Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10901 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 luty 2022 - 14:59

Jeżeli opaska działa, to ma priorytet. Natomiast jeżeli np. chwilowo się rozłączyła, zegarek może przejść na własny pomiar.

• EmPe i Marcin_Gabrys lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10902 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 06 luty 2022 - 15:07

Jeżeli opaska działa, to ma priorytet. 

Nawet jeśli jadę, np na Edge'u?? Znaczyłoby wtedy, że opaska wysyła sygnał do dwóch urządzeń zarówno do Edge, jak i do Fenixa. Jeśli tak, to kamień z serca ;)

Dziękuję :)

#10903 dodoelk

dodoelk
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądEłk

Napisano 06 luty 2022 - 15:12

U mnie jak opaska połączy się z dongle ANT, podczas jazdy na trenażerze to Fenix pokazuje głupoty w stylu 70-80 uderzeń. Oczywiście bez odpalonej aktywności.

#10904 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 luty 2022 - 16:03

Nawet jeśli jadę, np na Edge'u?? Znaczyłoby wtedy, że opaska wysyła sygnał do dwóch urządzeń zarówno do Edge, jak i do Fenixa. Jeśli tak, to kamień z serca  ;)

Dziękuję  :)

Tak, opaska wysyła sygnał ANT+ z danymi jak każdy inny nadajnik radiowy, bez określenia odbiorcy. A właściwie, to gdy zegarek połączy się z opaską, to pobiera dane przy każdej aktywności którą rejestruje, no chyba, że dana aktywność ma zdefiniowane nie korzystanie z czujników zewnętrznych.

Jednak bez rejestrowania aktywności zegarek korzysta z nadgarstkowego pomiaru pulsu - o ile oczywiście został włączony (czy raczej nie został wyłączony). Czyli jeśli wyłączysz odczyt tętna z nadgarstka, to nie będziesz miał żadnych odczytów tętna/stresu/itd. nawet gdy założysz pracującą opaskę.

Popatrz na zielone diody - dopóki nie włączysz rejestracji aktywności będą migać szybko, jak włączysz to albo przełączą się na ciągłe światło (dokładniejszy odczyt tętna podczas aktywności), albo wyłączą się w ogóle w przypadku odczytu danych z zewnętrznego odbiornika.

Ale... Być może odczyt przy założonej opasce wynika z konieczności sprawdzania, czy zegarek jest na nadgarstku, bo mam włączone płatności Garmin. To też możliwe. Trzeba byłoby zweryfikować wyłączając płatności, nakładając opaskę  sprawdzić czy diody migają czy nie. Jeśli nie migają - to odczyt również z opaski nawet gdy aktywność nie jest rejestrowana.

Na pewno odczytuje z opaski również wtedy, gdy zegarek zostanie zdjęty z nadgarstka. Jak nie masz płatności włączonych (lub chcesz wyłączyć) to sprawdź. Osobiście sprawdzać nie będę, bo nie chce mi się ponownie dodawać karty do płatności ;) 

Czyli jeśli aktywność była rejestrowana tylko na Edge, a na Fenix nie miałeś rejestracji aktywności, to tętno z opaski było rejestrowane na Edge, a Fenix miał odczyt nadgarstkowy tętna.

• EmPe lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10905 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 06 luty 2022 - 17:11

Jednak bez rejestrowania aktywności zegarek korzysta z nadgarstkowego pomiaru pulsu - o ile oczywiście został włączony (czy raczej nie został wyłączony). Czyli jeśli wyłączysz odczyt tętna z nadgarstka, to nie będziesz miał żadnych odczytów tętna/stresu/itd. nawet gdy założysz pracującą opaskę.

No to znaczyłoby, że serducho mi wariuje (odczytu tętna z nadgarstka nie wyłączałem)...Tyle tylko, że czułem się normalnie, żadnego dyskomfortu. Gdyby nie Headwind, który nagle wskoczył na najwyższe obroty, to być może nawet bym nie zauważył. 

