Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10021 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 09:49

Pewnie kliknął w ten przycisk z napisem "0" i w Garmin Connect Mobile otworzyło się okno z prośbą o zalogowanie do Stravy ;)

Ja najprędzej spodziewałem się braku gwiazdki przy trasie na stravie :) 

Po włączeniu opcji licznik się połączył, ale dalej pokazuje się ta sama strona z błędem, gdy paruje.

Żeby było śmieszniej trasy zaczęło mi przenosić do licznika co zobaczyłem przez przypadek :-)

Strava routes nie jest potrzebne. Ustawienie w garminie, zaznaczenie gwiazdką w stravie i samo się elegancko przenosi przy każdej synchronizacji. 

#10022 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 21:21

Możecie mi powiedzieć czy w E1030 + Smart Bike Lights (data field) + Bontrager Flare RT działa zmiana światła przy hamowaniu.

U mnie nie działa, o ile przy teście "na wolnym kole" w funkcji acceleration  BRAKE >30 %per second, to światło zmienia się na to zadane w programie.

Kiedy robię warunek do hamowania taki jak powinien być BRAKE <-30 % per second - to kiszka nie działa ta funkcja. Poza tym

kiedy daję więcej innych warunków dotyczących zarządzaniem/włączaniem świateł to znak "<" w ciągu do wklejenia do pola w ustawieniach zmienia się na "]" i tak to wygląda ... |BREAK:1:1:1A]-30| .

Byłbym wdzięczny za wskazówki

#10023 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 kwiecień 2021 - 09:02

Jak dla mnie to 30% zmiany przyspieszenia to stanowczo za dużo. Zadziała, jeśli z 30 km/h zmniejszysz prędkość o 9 km/h. W ciągu sekundy. Mało możliwe.

Ciągi konfiguracyjne umieszczasz w Express czy w Connect i jaki system operacyjny, bo iOS ma jakieś ograniczenia. Stąd chyba zamiana "<" na "[" bo w ogryzkach były z tym problemy.

The new release includes also a fix for configuring the lights with Garmin Connect Mobile iOS. This was fixed by adding support of having "[" character instead of "<" and "]" instead of ">". For Garmin Express Mac I've added a bolded note in Lights Configuration when the configuration value is greater that 256, to prevent users from using it.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10024 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 28 kwiecień 2021 - 09:03

Może by zrobić jakiś tutorial do tych świateł po polsku, sam chciałem tego użyć ale nie wszystko dla mnie jasne jest, tam jest dużo podobnych poł w tym konfiguratorze i po postu nie wiem co wpisać czy zaznaczyć ?

#10025 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 kwiecień 2021 - 09:08

W razie wątpliwości sugeruję pytać się autora na forum garmina: https://forums.garmi...-control-widget - maca88 odpowiada prawie od ręki i pomaga w konfiguracji. Napiszcie co potrzebujecie (nawet wspomagając się tłumaczem google) i dostaniecie właściwy ciąg do wklejenia ;)

Jeśli ktoś woli widżet, to polecam widżet do kontroli świateł, zdecydowanie łatwiej obsługiwać światła, niż w widżecie fabrycznym:

95b39245ccab9892164d5e56e80af248.jpg

Po odłączeniu jednej lampy (np. przedniej) przyciski sterowania drugim światłem zajmują cały ekran widżetu.

Konfigurator widżetu: https://maca88.githu...LightsControl/?

Widżet nie posiada zaawansowanych funkcji pola świateł, ale jeśli ktoś chce mieć tylko wygodę sterowania ręcznego z widżetu, to czemu nie?

Pole można skonfigurować z opcjami "Smart", albo włączyć tylko sterowanie światłami (opcja). W tym drugim przypadku praktyczniejszy jest chyba widżet. Pole po konfiguracji niewiele różni się od widżetu

6360d547a49926389df49c7ec47a06de.jpg

jak widać poprawiłem dwie pierwsze opcje światła przedniego (również w widżecie), literka "S" na górze, oznacza tryb "Smart", czyli światłami steruje pole wg zadanych parametrów konfiguracyjnych. Można przełączyć na tryb "N" network - czyli ustawienia garminowskie, lub "M" czyli manualny.

