Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#9121 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpień 2020 - 09:21

Dokładnie to: Wind Field 

Przed zadaniem pytania warto zapytać wujka googla dodając "szosa.org" i frazę której się szuka (wyszukiwarka na forum raczej nie działa).

dzięki,

konkretna odpowiedź i podpowiedź :)

#9122 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 sierpień 2020 - 10:18

Kolego Prozor, a jak tam z twoim Garminem 1030? Jakieś wieści od Garmin Support?

Jak dobrze pójdzie, to jutro powinienem mieć wymieniony egzemplarz Edge 1030:

Drogi Kliencie,
Uprzejmie informujemy, że Twoje naprawione/wymienione urządzenie opuszcza właśnie nasz Serwis.
Wysyłamy je przesyłką kurierską za pośrednictwem UPS – numer listu przewozowego: ********
Oczekuj dostawy w następnym dniu roboczym.

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z naszym Wsparciem Technicznym:
telefon: 00 800 441 24 54 lub 22 116 80 06
e’mail: poland.support @garmin.com

Pozdrawiamy,
Garmin Polska.
http://www.garmin.pl

Jak widać nie ma co bać się testować publicznie dostępnego oprogramowania - nawet jeśli urządzenie jest już po gwarancji, to w przypadku krytycznych błędów oprogramowania uceglających urządzenie, serwis wymieni je na nowy (odnowiony pewno) egzemplarz. Ot, taki profit dla użytkowników pomagających testować oprogramowanie. Co prawda takie krytyczne błędy zdarzyły się po raz pierwszy (systematycznie testuję publiczne bety od bardzo dawna), ale warto wiedzieć, że Garmin bierze pełną odpowiedzialność w takich przypadkach, a nie np. wykpiwa się twierdzeniem, że po gwarancji, to rób co chcesz, mogłeś nie wgrywać oprogramowania...

Taka ciekawostka: różnica w numerach seryjnych pomiędzy moim starym, a nowym to nieco ponad 236 tysiące.

[...]

Odpisał mi Inpeak że w korbie NX nie zamontują czujnika, a miało być tak pięknie.

Udało mi się ustalić jakie mam możliwości:
Zmiana korby Sram na wyższy model, ale koszt jest zbyt wygórowany ponad 2tyś + montaż czujnika 1400+
Zmiana korby na Shimano koszt około 600zł przy XT + montaż czujnika 1400+
Ewentualnie zakup https://www.iqsquare...wermeter-double
Wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie, choć czas oczekiwania to masakra, nawet chyba z blokami od Shimano XT będzie kompatybilny.

Ewentualnie można było NX->GX. I tam już Inpeak montują. Zresztą widzę, że nawet całą korbę z zębatką i pomiarem mocy można kupić z drugiej ręki: https://www.olx.pl/o...html#6080ef06dc (400km przebiegu...)
Cena 1,6 tysiaka to prawie jak za sam miernik.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9123 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 11:18

Nieźle, ja z Garmina nigdy nie dostaje żadnego maila. Po prostu przysyłają nowe urządzenie 😅

#9124 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpień 2020 - 14:07

Czołem koledzy. Powracam do jeżdżenia po dłuższej przerwie w związku z czym zaprzyjaźniam się od nowa z moim leciwym Edge500.

I teraz pytanko. Do tworzenia kursów zawsze zamiast Garmin Connect używałem Bike Route Toaster. Dlaczego? Przede wszystkim pozwalał na wgranie wirtualnego partnera który nie jechał non stop ze stałą prędkością jak w GC, ale zmieniał prędkość płynnie w zależności od nachylenia terenu. Po drugie, aczkolwiek mniej istotne, pozwalał a manualne dodawanie / usuwanie / edytowanie komunikatów, które Garmin wyświetlał na skrzyżowaniach. 

No i właśnie odkryłem że Bike Route Toaster zniknął z sieci (być może lata temu, czego nie byłem świadomy :D ).

Możecie doradzić jakiś serwis, który wspiera ww. funkcjonalności?

Swoją drogą, co za absurd, że Garmin przez tyle lat nie wpadł na to, że wirtualny partner powinien uzależniać prędkość od nachylenia terenu.

