Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 15 sierpień 2020 - 21:43
[..] co ma Neo do urządzeń Garmina? [...]
No to, że support świadczy teraz garmin.
Do tacxa mam baaaaardzo ambiwalentne odczucia.
Kocham i nienawidzę jednocześnie.
Ale jak mi się rozwalił bębenek edco to za dwa dni miałem go u siebie.
A tu na forum jak komuś poległ trenażer (po wykupieniu przez garmin) to łatwiej było o zwrot kasy z amazon niż o naprawę (bo zgłoszenie idzie teraz do garmin).
I w tacx nie za bardzo mają wybór bo zgłoszenie idzie przez linie reklamacyjne garmina.
A z tym ustawieniem na sztywno przerzutki. To możesz tak zrobić na najmniejszą i +1 zębatkę.
Powodzenia na ściankach.
Nie chodzi mi o to że Chińczycy są świetni. Bo nie są. 10 lat temu wstecz myślałem, że za 10 lat zaorają europejski rynek motoryzacyjny.
Jak widać to się nie stało. A 10 lat temu mieli samochód brilliance, który wyglądał jak audi a6, prowadził się jak audi a6 i tylko w crash testach pokazywał, że nie nie jest audi a6. I chyba +/- wtedy wykupili volvo. Więc konkluzja była taka, że po know-how w crash testach.
A tu dupa. Nie ma Chińczyków w motoryzacji. Jeśli byliby to byłoby tak samo jak w dacii. Niby każdy nie, nie, nie. A we flotach zapierniczają setki tysięcy km.
A z uchwytami jest tak jak piszesz.
Można na nim powiesić worek kartofli. Ale jeden upier...taby, w drugim lata na boki a trzeci jest najlepszym uchwytem świata.
YMMV jak we wszystkim.
Edit: Nie wiem jak teraz ale kiedyś w garminach dawali super akumulatory. W telefonach puchły po paru latach rozsadzając telefon. A ja w zeszłym roku jeszcze używałem garmina edge 705 (> niż 10 lat) do nawigacji. Demon prędkości to to nie był (przejechałem parę razy rondo zanim pojawił się komunikat, że powinienem skręcić na rondzie) ale był w 95%-ach używalny. No i to, że nie konfiguruje się wszystkiego apką na telefonie to akurat zaleta (IMHO).Bo apka by już dawno nie działała a z urządzenia można wszystko wyklikać.
W zasadzie to jestem nawet fanem garmina.
Raczej chodzi mi o to że "big name" nie gwarantuje czegokolwiek. Zwiększa prawdopodobieństwo i owszem. Ale gwarancji nie ma żadnych. To, że wymieniali stare edge - ładnie. Ale może jak by nie zaliczyli wcześniej wtopy to by ich nie wymieniali. Tego nie wie nikt.
Napisano 15 sierpień 2020 - 22:03
mała korekta - wyglądają tak, ale ponoć prowadzić się to jednak już nie tak jak dobry niemiec
Wiesz. Akurat tego to mało kto doświadczył. Podobnie jak odcinków autostrad budowanych przez Chińczyków. I cały czas mam wrażenie, że jest to raczej kwestia "co mi tam Europa będzie zawracała dupę. Jak mam taaaaki rynek wewnętrzny". I pewnie wystarczy uchwała na plenum KPCh by wszystko było inaczej.
Sznurek, trtytka lub co kolwiek i dociągamy wózek na dowolną koronkę
Jak masz. W teoriii też jestem dobry, Jak pierdzielenie szprycha w kole z mała ilością to też wystarczy podgiąć szprychę z dwóch stron i związać trytką. Tyle, że szprychy w rzeczywistości uwala przy samych końcach.
Napisano 15 sierpień 2020 - 22:20
Masz jakiegoś doła czy coś? Aż kipisz pesymizmem. A aktualnie Volvo to 100% są w chińskim posiadaniu. Tak samo jak TPV w Gorzowie, produkujący jednocześnie telewizory Philipsa. Przykłady można mnożyć. Szukaj pozytywów, nie dołuj się, życie będzie łatwiejsze, przyjemniejsze, łatwiejsze.
- joesatch lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 15 sierpień 2020 - 22:32
Masz jakiegoś doła czy coś? Aż kipisz pesymizmem.
