Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8901 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 12:37

Lewe ramię korby Stages.

#8902 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 14:50

To moze cos z kalibracja jest nie tak

#8903 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 16:14

To nie kwestia kalibracji. Przecież Garmin ma te same dane ze Stagesa, tak jak Strava czy jakakolwiek inna platforma. Pytanie dlaczego wylicza moje FTP niżej? Próbuję znaleźć informację na podstawie jakich danych Garmin to liczy i znalazłem tylko wzmiankę, że bazuje też (a może tylko?) na HRV, bez żadnych szczegółów. Trochę to mało przejrzyste, stąd pytanie czy ktoś wie jak działa algorytm Garmina.

#8904 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 lipiec 2020 - 16:18

Przecież dopiero co tłumaczyłem jaki jest algorytm szacowania FTP przez Garmina. Popatrz parę stron wstecz, bo nie chce mi się za każdym razem tego powtarzać.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8905 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 17:21

Fakt, poszukałem i pisałeś o tym 7 tygodni temu (dopiero co?) . W każdym razie, tamto widziałem i czytałem na stronie Firstbeat, ale nie rozwiązuje to mojego problemu.

#8906 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 lipiec 2020 - 17:27

Tydzień, czy siedem, z mojej perspektywy to dopiero co.
Zrób godzinny test FTP i sprawdź z jaką mocą dasz radę przejechać godzinę.
Mogę się założyć, że z tą większą dasz radę góra 3 kwadranse.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#8907 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 16:20

Jest ktoś, kto jest zadowolony z LiveTrack i może powiedzieć, że działa mu to dobrze?

Po raz kolejny nie wiem, czy szukać problemu w telefonie (operatorze), czy w sofcie garmina?

Bardzo sporadycznie tracę zasięg czy połączenie BT - zresztą o tym informacja pojawia się na urządzeniu.

LiveTrack jednak notorycznie się wykrzacza bez powiadomienia o tym - myśli, że działa, a zazwyczaj po kwadransie od startu szlag trafia śledzenie i to by było na tyle.

#8908 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 lipiec 2020 - 17:48

Ja jestem bardzo niezadowolony. Poza problemami o których wspominasz, u mnie zdarza się też, że nawet nie chce wystartować. Leci komunikat typu "Nie udało się uruchomić LiveTrack" i koniec.

#8909 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 17:58

Odnośnie "Nie udało się uruchomić LiveTrack" to zobacz, czy czasami nie masz poprzedniego jeszcze cały czas w trakcie. U mnie na drugi dzień nadal był w aktywny. Często zdarza mu się nie zakończyć wraz z końcem aktywności. Musiałem zakończyć ręcznie i dopiero uruchomić. Cóż z tego skoro i tak podziałał kwadrans. :/

#8910 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 lipiec 2020 - 18:09

To, że się nie kończy też się zdarza, potwierdzam. :)

#8911 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 18:24

Ja problemów (większych) nie mam. Fakt czasem nie zakończy, ale to raczej z mojej winy, bo pewnie za wcześnie ubijam BT w tel.
Jedyna wada, to że ciągnie fazę w tel. nadmiernie. Wcześniej używałem takiej funkcji w locusie i spokojnie pewnie z dobę by na tym tel. pociągnął. Z garminem, oby połowę tego dał radę.
Tel. to redmi 4x i edge 530. Connect ma wyłączone oszczędzanie baterii i może zawsze działać w tle.
U was pewnie tu jest pies pogrzebany. Telefon ubija connecta, po kwadransie w celu oszczędzania energii.
Connect nie działa i pa pa live track.

#8912 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 18:39

No właśnie nie. Wszystkie aplikacje, których używam mam wykluczone z oszczędzania baterii.

BT muszę czasami restartować, bo łączę z wieloma urządzeniami i po jakimś czasie świruje.

#8913 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 20:20

Ja problemów (większych) nie mam. Fakt czasem nie zakończy, ale to raczej z mojej winy, bo pewnie za wcześnie ubijam BT w tel.

Po co ubijasz BT w telefonie? o0

#8914 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipiec 2020 - 20:33

Używałem sporadycznie i nigdy nie miałem problemów. Ale sprawdzę przy następnej jeździe. Mój setup: edge 520 + iphone

#8915 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 21:05

Po co ubijasz BT w telefonie? o0

Ponieważ zasadniczo z niego nie korzystam. Tylko do connecta. Po cholerę ma żreć power i zasoby, jak nie jest używany.

