Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10361 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 czerwiec 2021 - 13:36

No właśnie nie jest - niestety. Gdy dla appki/profilu "Navigate" wybieram jedynie mapy Garminowe oraz routowanie "Automobile" (jak i "Motorcycle"), wybieram np. zapisany punkt to Fenix rysuje prostą kreskę ode mnie do wybranego punktu. I tak samo jest z mapą w Edge-u, zresztą to bardzo podobne mapy są, nawet ciekawi mnie na czym polega różnica między nimi. U mnie w Edge-u opcja routowania "Automobile" chyba była, ale dawno nie sprawdzałem. Chyba, że masz jakieś inne mapy w swoim Feniksie - albo ja coś bardzo popsułem u siebie ;).

Sprawdziłem - nie popsułeś :)

Faktycznie mapy garminowskie Fenixa nie zawierają routingu (lub wyłączają) dla trasowania samochód/motocykl. Na mapie OSMapa-LIGHT jak najbardziej jest to możliwe, podobnie jak na Twojej mapie PL Topo. 

Zawsze można do nawigacji samochodowej użyć map alternatywnych np. UMP. W tym przypadku na Fenixie routing będzie działać poprawnie, wtedy można nawigować na urządzeniach sportowych również w samochodzie, oczywiście nie tak wygodnie jak dedykowane urządzenia nawigacyjne, czyli bez głosowych komunikatów czy widoku skrzyżowań itp. ale  w awaryjnych zastosowaniach jak najbardziej jest to możliwe. Tylko trzeba pamiętać o mapie, która zapewni routing samochodowy, większość map alternatywnych powinna mieć, jednak warto używać map dedykowanych do nawigacji samochodowych np. UMP.

@Prozor, swoją drogą znasz jakieś narzędzie (oficjalne bądź nie), którym można w jakiś sposób "otworzyć" mapy - tak Garminowe jak i inne? Może edytować w jakiś sposób/podejrzeć, sprawdzić poziomy warstw itd? Chętnie kiedyś ogarnąłbym temat jak to działa od kuchni.

Kiedyś (dawno, ponad 10 lat temu...) robiłem mapkę garminowską okolic mojego terenu, na podstawie śladów GPS, map satelitarnych itp.  Trochę dłubaniny było, teraz lepszą dokładność zapewniają mapy OSM... Ale podstawowym narzędziem do tego był GPSMapEdit czy chyba raczej jego open source wersja i pierwowzór MapEdit++ (różnice itd: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Mapedit)- od 2011 roku program nieco ewoluował w wersję płatną (autor zastrzega, że jest to osobna wersja, a nie fork, choć do podglądu zawartości plików źródłowych i plików wynikowych *.img (mapy garmina) nadaje się doskonale. Warunek - mapy nie mogą być w formacie NT, bo ten nie jest obsługiwany. Oczywiście mapy też nie mogą być zablokowane.

W praktyce każdą mapę można podłączyć do systemu na PC. Jeśli masz kod odblokowujący mapę, to również mapę zablokowaną Sposób opisał Lechu GPSManiak (jak dobrze myślę, autor mapy PL Topo): http://gpsmaniak.com...y-mapsource.htm

wymagany cgsmapper, ale może być wersja freeware (można jeszcze gdzieś znaleźć), lub komercyjna, niestety od dłuższego czasu niedostępna bo autor chyba musiał wycofać oprogramowanie z rynku - oficjalnie nic nie wiadomo, ale sądzę, że raczej naciski garmina. Wcześniej przy kompilacji map użytkownika wystarczyło skorzystać z dedykowanej strony i kompilator online robił swoje (choć z pewnymi ograniczeniami), przy okazji można było użyć bardzo bogatej bazy map użytkowników... 

Ewentualnie inne kompilatory MapTk (Map Toolkit) lub mkgmap używane obecnie do generowania map OSM.