Czy doła to nie wiem. Ale wczoraj mi wyrwało sprężynę w tylnej przerzutce. Na szczęście laboratoryjnie (po nasmarowaniu łańcucha przejechałem wszystkie kororonki z blatu). I uświadomiłem sobie, że w realu mógłbym tego nie przeżyć.
Edit: Oczywiście przy niezbyt sprzyjających okolicznościach (gleba, samochód z boku i.t.p.).
Napisano 17 sierpień 2020 - 20:01
Dzisiaj z rana nie mogłem włączyć Edge 1030. Przypomniało mi się, że mieliście podobne problemy, no to zostawiłem pod ładowarką, ale energii zmieściłem jedynie ciut ponad 1000 mAh. Jakoś nie chciało mi się czekać nie wiadomo ile czasu, aż Edge się zechce łaskawie uruchomić, to w drodze eksperymentu przytrzymałem Power przez dłuższy czas - kilkanaście lub nawet i więcej sekund. Edge po tym czasie nagle zaskoczył, dokończył wyłączanie i po ponownym naciśnięciu Power poprawnie się włączył. Raport wysłany do działu rozwoju oprogramowania, chociaż nie bardzo widziałem w debugging przyczynę błędu.
No i przetestowałem WiFi i BT działające jednocześnie - u mnie działa bez problemowo, nic się nie zacina.
Jeszcze ciekawostka - na forum garmina znalazłem programik do robienia kopii zapasowej plików Edge (i chyba FR/Fenix) - dość prosty, kopiuje wszystko co przekopiować należy, łącznie z CIQ i ich ustawieniami. Przy przywracaniu należy fit wrzucić do new files, a CIQ do apps (plus ustawienia CIQ do apps\settings).
Oczywiście można to zrobić ręcznie, ale dla części użytkowników zrobienie tego z automatu będzie sporym ułatwieniem. Autor mógłby dodać wybór miejsca docelowego kopii zapasowej i ewentualną kompresję, choć to ostatnie nie jest aż tak potrzebne. Kopia zapasowa jest robiona w dokumentach w folderze backup.
Programik do pobrania: https://github.com/a...backup/releases - oczywiście wybrać najnowszą wersję programika.
- artho lubi to
Napisano 17 sierpień 2020 - 20:24
Jest już wrzucona
Napisano 17 sierpień 2020 - 20:38
Czy warto dopłacać do map PL TOPO oferowanych przez sklep eAzymut? Przykładowo: https://allegro.pl/o...iant=8766292552
Napisano 17 sierpień 2020 - 20:55
Sprawdź na podglądzie: https://www.pltopo.pl/podglad-mapy/ - dla piechura bardzo dobre uzupełnienie, dla rowerzysty chyba raczej Trial Forks nie do przebicia.
- artho lubi to
Napisano 17 sierpień 2020 - 21:04
EDIT: przykładowo szlaki w górach stołowych: o Google Maps/iOS Maps czy nawet Workoutdoors można było zapomnieć, w tym ostatnim tylko kilka się pojawiło. W Garminie (Edge 530) ścieżki były w zasadzie wszystkie, którymi wędrowałem, więc byłem pod wrażeniem. Z tego co widzę PL TOPO doda np. kolory szlaków i ich oznaczenia.
Napisano 19 sierpień 2020 - 21:02
No i mamy wersję firmware'u nr 10 dla E1030 i E1030 Bontrager. Zmiany jakie są w tej wersji w znaczącym stopniu pokrywają się z wersją 9.68Beta.
Changes made from version 9.50 to 10.00:- Segments
-Fixed issue with detecting segments that were going in the opposite direction of travel
-Improved segment and ClimbPro UI cooperation
-Fixed issues when approaching a segment embedded in a course and other minor segment UI issues
-Fixed issue where segment virtual partners would claim to be finished almost immediately after starting the segment - ClimbPro
-Improved estimated time to end of a ClimbPro climb
-Fixed ClimbPro page graph drawing
-Fixed issue where disabling "Pop-up on Climb Approach" would disable ClimbPro completely - Improved iPhone pairing
- Improved sensor connectivity
- Improved automatic FTP detection
- Added Go Back, Pause, and Go Forward workout step controls to the workout tray
- Added option to delete a data field in quick edit mode. Access by pressing and holding a data field on a timer page.
