Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 16 May 2021 - 12:45
Na Fenix 6X Pro u mnie także ta aktualizacja trwała kilka godzin. Nie wiem czy to problem z moim egzemplarzem, ale w przypadku Fenix-a transfery mam sporo słabsze niż z Edge. Natomiast największa aktualizacja to dla map, które Cię pewnie interesują czyli Europejskich. Reszta świata jest sporo mniejsza i zawiera tylko główne drogi (chociaż tych mam wrażenie, że też jest obecnie więcej niż dawniej).
Posted 16 May 2021 - 12:58
Tyle tylko, że express na początku podawał jakieś kosmiczne czasy, ale później nieco urealnił prognozy.
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 16 May 2021 - 13:01
Jaki masz rodzaj transmisji w zegarku ustawiony? MTP czy Garmin? Może w trbie "Garmin" leci szybicej.. nie wiem. U mnie pobieranie też raz dwa, ale net pod gigabit, natomiast później wrzutka już nie pamiętam ile ale raczej dłużej niż godzina, natomiast kilka godzin później w BaseCamp trwała inicjalizacja mapy.
Posted 16 May 2021 - 17:43
Można zaprogramować przednią i tylną lampkę tak, żeby zmiana trybów obu lampek była obsługiwana za pomocą przycisku lampki przedniej.
Ale z garminami nie podłączysz, nie obsługuje ANT+
MTP, transfer o dziwo dość szybki. Jutro dam znać porównując Edge i Fenixa.Jaki masz rodzaj transmisji w zegarku ustawiony? MTP czy Garmin? Może w trbie "Garmin" leci szybicej.. nie wiem. U mnie pobieranie też raz dwa, ale net pod gigabit, natomiast później wrzutka już nie pamiętam ile ale raczej dłużej niż godzina, natomiast kilka godzin później w BaseCamp trwała inicjalizacja mapy.
Z BaseCamp na ogół nie korzystam. Co ciekawe, dla mapy samochodowej jest opcja instalacji mapy i w urządzeniu i pc równolegle, co dość mocno przyspiesza planowanie tras. Szkoda, że nie dali tej opcji do map sportowych.
Posted 16 May 2021 - 17:55
Tak, samochodowa z Garmin Drive ma taką możliwość natomiast w przypadku Fenixów / urządzeń turystycznych PODOBNO istniała ta opcja dawniej, tak wynika z rozmów na forach Garmina natomiast w Feniksie 6 już jej nie ma, tak samo Edge. Natomiast mapa samochodowa niezbyt się nadaje do projektowania szlaków rowerowych, ta mapa samochodowa zdaje się sporo uboższa od turystycznej jak i rowerowej mapy Garmina.
Przy czym BaseCamp po podpięciu urządzenia coś sobie synchronizuje, polega to chyba na przekopiowaniu mapy do tymczasowej lokalizacji na komputerze natomiast nadal urządzenie jest używane. W przypadku Edge-a normalnie da się tak pracować na mapach Garmina natomiast jak chodzi o Fenixa w trybie MTP u mnie praktycznie nierealne - mapa wyświetla się nawet kilkadziesiąt sekund w zależności od wybranej szczegółowości...
Ja w sumie BaseCamp-a lubię. Może trochę przestarzałe narzędzie ale nadal poza Garmin Explore jedyne do zarządzania punktami
Posted 16 May 2021 - 19:13
O ile pamiętam, to masz jeszcze mapę topograficzną Polski? Jest wersja instalacyjna? Jeśli tak, to zainstaluj na kompie i po problemie.Tak, samochodowa z Garmin Drive ma taką możliwość natomiast w przypadku Fenixów / urządzeń turystycznych PODOBNO istniała ta opcja dawniej, tak wynika z rozmów na forach Garmina natomiast w Feniksie 6 już jej nie ma, tak samo Edge. Natomiast mapa samochodowa niezbyt się nadaje do projektowania szlaków rowerowych, ta mapa samochodowa zdaje się sporo uboższa od turystycznej jak i rowerowej mapy Garmina.
Przy czym BaseCamp po podpięciu urządzenia coś sobie synchronizuje, polega to chyba na przekopiowaniu mapy do tymczasowej lokalizacji na komputerze natomiast nadal urządzenie jest używane. W przypadku Edge-a normalnie da się tak pracować na mapach Garmina natomiast jak chodzi o Fenixa w trybie MTP u mnie praktycznie nierealne - mapa wyświetla się nawet kilkadziesiąt sekund w zależności od wybranej szczegółowości...
Ja w sumie BaseCamp-a lubię. Może trochę przestarzałe narzędzie ale nadal poza Garmin Explore jedyne do zarządzania punktami
Z drugiej strony to można mapę z urządzenia przenieść do komputera, zainstalować do użytku z oprogramowaniem używającym map garminowskiej i cieszyć się szybkim dostępem do mapy. Problem w tym, że pewno trzeba usunąć blokadę mapy, ale biorąc pod uwagę to, że nie zmienia użytkownika, to raczej można podciągnąć to pod dozwolone korzystanie osobiste (czy jakoś tak).
Zdecydowanie powinni dać opcję instalacji tak na urządzeniu, jak na PC, a nawet tylko na PC, żeby użytkownik sam mógł wysłać do urządzenia pożądany przez niego obszar map.