Edytorem otworzysz mapę (img lub mp - w tzw. "polskim" formacie, domyślnym do edycji), możesz podejrzeć, pozmieniać np. zmienić widoczność leveli map - bardzo dużo można, tylko trzeba wiedzieć co i jak, kiedyś u GPSManiaka było ładnie opisane i wyjaśnione każde zagadnienie z tym związane, teraz już tylko szczątkowo, o ile w ogóle. Raczej poszukaj na forum http://garniak.pl/konkretnie w " Tworzenie map" - aczkolwiek trochę szukania będzie... Po przygotowaniu mapy (zmianach) trzeba przekompilować z formatu polskiego mp, na format garmina w/w kompilatorami.

• artho lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10362 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 17 czerwiec 2021 - 14:19

Super, w sam raz zbiór linków do poszerzenia wiedzy w temacie map na wakacje :D. Niestety kodu do Pl Topo nie otrzymałem (może powinienem?) dostałem tylko ulotkę reklamową i informację o wgraniu mapy w Feniksie - wgraniu tzn. też przypisaniu jej do mojego Feniksa, bo gdy próbowałem ją skopiować na PC nie działała. Będę badać temat.

#10363 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2021 - 11:40

Super, w sam raz zbiór linków do poszerzenia wiedzy w temacie map na wakacje :D. Niestety kodu do Pl Topo nie otrzymałem (może powinienem?) dostałem tylko ulotkę reklamową i informację o wgraniu mapy w Feniksie - wgraniu tzn. też przypisaniu jej do mojego Feniksa, bo gdy próbowałem ją skopiować na PC nie działała. Będę badać temat.

Wygląda na przypisanie i aktywację do danego urządzenia wersji OEM. Kody są dostarczane do wersji sprzedawanej detalicznie i wtedy mógłbyś odblokować mapę również w komputerze (przynajmniej w MapSource jest taka opcja).  Podpięcie mapy OEM (PL Topo czy np. map z Edge) w komputerze jest możliwe dopiero po zdjęciu zabezpieczeń (co oczywiście często jest możliwe, aczkolwiek raczej nielegalne - nawet na dozwolony, własny użytek...).

Z innej beczki - w Polsce sprzedają folie na urządzenia Wahoo (większy wybór) i Garmin. Produkowane i sprzedawane przez holenderską firmę https://wrapmybike.shop/- jak widać po nazwie, pierwotnie chyba specjalizowali się w foliach do oklejenia rowerów. I to z całkiem fajnym efektem: https://www.instagram.com/wrap_my_bike/ - swoją drogą ciekawa alternatywa do przemalowania roweru... Tyle tylko, że kosztowna, bo 749€ choć za komplet do roweru plus kask i komputerek treningowy. 

Później dodali folie do oklejania np. kasków, trenażerów i liczników Wahoo, niedawno (od kwietnia 2021r.) również folie do oklejenia Edge. Ceny w Polsce to ok. 90 złociszy za dwie folie w komplecie. Znaczy albo zakładamy, że może być problem z oklejeniem, albo poszło dobrze i odsprzedajemy kumplowi drugą. Albo bierzemy na spółkę ;)

Jak to wygląda?

a39ec15d65075ff1b7e297d527d8851c.jpg5454e9deed5b2e00013bbc6ef2f72d65.jpg

Przegląd:

https://wrapmybike.s...rie/garminskin/

Do Wahoo jest większy wybór... W Polsce sprzedają np. w: https://www.komonbik...ED-EDITION.html

Oczywiście powyższe ma sens jeśli nie stosuje się silikonowych nakładek, bo i tak nie będzie widać...

• EmPe i artho lubią to

#10364 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 18 czerwiec 2021 - 12:05

Z innej beczki - w Polsce sprzedają folie na urządzenia Wahoo (większy wybór) i Garmin

Później dodali folie do oklejania np. kasków, trenażerów i liczników Wahoo, niedawno (od kwietnia 2021r.) również folie do oklejenia Edge. 

