Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 20 August 2020 - 20:43
Dziwna sprawa z moją 530 miałem ustawiony język polski wcześniej dziś rano włączam garmina i ukazuje mi się wszytko po angielsku w opcjach nie ma wyboru języka polskiego dość dziwna sprawa że samo od siebie się zmieniło
Miałem dzisiaj to samo z Edge 830, z tym że akurat się ładował pod kompem. Podłączyłem raz jeszcze i wróciło samo na polski.
Posted 20 August 2020 - 21:26
A może ma to związek z aktualizacją do wersji 6.0? Chociaż chyba oficjalnymi kanałami jeszcze nie dostaliście, możecie pobrać ręcznie:
Jeśli nie ma wyboru języka, to oznacza brak plików językowych. O ile ktoś świadomie nie skasował, to trochę dziwne. Pliki językowe można pobrać po podłączeniu do Express: Narzędzia i zawartość -> Przyrządy -> Aktualizacje opcjonalne -> Pliki języków.
Wersja 10 dla 1030 działa na razie u mnie bezproblemowo, zauważyłem ciekawy ekran na zakończenie segmentu z danymi najlepszego swojego przejazdu, ostatniego i bieżącego. Tego chyba w poprzednim 9.5 nie było, przynajmniej nie w takiej formie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 20 August 2020 - 21:28
Posted 20 August 2020 - 21:40
Przećwicz. To takie proste. Właśnie to zrobiłem i upewniłem się, że po zatrzymaniu stopera możesz uśpić przyciskiem power. Wyłączyć też można, ale raczej bez większego sensu, dłużej się uruchamia, oszczędność energii niewielka, ale oczywiście po włączeniu można kontynuować (lub zapisać) aktywność.
Nie, pauza nigdy nie liczy się do średniej.
Posted 21 August 2020 - 05:20
Ja mam ostatnio problem z 830. Podczas jazdy rozłączy wszystkie czujniki oraz telefon. Ostatnio co godzinę sam uruchamia pauzę podczas jazdy a potem się zawiesza. Po restarcie działa normalnie. Wersja oprogramowania 4,90. Miał ktoś z was podobny problem ?
Do tego coś źle liczy elewacje. Wg, mapy mam np. 300 metrów a po zakończonym treningu pokazuje 180.
Posted 21 August 2020 - 07:19
A kto to może wiedzieć? Może przestawiłeś/przestawiło się samo (coś tam ostatnio grzebali na serwerach garminowskich):
jeśli zmienisz w connect język urządzenia z polskiego na dowolny, to po synchronizacji będziesz miał taki również na urządzeniu.
Być może w czasie prac serwisowych w connect urządzenia e830 dostały informację o zmianie języka na bazowy, po kolejnej synchronizacji (patrz:)
Miałem dzisiaj to samo z Edge 830, z tym że akurat się ładował pod kompem. Podłączyłem raz jeszcze i wróciło samo na polski.
ponownie ustawiło żądany język użytkownika.
Pociesz się, że tu przynajmniej możesz język zmienić na dość dowolny europejski (w przypadku urządzeń dedykowanych na inne rynki, język z danego rynku docelowego), bo w Wahoo języka polskiego byś nie wybrał.
Ja mam ostatnio problem z 830. Podczas jazdy rozłączy wszystkie czujniki oraz telefon. Ostatnio co godzinę sam uruchamia pauzę podczas jazdy a potem się zawiesza. Po restarcie działa normalnie. Wersja oprogramowania 4,90. Miał ktoś z was podobny problem ?
Do tego coś źle liczy elewacje. Wg, mapy mam np. 300 metrów a po zakończonym treningu pokazuje 180.
Wersja oprogramowania 4.90? A było takie w ogóle? Bo na liście FW widzę Ver. 4.10 - 08/05/2019 (zapis daty amerykański, znaczy z 5 sierpnia 2019r.), później parę bet i Ver. 5.00 - 10/23/2019, Ver. 5.50 - 05/18/2020, no i wreszcie ostatnio Ver. 6.00 - 08/19/2020.
Nawet nie chce mi się sprawdzać, czy w powyższych FW nie poprawili błędu o który pytasz, sprawdź sobie sam: http://gpsinformatio...at3.htm#Edge830 albo po prostu zaktualizuj wreszcie oprogramowanie do najnowszego.
