arturooo3: To może ja troszkę uściślę. Moc podawana w decybelach też jest podana wprost. Jest to 10*log (Pout/Pref). Decybel nie jest jednostką głośności, tylko dopisek dB, mówi o tym, że jest to w miarze logarytmicznej. W przypadku mocy jeśli jako jednostkę mamy podane dBW to Pref ze wzoru to 1W. Jeśli jednostką jest dBm to Pref=1mW. Podawana moc nie jest mocą na antenie tylko na wyjściu. Do tego podłączamy anteny o różnym zysku energetycznym wyażanym a jakże... znowu w dB. W przypadku anten jednostką jest dBi lub dBd w zależności czy anteną odniesienia jest antena izotropowa czy dipol .
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 03 grudzień 2020 - 10:37
Zbyt uprościłem . Często mówimy o słyszalności urządzeń, stąd weszła mi "jednostka głośności", może też anglicyzm wyszedł tutaj nieco. Natomiast mnogość używania dB w różnych rejonach jest niestety momentami myląca. Na szczęście im bliżej terminatorów i wszelkiej innej sztuki czarowania przy PHY-u tym mniej mnie jest i prędko spadam do jakichś normalniejszych rejonów .
Napisano 03 grudzień 2020 - 14:47
Napisano 03 grudzień 2020 - 15:00
A nie prościej ustawić WiFi po prostu z Companion/Express?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 grudzień 2020 - 17:45
Sprawdziłem ustawienia w moim routerze i mam włączone Rozglaszanie SSID oraz szyfrowanie ustawione na WPA2-PSk i dalej nic.. Myślałem że może to jakiś defekt edga, ale jeśli w wifib w pracy widzi no to, wina leży po innej stronie. Przy wybraniu opcji wyszukaj sieć wyświetlaja się sieci opisane jako"??????????? " ale nie można się do nich podłączyć.
Też tak miałem. Wpisałem ręcznie SSID oraz hasło bezpośrednio w E1030 i zaskoczyło.
Napisano 03 grudzień 2020 - 20:02
Miałem i nadal mam ten sam problem na wszystkich trzech E830 E1030 E1030+ i routerze od UPC. Co ciekawe przed którąś tam aktualizacją w E1030 wszystko normalnie działało. Urządzenia Edge znajdują/wyszukują i łącza się z sieciami dopiero po wyłączeniu routera UPC z zasilania i restarcie Edga. Żadne z innych urządzeń korzystających z WiFi w moim domu nie takiego problemu jak Edge.
Swojego czasu szukałem rozwiązania tego problemu i natrafiłem na podobne i takie same przypadki w sieci - pkt wspólny modem/router UPC. Dałem sobie z tym spokój i łączę po BT z tel neta. Dodam, że nawet jak udostępnię WiFI z telefonu przy włączonym routerze z UPC to Edge nic nie widzi z odległości nawet kilku cm.
Edit: Edge się połączyły błyskawicznie po jedynym słusznym wybraniu opcji w ustawieniach routera UPC: WPA2-SPKA (a nie jak wcześniej WPA-PSK/WPA2-PSK - mój błąd, chociaż dużo wcześniej Garminy działały z tą siecią(?))
Załączone pliki
Napisano 06 grudzień 2020 - 13:09
Z innej beczki, czy w ustawieniach Edge serii +30 wyświetlania pól danych, jest możliwość wyboru wyświetlania % tętna LT? Szukam i nie mogę się doszukać. Jest tylko % rezerwy i max Hr.
Użytkownik Prozor edytował ten post 06 grudzień 2020 - 18:08
Masz wątek garminowski, dlaczego zadajesz pytania offtopic (w zwift)? Przenoszę.
Napisano 06 grudzień 2020 - 13:27
Z innej beczki, czy w ustawieniach Edge serii +30 wyświetlania pól danych, jest możliwość wyboru wyświetlania % tętna LT? Szukam i nie mogę się doszukać. Jest tylko % rezerwy i max Hr.
Nie ma. Masz jeszcze strefe Hr, jesli to Ci wystarczy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 07 grudzień 2020 - 07:54
Po prostu użyj pola IQ obsługujące wyświetlanie % strefy tętna. Jeśli masz zdefiniowane strefy wg LTHR, to strefy pobierane z profilu użytkownika będą (albo powinny być - zależy od pola i jak to rozwiązał autor pola) strefami wg LTHR, jeśli wyświetla % to będą wyświetlane % LTHR. Takimi polami mogą być np. Heart Rate Zone Chart (sam używam, spore możliwości) - w ustawieniach włącz HR-zone source: user profile, HR-% based on zmień z HR-Max na LTHR (ewentualnie ustaw wartość LTHR), no i przełącz co chcesz mieć wyświetlane: jeśli tylko % to Show HR percentage, jeśli jeszcze tętno HR value itd. Czym więcej danych wyświetlanych, tym szersze pole potrzebne. Na dole będzie wskaźnik kolorowy strefy, choć wartości tętna też mogą być kolorowane wg strefy. Czyli można zostawić np. wyświetlanie aktualnego tętna i %LTHR, koloryzowanego w strefach. Wyświetlone będzie coś takiego: 130 - 90%, poniżej wskaźnik strefy jako kolorowa linijka.