No i chyba mnie namówiłeś :D Ostatnio widziałem coś takiego na liczniku Wahoo, super to wyglądało i pierwsze myśl, szkoda, że Garmin czegoś takiego nie robi, a tu masz :)

• artho lubi to

#10365 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2021 - 13:04

Właśnie w foliach do Wahoo można o wiele bardziej przebierać... Do Edge weszły do oferty dopiero niedawno, może dlatego ograniczony nieco wybór.

=============================================

Status treningu Garmin obejmuje teraz treningi Zwift, TrainerRoad, The Sufferfest i Tacx App Workouts

=============================================

Niespodzianka? I owszem. Tym bardziej, że nie tylko treningi Tacx (grupa Garmina), ale Zwift, TrainerRoad, a nawet SUF (Wahoo!) są uwzględniane w statusie treningu garmina!

Szczegóły u DCR'a, link powyżej. 

W skrócie: Trzeba pamiętać, że za te parametry odpowiada nie Connect, a urządzenie np. Edge czy Fenix. Przed treningiem i zaraz po treningu status treningu wygląda tak: 

clip_image0014_thumb-3.png

Aplikacja (np. Zwift czy inne) przesyła dane z treningu do Connect. Ten z kolei przesyła dane obciążenia treningowego do urządzenia użytkownika (Edge/Fenix itd.), a ten przetwarza dane i odsyła zaktualizowane (uwzględnienie tego, że podczas treningu nosiło się zegarek na łapce itd.) do Connect, gdzie umieszczone zostają aktualne dane statusu treningowego (i ewentualnie zsynchronizowane z innym urządzeniem np. Edge):

clip_image0016_thumb-2.png

Było 608, jest 637 ;)

Zwracam uwagę na pytania i odpowiedzi, np. czy jazda zarejestrowana na komputerku Wahoo wpłynie na zmianę statusu? Oczywiście nie, bo tylko te 4 źródła (Zwift/TR/Sufferfest/Tacx) są uprawnione do wysyłania danych treningowych do Connect. Można spróbować przesłać dane aktywności do któregoś z nich i sprawdzić czy przesyłają do Connect. Wątpliwe, ale może?

Co potrzebne, żeby status wytrenowania się uaktualniał? Zarejestrowanie treningu w Zwift/TR/Sufferfest/Tacx z minimum danymi tętna, a najlepiej z pomiarem mocy.

Jeszcze jedno - aktualnie nie uzyskasz efektu aerobowego/beztlenowego podczas treningu. Prawdopodobnie będzie to kiedyś również wdrożone, jednak jeszcze nie teraz. Teraz ponoć nie, ale wydaje mi się to trochę dziwne, bo:

clip_image00110_thumb-2.png

jak widać, jazda z 12 czerwca była jazdą regeneracyjną, load 29 i o tyle status treningu został podniesiony. Ale widać wyraźnie mały zielony słupek. Może jednak nie zauważył zmiany na słupku spokojnego aerobowego? 

Podsumowując - jeśli ktoś nie używał Edge do jakiś specyficznych pomiarów w czasie treningu stacjonarnego (np. rejestrowanie wskaźników dynamiki jazdy) używając 4 wymienionych serwisów, to Edge może być odłożony na półkę, status treningowy (o ile komuś na nim zależy) będzie i tak się aktualizował.

#10366 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 18 czerwiec 2021 - 13:34

No wreszcie będzie można przywrócić połączenie Zwift-Connect zamiast być zmuszonym do rejestrowania osobno Zwifta w Edge-u by potem mieć jedną wielką sieczkę w przejechanych kilometrach między Connect-em/Edge-m a Stravą... :).

Mega aktualizacja, pół świata na to czekało.

#10367 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 18 czerwiec 2021 - 14:54

Właśnie w foliach do Wahoo można o wiele bardziej przebierać... Do Edge weszły do oferty dopiero niedawno, może dlatego ograniczony nieco wybór.
.