#10026 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 28 kwiecień 2021 - 16:01

Ty masz ten widżet po polsku ? U mnie coś takiego jest .5ed665ac7dc027755e73a03736ceefb5.jpg

#10027 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 28 kwiecień 2021 - 17:34

Jak dla mnie to 30% zmiany przyspieszenia to stanowczo za dużo. Zadziała, jeśli z 30 km/h zmniejszysz prędkość o 9 km/h. W ciągu sekundy. Mało możliwe.

Ciągi konfiguracyjne umieszczasz w Express czy w Connect i jaki system operacyjny, bo iOS ma jakieś ograniczenia. Stąd chyba zamiana "<" na "[" bo w ogryzkach były z tym problemy.

The new release includes also a fix for configuring the lights with Garmin Connect Mobile iOS. This was fixed by adding support of having "[" character instead of "<" and "]" instead of ">". For Garmin Express Mac I've added a bolded note in Lights Configuration when the configuration value is greater that 256, to prevent users from using it.

Dzięki za naprowadzenie, "tekst" konfiguracyjny wczytuję poprzez G Connect na androidzie.

W takim razie ile najlepiej przyjąć % przy hamowaniu? -3% - co da około 1 km/h? - mam nadzieję, że w dobrą stronę kombinuję.

Reszta możliwości konfiguracyjnych, naprawdę, na dużo pozwala do automatyzacji obsługi lampek.

#10028 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 28 kwiecień 2021 - 17:40

Ty masz ten widżet po polsku ? U mnie coś takiego jest .5ed665ac7dc027755e73a03736ceefb5.jpg

Powinieneś użyć "programu" do konfiguracji widżetu - tak jak robi się to dla "data field".

Reszta jest tak  jak @Prozor napisał na temat widżetu. Widżet to tylko sterowanie ręczne lampkami.

https://maca88.githu...eLightsControl/

#10029 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 28 kwiecień 2021 - 17:45

Już nie istotne, nie działało to poprawnie u mnie. Usunąłem wszystkie te widżety i pola danych do świateł .Zdecydowanie wolę ręcznie uruchamiać, chodziło mi tylko oto żeby uruchamiało się światło gdy zostanie wykryty samochód za mną, bo to w jakiś stopniu oszczędza baterię.

A to raz nie świeciło

A to wykryło jeden samochód, a drugiego już nie kilkadziesiąt metrów dalej

#10030 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 kwiecień 2021 - 19:59

No to jeśli wymieniony w listopadzie 2019r. to od tego czasu masz 2 lata gwarancji, czyli do listopada bieżącego roku. Prawdopodobnie będziesz miał wymieniony na odnowiony. I to bez dodatkowych opłat. Też dobrze. 

I tak właśnie się stało. Zegarek wymieniony na odnowiony i dodatkowo wymieniono bransoletę. :-) 

• Prozor lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#10031 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 kwiecień 2021 - 21:38

Ciekawy serwis do wyznaczania tras: https://cycle.travel/- szybki i całkiem przyjemny w obsłudze. Głównie dla turystów rowerowych, stąd opcje wyboru tras o określonej długości z powrotem na miejsce startu. Ale nie tylko to. Ma możliwość wczytania dowolnego gpx i utworzenia trasy na podstawie tej ścieżki. Tak, wiem że i Connect też to potrafi ;)

Bardzo dobrze działa wersja mobilna na przeglądarce mobilnej. Przynajmniej w androidzie (chrome) i tu jest chyba wygodniej, niż w mobilnym Connect.  

Trasę można wysłać do Connect - wystarczy połączyć konto i zatwierdzić wysyłanie do connect (jednorazowo). Oczywiście oprócz automatycznej wysyłki działają również inne sposoby pobrania trasy, ale automat jest dość wygodny i trasy w connect pojawiają się błyskawicznie. 