#10906 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 06 luty 2022 - 17:22

Z moich obserwacji mogę powiedzieć, że Fenix bierze tak czy siak tętno z paska. Czy rejestruje aktywność czy nie.
Zakładając pasek, bez włączania aktywności, wejdź w czujniki i zobacz, że pasek będzie połączony.
Zresztą zawsze można odpalić Edge i popatrzeć co będzie pokazywał Fenix robiąc jakieś przysiady czy skacząc. Jak będzie 1:1 to samo; to wszystko jasne.
Zresztą pomiar z nadgarstka nie zareagował by tak szybko jak pasek i nie wbił się od strzała na 170 bpm.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • EmPe lubi to

#10907 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 06 luty 2022 - 17:37

Zakładając pasek, bez włączania aktywności, wejdź w czujniki i zobacz, że pasek będzie połączony.

Zgadza się, połączył z automatu...Dzięki :)

#10908 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 luty 2022 - 17:46

No to znaczyłoby, że serducho mi wariuje (odczytu tętna z nadgarstka nie wyłączałem)...Tyle tylko, że czułem się normalnie, żadnego dyskomfortu.

Wystarczy, żeby opaska się rozłączyła, a zegarek przeszedł na pomiar z nadgarstka. Pomiar z nadgarstka może i jest dobry w czasie codziennego chodzenia po domu, ale do pomiaru w sporcie nie nadaje się absolutnie.

rowerplus-logo-2.png

#10909 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 06 luty 2022 - 18:00

Jeśli opaska jest połączona z licznikiem, to nie może jednocześnie być połączona z zegarkiem.

Wysłane ze składanego Folda 3 ...

#10910 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 06 luty 2022 - 18:21

Po ANT+ może być połączona z wieloma urządzeniami jednocześnie i tak np. u mnie zawsze na trenażerze jest połączona ze Zwift i z Edge. 

#10911 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 07 luty 2022 - 14:26

Może co niektórych zdziwię, ale postanowiłem dać jeszcze raz szansę Garminowi, tyle że tym razem postawiłem na 7X.

Byłem przygotowany po poprzednich doświadczeniach i póki co poszło o wiele lepiej. Na razie wrażenia:

- tam był tandetny, silikonowy pasek, tu też jest taki.. Garminie, serio, za ponad 4 tysiące takie oszczędności?

- 16 GB zamiast 32 GB (wersja X Solar, F6X miał 32 GB) - mapy topo EU nieco zajmują i choć można dać nieco mniejszy region, to jednak nie da się jak w corosie zaznaczyć dokładnie obszaru jaki chcemy mieć, tak więc dziwna oszczędność

+ dotyk: biorąc pod uwagę jaka to "busola", osobiście dla mnie to taki "game changer" - obsługa jest bardzo wygodna z nim, a że przechodzenie przez ekrany zrobione intuicyjnie, to naprawdę ułatwia życie

+ biorąc pod uwagę powyższe + sporo szybsze działanie, mapy zrobiły się bardzo użyteczne, przynajmniej takie mam pierwsze wrażenie

Na razie na inne wrażenia za wcześnie, tym razem nie odsyłam po 2 godzinach, dzisiaj raczej będzie okazja sprawdzić go biegając to na pewno wykorzystam. 

