Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11908 replies to this topic

#9281 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 06 September 2020 - 17:40

Robiłem 4 reklamację w Garminie. Zawsze musiałem wysyłać skan dowodu zakupu.

To już chyba nieaktualne prawo, albo źle zrozumiane. Teraz wystarczy nawet dokument przelewu z banku czy opłaty z karty jako dowód.

Producenci chyba zabezpieczają się przed Januszami, którzy biorą na firmę a jak się zepsuje to wypisują fakturę. Są tacy którzy nie uznają dobrowolnej gwarancji producenta jeżeli coś nie zostało kupione w oficjalnym autoryzowanym punkcie.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9282 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 06 September 2020 - 18:36

No tylko nawet jeśli, to worms14 takiego dokumentu i tak nie będzie miał. 

#9283 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2020 - 20:02

Teraz wystarczy nawet dokument przelewu z banku czy opłaty z karty jako dowód.

Od niemal 20 lat taki dowód jest wystarczający w przypadku rękojmi. Natomiast w przypadku gwarancji gwarant (czyli w tym przypadku producent) sam ustala warunki - i trudno się dziwić, skoro jest "trzecią stroną" i nie ma wglądu w szczegóły transakcji.

Z drugiej strony o dowód bardzo często nikt nie pyta, kiedy model jest nowy i nie ma możliwości, aby był użytkowany dłużej niż trwa okres gwarancji. W takim przypadku to strata czasu dla każdej ze stron.

Garmin na takiej podstawie może uznać gwarancję?

Jeżeli korzystasz z gwarancji, to warunki ustala Garmin. Może ustalić niemal dowolne warunki, choć oczywiście kiedy już je ustali, ma obowiązek się ich trzymać.

No tylko nawet jeśli, to worms14 takiego dokumentu i tak nie będzie miał. 

Jeżeli był to zakup przez internet, a kupujący chce skorzystać z rękojmi, to na pewno zachował się dowód w postaci np. historii transakcji na Allegro albo zapisu przelewu w historii konta bankowego. Ustawa nie precyzuje, jaki to ma być dowód, a możliwości kupujący ma naprawdę wiele.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9284 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 06 September 2020 - 20:52

Tylko worms nie kupowałby Garmina od dystrybutora, a od randoma z internetu, więc nie miałby żadnego dowodu zakupu (przelew Kowalskiemu nie związanego wcale z dystrybucją Garmina) na pewno nie wystarczy.

#9285 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 06 September 2020 - 21:22

Jeżeli był to zakup przez internet, a kupujący chce skorzystać z rękojmi, to na pewno zachował się dowód w postaci np. historii transakcji na Allegro albo zapisu przelewu w historii konta bankowego. Ustawa nie precyzuje, jaki to ma być dowód, a możliwości kupujący ma naprawdę wiele.

Dokładnie i potwierdziło mi to kiedyś allegro, jak zwróciłem uwagę jakiemuś sprzedawcy, gdy chciał zwrotu oryginalnego paragonu przy zwrocie produktu niezgodnego z umową.

Zmiany w prawie były zdaje się w 2002 r. ale nadal sprzedawcy nie wiedzą lub celową utrudniają konsumentom dochodzenie swoich praw.

Tylko worms nie kupowałby Garmina od dystrybutora, a od randoma z internetu, więc nie miałby żadnego dowodu zakupu (przelew Kowalskiemu nie związanego wcale z dystrybucją Garmina) na pewno nie wystarczy.

Tak jak pisałem wcześniej, producenci bronią się przed oszustami i to od nich zależy na jakich warunkach udzielają gwarancji producenta. W moim przypadku jedna z amerykańskich korporacji nie uznała gwarancji, ponieważ produkt nie był kupiony w autoryzowanym punkcie, mimo że pochodził nawet z polskiej dystrybucji. Liczyła się data produkcji i została uznana tylko pierwsza reklamacja która się zmieściła w dacie produkcji.

Zaraz mi @Prozor połączy posty. Sory zapomniałem ;)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9286 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,954 posts

Posted 06 September 2020 - 21:50

Chlopaki ile juz czasu upłynęło od chwili zakupu waszych 6x pro i jak wygląda sprawa z ich trwałością, chęcią się rysowania, oznakami zużycia?
Czy podstawa gwarancji moze być sam numer seryjny, czemu ktoś nie chce dać dowodu zakupu?