Co do wskazań wysokości - jak rozpoczynasz trening, to masz właściwą wysokość, czyli te 300m i po jego zakończeniu wysokość wskazywana to 180m? Czy po prostu włączasz Edge bez sprawdzenia i bez punktów kalibracji, a na koniec dziwisz się, że masz 180m? A może po treningu masz informację o sumie przewyższeń 180m, a Strava informuje o 300m? Jeśli ten ostatni przypadek, to było już tu (i nie tylko) sporo dyskusji na ten temat i te 180m przewyższeń jest bliżej prawdy, niż przewyższenia liczone wg hipotetycznych map DEM.
Wczoraj sprawdziłem zużycie energii w nowym egzemplarzu Edge 1030:
Biorąc pod uwagę stałe podświetlenie automatyczne, jazdę pod wieczór gdzie pod koniec podświetlenie było mocniejsze), połączenie BT, ok. 10 pól CIQ w tym część z połączeniem z internetem, obsługą radaru (a ten dość mocno wpływa na zużycie energii), bez nawigacji, to zużycie od 6 do 7,6% jest bardzo przyzwoite.
Posted 21 August 2020 - 07:47
No ale nieistotne już, ważne że już działa
Co mnie ostatnio niemiło zaskoczyło, to że to ograniczenie Garmina do bodajże max 50 kroków w treningach strukturalnych czy jak to się tam zwie. Przynamniej przy tworzonych w TP.
Posted 21 August 2020 - 08:12
Akurat to ograniczenie to pozostałość z pierwszych urządzeń i treningów robionych wyłącznie na urządzeniach lub traning centre (czy jakoś tak) - 50 kroków wydawało się aż nadto, bo zakładało się, że treningi interwałowe robi się w pętli, np.
- rozgrzewka
- interwał 50x(30s praca + 30s odpoczynek)
- rozjazd
Proste, nie? Problem w tym, że powyższy trening robiony w czymkolwiek innym nie robi powyższego w pętli, tylko jako pojedyncze kroki, czyli:
- rozgrzewka
- 30s praca
- 30 odpoczynek
- .... i tak dalej wychodzi ponad stówa...
no i przekroczenie 50 kroków w tym przypadku nie jest żadnym problemem.
W teorii najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby serwisy typu TP przy wysyłce do garmina konwertowały pliki treningowe z uwzględnieniem interwałów jako pętli, aczkolwiek chyba prędzej garmin usunie ograniczenie ilości kroków lub raczej zwiększy ich ilość do w miarę akceptowalnej ilości. Trzeba będzie pomęczyć dział rozwoju, niech nad tym pomyślą przed zimą...
--------------------
Moje ulubione pole IQ będące jednocześnie moim podstawowym ekranem w Edge, czyli SPH Graph
dorobiło się sporo uaktualnień. Warto zapoznać się z pełnym opisem na forum garmina: https://forums.garmi...afield-sphgrawh
można się zdziwić możliwościami pola. I tak, pole może zajmować cały ekran, ale również część tego ekranu do 1/5. Ale najwięcej funkcji ma na pełnym ekranie.
Warto skonfigurować pod siebie i pod używane rowery.
Ostatnio dodano eksperymentalnie funkcję sprawdzania poziomu energii w czujnikach ANT+ chociaż raczej dotyczy to czujników typu moc, czy nowsze czujniki prędkości/kadencji (nie wszystkie), raczej bez możliwości sprawdzenia baterii w pulsometrze. Po dotknięciu prawego górnego rogu ekranu wyświetla się informacja zawierająca między innymi rodzaj czujnika, znacznik stanu baterii, napięcie baterii, czas pracy. Szczególnie to ostatnie może być dobrym wskaźnikiem kiedy należy spodziewać się konieczności zakupu/wymiany baterii w np. mierniku mocy. Jeśli teraz wyświetla mi 90h, to wiem, że popracuje minimum drugie tyle.
Posted 21 August 2020 - 09:28
Hymmm... Popatrzmy:
Wersja oprogramowania 4,90.
Teraz piszesz o 5.9 - takiej też nie było. Ostatnia beta to 5.68, a ostatnia stabilna wersja to 5.50 - ergo: zrób aktualizację do najnowszej wersji i sprawdź działanie.
