Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 replies to this topic

#9101 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 08:54

Marcin321, śmigasz autem w to miejsce, czy rowerem. Gdybym wybrał się samochodem to jest tam gdzie zaparkować?

Domyślam się że mieszkasz w okolicy Pl. Zbawiciela, coś mi się wydaje że tutaj będzie ciężko z testami FTP, ale może z pomocą przyjdzie mi kolega który wszystkie trasy ma obeznane może coś zaproponuje.

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#9102 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 11 August 2020 - 09:00

tzn. jak na miernik wiatru to i tak zaskakująco dokładne są te wyniki, przynajmniej u DCR-a ( https://www.dcrainma...pth-review.html ).

#9103 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 August 2020 - 09:14

Zgadza się, na drogach o stałym współczynniku oporu algorytm jest faktycznie zadziwiająco dobry. Jednak wyobrażasz sobie użycie tego w rowerze MTB w terenie? Bo ja nie. A używa tego w rowerze MTB. Z drugiej strony może ja jestem dziwny, bo rowerami terenowymi jeżdżę na ogół poza asfaltem. Serio wolałbym kupić korbę FSA SL-K z Power2Max za €540 - różnica w cenie co prawda jest, ale to kompletna korba z zębatką i dokładnym miernikiem mocy (i bezpłatnym suportem w cenie - jeśli byłaby konieczność wymiany, bo korba np. gxp/dub).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9104 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 09:15

Własnie o to chodzi że już coś pokaże, docelowo gdyby okazało się to beznadziejne urządzenie, to synowi to zamontuje, który tak samo jak ja wszystkim się jara ( wczoraj dostał sigmę 23.16 ) i na jego potrzeby będzie to wystarczające urządzenie a sam będę szukał pedałów SPD

Zgadza się, na drogach o stałym współczynniku oporu algorytm jest faktycznie zadziwiająco dobry. Jednak wyobrażasz sobie użycie tego w rowerze MTB w terenie? Bo ja nie. A używa tego w rowerze MTB. Z drugiej strony może ja jestem dziwny, bo rowerami terenowymi jeżdżę na ogół poza asfaltem. Serio wolałbym kupić korbę FSA SL-K z Power2Max za €540 - różnica w cenie co prawda jest, ale to kompletna korba z zębatką i dokładnym miernikiem mocy.

Rower MTB owszem taki posiadam, ale główny powód to wykorzystanie pełnej amortyzacji, raz w miesiącu jazda w lesie, 2 razy w roku góry, większość czasu to asfalty i ścieżki. Nie mam miejsca na szosę i stąd tylko ten wybór. Jak jadę po płaski to oczywiście usztywniam zawieszenie.

#9105 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 11 August 2020 - 09:28

No to może akurat się sprawdzi ;).

Pamiętam, że wiele lat temu po zakupie MTB (któryś Kross Level) po latach wyszło mi, że w większości jeżdżę po asfalcie a rower mimo opcji blokady jednak waży 14kg i ma koła, które jedyne co robią to ścierają na owym asfalcie bieżnik. I tak oto Krossa się pozbyłem i wybrałem szosę. Mimo, że kilka razy w roku ta druga skrajność mnie nieco ogranicza (choć i tak nie tak bardzo bo MTB ma brat) to w 90% przypadków zamiana okazała się strzałem w dziesiątkę.

Niemniej tak, nawet taki PowerPod "odblokuje" trochę funkcji licznika, choćby training status, vo2max, tss, if, ten PowerPod tak czy tak wydaje się sporo dokładniejszy niż estymacje Stravy (nie mogli w Stravie chociaż kadencji wziąć pod uwagę i nie wyświetlać 200W przy kadencji 0.. :huh:?).

#9106 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 10:11

Dziękuje!

Twoje wskazówki mi pomogły, podejrzewam, że przyczyną był brak włączonej lokalizacji w telefonie- nie mam włączonych wszystkich możliwych funkcji z których nie korzystam, a uprawnienia garmin connect miał przyznane prawie wszystkie- teraz dodałem dostęp do kalendarza i aparatu (dla spokoju, że niczego nie brakuje).

Czy funkcja wykrywania zdarzeń bazuje na GPS z telefonu, a nie z garmina? Zastanawiam się z jakiego powodu jest ona tak istotna dla garmina.