#10032 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 kwiecień 2021 - 21:40

Usuń parowanie z telefonu (przede wszystkim z managera urządzeń BT, ewentualnie również z Connect) i Edge. Zostawienie w Connect ułatwia kolejne parowanie, jednak jeśli dalej będą problemy to usuń wszystkie parowania, łącznie z Connect i (najważniejsze) z managera urządzeń BT smartfona. 

Zrobiłem pełną procedurę i niestety nic z tego. W domu, przy bliskim położeniu obu urządzeń połączył się od razu. W trasie, z telefonem w kieszonce w ogóle. Masz może jeszcze jakieś pomysły? Najdziwniejsze jest to, że w zeszłym sezonie działało normalnie.

#10033 Azi

Azi
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 02:33

Mam problem z nawigowaniem po śladzie. Problem dotyczył 520+ jak i 530. Używam standardowych map i standardowych ustawień. Chodzi o to, że Garmin nie daje wskazówek w momencie zjazdu z głównej drogi w sytuacji gdzie ślad nie zmienia nie bardzo kierunku. Przykładowo poniższa sytuację,

Załączony plik  Screenshot_20210429-015236.jpg   25,56 KB   25 Ilość pobrań

nie została przez licznik odnotowana żadną wskazówką. No i wtedy jest zejście z kursu. Sytuacja jest łatwiejsza, gdy ja podjeżdżam do drogi głównej, brak wskazówek sugeruje mi, że mam się kierować drogą jak najbardziej zbieżną z aktualną, choć tu też bym wolał żeby Garmin mi dał konkretną wskazówkę. Tak samo przejazd przez rondo nie został zasygnalizowany.

Załączony plik  Screenshot_20210429-014956.jpg   39,73 KB   26 Ilość pobrań

Trasy tworzę w Stravie. Jakieś sugestie ? 

#10034 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:54

Trasy tworzę w Stravie. Jakieś sugestie ? 

Tworzyć w czymkolwiek innym, co prawidłowo oznaczy zmianę drogi. Albo przynajmniej w czymś, co umożliwia dodanie znaczników czy punktów na trasie. Być może Strava też umożliwia wstawienie punktu trasy, jak tak to po sprawdzeniu listy zakrętów (o ile coś takiego w Strava jest) i stwierdzenia braku informacji o manewrze, dodaj ręcznie taką informację.  Sprawdź w Connect - tam po utworzeniu trasy można dodać punkty trasy, w takim przypadku można przed zjechaniem z drogi na wprost dodać punkt ogólny z opisem "trzymaj się prawej". 

#10035 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:56

Zrobiłem pełną procedurę i niestety nic z tego. W domu, przy bliskim położeniu obu urządzeń połączył się od razu. W trasie, z telefonem w kieszonce w ogóle. Masz może jeszcze jakieś pomysły? Najdziwniejsze jest to, że w zeszłym sezonie działało normalnie.

Przyczyny szukałbym raczej w telefonie, bo u mnie działa bez problemu. Może jakaś aktualizacja, blokada wyłączenie, oszczędzanie energii... Ciężko wróżyć z fusów...

#10036 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:59

Ja używam Komoota i na ogół jest dobrze. Cyrki się zaczynają gdy z jakiegoś powodu urządzenie będzie zmuszone przeliczyć trasę (używam 830). Wtedy często wskazówki przestają być adekwatne, do tego co mamy zrobić a nawet często gdzieś w trakcie trasy informuje o zakończeniu trasy albo każe zawracać , mimo że jesteśmy już na prawidłowym kursie i jedziemy we właściwą stronę. Ja się już nauczyłem, że po przeliczeniu trasy muszę się przełączyć na widok mapy, bo ona nadal dobrze pokazuje.

