Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#9241 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 20:18

Masz rację, świat zegarków Garmina jest nadal dla mnie świeży i trochę mi się to miesza :D

#9242 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2020 - 21:01

Zacznij to rozpatrywać jako system połączony. Nawet z moim dość starym Fenixem 3 dość dobrze wszystko się integrowało, a po przejściu na Fenixa 6X (ta... ślepy, to woli duży ekran tu też ;)) myślę o uzupełnieniu tego, czego mi potrzeba. Myślałem o FR 945 jednak ten ciut większy ekran 6X Pro wziął górę.  We wrześniu będzie następca FR945, ale nie sądzę, żeby aż tak dużo nowych funkcji wprowadzili, żebym za tym tęsknił (może opcja e-sim?). Z drugiej strony FR945 cenowo pójdzie w dół, a za rok prawdopodobnie następna wersja Fenixów, ale tyle to mi się nie chce czekać. Zwłaszcza patrząc na windowanie cen, nawet teraz ok. 3 tysiaki za naręczne urządzenie do... wszystkiego (?! - bo raczej nie tylko trening...) to i tak spora przeginka, a następna wersja to pewno dodatkowa stówa dolców w górę. Poczekam przy 6X na... dychę? O ile dożyję ;) - i nie, żadnego SARS-Co-V się nie boję ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9243 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2020 - 21:56

No właśnie jeżeli chodzi o zegarki jako dopełnienie.
Czy lepiej wybrać Fenix 6x PRO, czy Fenix 6x Sapphire, czy po za właśnie lepszym szkiełkiem i powłoką chyba na bezelu, która lepiej chroni zegarek, są jeszcze jakieś zmiany w oprogramowaniu i funkcjach, jak trzyma w nich bateria?

Jako opcja to Fenix 5x Plus.

Nie wiem który z nich wybrać, ale strasznie mi się spodobały.

Waszym zdaniem ile minimum trzeba mieć łapy w obwodzie do 51mm?

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#9244 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2020 - 22:22

To zależy. Jeśli nie liczysz się z kasą to bierz szkło szafirowe, albo standardowe gorilla i zostanie na przyzwoity miernik mocy ;)

Akumulator tak samo trzyma, wersja z ogniwami słonecznymi jest, ale czy ma sens? Chyba tylko dla tego, kto musi dni bez kontaktu z cywilizacją spędzić, lub nie wie co z kasą robić. Pewno prędzej czy później to będzie standardem, no i właściwie tak być powinno, ale na teraz raczej te parę godzin zysku raczej nie ma sensu.

Dla mnie 5x+ odpada z uwagi na zbyt mały ekran. No ale u mnie akomodacja pada i jednak troszkę większy ekran ma znaczenie. 

To nie tak, że trzeba mieć łapy w obwodzie do 51, tylko po prostu ekran jest większy. Koperta jest taka sama, ale zamiast metalu/plastyku masz ekran. Właściwie koperta taka sama jak F3, tylko ekran większy o plastykowy obwód ekranu. Wyjątek: najmniejsze wersje Fenixa.

#9245 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2020 - 22:43

Jak dobrze zrozumiałem bezel w żaden sposób nie jest wzmocniona, oraz koperta, ten dopisek DLC czego się tyczy, bransolety.

Jeżeli tak to w sumie nie widzę powodu by dopłacać do szkła szafirowego, skoro gorilla jest wystarczająca, liczyłem na wzmocnioną kopertę, bo ta u mnie jest głównie narażona na pierwszy kontakt, często o coś przyhaczam.

#9246 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 22:47

Dokładnie, tak jak pisze Prozor - ja zdecydowałem się na 6X Pro z powodu na największy wyświetlacz (i rozdzielczość). Zależy mi na korzystaniu z map turystycznych, szlakach. Też miałem obawy, że będzie na moją rękę zegarek okaże się nieco zbyt duży i trzeba przyznać - to jest duży zegarek (ale nie z tych bardzo dużych), ale najtrudniejszy wymiar to głębokość (grubość), która utrudnia współpracę z niektórymi mankietami. Na mojej przeciętnego rozmiaru łapie nie wygląda na "za duży".

#9247 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2020 - 22:51

Kurde mam tylko 18cm, żebym głupio w nim nie wyglądał, hehe.

#9248 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 23:25

Przymierz 6 i 6X :P.

#9249 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 sierpień 2020 - 15:39

Porównując Fenixy od 3 do 6:
F3: 51 × 51 ×17,5 mm, waga: 86g
F5(+): 
5S: 42 x 42 x 14,5 mm, S+ grubość: 15,4 mm, waga: 67/65g
5:  47 x 47 x 15,5 mm, 5+ grubość: 15,8 mm, waga: 85/86g
5X: 51 x 51 x 17,5 mm, 5X+ identycznie, waga: 98/96g
6S: wymiary jak 5(+) grubość 13,8 mm, waga: 62g 
6: j.w. grubość 14,7 mm, waga: 80/83(pro)g
6X: j.w. grubość 14,9mm, waga 82g (wg innych źródeł: 93g)

Fenix6ThicknessWeight_thumb.png
te -% to różnica w stosunku do F5.

Jak widać różnica pomiędzy Fenix 3, a Fenix 6X jest niewielka, minimalnie cieńszy (2,6mm), minimalnie lżejszy 4g/cięższy 7g (pomijalnie). 
Prawdę mówiąc w eksploatacji Fenix 3 najbardziej odczuwam właśnie wagę, stąd zastanawiałem się nad zmianą zegarka na FR 945, który jest zdecydowanie lżejszy - prawie o połowę (FR  945: 50g), a to znaczna różnica. Niestety, wielkość ekranu 1,2", czyli patrząc na porównanie F6:
Fenix6Size_thumb.png

odpowiednik serii 6S lub F3. A to zdecydowanie za mało. 

Jednak analizując co zmieniłbym w F3 w codziennej eksploatacji, bez dwóch zdań brak mi nieco większego ekranu - nie dla większej ilości danych, ale dla czytelności. Wzrok już nie ten, akomodacja szwankuje, odczyt danych zwłaszcza w ruchu utrudniony. 

Wybierając na który się zdecydować, należy unikać podstawowych modeli:
Fenix6SKUs_thumb.png

O ile brak muzyki z zegarka jakoś zniósłbym (właściwie nigdy nie słucham muzyki podczas aktywności, może podcasty), WiFi właściwie też, to jednak brak map w F3 mi doskwiera. Nawigacja na "krechę" co prawda jest możliwa, ale jednak wolę widzieć gdzie jestem bez konieczności nawigacji automatycznej, a raczej świadomym wyborem z mapy.

Najbardziej optymalna jest chyba wersja PRO. Patrząc na powyższe i wymagania niektórych, żeby zegarek był w miarę kompaktowy:

Kurde mam tylko 18cm, żebym głupio w nim nie wyglądał, hehe.

ja mam 17cm i F3 nie wyglądał głupio. Należy jeszcze pamiętać o tym, że wraz ze zmniejszeniem wymiarów zmniejsza się czas eksploatacji pomiędzy ładowaniem Fenixa:

clip_image002_thumb.jpg

Właściwie tabelka mówi sama za siebie. Łącznie z tym, czy warto dopłacać do Pro Solar (IMHO nie). 

Dla kobiety raczej wyborem byłby model "S Pro" (choć należy pamiętać o nieco częstszym ładowaniu), mężczyźnie rekomendowałbym raczej 6 lub 6X (też PRO).

Największym minusem jest cena. Niestety. 