Niedokładność wysokości pokazywane przez planer tras (jaki?) na ogół jest znacznie większa niż niedokładność czujnika barometrycznego (pomijam duże wahania ciśnienia podczas zmian frontów atmosferycznych). Na dodatek różne serwisy korzystają z różnych profili wysokości, chociaż na ogół i tak ich dokładność jest niska np. dem50 - poczytaj sobie co na ten temat wyjaśnia Strava: https://support.stra...r-Your-Activity,
Co ciekawe, Strava robi swoją mapę bazową DEM na podstawie aktywności użytkowników, zbierając dane z aktywności na podstawie czujników barometrycznych. Jeśli nie ma opracowanych danych mapy lub użytkownik zdecydował się skorygować wysokości ustalone wysokościomierzem barometrycznym, to Strava używa mapy bazowej DEM, która jest mało dokładna, jednak co niektórzy preferują to bo po prostu nalicza im zdecydowanie większe przewyższenia, no i lepiej to wygląda jeśli mieli podjazdów 300m, a nie 180m .
a jak jeszcze będziesz miał wątpliwości, to poczytaj dyskusję parę stron do tyłu tego wątku.
Posted 21 August 2020 - 12:22
Pod ultramatatony mam ustawione dwie wartosci - "stoper" - czyli czas netto, liczy tylko wtedy gdy koła się kręcą. Z tej wartości też wylicza średnią jazdy.Pytanie dot... pauzy. Taka sytuacja: jadę sobie maraton, konkretnie Bałtyk Bieszczady Tour. Na 700 km planuję drzemkę 3-4h. Z jednej strony chciałbym jednak, żeby ta przerwa była wliczona w aktywność. Z drugiej strony byłoby bez sensu, żeby przez te 3-4h garmin chodzìł, w dodatku w pomieszczeniu. Rozumiem, że jak prawym przyciskiem wcisnę pauzę, to beďę mógł wyłączyć urządzenie, a gdy włączę z powrotem to będę kontynuował aktywność? Ale też ta pauza nie wyliczy mi się do średniej?
Oraz "czas trwania"
Jest to czas który upłynął od naduszenia przycisku start.
I czy licznik jest uśpiony, czy stoisz na światłach, czy masz przerwę na spanie, czas cały czas leci dopóki nie zrobisz "zakończ aktywność"
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Posted 22 August 2020 - 19:03
Kierunek wiatru jest kilka(naście) stron temu w tym wątku dyskutowany. Kilka pól do wyboru.
fajnie, że dałeś wyczerpującą odpowiedź. Doceniam Twój osobisty wkład w pomoc innym.
Prozor a w sumie po co folia na ekran? O ile telefon faktycznie nieraz nosimy w kieszeni z kluczami i niektóre się porysują (chociaż ja jestem zadowolony, od czasów Nokii z Symbianem i to takiej gorzej zabezpieczonej w sumie mocno jeszcze nie porysowałem ekranu w telefonie) tak w Garminie to też pod klucze? Czy jakieś inne zdarzenia? Ja oczywiście polecam bez folii aby się cieszyć 100% wartości takiej, jaką producent nam dał. Ale w sumie mój Edge to albo zamontowany na rowerze albo na biurku i tylko czasem wala się w samochodzie po przejażdżce. A nawet jeżeli ktoś czasem nosi w kieszeni z kluczami to czy Garminy się mocno rysują? Nie ma tam jakichś podstawowych choćby powłok?
A Ty to nie wiesz do czego służy wyszukiwarka? To pytanie już padło w tym wątku. Nie bądź obłudny, dajesz dobre rady innym a sam z nich nie korzystasz?
Robisz pełne wyłączenie, czy usypiasz? Ostatnio używam tego ostatniego - zużycie energii śladowe, włączenie prawie natychmiastowe, no i raczej nie powinno być zdarzenia, że urządzenie nie do końca się wyłączyło i wydrenowało akumulator z energii, co zdarza się w przypadku nowszego oprogramowania serii x30.
A na temat- zacząłem korzystać z uśpienia, i rzeczywiście prawie nie pobiera energii. Według instrukcji ma prawo dalej pobierać aktualizację poprzez WIFI. Spojrzałem na połączenia z routerem, i faktycznie nie jest podłączony w uśpieniu (nie pobierał nic jak go usypiałem).