Już do mnie jedzie
Wrzucę fotkę jak już dotrze z krótkim opisem wrażeń, bo cena nie mała jak na taką pierdółkę

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
  • Prozor lubi to

#10368 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 czerwiec 2021 - 17:10

Coś dziwnego dzieje się z moim Edge 530. Kilka dni temu włączam licznik i… wymiotło wszystkie ekrany z polami IQ. Wyklikałem od nowa. Dziś, po prawie dwugodzinnej jeździe przy dość ciepłej pogodzie ;-) nie zaktualizował aklimatyzacji cieplnej (do wczoraj było OK). Chciałem przeglądnąć historię a tam jakieś kosmiczne dane. Na przykład:

- czas 5:15:06

- dystans 11.4 km

- średnia prędkość 2.16 km/h

A ostatnia jazda z poniedziałku. Brak danych z reszty tygodnia. Są za to w „Race an Activity”. Za gorąco, czy jak?

firmware 8.10

Po podłączeniu do komputera wszystkie pliki .fit są normalnie widoczne.

-- 

Marcin Trzaska

#10369 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2021 - 18:46

Wysyłaj dane diagnostyczne do garmina.

Ciekawe, czy w FW 8.10 naprawiono błąd „Aplikacja Trailforks Connect IQ nie jest przechowywana na urządzeniu”, czy może doszli do tego, co u niektórych powodowało błąd przy przełączaniu profili rowerów (problem w ustawieniach niektórych profili z ostatnim stabilnym oprogramowaniem) i utraty danych z czujników ANT+.

Jak widać nie do końca dobrze przetestowali jednak ostatnie bety, lub skoncentrowali się na nawigacji, a reszty nikt nie sprawdzał? Problemy komunikacyjne zauważyć nieco trudniej, zwłaszcza jeśli są to pojedyncze sekundy w całym pliku danych. Jak na razie nie mam oprogramowania do 1030 w wersji 12, ale zastanawiam się czy będzie bardziej dopracowana niż 8 dla 530/830, czy też będą tam błędy...

#10370 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 18 czerwiec 2021 - 19:10

U mnie podczas dwóch przejażdżek nie wystąpiło... ale jak napiszecie kroki do reprodukcji to jutro w Pieninach mogę pomęczyć Edge-a, najwyżej będę rejestrował też Feniksem.

#10371 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2021 - 11:23

Na wszelki wypadek możesz rejestrować Fenixem, ale jeśli jeszcze nie miałeś problemów z przełączaniem profili rowerowych, to ich raczej mieć nie będziesz miał.

Zwróć uwagę czy nie będzie komunikatów o utracie łączności z czujnikami. Ewentualnie zweryfikuj po zapisie.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#10372 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 19 czerwiec 2021 - 14:06

Ciekawe, czy w FW 8.10 naprawiono błąd „Aplikacja Trailforks Connect IQ nie jest przechowywana na urządzeniu”

Przed chwilą mi weszła ta aktualizacja 8.10. Trailforks już jest, także poprawili . Przy okazji pytanie takie, zainstalowałem sobie apkę Bike LIghts Control, wszystko pięknie działa, dziś 3h jazdy i tylko jedną kreskę zjadło ale wydaje mi się, że mam jakąś okrojoną wersje, tzn brakuje mi dwóch pól, nie mam < day steady>, <night steady> i zamiast <all day flash> u mnie jest <solid>, ale to chyba tylko inne nazewnictwo. W zasadzie to w niczym mi te różnice nie przeszkadzają, z ciekawości pytam ;)
Ps.
u mnie wygląda to tak-bedd41a6b32179363178c16ae1031c3e.jpg

#10373 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2021 - 14:44

To na zdjęciu wygląda mi na widżet, czyli okrojone do podstawowej obsługi świateł. Podstawowym polem jest pole danych i tam można robić pełną konfigurację, np. ustawiać kiedy i w jaki sposób światła mają się świecić i w którym trybie.

