Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#9221 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 sierpień 2020 - 12:07

GC w tle nie jest raczej potrzebne do połączenia Edge - telefon poprzez BT?

#9222 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpień 2020 - 12:10

tak dla pewności, ten numer dzwoni do Ciebie na GSM, nie na jakiegoś vibera, skype czy inny komunikator? 

Koledzy mam następujący problem: pacjent to edge 1030. Czasami brak jest powiadomień o połączeniach z telefonu (IOS). Występuje to nieregularnie i z różnymi numerami. Zdarzyło się, że z jednego numeru nie dostałem 3 kolejnych połączeń - telefon bez pokrowca więc nic nie zakłócało, połączenie BT do garmin connect było aktywne. Czy to wada czy próbować parować jeszcze raz ?

#9223 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 sierpień 2020 - 12:13

No właśnie, słuszna uwaga. O ile w Androidzie to nie stanowi problemu, to w iOS już tak.

GC w tle nie jest raczej potrzebne do połączenia Edge - telefon poprzez BT?

Jak nie jest, jak jest. Ubij i zobaczysz czy będziesz miał cokolwiek przesyłane. Spojler: nie będziesz. 

Stąd problemy użytkowników jak im system wyłącza lub usypia GC.

Tak, w iOS też musi działać w tle, żeby były komunikaty.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9224 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 24 sierpień 2020 - 12:55

To może być to, tzn. teraz próbowałem sobie zadzwonić i za każdym razem miałem widoczne połączenie. Być może po jakimś czasie system usypia GC... telefon przez BT. Nie optymalizowałem nic w telefonie pod kątem zużycia baterii i nie wiem nawet gdzie w IOS to się robi ale pokopię ;-)

#9225 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 sierpień 2020 - 13:00

Nie jestem w 100% pewny, czy chodzi o wszystkie dane. Generalnie GC <-> urządzenie ma ewidentnie kilka trybów komunikacji. Przykładowo tętno z Fenixa do GC jest aktualizowane w czasie rzeczywistym, ale już klasyczna synchronizacja jest potrzebna do ukończonych aktywności. No i GC także musi działać (nawet "zminimalizowane") aby widgety (np. od kierunku wiatru) synchronizowały swoje dane.

Natomiast w iPhone-ach nie zdarzało mi się usypianie aplikacji, tutaj tryby oszczędne działają trochę inaczej niż w Androidzie więc dopóki dopóty GC odpaliliśmy i nie wyłączyliśmy go (w iPhonie "swipem w górę") to wszystko będzie działało poprawnie. Oczywiście warto upewnić się, że uprawnienia są powłączane (Ustawienia -> Connect -> "Odświeżanie w tle", "Dane sieci kom.", "Bluetooth", "Położenie: Zawsze"). Generalnie z iPhonami Garminy całkiem dobrze działają, takie odnoszę wrażenie o ile tylko są dobrze sparowane (ważny film o od-parowywaniu urządzenia i parowaniu na nowo) i uprawnienia są włączone.

PS: fakt, że GC nie ma serwisu działającego w tle jest dla mnie klasycznie szokujący.

#9226 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpień 2020 - 08:22

Dzisiaj rano zaktualizowałem soft do wersji 6.0 (wcześniej 5.5) w Edge 530. Przejechałem tą samą trasę co w zeszłym tygodniu, i rzeczywiście przewyższenia różnią się znacząco. 

W poprzednich tygodniach przewyższenia 33- 35 m, dzisiaj 57 m. Nie wiem co mógłbym przyjąć za benchmark aby zweryfikować poprawność, natomiast na szybko spojrzałem w te same trasy z ubiegłego roku, kiedy to nie posiadałem garmina tylko jeździłem z telefonem i uruchomioną aplikacją stravy. Co ciekawe, też jest inaczej niż obecnie, mianowicie wtedy ta sama trasa według stravy miała 73 m przewyższeń (wynik powtarzalny w zasadzie przez kilka miesięcy). Jak ktoś by chciał link do stravy, to Proszę o info na priv.

A jak u Was z przewyższeniami w urządzeniach seria x30 po aktualizacji oprogramowania do nowych wersji? 