- Improved grit and flow consistency between Garmin products
- Improved bike light connection stability
- Fixed bike alarm not turning off after correct password was entered
- Fixed radar vehicle drawing temporarily not updating
- Added a shortcut to the display menu by pressing and holding the Auto Brightness button on the status widget
- Added a toggle for MTB map theme
- Improved MTB trail search UI
- Fixed issue where history line wasn't updated while panning in the map
- Fixed issue with the number of power zones displayed post ride
- Fixed dual sided power meter calibration factor reporting only one side
- Fixed Firstbeat metrics for multiple rides during the same power cycle
- Fixed Training Effect UI layout
- Removed unnecessary beeps for notifications that don't need them
- Fixed timezone map downloads from WiFi
- Fixed issue with power targets in TCX workouts
- Made various device stability improvements
https://forums.garmi...-1030-v1000.zip
https://forums.garmi...rager-v1000.zip
Napisano 19 sierpień 2020 - 21:57
Zainstalowane, zamieniłem betę na dychę.
Rozgryzł ktoś, o co chodzi z tymi poprawkami MTB:
- Added a toggle for MTB map theme
- Improved MTB trail search UI
Do szlaków ściągnąłem warstwę OSMapa Szlaki. Są szlaki piesze i rowerowe.
W porównaniu do mapy PL Topo to biedna nakładka. Pomijając nawet dość niskie pokrycie, to jedynie nanosi kolory na szlakach, ale nie są to trasy routowalne, co w efekcie skutkuje wyznaczaniem tras po normalnych drogach bez uwzględnienia priorytetów szlaków. Z kolei nakładka UMP szlaki to drogi routowalne, ale nie są połączone z drogami na mapach innych niż drogowe UMP (nawet w wersji Topo pokrycie poza drogami publicznymi jest dość słabe). W PL Topo jeśli wyznacza się drogę po szlaku, to prowadzi po szlaku, bez prób poprowadzenia bocznymi dróżkami, bo np. bliżej. Różnica spora, mapa PL Topo naprawdę dobra i warta tych 150 złociszy, ale... raczej niekoniecznie dla rowerzystów.
- artho lubi to
Napisano 20 sierpień 2020 - 06:02
Wiem, faktycznie trochę wtrąceń nierowerowych, wybaczcie mi ten lekki offtop w wątku o Edge-ach - obiecuję, że już kończę. Odniosłem podobne wrażenie pobierając OSMapa Szlaki i porównując kilka ścieżek pieszych z gór stołowych w BaseCamp-ie do mapy PL TOPO jej podglądarką online. Brakowało mi kompletnie niektórych szlaków w górach stołowych. I przyznam, że jeden sprzedawca Garminów negatywnie się wypowiadał o "wciskaniu PL Topo przez pewien sklep", sugerując darmową OSMapę, natomiast faktycznie po szlakach widać różnicę. Szlaków w PL TOPO jest nawet więcej niż w https://mapa-turystyczna.pl, ta niestety tylko w formie płatnej aplikacji na telefony . Przy zakupie Garmin Fenix 6X Pro wyszło nawet 100zł a przy okazji gratis mapa EU TOPO (acz tej nie znam kompletnie, zgaduję, że nie jest tak dokładna jak PL TOPO).
Chętnie dam znać jak to się sprawuje, acz może lepiej już w wątku ogólnym o Feniksach (ogólnym sportowo, Edge to jednak stricte rower), jeżeli takowy istnieje aby tutaj nie spamować..
Napisano 20 sierpień 2020 - 07:22
Jak mi się subiektywnie wydaje to jeszcze przed wykonaniem jazd z E1030 posiadającym nowy fw. v10, to urządzenie uruchamia się nieco szybciej niż na ostatnich betach czy też 9.50. - to na +
Natomiast jest również - dotyczący przetłumaczenia na język ustawiony w urządzeniu, niektórych opcji np. dotyczących jedzenia i picia.
Napisano 20 sierpień 2020 - 07:29
Robisz pełne wyłączenie, czy usypiasz? Ostatnio używam tego ostatniego - zużycie energii śladowe, włączenie prawie natychmiastowe, no i raczej nie powinno być zdarzenia, że urządzenie nie do końca się wyłączyło i wydrenowało akumulator z energii, co zdarza się w przypadku nowszego oprogramowania serii x30.