Jako że nie interesuje mnie monitorowanie aktywności na co dzień - wiem w jakim kierunku chcę trenować i jak to robić, to pytanie, co warto wyłączyć? Wifi wyłączone, pulsometr ciągły wyłączony (przy aktywności i tak na pasie). Co jeszcze? Na F6X w Garmin Connect miałem jeden przełacznik odpowiadający za monitorowanie wszystkiego, tutaj nie widziałem niczego takiego, a już nieco się przez wszystko przekopywałem

#10912 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 07 luty 2022 - 15:02

Podczas ostatniej jazdy na Edge-u nie mogłem wybrać większego przewyższenia niż 15%. Kojarzycie może czy to maksimum, które można z poziomu Edge-a ustawić? Nie znalazłem takiego ograniczenia w instrukcji :huh:

#10913 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 luty 2022 - 16:06

Tak, to jest maksymalna wartość symulowanego nachylenia. Przewyższenia ustawić się nie da, tylko moc, nachylenie (+/-) i opór.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#10914 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 09 luty 2022 - 08:44

Od poniedziałku nieco testów, głównie bieg z dwoma jednocześnie na 11 km - trasa miejska ale mieszana, nieco otwartej przestrzeni, a nieco specjalnie blisko bloków (w tym 10-piętrowych) aby zobaczyć, jak sobie poradzą. Zegarki na kurtce biegowej, podłączone do pasa H10 (Garmin po ANT+, Polar po BT).

Ogólnie raz jeden, raz drugi lepszy, nie są to jednak zmiany jakieś kosmiczne. W jednym miejscu Polar zaliczył kompletny "fuckup" przez co potem miał cały czas odchył o 50m, ale poza tym bardzo, bardzo podobne - F7X ustawiony domyślnie, czyli na wszystkie systemy (to nie wersja Sapphire, więc multibanda nie ma). Przy autopauzie oraz powrocie z niej do ruchu oba wypadały niemal identycznie.

Poza tym nieco moich wrażeń i z treningu i ogólnych:
+ ze względu na większy rozmiar jest po prostu świetnie dobrze widoczny przy podnoszeniu ręki podczas biegu (ale nie jest to idealne, minusy dalej)
+ świetnie reaguje na podnoszenie ręki
+ cały bieg wziął 1% baterii gdzie i tak nie był ładowany jak powinien (odłączony przy 99% i tyle)
+ wibracje / dźwięki bardzo ok, można powiedzieć, że odczucia takie jak powinny być
+ mimo moich obaw, nie był odczuwalny wagowo negatywnie podczas biegu
+ po zakończeniu treningu bardzo dobre info o tym ile było tlenowo, a ile beztlenowo: obecnie zależy mi na tym dużo bardziej niż np. mocy jaką daje mi Polar i z którą nie mam co zrobić
+ to zwyczajnie nowszy sprzęt
+ Garmin będzie go aktualizował przez najbliższe 2/3 lata (choć to nie zawsze zaleta?)
+ nowszy chipset GPS
+ nowszy pomiar tętna (wg. dc bardzo ok)
+ dłuższy czas pracy (zależne od ustawień, ale patrząc co ludzie piszą to tak 2-3x tyle co Polar)
+ o 1 rok dłuższa gwara (3 vs 2 lata) bo brany w eAzymut
+ dobre mapy, które przy obsłudze z dotykiem zrobiły się użyteczne (w F6X to była porażka)
+ jednak nieco bajerów które być może się przydadzą (np. płatności jak będą potrzebne, muzyka na siłce a telefon zostawiam w szafce)

- podsumowania autolapów (co 1 km) takie mało czytelne, słabiej wyglądają niż na Polarze
- słaby kontrast np. wskaźnika tętna, u Polara cała liczba jest w kolorze danej strefy co robi to czytelniejszym
- liczby itd. mimo że większy ekran też takie mniej czytelne.. choć może to też kwestia przyzwyczajenia, a może jeszcze muszę pogrzebać w ustawieniach
- już wspomniany wyżej, tandetny, silikonowy pasek w zestawie
- póki co jak dla mnie Garmin connect jako platforma dużo gorsza niż Polar Flow: jeden bałagan, masę zbędnych rzeczy itd... choć ofc. platforma sama za mnie nie trenuje
- przy pracy biurowej: nieco go czuć przy ciągłym noszeniu - nie mam dużego nadgarstka ale nie chciałem wersji zwykłej lub S, bo jeśli mam iść w garmina, to wolę max. czas pracy. Jeśli nie, zostaje Coros Apex Pro - mały a działa długo