#9227 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 12:09

Wspólna jazda. Mój E530 - 243m vs kumpla E1000 - 186m.

#9228 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 sierpień 2020 - 20:02

Wygląda na to, że hurtem (dla całej serii x30) jednak zmienili oprogramowanie czujnika barometrycznego. Pytanie, czy będzie miało to również odzwierciedlenie w bieżącym nachyleniu. Trzeba to sprawdzić.

===================

Wprowadzają dla urządzeń Fenix 6/FR945 możliwość sterowania trenażerami interaktywnymi: https://www.dcrainma...runner-945.html może funkcjonalność nie aż tak dobra, jak w przypadku Edge x30 (zwłaszcza z nowym oprogramowaniem), ale dobre i to.

#9229 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 27 sierpień 2020 - 13:43

Hej, przejechałem maraton BBT (ca. 1016 km), jednak - nie wchodząc w szczegóły dlaczego - zapisało się to jako 3 aktywności.

Chciałbym to:

1) Scalić do jednej aktywności, ale nie tylko na poziomie śladu, ale wraz z wszystkimi danymi np. o mocy, czy kadencji, itp., żeby później móc sobie np. przeanalizować statystyki dla całej trasy.

2) Usunąć ok. 2h z końca aktywności, żeby nie zaburzało statystyk (zapomniałem zatrzymać stopera na mecie).

3) Wysłać taką połączoną i wyczyszczoną aktywność do GC, żeby była ona widoczna własnie z poziomu GC.

Jak to zrobić? Na ten moment zapisałem oryginalne pliki z aktywnościami (.fit) na dysk i użyłem https://www.fitfiletools.com/ do ich połączenia. Co dalej?

EDIT: OK, więc potrafię sobie już też odciąć niepotrzebny kawałek. Jednak nie wiem, jak taki połączony plik załadować do GC. Próba importu kończy się komunikatem, że taki plik już istnieje (czy, że został już zaimportowany). Klikając w szczegóły przenosi mnie do pierwszego z tych trzech, które łączyłem.

#9230 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 sierpień 2020 - 20:55

Usuń najpierw wszystkie aktywności składowe połączonej jazdy, albo przynajmniej pierwszą z nich. Po usunięciu będziesz mógł importować plik.

Pole target power / moc docelowa jest puste.
Na forum Garmina też paru osobom w wątku o 6.00 przestało to działać.
Mimo, że jest np w treningu jest zadana moc.
Pokazuje tylko zakresy na tym „fabrycznym” ekranie treningowym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Znalazłem rozwiązanie.
Użyć pola „Cel” zamiast „Moc docelowa”.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprawdziłem - Obecnie Moc docelowa i Nachylenie (chyba) jest wyświetlane po sparowaniu z trenażerem interaktywnym. Nie jestem w stanie zweryfikować, czy jest wyświetlane tylko podczas podczas sterowania ręcznego z poziomu Edge, czy również jeśli trenażer jest sterowany celem treningowym. Jak ktoś chce sprawdzić na chomiku, to poproszę o raport ;)
Pole "Cel" wyświetla cel treningu lub jego zakres np. 200 - 250W, tętno w zakresie 3 strefy itd. oraz pod spodem aktualną wartość parametru treningu (moc, tętno itd.).

#9231 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 05:31

Zdarzyło się komuś żeby alarm o incydencie się uruchomił bez powodu?

Dwa razy tak miałem ostatnio. Dojazd do świateł, żadne mocne hamowanie, a tu cyk: alarm wyje, wykrycie zdarzenia i chce wysyłać wiadomość do kontaktów.

#9232 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 05:43

Dwa razy tak miałem ostatnio. Dojazd do świateł, żadne mocne hamowanie, a tu cyk: alarm wyje, wykrycie zdarzenia i chce wysyłać wiadomość do kontaktów.