Ten ostatni w wersji 6X Pro najtaniej można kupić w Polsce chyba w Xultra.pl (i to nie w ich sklepie, tylko na allegro) w cenie 2899 PLN, standardowa cena to 3099 PLN. Drogo. Sam kupiłem w  Runnerinn: https://www.runnerin...pro/137330189/p w cenie 2644.99 - z wysyłką kurierską GLS (są i nieco tańsze, ale wolniejsze) z Hiszpanii koszt całkowity to 2679.98 PLN, czyli ponad 4 stówy taniej od ceny detal w PL, a i 2 stówki oszczędności w stosunku do ceny xultra z allegro. Zawsze coś.  Do środy/czwartku powinienem dostać. Płatność paypalem, czyli jakby coś nie ten teges, to pp pokrywa koszt odesłania, a gdyby było jeszcze gorzej, to i zwrot kasy. 

• worms14 i artho lubią to

#9250 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 sierpień 2020 - 16:24

Prozor gratulacje zakupu, wyhaczyłeś świetną cenę, w sumie tym razem nie szukałem po Europie zakładając, że niska wartość złotówki i tak nie zaowocuje dobrymi efektami (a bike-discount miał dość drogo - tam kupiłem dość tanio Edge-a 530). Napisałeś już praktycznie wszystko, dodam jeszcze nieco swojej jednotygodniowej praktyki, a nuż komuś się przyda.

Wychodzi na to, że też mam około 17-18cm nadgarstka i u mnie Fenix 6X Pro wizualnie wygląda na "duży zegarek ale jeszcze nie za duży". Jedyne najbardziej odczuwalne to właśnie grubość ale ta jest głównie odczuwalna przy noszeniu koszuli.

Z krótkich, jednotygodniowych doświadczeń - zegarek załadowany do pełna w piątek (razem ze wszystkimi update-ami map itd.) tydzień temu wytrzymał do piątku, przy mocno nieenergooszczędnych ustawieniach (w tym podświetleniu), kilka aktywności (łącznie kilka godzin), sporo klikania po menusach, mierzenie tętna i spo2 dzień i noc, w zasadzie wszystkimi pomiarami włączonymi i synchronizacjami kilka razy dziennie, do tego wrzuceniem playlisty utworów z Spotify przez Wifi zegarka.

Na moim nadgarstku wygląda to tak:

1: https://i.imgur.com/pTjFwzb.jpg

2: https://i.imgur.com/Cu6hTC6.jpg

Koszula/mankiet: https://i.imgur.com/a3zkGwr.jpg (niby się zmieści ale już może mieć ciasno)

W mocnym świetle słonecznym 1: https://i.imgur.com/TxvDON0.jpg (chyba climb-pro)

W mocnym świetle słonecznym 2: https://i.imgur.com/9eQlE7r.jpg (potężne 3 data fields)

PS: proszę się nie śmiać z wygolonego nadgarstka, ktoś powiedział, że wtedy spo2 się lepiej liczy, więc testuję :D. SPO2 generalnie się dobrze liczy tylko, gdy pasek jest raczej mocno zapięty, przy noszeniu "luźnym" pojawiają się herezje i panika o złapanie koronawirusa (ale na szczęście miałem inne urządzenie do porównania).

Wybrałem się dzisiaj trochę na losowy na szlak znaleziony w aplikacji, specjalnie nie planowałem wycieczki aby "sprawdzić" zegarek jak i PL TOPO. Szlak oczywiście był, natomiast w trakcie wędrówki zasięg sieci GSM oczywiście mocno osłabł (zadzwonić da radę, ale mapa w aplikacji ściągałaby się bardzo długo lub wcale w trakcie wędrówki). Zegarek bez problemu nawigował po szlaku, dzięki mapie PL TOPO szlak miał także kolor szlaku (a nie jedynie zaznaczoną ścieżkę przez las).

Przed zakupem porównywałem w sklepie rozmiary, rozmiar miał dla mnie znaczenie. Różnica między 6S a 6X jest ogromna. Jeżeli chcemy nawigować zegarkiem (a nie telefonem) to warto zainwestować w większy ekran. Jeżeli raczej nie będziemy nawigować - może warto przyoszczędzić i wybrać Forerunner 945/Fenix 6S/Fenix 6 zamiast Fenix 6X.