Po pierwsze: Connect musi mieć wszystkie wymagane uprawnienia, zwłaszcza lokalizacja (wymagane do działania połączenia bt od któregoś tam androida). Usuń parowania tak w Edge, jak w smartfonie w opcjach BT - nie musisz usuwać (o ile jest) z Connect, ułatwi to późniejsze parowanie. Restart smartfona (wymagany) i Edge (pożądany). Następnie parowanie z poziomu Connect, nigdy bezpośrednio ze smartfona

Na drugie - gdzie robiony kurs, czy z urządzenia czy tylko z serwisu connect? Jeśli z urządzenia to proponuję wyłączyć (tymczasowo) opcję wyznaczania kursu wg popularności, jeśli są drogi rowerowe po obu stronach to rzecz jasna będą często jeżdżone i to na dodatek może w dwóch kierunkach po każdej stronie co może powodować, że na jakimś odcinku drogi rowerowej większa "popularność" jest jazdy po jednej stronie w tym kierunku, a później po drugiej stronie. Wyłączenie wyznaczania tras wg popularności powinno wyznaczyć trasę po drodze najbliżej prawego kierunku ruchu.

Wyznaczanie wg popularności jest praktyczne zwłaszcza poza miastem dla szosy/mtb, ale w mieście z (zwłaszcza dwukierunkowymi) drogami/ścieżkami rowerowymi po obu stronach drogi może nieco mieszać i najprawdopodobniej tu jest taki przykład.

@worms14 a wał miedzeszyński sprawdzałeś? Zaraz po przejechaniu Wisły na stronę praską zjeżdżasz na wał w kierunku Otwocka, przy Orlenie przejeżdżasz na PRAWĄ stronę. I to są Twoje ostatnie światła które mijasz, następnie masz odcinek około 12-stu kilometrów bez świateł i skrzyżowań. Droga jest szeroka, bo to jest ścieżka zarówno dla rowerów jak i pieszych. Myślę, że to najlepszy fragment pod FTP blisko pl zbawiciela. Z wad tej drogi- jest ona zrobiona z kostki, wiatr zazwyczaj wieje w Ciebie jak jedziesz w kierunku Otwocka.

Marcin321, śmigasz autem w to miejsce, czy rowerem. Gdybym wybrał się samochodem to jest tam gdzie zaparkować?

Domyślam się że mieszkasz w okolicy Pl. Zbawiciela, coś mi się wydaje że tutaj będzie ciężko z testami FTP, ale może z pomocą przyjdzie mi kolega który wszystkie trasy ma obeznane może coś zaproponuje.

• worms14 likes this

#9107 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 August 2020 - 10:46

Wykrywanie zdarzeń bazuje na akcelerometrze Edge. Po wykryciu upadku Edge przesyła przez BT informacje o tym do Connect w smartfonie, a ten wysyła to tam, gdzie użytkownik sobie zażyczył.

Tak jak napisałem (w nawiasie!) uprawnienia lokalizacji w smartfonie niezbędne są do wymiany danych przez BT.

Dokładne wyjaśnienie uprawnień aplikacji do BT w Androidzie tu: https://developer.an...oth#Permissions

A dokładnie to chodzi o tą część:

Uprawnienia Bluetooth
Aby korzystać z funkcji Bluetooth w swojej aplikacji, musisz zadeklarować dwa uprawnienia. Pierwszy z nich to BLUETOOTH. Uprawnienie to jest potrzebne do wykonywania dowolnej komunikacji Bluetooth, takiej jak żądanie połączenia, akceptowanie połączenia i przesyłanie danych.

Innym zezwoleniem, które musisz zadeklarować, jest ACCESS_FINE_LOCATION. Twoja aplikacja potrzebuje tego uprawnienia, ponieważ skanowanie Bluetooth może służyć do zbierania informacji o lokalizacji użytkownika. Informacje te mogą pochodzić z własnych urządzeń użytkownika, a także z sygnałów nawigacyjnych Bluetooth używanych w miejscach takich jak sklepy i punkty komunikacji miejskiej.

To ostatnie jest niezbędne nawet do korzystania z przesyłania danych z np. wagi. Tak, to nie żart, i wcale nie oznacza, że waga przesyła dane swojej lokalizacji. Tak to jest w Androidzie zrobione (od wersji 6.0) i należy po prostu o tym pamiętać. 