No dobra tak trochę się wstrzymywałem z odpowiedzią bo w sumie pozostali już opisali de facto wszystko, natomiast dodam na koniec, że no jeżeli ktoś nie chce Ci dać dokumentu zakupu to coś tutaj lekko źle pachnie. Może powód jest błahy (faktura u księgowej i nie chce mu się szukać) a może powód jest poważny (kradzież). Jak jest naprawdę - tego się nie dowiesz, jeżeli kupujący ci tego nie zdradzi.

Ja mam zbyt krótko zegarek by oceniać trwałość tak obudowy jak i szkła, natomiast u mnie nic się nie dzieje i wg. wypowiedzi z Internetu zasadniczo nic się nie dzieje tak w wersji gorilla glass jak i szafirowej a de facto to wersja z power glass może być w teorii najmniej trwała.

• Prozor likes this

#9287 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 September 2020 - 04:19

Tylko worms nie kupowałby Garmina od dystrybutora, a od randoma z internetu, więc nie miałby żadnego dowodu zakupu

Ale JEGO dowód zakupu to jego problem. Jego przepychanki z producentem to również jego problem. Konsument ma jedynie obowiązek przedstawić dowód zakupu u sprzedawcy i to sprzedawca (a nie producent) odpowiada za towar. Problemem sprzedawcy (a nie konsumenta) jest to, że sprzedawca niemądrze wybrał dostawcę.

Rozliczenia sprzedawcy z dystrybutorem to ich sprawa, która konsumenta nie dotyczy (z tego właśnie powodu jeżeli ktoś planuje działalność w handlu na poważnie, wie, jak ważny jest rozsądny dobór dostawców). Oczywiście sprzedawca ma prawo skonsultować reklamację z producentem/dystrybutorem i jego opinia może wpłynąć na decyzję reklamacyjną, ale w przypadku rękojmi konsument w ogóle nie jest stroną w umowie z producentem i przepychanki sklepu z producentem w ogóle konsumenta nie interesują.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9288 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 posts
  • SkądKrosno

Posted 07 September 2020 - 12:26

Od jakiegoś czasu pobierałem sobie mapy dla wybranej lokalizacji z openstreetmap nl.

Ostatnio coś im nie działa i można pobrać tylko cały kraj.

Gdzie jeszcze mogę pobrać i bez problemu zainstalować mapę do Garmin 520. Nie ma tam za dużo wolnego miejsca więc musi byc "mała".

#9289 maniol12

maniol12
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 07 September 2020 - 12:36

Od jakiegoś czasu pobierałem sobie mapy dla wybranej lokalizacji z openstreetmap nl.
Ostatnio coś im nie działa i można pobrać tylko cały kraj.
Gdzie jeszcze mogę pobrać i bez problemu zainstalować mapę do Garmin 520. Nie ma tam za dużo wolnego miejsca więc musi byc "mała".

https://extract.bbbike.org/

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#9290 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 posts
  • SkądKrosno

Posted 07 September 2020 - 12:55

Podasz krótką instrukcję co i jak należy zrobić?

Dzięki

#9291 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 September 2020 - 13:05

Wybierasz schemat - do E520 najsensowniejszy i najmniejszy jest Garmin Onroad (Latin 1) i wyznaczasz obszar, który chcesz mieć na mapie - wybierasz "Polska", a następnie zmieniasz obszar, który Ciebie interesuje.  Przy odrobinie zabawy możesz wyznaczyć całą Polskę i mapa będzie miała nieco ponad 50 MB - aczkolwiek teraz może być nieco więcej (większa ilość szczegółów mapy), trzeba dopasować pod miejsce w urządzeniu. W 2016 taką mapkę nawet udostępniałem, ale gdzieś mi wcięło. Na E520 sprawuje się bardzo dobrze, czytelna i dobrze skaluje się.