#10037 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 kwiecień 2021 - 08:15

Akurat powyższe może być spowodowane punktami kursu generowanymi przez Komoot. Jak sprawdzisz plik kursu wygenerowany przez Komoot, to może się okazać, że w tych miejscach, w których każe zawracać, faktycznie kolejny punkt trasy jest w innym kierunku, niż jedziesz. Teoretycznie najmniej problemów powinno być wtedy, gdy punkty routingu są w miejscach skrętów, ale przypuśćmy, że skręcisz na skrzyżowaniu wcześniej, to i tak będzie prowadzić do kolejnego punktu na następnym skrzyżowaniu, chyba, że wjedziesz na kurs, albo wyznaczy kurs z uwzględnieniem kolejnego punktu kursu. Trochę skomplikowane, wiem ;)

Najlepiej mieć na stałe wyświetlony kurs na mapie i niekoniecznie korzystać z nawigacji. Stąd wprowadzenie nowych opcji nawigacyjnych w 1030 plus jest dobrym posunięciem, bo często rozwiązuje problemy spotykane w starszych modelach. Szkoda, że nie wprowadzą tego do starszych modeli, no ale kasa musi się czymś napędzać...

#10038 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 kwiecień 2021 - 09:41

Ja robię proste trasy w formie pętli i dorzucam ze 2-3 punkty, żeby nie wracać tą samą drogą lub, żeby wymusić przejazd przez zadane miejsca. Wcześniej jeździłem z Sigmą ROX10 i te same trasy działały idealnie.

Z drugiej strony wydawało mi się, że Garmin i tak nie bierze pod uwagę dokładnego śladu , tylko na jego podstawie sam układa sobie trasę w czasie tego przeliczania po załadowaniu trasy.

#10039 Azi

Azi
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 10:23

Tworzyć w czymkolwiek innym, co prawidłowo oznaczy zmianę drogi. Albo przynajmniej w czymś, co umożliwia dodanie znaczników czy punktów na trasie. Być może Strava też umożliwia wstawienie punktu trasy, jak tak to po sprawdzeniu listy zakrętów (o ile coś takiego w Strava jest) i stwierdzenia braku informacji o manewrze, dodaj ręcznie taką informację.  Sprawdź w Connect - tam po utworzeniu trasy można dodać punkty trasy, w takim przypadku można przed zjechaniem z drogi na wprost dodać punkt ogólny z opisem "trzymaj się prawej". 

Czy wgranie jakieś innych map nie rozwiąże problemu? Owszem dodanie znaczników mapy w GC pomoże w tej sprawie, ale  to jest dodatkowa porcja roboty. Sprawdzenie listy zakrętów nie można ani sprawdzić w GC ani w Stravie, pewnie dopiero w EDGE po zaimportowaniu do urządzenia. Spróbuję też napisać do ich supportu 

#10040 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 kwiecień 2021 - 21:53

Map nie, przynajmniej nie jeśli chodzi o brak komunikatów tego typu.

Możesz sprawdzić jak generuje się kurs w cycle.travel - jak sprawdzałem, to uwzględnia zjazdy z dróg również po prostej i umieszcza to w komunikatach. Najłatwiej to sprawdzić zapisując kurs w TCX Course (dodaje komunikaty: krótkie dla Garmina i rozszerzone dla Wahoo) i sprawdzić przebieg i komunikaty np. w starym Garmin Training Center, albo w plotaroute.com - wczytać kurs, wyświetlić wskazówki nawigacyjne i sprawdzić przebieg. Z tego co widzę wskazówki nawigacyjne są dodawane również w przypadku kontynuowania jazdy prosto (Continue on through road) czy niewielkich zakrętów po drodze głównej (Fork left onto through road) itp. Tyle tylko, że te komunikaty, to notatki wyświetlane w Wahoo, ignorowane w Garminach, w tych urządzeniach są informacje skrótowe i ikony punktów.

Te dodatkowe komunikaty są wyświetlane dodatkowo oprócz standardowych wskazówek nawigacyjnych. 

No i nie wiem, czy wysyłka do Connect przez API bezpośrednio z witryny cycle.travel będzie zachowywać dodatkowe punkty informacyjne (wystarczy chyba wysłać do Edge i sprawdzić).

Oczywiście można wrzucać pliki tcx po kablu (do new files, będą konwertowane na kursy fit przez urządzenie), ale to trochę upierdliwe.

• Azi lubi to

Dodaj odpowiedź