A, to może mi się z Nuvi pomyliło - ale sprawdzę jeszcze w domciu...
Co do widoczności segmentów, o ile dobrze pamiętam i się nie mylę to raczej nie można wyłączyć ich widoczności. Niestety. Założenie jest takie, że możesz włączyć/wyłączyć określone segmenty, żeby mieć je tak na mapie (np. żeby łatwiej było do nich dojechać), a jeśli jakiś aktualnie nie potrzebujesz, to je po prostu wyłączasz i znikają z mapy. Jednak większość ludków najchętniej wrzuciłaby wszystkie segmenty z okolicy, drugie tyle z miejsc odwiedzanych czasami, a jeszcze trochę doszłoby z incydentalnych odwiedzin i najlepiej, żeby wszystkie były dostępne zawsze, bo przecież może kiedyś ktoś będzie w ich okolicy przejeżdżał. No i w efekcie kończy się to zapaćkaną mapką z widocznymi głównie segmentami.
Fakt, zdarzają się jazdy, gdzie dobry wynik na danym segmencie zaliczył się przypadkiem i komunikat o jeździe po segmencie zmobilizowała do mocniejszej jazdy, ale na ogół mocniej segmenty zaliczane są z wcześniejszym planowaniem. W tym przypadku po prostu włącza się dany segment przed zbliżeniem do niego (czy w ogóle na początku trasy).
Pomimo powyższego też uważam, że opcja on/off samej widoczności na mapie, a nie tylko całego segmentu powinna być możliwa, w przypadku aktywnego segmentu (i ukrytej widoczności) powinien być widoczny na mapie w przypadku zbliżania się do niego. I prawie wszyscy byliby szczęśliwi .
Zresztą podobną funkcję można zauważyć w kursach - mogą być wyświetlane na mapie bez konieczności aktywacji i nawigacji danym kursem. Funkcja jak dla mnie bardzo przydatna do wzbogacenia map o topografię szlaków czy ścieżek rowerowych np. singli. Pobieram z Trialforks kurs singla, wybieram kolor obowiązujący na szlaku i ustawiam opcję stałej widoczności. Po pobraniu całego interesującego mnie obszaru i odpowiednim ubarwieniu kursów, mam (dowolną) mapę wzbogaconą o szlaki/single, na dodatek mogę w każdej chwili wybrać jazdę po danym kursie. Przydatny bike hack