Ewentualnie gotowce:

Minimalistyczna mapa UMP: https://drive.google...iew?usp=sharing- skompilowany obszar Polski, bez obszarów ościennych, jak komuś zależy na części Niemiec, Czech, Słowacji, Białorusi, Ukrainy, Litwy, Rosji (Kaliningrad) to pobrać i skompilować img ze źródeł: http://ump.waw.pl/update/48000007.zip 

Ewentualnie mapa robiona pod starego Fenixa 2: https://drive.google...iew?usp=sharing

Połączone mapki źródłowe w MapSource i zmienione nazwy pod mapę bazową dla e520.

Obie mapki do wrzucenia do \Garmin - wybrać tą, która bardziej pasuje. Nazwy map zmienione do potrzeb E520, czyli nazwa mapy bazowej. Każda inna mapa generowana przez jakikolwiek serwis musi mieć zmienioną nazwę mapy na nazwę mapy bazowej, czyli: gmapbmap.img - inaczej nie będzie widoczna na E520.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9292 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 posts
  • SkądKrosno

Posted 08 September 2020 - 08:48

Dzięki. Udało się.

Mam jeszcze jedno pytanie. Po pobraniu mapy muszę zmieniać nazwę pliku przed wklejeniem do licznika z gmapsupp na gmapbmap?

#9293 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 September 2020 - 07:01

Hymm... czy napisałem nieczytelnie, czy po prostu nie czytałeś powyższego posta?

Nazwy map zmienione do potrzeb E520, czyli nazwa mapy bazowej. Każda inna mapa generowana przez jakikolwiek serwis musi mieć zmienioną nazwę mapy na nazwę mapy bazowej, czyli: gmapbmap.img - inaczej nie będzie widoczna na E520.

Czytelniej chyba być nie może. E520 obsługuje tylko mapę bazową i dlatego każda mapa w tym urządzeniu musi mieć nazwę mapy bazowej.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9294 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 posts
  • SkądKrosno

Posted 09 September 2020 - 08:53

Przyznaję bez bicia, że nie doczytałem. Nie spodziewałem się, że wyprzedzisz moje myśli :-)

Dzięki.

#9295 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 September 2020 - 11:38

Dzieki chlopaki za pomoc w wyborze i wszelkich wyjaśnieniach.
Busola juz na łapie, miał być Tactix, ale jednak 1500 Pln na uzywce to dość znaczna kasa dla mnie i tym samym 6x Pro wystarczy.4e77db3ddf98abd317fd60b92bfc8dde.jpg4b97635a694f031298cdcb14f765c20c.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Brakuje mi jednej przydatnej aplikacji, która by z konta google pokazywała wszystkie wydarzenia w zegarku.

Można to jakoś ogarnąć?

Zabawę mam przednią.

• artho likes this

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#9296 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 September 2020 - 12:55

Panowie,

w garminie podczas widoku treningu (interwału) można jakoś dodać dodatkowe informację np. kadencję? 

#9297 Bogen

Bogen
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 09 September 2020 - 16:22

Hej.

Jak wyłączyć virtual partnera podczas nawigowania ?

pozdrawiam 

#9298 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 09 September 2020 - 16:44

Panowie,

w garminie podczas widoku treningu (interwału) można jakoś dodać dodatkowe informację np. kadencję?

Nie wiem jak w zegarkach ale w każdym Edge chyba się da. U mnie w 520+ jest taka możliwość.

#9299 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 September 2020 - 18:33

Nie wiem jak w zegarkach ale w każdym Edge chyba się da. U mnie w 520+ jest taka możliwość.

powinienem dodać, a nie dodałem, chodzi oczywiście o edge 530. Poszukam w ustawieniach, może coś przeoczyłem. Bo klikanie podczas jazdy i przełączanie tych ekranów jest bardzo niewygodne  :angry:

#9300 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 09 September 2020 - 19:54

Bo klikanie podczas jazdy i przełączanie tych ekranów jest bardzo niewygodne :angry:

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy... Ja po prostu do treningów zrobiłem sobie dodatkowy ekran i na nim jeżdżę. Mam tam <moc chwilowa> <moc średnia okrążenia > <czas okrążenia > i <kadencja>, no ale tam można wrzucić sobie wszystko, co kto woli, także myślę że o tym wiesz Chyba, że Ty piszesz o czymś innym?

Reply to this topic