• Prozor i worms14 lubią to

#9251 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 30 sierpień 2020 - 17:05

Garmin Connect znowu leży.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#9252 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 sierpień 2020 - 17:08

Niezupełnie Garmin, bez paniki ;) . Ponoć Cloudflare robi remont. Raczej w ciągu kilku godzin powinno działać.

Natomiast u mnie w sumie Connect webowy działa.

#9253 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 sierpień 2020 - 17:16

Leżał. Teraz wersja webowa działa, na mobilnej komunikat o pracach konserwacyjnych, ale aktywności przesyła normalnie.

Podświetlanie w F3 mam od zawsze ustawione na automatyczne, przyciski/alarmy włączają podświetlanie, a po zachodzie Słońca na gest, oczywiście po ustawieniu godzin snu, w czasie snu gest nie działa. Limit czasu 8s, intensywność 30%. Wytrzymuje grubo powyżej tygodnia, oczywiście w trybie smat zegarka. Tyle tylko, że to nie wersja HR, co jednak ma znaczenie. 

A właśnie HR - uznałem, że obecnie odczyt tętna z nadgarstka jest już dość dobry, a że czas wracać do treningów basenowych, to i odczyt tętna podczas pływania będzie wygodniejszy, niż mało wygodny i dość ograniczony HRM-Swim.

No właśnie ten duży ekran z czytelnymi polami do mnie zdecydowanie przemawia. Na F3 używałem JFM 4BigSingle:

d46e2751a4b17ef666a7a7e4316bfdfc.jpg

Pole robione przez okularnika, dla okularników - podczas biegania spełniało moje oczekiwania na dane dostępne rzutem oka ;)

Co do nawigacji - niby nawet wystarczy wyznaczenie trasy w connect i nawigacja wg komunikatów na krechę (czyli dla wersji bazowych bez mapy), ale pamiętam jak po Rzymie kręciłem, bo nie widząc mapy skręcałem nie w te uliczki co trzeba było. Niby mogłem wyciągnąć smartfon (co ostatecznie zrobiłem), ale gdybym miał widok mapy w zegarku to nawet obyłoby się bez wyznaczenia trasy. Parę razy taka sytuacja się powtórzyła się właśnie w nieznanych miastach, rozwiązaniem była apka wyświetlania komunikatów google maps na ekranie Fenixa, ale pomimo tego wolałbym mieć dostęp do mapy pod ręką (czy właściwie: na nadgarstku).

Eksploatację Fenixa 3 po chyba 5 latach oceniam bardzo pozytywnie. Właściwie tylko zmiana pasków, bo jednak nie są aż tak wytrzymałe jak samo urządzenie. No ale przyszedł czas na następcę, mam nadzieję, że również teraz będę zadowolony. 

#9254 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 sierpień 2020 - 17:40

Dla mnie na razie coś czego "w Fenixie 6" brakuje to zewnętrzna aplikacja Connect IQ Any Activity:

https://apps.garmin....71-ced48cf202b6

Chyba przestała być aktualizowana przez autora, dlatego brakuje obsługi dla serii 6. Dodawała aplikację-aktywność uniwersalną, tj. pozwalającą na wybór dowolnej aktywności obsługiwanej przez pliki FIT. Oczywiście można utworzyć swoją aktywność, ale po zakończeniu i przesłaniu będzie okreśłona jako "Other" i później trzeba to zmienić w Garminie, Stravie, i innych portalach.. :(. Ewentualnie korzystać z innych aplikacji, ale coś takiego uniwersalnego byłoby dobre.

Z pływaniem pewnie ucieszy też fakt niegubienia tak łatwo sygnału GPS w wodzie, Fenix 6 po updetach (oraz FR945) jedne z pierwszych zegarków, które rysują ładny szlaczek w wodzie. Ja jeszcze nie testowałem, ale było w recenzjach.