- Inteligentne światła rowerowe (pole danych): https://apps.garmin....37-fd2828881888
- Sterowanie światłami rowerowymi (widget): https://apps.garmin....28-32a0fd617ab1

Braki i błędy masz, bo masz błędną konfigurację (wstaw ciąg, to będę wiedział gdzie i jaki błąd). Zakładając, że masz Varia 510 to konfiguracja dla widżetu powinna wyglądać mniej więcej tak:

###0,73404416###5,4:Varia 510|2,Tryb kontroli:7,Wyłącz:0|1,Ciągłe:4|1,Dzienny błysk:7|1,Nocny błysk:6#B3122##2#0#0

W trybie kontroli domyślnym byłby (na obecne warunki chyba właściwy) dzienny błysk, drugi przycisk domyślnie wyłączenie świateł.

Zamiast polskich napisów jak chcesz to wstaw sobie wg własnego życzenia cokolwiek. Ale najlepiej w konfiguratorze dla widżetu/pola.

• EmPe lubi to

#10374 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 19 czerwiec 2021 - 15:20

Tak masz rację, zainstalowałem widżet. Wkleiłem ten ciąg->###0,73404416###5,4:Varia 510|2,:-1,Off:0|1,Solid:4|1,Day Flash:7|1,Night Flash:6#B3122##2#0#0

Co teraz?? Zainstalować te pola, a odinstalować ten widżet??

#10375 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2021 - 17:07

Zależy czego bardziej oczekujesz - jeśli większej funkcjonalności w trybie smart, to pole. Można spróbować dodać opcje przełączania światła dzień/noc (choć teoretycznie czujnik światła w Edge to dobrze robi, aczkolwiek w środku dnia jadąc w mocno zacienionym /drzewa/ miejscu przełącza niepotrzebnie światło na nocne), dodać opcję hamowania, czy włączanie światła w dzień tylko wtedy, gdy radar wykryje zbliżający się pojazd, na dodatek włączenie może być wcześniej przy większej prędkości pojazdu lub później przy mniejszej (aczkolwiek niektórzy mieli problemy z zmniejszającą się czułością detekcji) itd. Wszystko zależy od potrzeb i wyobraźni.

Jeśli wystarczy Ci zamiennik garminowskiego pola obsługi świateł, to widżet jak najbardziej może być. Zresztą może być i jedno i drugie, choć raczej nie ma to sensu.

Konfigurator widżetu nie ma opcji wklejenia ciągu do rekonfiguracji. Wklejenie ciągu do konfiguratora pola daje raczej poprawną konfigurację.

#10376 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 19 czerwiec 2021 - 17:40

Nie nie aż takiej funkcjonalności nie potrzebuję. Zainstalowałem to tylko po to aby wydłużyć czas pracy na jednym ładowaniu. Jak wezmę na Off to nie świeci, a powiadomienia przychodzą, zaczyna mrygać jak wykryje pojazd i więcej nie potrzebuję ;)

#10377 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2021 - 18:36

Do tego wystarczy nawet standardowy widżet Garmina, nie trzeba dodatkowych CIQ instalować ;)

• EmPe lubi to

#10378 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 19 czerwiec 2021 - 19:28

Do tego wystarczy nawet standardowy widżet Garmina, nie trzeba dodatkowych CIQ instalować ;)

Dokładnie, ja używam do tego "firmowego" widgetu.

Dodam jeszcze (kiedyś robiłem taki test w warunkach normalnej jazdy, częściowo jeżdżąc w mieście, gdzie wiadomo, radar ma sporo pracy), że rtl510 w trybie sam radar wytrzymuje ok. 23h, podczas gdy radar + mruganie ok 14h.

• EmPe lubi to

#10379 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 21 czerwiec 2021 - 06:33

https://www.amazon.d...l/dp/B08KSGN384

Jakby ktoś akurat szukał małej 130 plus. 540 zł.