Dodatkowo dorzucam test z Quantified Scientist bo jakoś bardziej do mnie przemawia niż reklamówka w formie DC

https://www.youtube....h?v=Ka9LXKQy-fQ

W skrócie:
1. Analizę snu można wyłączyć bo i tak jest kiepska
2. Pomiar tętna jest całkiem całkiem, choć są lepsze sprzęty
3. GPS nawet w wersji zwykłej (bez multi-band) wypada najlepiej z dotychczas testowanych zegarków

EDIT:

Garmin powoli udostępnia pierwszy update softu dla serii F7:

https://forums.garmi...m-software-7-24

Tak więc na razie zostawiam włączone czujniki, ciekawe czy coś będzie lepiej pokazywało

Change Log

Added the ability to tap the left side of an item in the alarm list to edit that alarm. Right side of the item still toggles on/off, and press and hold anywhere still opens edit as well.
Fixed potential shutdown when using Wifi.
Fixed issue where user could get stuck in saving spinner in Health Snapshot.
Fixed Satellites setting for "Max Accuracy" power mode (multi-band models).
Fixed potential shutdown in indoor climb activities.
Fixed potential issue with post activity summary for pool swim activities.
Fixed issue with Race Predictor watch face Pace and Time.
Fixed issue with button operation in Wallet pin entry.
Improvements made to on-device sleep detection and sleep staging.
Improved vehicle position on map.
Improved Wifi for some network types that previously had issues.

#10915 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 09 luty 2022 - 21:30

Kolejny raz ukłony dla serwisu Garmina. Kilka miesięcy temu zauważyłem, że bateria w Vivoactive 3 zaczęła dużo krócej trzymać. Wysłałem zgłoszenie do wsparcia technicznego. Nadali numer i poprosili o wysłanie urządzenia. Po 14 dniach otrzymałem drugi zegarek i to pomimo tego, że gwarancja na mój skończyła się w czerwcu tamtego roku.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
  • Born Ready i artho lubią to

#10916 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 11 luty 2022 - 09:07

Po kilku latach z wahoo element bolt przesiadam się na garmina 830, nie żeby tamtemu czegoś brakowało, wyszło ze mnie gadżeciarstwo i chęć przetestowania czegoś nowego.

Po testach 530 syna wiedziałem też że jest dużo lepiej niż w poprzedniku:) 

Zobaczymy co pokażą testy, dla mnie najważniejsze są mapy i nawigacja. Czy w istniejących mapach warto coś zmieniać?

• Dziaku lubi to

#10917 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 luty 2022 - 09:34

Czy w istniejących mapach warto coś zmieniać?

Ustawienia widoczności detali map. 

głównie pod kątem widoczności poszczególnych warstw.

Temat mapy: kontrastowy jest chyba najlepszy pod względem czytelności, zawsze można przełączyć się na temat standardowy (przy zastosowaniu alternatywnych map ten należałoby stosować), jednak powyższa uwaga dotyczy wszystkich tematów i map - warto dostosować pod swoje preferencje.

• stryjek lubi to

#10918 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2022 - 10:17

Kolejna garść wrażeń - już teraz powiem że zdecydowałem się zostać z Fenixem 7X.

W środę po robocie miałem okazję przebiec się z włączonym kursem. Ogólnie bardzo ok, można szybko sobie przerzucić na widok mapy w razie niepewności, informacje o skrętach pojawiają się na innych ekranach, dźwięk też jest inny niż przy np. autolapie więc wiadomo kiedy zwracać uwagę, a kiedy nie. Jedno było natomiast pewnym zdziwieniem.

Biegłem patrząc na mapkę od prawej do lewej.