#8916 maqom

maqom
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądŚwiebodzin

Napisano 21 lipiec 2020 - 21:08

Ja w swoim EDGE510 ostatnio mam same problemy wiecznie się wyłącza w trakcie jazdy nie zapisując żadnych danych. Jazda coraz bardziej robi się frustrująca. Mam nadzieje, że już niebawem uda mi się wymienić sprzęt, a garmina juz chyba nikomu nie polecę.

#8917 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 lipiec 2020 - 18:10

Jedyna wada, to że ciągnie fazę w tel. nadmiernie. Wcześniej używałem takiej funkcji w locusie i spokojnie pewnie z dobę by na tym tel. pociągnął. Z garminem, oby połowę tego dał radę.
Tel. to redmi 4x i edge 530. Connect ma wyłączone oszczędzanie baterii i może zawsze działać w tle.
U was pewnie tu jest pies pogrzebany. Telefon ubija connecta, po kwadransie w celu oszczędzania energii.
Connect nie działa i pa pa live track.

W którym miejscu są ustawienia oszczędzania baterii?

W Ustawieniach, sekcja Bateria mam wyłączone "Oszczędzanie baterii" i "Bateria adaptacyjna".

Generalnie powiadomienia z telefonu u mnie działają, czasem z opóźnieniem.

Dzisiaj Garmin przerósł samego siebie. Po zakończonej jeździe, ładnie wyskoczył komunikat o zakończeniu LiveTrack, by po chwili na nowo go uruchomił. :D

Trochę słabo, że tak źle to działa. Mam też ustawiony alarm w razie wypadku i wolałbym, żeby jednak zadziałał jak ktoś we mnie wjedzie albo wpadnę na drzewo.

#8918 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 lipiec 2020 - 18:19

Też miałem taką akcję (zakończył i od razu zaczął sam z siebie).

Dzisiaj po raz pierwszy użyłem Strava Beacon. Od razu sukces. Co ciekawe startuje się to tak samo jak Live Track. Na razie jeszcze do końca nie chwalę, jak dłuższą chwilę będzie działało to tym mnie kupią i opłacę premium. ;)

#8919 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 09:10

W którym miejscu są ustawienia oszczędzania baterii?
W Ustawieniach, sekcja Bateria mam wyłączone "Oszczędzanie baterii" i "Bateria adaptacyjna".

Pewnie w każdym nieco inaczej to wygląda.
U mnie jest: Ustawienia - bateria i wydajność - oszczędzanie baterii przez aplikację - connect - bez ograniczeń(oszczędzanie energii nie ogranicza aplikacji w tle)
Warto też sprawdzić i ewentualnie zmienić uprawnienia jakie ma connect.
Zarządzanie BT, powiadomienia itp.

#8920 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 lipiec 2020 - 09:30

W przypadku czystego andrioda 10 bateria adaptacyjna wprowadza zaostrzone ograniczenia dla jakiejś aplikacji - ja dodałem np. intagram, bo zżerał energię jak głupi, z automatu tam może być dodawana aplikacja, z której się rzadko korzysta (ale u mnie ma tam nic z automatu dodanych). Aplikacje na tej liście mają duże restrykcje.

Connect musi być dodany wyjątków w oszczędzaniu energii. Sprawdzenie czy jest poprzez Aplikacje -> Optymalizacja baterii -> powinien być na liście "Bez optymalizacji". Jeśli nie jest, to będzie problem z funkcjami, które obsługuje. Wyłączenie optymalizacji proste: przełączyć widok na "Wszystkie aplikacje", wybrać Connect -> Nie optymalizuj.

Ponieważ zasadniczo z niego nie korzystam. Tylko do connecta. Po cholerę ma żreć power i zasoby, jak nie jest używany.

W moim starym smartfonie (android 6 coś tam) przy połączaniu BT faktycznie zużycie energii przez BT było znaczące. O dziwo po zmianie na motkę one action jak ręką odjął. Praktycznie zużycia enenergii przez BT zauważyć nie można. Być może to zasługa BT5, poprzednio miałem wersję niżej. 

Dodaj odpowiedź