Jezeli gwaltowne hamowanie to jest to mozliwe (zwlaszcza z przewaga przedniego hamulca, wtedy zyroskop wariuje)

#9233 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 08:24

No właśnie bym się spodziewał, że gwałtowne hamowanie może dać ten efekt. Tutaj dwa razy zdarzyło mi się to właściwie jak już się zatrzymałem ładnych parę sekund wcześniej. ;)

#9234 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 09:47

Ja miałem sytuację potencjalnie gorszą, bo odwrotną. Szlif jak się patrzy, skóra na asfalcie, ale edge 830 pozostał niewzruszony. W pewnym sensie rozumiem, w końcu "szlif" ze swojej definicji nie musi oznaczać gwałtownego zatrzymania, ale to tylko świadczy o ty, że nie do końca można na tej funkcji polegać.

#9235 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 29 sierpień 2020 - 10:05

Dojazd do skrzyżowania, pod niewielką górkę, po bruku i zatrzymanie. Stawiam, że podjazd wspomógł hamowanie i większe przeciążenie. E830 włączył alarm. Wyjazd z tej uliczki https://goo.gl/maps/qmSGAeYtanq25kf19

Trzepak 

"MAMIL"

#9236 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2020 - 16:01

Ja też zaliczyłem jakieś fałszywe alarmy i od tamtej pory mam tą funkcję wyłączoną.

#9237 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 17:02

Ja też zaliczyłem jakieś fałszywe alarmy i od tamtej pory mam tą funkcję wyłączoną.

Warto ja wlaczyc np jak bedziesz planowal dluzsze trasy w mniej uczeszczanych miejscach. Odpukac ze ktos potraci, wpadniesz do rowu i nie bedziesz mial jak wezwac pomocy...

#9238 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpień 2020 - 19:01

Lepiej mieć „jakieś fałszywe alarmy“ i mieć włączoną tę funkcję niż żałować, że się jej nie miało włączonej.

Marcin „czach“ Trzaska SQ6

-- 

Marcin Trzaska

#9239 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 19:45

Myślę, że zmiana nazwy tego wątku (i poszerzenie gamy urządzeń obsługiwanych przez ten wątek) to całkiem dobre posunięcie, chociaż w sumie zrobienie drugiej osobnej stricte pod kątem zegarków Garmina też nie byłoby złe :D. O ile seria Edge x30 czy xx30 mają często podobne updaty tak zegarki z tego co widziałem nie dostają tak zbliżonych updatów.

#9240 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2020 - 20:01

Zmieniłem, bo właściwie cały sportowy ekosystem Garmina jest dość mocno z sobą związany. Co do update Fenixów i FRów (chociaż 945 to właściwie Fenix w obudowie z tworzywa) to raczej jesteś w błędzie, rzuć okiem na zestawienie: http://gpsinformatio...ry/garfeat3.htm - jak widać ostatnie z 26 sierpnia wprowadzają do F6 sporo uaktualnień:

fenix 6X Pro Ver. 11.10 - 08/26/2020  

• Added additional options to Live Event Sharing. Triggers added for Every Mile and Transitions (allowing for multi-sport use)
  • Added support for displaying courses to viewers of user's LiveTrack sessions.
  • Added support for FE-C and Smart Trainer control. See options in Bike Indoor activity.
  • Added support for configuring map settings during an Expedition activity.
  • Added support for battery hours remaining as a data field option.
  • Added support for displaying running and cycling VO2 Max for a multisport activity when applicable.
  • Added support for canceling a route when in simple tracking mode for Indoor Climb.
  • Improved Bluetooth stability and reliability.
  • Improved the music experience on device.
  • Fixed an issue where summary activities (sync'ed from another device) were showing up in the list of navigable activities.
  • Fixed an issue where smart notifications received in quick succession would not populate its options correctly.
  • Fixed an issue where the device would fail to save an activity and the progress spinner would spin indefinitely.

wcześniejsza wersja była 8 lipca, później parę publicznych wersji beta (tu też nie ma wrzucania byle wrzucić).

Co do alarmów - u mnie na szosie fałszywych nie było, w MTB/CX fałszywych nie było, jeden uzasadniony gdy poleciałem poślizgiem na liściach - przynajmniej wiedziałem gdzie rower poleciał i jakoś zdążyłem wyłączyć przekazanie info o wypadku dalej, no ale gdyby jednak było nieco gorzej i faktycznie potrzebna byłaby pomoc, to przynajmniej wiedzieliby gdzie mnie szukać... Oby nie było takiej potrzeby.

• artho lubi to

Dodaj odpowiedź