Ewentualnie sprawdź sobie inne pola jak to nie będzie pasować...
Napisano 08 grudzień 2020 - 21:59
Cześć wszystkim,
Od niedawna mam Edga 830 i jestem z niego w zasadzie zadowolony.
Miałem z nim dwa problemy - pierwszy dotyczył wifi - dzięki wpisowi kolegi Wojtek K.O.M. o szyfrowaniu WPA2-PSK już został rozwiązany.
Ale pozostał drugi - auto zoom w nawigacji.
U mnie działa to tak, że z początkowej skali, wraz z przybliżaniem się do manewru, mapa się stopniowo robi coraz bardziej szczegółowa, ale po zakręcie nie wraca do pierwotnej skali. Muszę ręcznie ustawić poprzednią skalę co powoduje konieczność kilkakrotnego uderzania w ekran po każdym skrzyżowaniu. Nie potrafię uwierzyć, że autozoom ma działać w taki sposób. W każdej samochodowej aplikacji oraz w archaicznej Vista HCX i w nieco nowszym etrex 30 (które znam osobiście) autozoom po przejechaniu skrzyżowania powodował powrót do pierwotnej skali albo do skali dostosowanej do kolejnego manewru.
Czy ktoś może mi poradzić jak to ustawić, bo aktualnie opcja autozoom jest dla mnie w zasadzie nieużyteczna a chciałbym z niej korzystać?
Napisano 09 grudzień 2020 - 14:31
Potrzebuję wymienić baterię w Garminie Edge 520.
Wystarcza mi na niecałe 2 treningi.
Ktoś ma doświadczenie w temacie, gdzie kupić dobry jakościowo zamiennik?
Napisano 09 grudzień 2020 - 17:27
https://allegro.pl/o...-520-9114573438
W końcu odesłałem, bo na teście parapetowym wyszło że garmin trzyma ponad 14h, z tego ostatnie 5h na 3% i zmiana akumulatora pewnie niewiele by zmieniła. Sprawdzałem jeszcze co wpływa na drenaż akumulatora i najbardziej zimno i podświetlenie na 100%.
Więc zanim coś kupisz to garmin na parapet, wyłączona autopause i test ile pociągnie.
Napisano 09 grudzień 2020 - 20:41
Raczej problem polega na tym, że w starszym akumulatorze szybciej spada napięcie, ale do pełnego wyczerpania te niższe napięcie jest utrzymywane przez długi czas. O ile pamiętam jakieś modyfikacje firmware były robione, żeby to uwzględnić:
Napisano 10 grudzień 2020 - 07:30
https://batteryunive...ect_performance
Czyli jednak mogłem sobie to ogniwo zmienić zamiast odsyłać
Napisano 14 grudzień 2020 - 10:40
Nie znowu jakoś strasznie wielki problem ale jednak.......Czy ostatnio w Edge 830 coś zostało skopane z przygaszaniem wyświetlacza???
Jak jest ustawione przygaś po np. 2 min to jest Ok, 2 min i ekran ciemnieje
ale jak chcę żeby w ogóle go nie ściemniał (Ustawienia/System/Wyświetlcza/ opcja ''ciągle włączony'') to po jakiś 30 s i tak mi gaśnie i to tak że ledwo widać, znaczy podczas jazdy w garażu.
( dla odmiany podczas 3 h na zewnątrz tutaj nie wygaszał się)
Już dokładnie nie pamiętam czy kliknąłem jasność automatyczna czy miałem 60% , ale chyba w obu przypadkach opcja ''ciągle włączony'' jakby nie działała
Druga sprawa - przeważnie jeżdżę z ekranem ca jak tu https://services.gar...83-3dbeac5dc0c4
Tj .Dashboard Mini ( mapa + 6 pól które sobie można konfigurować samodzielnie).....Od niedawna jest mapka ale zniknęły pola danych . Zamiast nich jest centralne Logo tego ''Dashboard Mini''
Nie wiem może to też ma coś wspólnego z ostatnią wersją opr. Edge