Tak, wiem że jako wirtualnego partnera można użyć swojej poprzedniej aktywności na tej samej trasie i wtedy jest miodzio, ale czasem człowiek chce pojechać w nieznane...

pozdrawiam

-willy-

#9125 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 sierpień 2020 - 14:10

https://www.plotarou...om/routeplannerdaje możliwość dostosowania prędkości do nachylenia. Mało tego, można bardzo dokładnie określić parametry użytego przelicznika.

Wprawdzie nie testowałem wielu aplikacji, ale w swoich poszukiwaniach zatrzymałem się na tej - robi wszystko, czego oczekiwałem, i wg mnie działa świetnie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9126 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 14:13

Pacjent Fenix 5.

Garminy edge maja bardzo fajna nakladke, mianowicie ClimbPro. POkazuje ona profil pojedynczego podjazdu.

Niestety dziala od od Garmina Fenix 5 plus.

U mnie to wyglada tak, ze mam caly profil trasy, wiec jak mam trase na kilka godzin i duzo podjazdow, to czlowiek wali pod gorke czekajac np na sciane, a jej nie ma. Profil na malej tarczy calej dorgi jest mocno znieksztalcony.

Ktos moze cos polecic od siebie?

W tym sklepie co wyzej wkleil Prozor jest masakra, znalezc cos wartosciowego.

Z gory dziekuje

#9127 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 14:18

Ja polecam od siebie Edge 530/830 😄
  • lupus i artho lubią to

#9128 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 14:28

U mnie to wyglada tak, ze mam caly profil trasy, wiec jak mam trase na kilka godzin i duzo podjazdow, to czlowiek wali pod gorke czekajac np na sciane, a jej nie ma. Profil na malej tarczy calej dorgi jest mocno znieksztalcony.

Też bym tak chciał.

Ja mam najczęstszej odwrotnie.

Nachylenie średnie 4,4% a w środku 2km 12%.

Albo nachylenie następnego kilometra 8% a przed sobą widzę 400m zjazdu.... (i oczywiście potem nadrabia do tych 8-miu.)

Edit: a z drugiej strony czasem naprawdę nie warto wiedzieć co dalej... Człowiek dużo da radę póki mu psycha nie siądzie.

#9129 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 15:00

Ja polecam od siebie Edge 530/830 😄

Tak, jest top jakas opcja, ale szukam nieco tanszego rozwiazania ;)

#9130 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 15:12

Też bym tak chciał.

Ja mam najczęstszej odwrotnie.

Nachylenie średnie 4,4% a w środku 2km 12%.

Albo nachylenie następnego kilometra 8% a przed sobą widzę 400m zjazdu.... (i oczywiście potem nadrabia do tych 8-miu.)

Edit: a z drugiej strony czasem naprawdę nie warto wiedzieć co dalej... Człowiek dużo da radę póki mu psycha nie siądzie.

Na malej tarczy zegarka 200 km trasa i duza ilosc przewyzszen powoduje, ze tak naprawde nic nie widac.

Ani dlugosci podjazdu ani nachylenia. Widzisz tylko duza gore, malych nawet nie. A wzrok mam dobry :P

Gdyby to sie chocziaz jakos przesuwalo i znikalo z profilu to co juz przejechales.

Jak czlowiek jechal juz jakis podjazd nawet lata temu to mniej wiecej pamieta.

A tak jedzie sie w ciemno, pytac ciagle kolegow co maja Edge tez lipa.

Ostatnio jechalem 4 duze podjazdy, 3 po rz pierwszy, z czego Pustevny jechalem mega zachowwaczo, bo wg tego co widzialem, mial byc jakis stromy odcinek, ktory nie nastapil.

Akurat w sobote ta trasa pozniej lecial wyscig Prosow Czech Tour i na 3 podjazdach od samego dolu byly znaczniki po drodze z informacja o odleglosci od szczytu. Tez fajne, tak moglbym miec zawsze  :wub:

Ja tam lubie wiedziec,

Nie lubie jak lece mocno, a za zakretem scianka albo hopka, gdzie odpadam, bo wczesniej ciagnalem grupke :P

• lukaszzsch lubi to

#9131 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 13 sierpień 2020 - 16:53

Polecicie jakiś uchwyt do garmina z uchwytem do kamery?

Zależy mi jeżeli są takie uchwyty, żeby można było przekręcić uchwyt do garmina np o 90 stopni.