#10380 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 czerwiec 2021 - 07:43

https://www.amazon.d...l/dp/B08KSGN384

Jakby ktoś akurat szukał małej 130 plus. 540 zł.

O ile ktoś spełnia warunki promocyjne: Oferta wyłącznie dla członków programu Prime

W innym przypadku cena to 169€ (z darmową dostawą), właściwie tyle samo na polskiej stronie Amazona...

Oczywiście jest sposób, wystarczy aktywować free Prime (30 dni, przed tym czasem można anulować), tylko dla celu zakupu E130+ ;)

Link będzie dla Amazon UK, w teorii można spróbować DE, ale tam wyraźnie napisano, że jest ograniczenie terytorialne do Niemiec/Austrii, dla UK tego nie widać, a Prime działa również na innych amazonach niż ten, co aktywowano. Przynajmniej tak sądzę.

Kolejna beta dla linii Fenix 6:

Fenix ​​6X Pro / 6X Pro Solar
Wer. 17.72 Beta - 17.06.2021
  • Dodano możliwość oceny odczuwanego wysiłku i odczucia podczas biegu, jazdy na rowerze lub pływania. Podczas zapisywania aktywności pojawiają się monity. Przejdź do [Aktywność] Ustawienia> Samoocena, aby zobaczyć opcje.
  • Dodano widżet do śledzenia snu z wynikiem snu i wglądem w Firstbeat AnalyticsTM.
  • Dodano kalorie metaboliczne do wszystkich kalorii zgłoszonych w polu danych kalorii i zapisanych w pliku aktywności.
  • Dodano ustawienie, aby włączyć / wyłączyć monity dźwiękowe treningu.
  • Zaktualizowano komunikaty dźwiękowe treningu, aby zapewnić precyzję setnych odległości.
  • Zaktualizowano oznaczenia minut intensywnej aktywności, aby dostosować je do wskazówek CDC.
  • Poprawiona informacja zwrotna na temat odczytów poziomu stresu.
  • Ulepszone obliczenia kalorii dla czynności z wykorzystaniem miernika mocy.
  • Lepsze wyniki codziennych obliczeń Body Battery.
  • Poprawiono widoczność strony alertu Climb Pro.
  • Ulepszona kalibracja i ustawienia miernika mocy.
  • Ulepszony układ strony karty docelowej. (Dotyczy tylko tactix Delta Solar Edition z balistyką)
  • Naprawiono problem polegający na tym, że kompas przestawał reagować podczas aktywności SUP.
  • Naprawiono problem z nieprawidłowymi wartościami energii na karcie zasięgu. (Dotyczy tylko tactix Delta Solar Edition z balistyką)
  • Naprawiono problem z ręczną konfiguracją czasu podczas początkowej konfiguracji.
  • Naprawiono problemy z wyświetlaniem podczas edycji układów pól danych.
  • Naprawiono błąd powodujący nieprawidłowe wyświetlanie zestawów regeneracyjnych podczas treningów.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że sugerowany trening mógł rysować z prawie pustym diagramem.
  • Naprawiono problem z edycją ekranów danych w aplikacji Ultra Run.
  • Ulepszenia Connect IQ i poprawki błędów.
  • Inne drobne ulepszenia i poprawki błędów.
(Tę wersję można pobrać z: Dział pobierania pomocy technicznej Garmin)

To ciekawe, kiedy wprowadzą ocenę odczuwalnego wysiłku dla Edge... Niby jest możliwość wprowadzenia tego w Connect (Edytuj aktywność -> Samoocena (5 buziek od smutasa, do szczęśliwca) oraz Wysiłek odczuwalny (od zera (nie dokonano wyboru) do 10 (maksymalny)), ale kto o tym później pamięta... dodanie na podsumowaniu ułatwiłoby ocenę zaraz po treningu.

Dodaj odpowiedź