#9255 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 sierpień 2020 - 20:02

Chyba w nowszych modelach jest więcej aktywności do wyboru. Przynajmniej te, które ja używam są ;)

O ile na basenie dużych wymagań raczej nie mam, to faktycznie na wodach otwartych jakość rejestracji danych jest w F3 dość... słaba. Nawet w kraulu, a w klasycznym to już tragedia - wiadomo dlaczego (brak sygnału skutecznie tłumionego przez wodę). Nie wiem czy jeszcze w tym roku sprawdzę wody otwarte, choć bywało, że do listopada twarz odmrażałem w zimnej wodzie. 

#9256 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 30 sierpień 2020 - 23:56

Witam.

Czy ktoś w Was jest posiadaczem Edge1030, w którym wyeliminowano efekt halo? Niestety ale już w drugim moim urządzeniu ujawniła się taka wada. Kiedy po raz pierwszy reklamowałem E1030 (po ok. roku użytkowania), miałem nadzieję że Garmin postawi się na pewnym, wysokim poziomie i odeśle mi urządzenie, które nie będzie miało tejże wady. Niestety ale w drugim E1030 pierwsze symptomy pojawiły się również po ok roku a po kolejnym wada ekranu, zwłaszcza w słoneczny dzień praktycznie uniemożliwia prawidłowe odczytywanie danych a zwłaszcza dotyczy to paska radaru. Kiedyś, gdzieś czytałem że Garmin od pewnego momentu w nowo produkowanych urządzeniach wyeliminował tę wadę. Czy ktoś z Was ma takiego E1030, który w przeciągu jednego roku bądź dłużej nie ujawnił tej wady? To mogłoby potwierdzać tę teorię. Ciekaw jestem jak ustosunkuje się Garmin do zgłoszenia takiej reklamacji, kiedy jak opisałem wcześniej już wymienił po roku urządzenie i teraz po kolejnych dwóch taka sama wada się ujawnia. Kupiłem Edge w eazymut gdzie urządzenia posiada dwuletnią gwarancję producenta oraz kolejny rok sprzedawcy.

Pozdr.

Voytheck

:) 

#9257 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2020 - 07:36

Powinni wymienić urządzenie.

Jaka jest wersja Twojego kontrolera ekranu TSC? Ekrany z niebieskim halo to TSC 85.11.0, a nowe ekrany bez niebieskiego halo to TSC 86.04.00. Informacje te można znaleźć w sekcji - SYSTEM - O NAS - INFORMACJE O PRAWACH AUTORSKICH.

Mój poprzedni, eksploatowany ponad 2 lata nie miał tej przypadłości. Niestety, nie pamiętam jaki miał kontroler ekranu, wymieniony ma 86.04.00.

Wątek na forum garmina: https://forums.garmi...n/907141#907141- brak raportów o problemach z ekranem gdy TSC jest w wersji 86.04.0.

#9258 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 31 sierpień 2020 - 08:29

Powinni wymienić urządzenie.

Jaka jest wersja Twojego kontrolera ekranu TSC? ...

Dzięki Prozor. Na Ciebie zawsze można liczyć. :)

Niestety, ale mój ma ekran 85.11.00. Być może że poprawiona wersja ekranu w momencie kiedy wymieniano mi E1030 jeszcze nie istniała a było to prawie dwa lata temu. Bo w innym przypadku cisną się na usta niezbyt pochlebne słowa o Garmin. Byłby to jawny sabotaż.

P.S. Poprawiona wersja ekranu 86.04.00 wyszła styczeń/luty 2019.

:) 

#9259 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 31 sierpień 2020 - 11:56

W jakim języku robiliście zgłoszenie reklamacyjne do Garmina? Mi popsuł się radar (przycisk) i w formularzu napisałem po polsku przez formularz na stronie, ale poza potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia (parę dni temu) jeszcze nic mi nie odpisali. Powinienem to opisać po angielsku?

#9260 Cysiek

Cysiek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 31 sierpień 2020 - 12:07

Najlepiej zglos przez infolinie telefonicznie. Mnie nie odpisali na mail ponad 10 dni i dowiedzialem sie, ze maja ok 2 tyg. opoznienia z odp. na maile.

Dodaj odpowiedź