Posted 16 May 2021 - 19:25
Mapa "PL Topo" została wgrana do zegarka i zarejestrowana-sparowana z urządzeniem. Jest podobnie zablokowana jak mapy Garmina. Nie da się jej używać na komputerze, przynajmniej normalnymi metodami nie ma takiej możliwości, tzn. bez usuwania blokady.
W sumie na użytek własny takie usunięcie blokady nie wydaje mi się też nielegalne, aczkolwiek mogę się mylić i przyznam, że nie wiem jak to się robi - acz w sumie chętnie dowiedziałbym się, bo mapy Garminowskie w mojej ocenie są naprawdę dobre i chętnie używałbym ich na komputerze przy planowaniu tras, jeżeli można prosić o jakąś informację na ten temat to będę wdzięczny.
Oczywiście podpięcie Edge-a i w ten sposób aktywowanie mapy Garmina w BaseCampie też nie jest problemem, z Edgem działa dość dobrze, ale jednak wygodnie byłoby czasem i bez takiej konieczności.
Posted 17 May 2021 - 10:14
Panowie podpowiedzcie jak przesłać zaplanowany trening z TP do GC.
Panowie nikt, nic nie podpowie? Drugi dzień z tym walczę Znalazłem na YT poradnik (ale dla e520), gdzie jest, że w Edge'u powinienem mieć w polu IQ, widżet <TrainingPeaks>, jest tam tylko<Strava Routes>,<Best Bike Split> i <Trailforks>. W sklepie Connect IQ nigdzie nie ma tego widżetu do pobrania pod e830.
W drugą stronę wszystko działa, każdy odbyty trening jest automatycznie przesyłany do TP. Pomożecie ?
Posted 17 May 2021 - 10:27
Jak sobie przypomnę co użyć i jak, to dam Ci znać, kiedyś podłączałem mapy TrialForks (bodajże) dla testów w E1030, nie działało w E1030 (siatka dróg była widoczna, ale dodatkowe funkcje MTB już nie) i tamtejsza wersja trochę biedna była, stąd test zrobiony, ale tak sztuka dla sztuki. Musiałbym sprawdzić czy przypadkiem coś się nie zmieniło po ostatniej aktualizacji.
Jaki masz rodzaj transmisji w zegarku ustawiony? MTP czy Garmin? Może w trbie "Garmin" leci szybicej.. nie wiem. U mnie pobieranie też raz dwa, ale net pod gigabit, natomiast później wrzutka już nie pamiętam ile ale raczej dłużej niż godzina, natomiast kilka godzin później w BaseCamp trwała inicjalizacja mapy.
Sprawdziłem, nie ma różnicy w ustawieniach transmisji, tak MTP, jak Garmin czas i prędkość transmisji jest taka sama.
Jak to wygląda w przypadku:
Posted 17 May 2021 - 10:34
Dzięki za odzew ...Wszystko pięknie, tylko ja mam to zaznaczone wszystko tak jak napisałeś, a treningi nadal nie są zassane do GC.EmPe, nie ma już aplikacji TP na Edge. Wszystko się dzieje w oprogramowaniu Edge (jeśli tak to można nazwać).
W Garmin Connect wchodzisz w Ustawienia, Aplikacje online, TrainingPeaks i zaznaczasz Ćwiczenia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak to wygląda...
Posted 17 May 2021 - 10:35
Zgadza się, czyli jeśli szukasz apki IQ, to pewno nie sparowałeś odpowiednio kont do transferu danych. Wystarczy użyć wyszukiwarki i dostajesz rozwiązanie na tacy: https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8
Opis co i jak: https://help.trainin...onnect-AutoSync
Całe podłączenie tu: https://www.training...t/garminconnect
(plus połączenie danych biometrycznych) i w Connect będziesz miał:
jaśniej już chyba się nie da
Posted 17 May 2021 - 10:55
Nie wiem, u mnie idąc za tymi instrukcjami co podałeś (wcześniej już to robiłem, wiem co to google ) wyświetla sie co innego niż w tym poradniku. Np. po załadowaniu strony tp/account/garminconnect, nie wyświetla się opcja autosynchronizacji tylko są dwie opcje do wyboru <disconnect from garmin connect> i <continue to my account>. Pierwszego nie klikam, bo raczej nie chcę się rozłaczać, a po kliknięciu drugiego po prostu ładuje się strona domowa TP
Posted 17 May 2021 - 11:03
Przyglądałem się zarzutowi ekranu i raczej na poprawny wygląda. Najpierw przełącz "Ćwiczenia" na wyłączony, później włącz je i sprawdź, czy przekazuje ćwiczenia do kalendarza connect. Jak nie to dopiero wtedy ponowne ustanowienie połączenia.
- EmPe likes this
Posted 17 May 2021 - 11:22
Przyglądałem się zarzutowi ekranu i raczej na poprawny wygląda. Najpierw przełącz "Ćwiczenia" na wyłączony, później włącz je i sprawdź, czy przekazuje ćwiczenia do kalendarza connect. Jak nie to dopiero wtedy ponowne ustanowienie połączenia.
Jprdl...2 dni kombinacji. Anulowałem połączenie, połączyłem konta spowrotem ,wszystko się załadowało w parę sekund...Dzięki
- Bzyk likes this
Posted 17 May 2021 - 15:44
Jednak nie wszystko, tzn w GC jest cały plan który kończy mi się 25.07,a w urządzeniu w kalendarzu tylko do 16.06. Po za tym w ćwiczeniach są nie wszystkie treningi nawet do tego 16 czerwca. Ktoś coś?? @Prozor??wszystko się załadowało
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka