Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#10881 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Posted 28 January 2022 - 16:35

Widziałem to, ale mimo wszystko nie uważam tego ani trochę za intuicyjne.

Wbijasz do menu widzisz kilka opcji i jedyne co można zrobić to takie "WTF".

Serio, skoro i tak się łączymy z connectem, to wrzucić tam 1 ekranik więcej z presetami do włączenia to raczej dla firmy jak garmin 1-2 sprinty, no ale po co

Co do obudowy - tak i właśnie o to chodzi. Nieco nie wiem za bardzo w jaki segment ten sprzęt jest nakierowany - są na rynku o wiele lepsze smartwatche, są też lepsze urządzenia treningowe. Potem dużo ludzi bierze ze względu na nie bardzo wiadomo co, bo nie trenują za aktywnie a pod rzeczy smart wystarczyłoby zupełnie co innego - no ale tu już niech każdy wybiera sam, nie ma co jak komunista wchodzić ludziom w portfele i mówić na co i jak mają wydawać

#10882 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 January 2022 - 16:59

Z pierwszym zgodzić się nie mogę, z drugim jak najbardziej tak.

Sprzęt zawsze powinno dopasowywać pod potrzeby, funkcje, możliwości... Ale okazuje się, że przyzwyczajenia i oczekiwania mogą całkowicie zmienić punkt widzenia ;)

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10883 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 28 January 2022 - 17:31

Wygładzenie śladu rejestrowanego zegarkami w mieście jest zresztą dość łatwe - wystarczy przełączyć rejestrację z 1s na "smart" (czy raczej jak to w menu jest: "Inteligentny"), co spowoduje, że pomiędzy kolejnymi zapisami pozycji będzie mniej danych. Mniej danych = mniej błędów -> ślad równiejszy.

W fenix 5 jest ta opcja? Nie mogę znaleźć.

#10884 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 28 January 2022 - 17:40

W fenix 5 jest ta opcja? Nie mogę znaleźć.

Jest.

Ustawienia -- > System --> Zapis Danych.

• Born Ready likes this

#10885 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 28 January 2022 - 21:28

Bo Vivoactive 3 to ekran MIP, a Venu 2 AMOLED. Stąd inne zarządzanie energią - tak ekranu, jak i całego urządzenia, żeby oszczędzić ile się da. Być może profil zasilania ma ustawione monitorowanie tętna co jakiś czas, być może jest to domyślny dla wybranego danego trybu, czyli jeśli masz wybrany tryb "gest" (te "11 dni" bierze się nie tylko z wyłączenia ekranu) a nie "zawsze włączony" to ten tryb ma tak a nie inaczej ustawione monitorowanie tętna. Trzeba sprawdzić - jeśli masz "gest" przełącz na "zawsze włączony", jeśli i w tym trybie monitoruje tętno rzadziej niż podczas aktywności, to sprawdź w profilach zasilania.

Chyba to nie to. Na forum Garmina jest o tym temat: HR accuracy when not in activity - Venu 2 - Health & Wellness - Garmin Forums Jak widać Garmin doradza dziwne rozwiązania bo nie wiedzą co jest grane. 

#10886 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 30 January 2022 - 13:28

edge 1030 plus wymyślił sobie, że mam pułap tlenowy 53 co może byłoby prawdopodobne jakieś 30 lat temu. Coś źle wpisałem w parametrach czy może całe to szacowanie to marketnig ? Jak patrzę na te bajki, że następny, intensywny trening powinienem zrobić za tydzień to mam wrażenie, że raczej druga opcja.

#10887 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 January 2022 - 13:44

Sprawdź, czy masz dobrze ustawione strefy i czy na pewno pomiar tętna działa poprawnie (czy nie masz przekłamań np. z powodu złej pogody albo dziwnych pików na wykresie). Algorytm Garmina bardzo mocno polega na odczytach HR, więc nawet drobne przekłamania mogą mieć duży wpływ na kalkulacje.

Weź też pod uwagę, że wyliczenia VO2max działają najlepiej albo przy jednostajnym wysiłku (niekoniecznie intensywnym) i raczej na płaskim terenie, albo przy konkretnym treningu nacelowanym na zmierzenie VO2max. Gwałtowne skoki tempa lub HR bardzo zaburzają ostateczny wynik.

Nie wiem, czy jeździsz na zewnątrz czy w pomieszczeniu, ale pogoda ma ogromny wpływ na wyniki. U mnie VO2max biegowy, wskazywany przez zegarek, spadł o 15% od października, mimo że poprawiłem wynik w półmaratonie o 3 minuty. Długo zachodziłem w głowę, o co chodzi, a wszystko wskazuje na to, że przez zimną pogodę organizm bardziej się męczył przy tym samym wysiłku. Kiedy w końcu zrobiło się na chwilę 11 stopni na zewnątrz, stało się jasne, że trening dawał efekt, tylko organizm gorzej funkcjonował w zimnej pogodzie.

Natomiast co do wyliczanego czasu regeneracji, to akurat potraktowałbym poważniej (pod warunkiem, że kalkulacje są poprawne - patrz wyżej). Czas regeneracji to nie jest czas, po którym znowu będziesz w stanie zrobić mocny trening, tylko czas, po którym będziesz zregenerowany na tyle, żeby kolejny mocny trening dał Tobie oczekiwany efekt wzmocnienia organizmu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10888 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 30 January 2022 - 14:22

Z VO2max to prawdopodobne. 90% to interwały na trenażerze. Plan treningowy mam jaki mam więc czasem regeneracji póki co nie będę się przejmował. Zobaczymy co wyjdzie z tego na wiosnę.

#10889 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 January 2022 - 14:58

Jasna sprawa, szosa wszystko zweryfikuje. Natomiast tak bardzo ogólnie: czasy regeneracji podawane przez Garmina wydają się bardzo długie, subiektywnie aż za długie. Przez cały plan treningowy miałem stale czas regeneracji podany na 2-3 doby, czasami dobijałem na moment do 4 (czyli maksimum, jakie Garmin może wskazać), a mimo to nie czułem się przesadnie zmęczony - po nocy czułem się niemal całkowicie świeży.

Zasadniczo progres był, ale wynik wystrzelił dopiero po 9-dniowym urlopie, na którym odbywałem tylko spacery (nawet po 40 tys. kroków dziennie, ale przy bardzo małej intensywności). Na pierwszym biegu po powrocie pobiłem tego samego dnia rekord na 1, 5 i 10 km. Podobnie miałem po przerwie świątecznej, w czasie której było na tyle ślisko, że bieganie nie wchodziło w rachubę.

Dlatego jeżeli planujesz start (albo kluczowy trening, po którym sam planujesz określić, na czym stoisz), IMHO naprawdę zejście do zerowego czasu regeneracji robi różnicę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10890 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 30 January 2022 - 15:42

Jasna sprawa, szosa wszystko zweryfikuje. Natomiast tak bardzo ogólnie: czasy regeneracji podawane przez Garmina wydają się bardzo długie, subiektywnie aż za długie.

U mnie są dość zgodne z powrotem do stanu "fresh" (race ready) u Coggana, czyli tak jak opisuje ów czas regeneracji Garmin z tego co pamiętam. Tylko sporo osób interpretuje tą regenerację jako czas powrotu do strefy optymalnej treningowej, a to nie jest właściwa interpretacja.

edge 1030 plus wymyślił sobie, że mam pułap tlenowy 53 co może byłoby prawdopodobne jakieś 30 lat temu. Coś źle wpisałem w parametrach czy może całe to szacowanie to marketnig ? Jak patrzę na te bajki, że następny, intensywny trening powinienem zrobić za tydzień to mam wrażenie, że raczej druga opcja.

Garmin preferuje dość zbalansowany trening tygodniowy, sprinty i okolica progu muszą stanowić balans z średnio-niskim tlenem.

#10891 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 30 January 2022 - 16:10

U mnie, od kiedy mam pomiar mocy, wskazania czasu regeneracji z garmina pokrywają się z odczuciami i sygnałami ciała.
  • artho likes this

#10892 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • SkądMeseritz

Posted 30 January 2022 - 20:41

Ciekawa oferta na czujniki Garmina :

Garmin zestaw rowerowych czujników prędkości i kadencji 2 generacji : Amazon.pl: Sport i turystyka

• artho likes this

#10893 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 posts

Posted 30 January 2022 - 20:49

Nie ciekawa, tylko świetna.
  • Ulepekin likes this

#10894 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądChełmża

Posted 30 January 2022 - 21:30

Tutaj taniej, nawet doliczając przesyłkę:

https://www.bikeinn....r-2/137159611/p

#10895 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 30 January 2022 - 21:46

Na Amazonie było 156 zł, ale w momencie się rozeszło. :)

#10896 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 30 January 2022 - 21:57

Ja mogę od siebie dodać tyle, że polecam  :) 

Mam taki zestaw, dwa lata działa tyrany w deszczu, błocie, zimą jak i na upale.

• Tomo likes this

#10897 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 31 January 2022 - 17:38

Zobacz jak masz ustawione strefy tetna.

Przerabialem temat we wrzesniu.

Garmin po wykryciu nowego progu mlleczanowego pozmienial mi z automatu strefy i pokazal pierdoly: trening ponad sily, 5 dni regeneracji, pulap w dol itp

Strasznie irytujace.

Pytalem na forum czy da sie to cofnac, Prozor dal jakies haki, ale to zbyt skomplikowane i sobie odpuscilem.

Poprawilem recznie strefy, ale przy jednej zle wbilem i znowu to samo.

W sumie w 2 tygodnie pulap mi polecial tak w dol , ze machnalem na to reka.

Wylaczylem wykrywanie tego i poki co jest spokoj, zobaczymy jak na zewnatrz bedzie :)

#10898 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 01 February 2022 - 09:43

Zmieniłem sposób ustawiania stref tętna na ręczy. Tym co Garmin wypisuje średnio się przejmuję :)

#10899 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 February 2022 - 10:40

O ile masz je dobrze ustawione czyli faktycznie strefy pokrywają się ze strefami fizjologicznymi. Jak dla mnie  najlepsze jest ustawienie wg %LT, bo pokrywa mi się z progami VT1/VT2 (przynajmniej z tymi oszacowanymi DFA alfa 1) czyli LT 172, Z2 to 80%-89% z tego czyli do 153 bmp i faktycznie to jest oszacowany próg aerobowy z testu rampy:

5089982d62ef83eeeb9000f4b43fccba.jpg

Z innej beczki: pojawiła się kolejna beta dla rodziny Fenix 6:

Zmiany wprowadzone od wersji 20.30 do 20.41:
  • Zaktualizowano proces aktualizacji oprogramowania, aby umożliwić użytkownikowi odroczenie instalacji. Zastępuje to automatyczną instalację podczas okna uśpienia użytkownika.
  • Ulepszona kalibracja wysokości.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na zawieszaniu się urządzenia podczas rozpoczynania gry w golfa.
  • Naprawiono problem, który powodował wyłączenie urządzenia podczas edycji pól danych HIIT.
  • Naprawiono błąd, który powodował, że urządzenie tworzyło puste karty wyników golfa.
  • Naprawiono błąd, w którym można było włączyć licznik aktywności w aplikacji Mapa.

Jak widać poprawki (co oni z tym ciągłym ulepszeniem kalibracji wysokości?!), ale pocieszające jest to, że wprowadzają aktualizację do procesu aktualizacji oprogramowania, co sugeruje możliwość dalszych zmian, pomimo pojawienia się na rynku Fenix 7 ;)

A nieco wcześniej (21 stycznia) pojawiły się bety dla Edge x30:

• Naprawiono automatyczne wykrywanie maksymalnego tętna.
  • Dodano możliwość wykonania testu FTP z danymi dotyczącymi mocy pochodzącymi od trenera.
Problemów z tym pierwszym nie zauważyłem (może dlatego, że nie zmuszałem serducha do maksymalnego tętna...), a drugie ciekawe, bo oznaczałoby to, że dotychczas dane mocy pobierane z profilu ANT+ FE-C nie były uwzględniane w teście FTP. Z drugiej strony i tak dodatkowo parowałem licznik mocy, nawet jeśli byłby to licznik trenażera. Ale jak widać niektórzy ograniczali się tylko do FE-C.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10900 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 06 February 2022 - 14:54

Panowie pytanko takie... Czy Fenix 6XPro podczas aktywności (aktywność odpalona na innym urządzeniu edge, etc.) pokazuje tętno z opaski czy nadal z nadgarstka?? Pytam bo dziś podczas zjazdu tętno nagle mi skoczyło z okolic 100bpm na ponad 170bpm, pomyślałem, że opaska zgłupiała (pewnie bateria do wymiany), ale patrzę na zegarek a tam to samo ponad 170bpm. I teraz nie wiem czy sprzęt szwankuje, czy moja pompka??  ;)

Reply to this topic