Chodzi o to aby ten krążek do montowania garmina można było obracać i dokręcać
Na wadze mi nie zależy, za to na trwałości bardzo.

rotormount-rotor-garmin-mount.jpg

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9132 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 17:11

Duzo moich znajomych ma mocowanie K edge. Zobacz na to.

#9133 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 17:21

A nie masz czasem TREK-a ? Bo wtedy system Blendr załatwia sprawę - jest standardowe, uniwersalne mocowanie GoPro i zgodnych. I sprawdza to się świetnie :D

#9134 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 17:41

Nie, widziałem kiedyś u eastona coś podobnego i spodobało mi się.

Chyba nie można tam w blendr przekręcać pierścienia o 90 stopni
przynajmniej na pierwszy rzut oka tak to wygląda.

#9135 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 17:48

https://www.wiggle.c...-computer-mount

Jeśli nie przeszkadza Ci montaż do mostka.
W tym masz cztery otwory gwintowane, więc możesz przykręcić "spód" mocowania do go pro przestawiając o właśnie 90*.

Ja użyłem https://www.dobrerow...r-gopro-bar-fly

Z racji, że uchwyt Prime ma inny rozmiar śrubek niż uchwyt GoPro, a ja nie chcę obrócenia o 90* to musiałem trochę pokombinować z dłuższymi śrubkami.

#9136 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 22:49

Zależy mi jeżeli są takie uchwyty, żeby można było przekręcić uchwyt do garmina np o 90 stopni.

Chodzi o to aby ten krążek do montowania garmina można było obracać i dokręcać
Na wadze mi nie zależy, za to na trwałości bardzo.

Nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiem ale połowa chińczyków tak ma.

Np.:

https://www.aliexpre...2968142648.html

#9137 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 sierpień 2020 - 22:58

Nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiem ale połowa chińczyków tak ma.

Np.:

https://www.aliexpre...2968142648.html

Mają najczęściej tak że jak obrócisz garmina to nie zamontujesz już kamery.

No i pytam również o sprawdzone, bo jak mi chińczyk pęknie to sprzęt za wiele $ może pójść do śmieci.

W rowerze jak na razie nie mam nic chińskiej marki. Z newralgicznych rzeczy pewnie długo nie zamontuję.

W sumie w rowerze prawie wszystko jest newralgiczne bo pęknięcie czegoś w ruchu ulicznym może zakończyć się kalectwem lub śmiercią ;)

W tym przypadku akurat chodzi o $

#9138 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 postów
  • SkądGōrny Ślōnsk

Napisano 14 sierpień 2020 - 10:29

https://pl.aliexpres....3a995c0fBwv8PS

używam w gravelu do wahoo i daje radę

#9139 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 14 sierpień 2020 - 10:46

A nie masz czasem TREK-a ? Bo wtedy system Blendr załatwia sprawę - jest standardowe, uniwersalne mocowanie GoPro i zgodnych. I sprawdza to się świetnie :D

Prawie jak blendr https://pl.aliexpres...3026121708.html

Podoba mnie się i raczej trudne do urwania w takiej konstrukcji a tym bardziej obu na raz. Tak gdyby to było z chinolinium czy chinolitu.

• artho lubi to

#9140 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 14 sierpień 2020 - 11:01

Mają najczęściej tak że jak obrócisz garmina to nie zamontujesz już kamery.

No i pytam również o sprawdzone, bo jak mi chińczyk pęknie to sprzęt za wiele $ może pójść do śmieci.

W rowerze jak na razie nie mam nic chińskiej marki. Z newralgicznych rzeczy pewnie długo nie zamontuję.

W sumie w rowerze prawie wszystko jest newralgiczne bo pęknięcie czegoś w ruchu ulicznym może zakończyć się kalectwem lub śmiercią ;)

W tym przypadku akurat chodzi o $

Wystarczy dokupić uchwyt z innym mocowaniem do kompletu.

Np.:

https://www.aliexpre...2982539922.html

Może trzeba będzie coś pokombinować (rozwiercić gwinty w uchwycie jeśli są, użyć innych śrub, locktie) ale powinien podejść.

Jak nie ten to inny.

No i to kawał aluminum. Wytrzyma kilkadziesiąt kg.

Co do chińskie to be to powiedz to ludziom, którym k-edge poobrywał taby w licznikach garmina. 

Dodaj odpowiedź