• cowall likes this

#9108 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 10:46

Mieszkam na Ursynowie (ale wychowałem się może ze 2km od wspomnianego placu). Mam do Tarczyna ~1h rowerem. Ale ostatnio jak robiłem w trupa jazdę godzinną (wyszło 55min) to powrotu nie wspominam już miło.

Jak już ciągniesz auto, to wspomniana droga techniczna przy S8 to lepszy wybór.
  • worms14 likes this

#9109 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 14:57

Trochę się pogubiłem, wracam do domu to już w necie na Garmin Contect jest moja aktywność, czyli wysyła się ona po WiFi jak mniemam gdy wejdę do domu.

Dlatego zastanawiam się czemu nie mogę się tak samo połączyć z Garmin Express, musi to koniecznie być przewód, chciałem apkę skonfigurować, nie mogę tego zrobić przez Garmina, przez stronkę też nie mogę. Kabla nie chcę podpinać bo zacznie się ładować bateria, a dopiero mam 51%

Coś pokręciłem z tym WiFi, w Garminie cały czas miga tak jak czujniki, kurde chyba jednak nie działa, to jak moje aktywności dostają się do sieci?

Jak mogę sprawdzić Mac adres Garmina?

#9110 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 11 August 2020 - 15:02

Garmin się synchronizuje poprzez telefon (BT + internet z telefonu) bądź przez WiFi. Pecetowy Garmin Express to faktycznie stara aplikacja bardziej służąca do aktualizacji firmwareu oraz map. Jeżeli masz na myśli przekonfigurowanie aplikacji IQ to można też to zrobić przez drugą mobilną aplikację: Garmin ConnectIQ, to ta z błękitnym kolorem logo.

MAC adress karty sieciowej Garmina pewnie najłatwiej sprawdzisz na swoim routerze.

• worms14 likes this

#9111 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2020 - 15:33

Dobra dzięki, już się łącze problemem były zabezpieczenia WPA/WPA2, nie chciał się łączyć. Garmin Express dalej się nie lubi z WiFi. Sprawdzę Garmin ConectIQ.

#9112 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 11 August 2020 - 15:42

Express to tylko przez kabel USB.

#9113 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 11 August 2020 - 19:15

Dobra dzięki, już się łącze problemem były zabezpieczenia WPA/WPA2, nie chciał się łączyć. Garmin Express dalej się nie lubi z WiFi. Sprawdzę Garmin ConectIQ.

Tzn? Nie lubi WPA2, hasło za krótkie, czy ukrytych SSID?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9114 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 August 2020 - 19:24

Prędzej podejrzewam problemy z zestawieniem połączenia, choć to w sumie proste jak budowa cepa - albo przełącznik Wifi na on, wybór sieci (o ile jawna) i wpisanie hasła, albo przekazanie parametrów sieci przez Express, w tym przypadku chyba nawet ukryte też obsłuży (ale co do tego  pewny nie jestem, nie próbowałem).

Ja tam problemów nigdy z WiFi nie miałem (choć nie wiem jak z obsługą sieci z ukrytym SSID), jedyny "minus" to brak obsługi 5 GHz w e1030 (co do nowszych też nie mam pojęcia). Oczywiście WPA2 lubi, co ma nie lubić ;)

#9115 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 11 August 2020 - 21:17

Kolego Prozor, a jak tam z twoim Garminem 1030? Jakieś wieści od Garmin Support?
Using Tapatalk

#9116 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 August 2020 - 21:46

W piątek dostali, czekam na przesyłkę zwrotną.

#9117 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 August 2020 - 21:55

Kojarzycie co tam trzeba pobrać aby mieć info w garminie, o kierunku wiatru, wilgotności itp?

#9118 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 12 August 2020 - 22:38

Kierunek wiatru jest kilka(naście) stron temu w tym wątku dyskutowany. Kilka pól do wyboru.

#9119 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 August 2020 - 06:15

Dokładnie to: Wind Field 

Przed zadaniem pytania warto zapytać wujka googla dodając "szosa.org" i frazę której się szuka (wyszukiwarka na forum raczej nie działa).

#9120 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,895 posts

Posted 13 August 2020 - 08:22

Właśnie z wyszukiwarką na forum to w sumie dziwna sprawa, gdy wpiszemy coś w górnym prawym textbox-ie i klikniemy lupę to następnie i tak ponownie trzeba wpisać szukaną frazę, wtedy niby działa, ale nie wiem czemu na początku wychodzi ten error.

Reply to this topic