatrem? Prędkość, kierunek?
Widzę w widgetach, że garmin posiada takie dane, ale nie idzie go ustawić jako pole danych.
Może coś ściągnąć z IQ? Sprawdzałem Rain & wind ale za dużo kombinowania. Trzeba wgrywać trasę z ich strony i w ogóle.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 11 lipiec 2020 - 11:06
Najlepsze pole to WindField, ostatnio przeszło spory update. Nie ma z nim żadnego kombinowania, ale trzeba zapłacić bodaj 5$.
Z tego, co pamiętam z Rain & wind nie ma też żadnego kombinowania. Kombinowanie zaczyna się wtedy, jak chcesz dodatkowo mieć precyzyjną prognozę pogody na kursie (on wtedy szacuje, gdzie będziesz np. za 2h i dla tego punktu pokazuje prognozę).
Napisano 11 lipiec 2020 - 14:28
Ostatnie jazdy w obcym mi terenie pokazały braki w mapach Garmina.
Chciałem sobie wrzucić obszary z http://garmin.openstreetmap.nl/, ale chwilowo nie działa.
Skorzystałem z https://extract.bbbike.org/ i za nic nie mogę sprawić żebym mógł mapę włączyć w Edge 530.
Po wrzuceniu wygenerowanego img do \Garmin nie ma go na liście.
Tracę już powoli cierpliwość, bo mam wrażenie, że jest to dosyć prosta operacja?
Napisano 12 lipiec 2020 - 14:39
Gdzieś dotarłem do informacji, że jest problem z DRM z bbbike.
Napisano 13 lipiec 2020 - 09:23
Używa ktoś czujnika prędkości Garmina? Zauważyłem, że przejeżdżając przez wiadukty zawsze w tych samych miejscach prędkość na sekundę z 30 parę spada powiedzmy na 15-18 km/h. Da się z tym żyć, ale pytam z ciekawości dlaczego tak się może dziać. Nie wiem jak jest bez czujnika prędkości, bo nigdy tam nie jechałem bez. Wygląda to jakby GPS wariował, ale skoro mam sparowany czujnik, to z niego chyba powinna być brana prędkość.