1. Zbliżający się koniec chodnika i przejście po prawej - zero info o tym skręcie

2. Dalszy ciąg chodnika / DDR - tutaj była informacja o skręcie.

Nieco dziwne, zastanawiam się z czego to wynikało. Z braku alternatywy?

Na upartego można było nadal lecieć prosto w przypadku nr 1. W przypadku nr 2 kolejne przejście (na lewo) było te kilka metrów dalej więc tam też można by olać komunikat, a jednak tak się nie stało.

Trasę robiłem w Komoot - mam spiętego z Connect i tutaj na plus że wszystko szybko działa, po chwili widze kurs na zegarku.

uOk1FdH.png

Z innych rzeczy:

+: zapowiada się świetny czas pracy - używam od poniedziałkowego poranka, dużo zabawy bo wiadomo konfiguracja i nowy, nie był w pełni naładowany, a jest teraz 82%. W tym czasie 2 treningi biegowe (11 km + 15 km, ponad 2h 20m na GPS z czego część z nawigacją) + 1 stacjonarny, wszystkie z pasem po ANT+. Oszczędzanie energii wyłaczone, tylko automatycznie właczany tryb nocny, puls włączony, więc sen itd. też monitoruje, a dzisiaj dodatkowo aktualizował się do 7.24. Dotyk włączany gdy chcę coś więcej zrobić

+: możliwość ustawiania pól ekranów nawet w trakcie trwania treningu (po prostu poprzez dotknięcie) - genialna opcja

+/-: możliwość ustawiania pól ekranów z poziomu telefonu: fajnie że jest, ale mało to czytelne, bo to tylko prosta rozpiska, brak wizualizacji tego powoduje, że robi się to mało intuicyjne

+: po tych kilku dniach zegarka na ręce nie odczuwam już żadnego dyskomfortu, jest ok

+: dotyk nawet pod prysznicem działa ok tj. nie reaguje bezsensownie na wodę, a to jednak częsta przypadłość. Oczywiście w takich warunkach precyzyjna obsługa dotykowa nie jest możliwa, no ale nie ma wariowania typu "nagle coś się poprzełączało"

+ info o progu mleczanowym z pytaniem czy zaktualizować dane profilu i strefy. Nie wiem na ile to dokładne, ale postanowiłem spróbować, muszę też zrobić bieg na full aby nieco to "dokalibrować"

+ mimo linkowanego wcześniej testu odnośnie snu - u mnie dobrze pokazuje czas zaśnięcia i przebudzenia oraz dłuższe (pamiętane przeze mnie) przebudzenia w nocy, a to jeszcze przed poprawkami

+ detal, ale mieszkam w bloku i wiem ile pięter robię - na razie zlicza to dokładnie o było dla mnie zaskoczeniem, praca biurowa nie nabija mi tutaj żadnych bzdurnych danych

Poza tym na razie sprawdzam jak spisuje się body battery, wrzuciłem sobie dane ze staminy na ekrany i chcę to też sprawdzić.

Co prawda używam do biegania, ale może dla kogoś te informacje będą pomocne

#10919 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2022 - 10:39

1. Zbliżający się koniec chodnika i przejście po prawej - zero info o tym skręcie

2. Dalszy ciąg chodnika / DDR - tutaj była informacja o skręcie.

Nieco dziwne, zastanawiam się z czego to wynikało. Z braku alternatywy?

Nie wiem, jaką mapę masz wgraną w zegarku. Jeżeli OSM lub jej mutację, to bardzo często chodniki są wytyczone jako jedna meandrująca linia ciągnąca się przez kilka ulic i zegarek traktuje to jako podążanie po jednej drodze. Z kolei na innym skrzyżowaniu mogłeś "zmienić drogę" i dlatego zegarek dał sygnał do skrętu.

Rozwiązaniem jest w takim przypadku dodanie waypointu na etapie tworzenia kursu w Connekcie. Wiem, uciążliwe, ale inaczej chyba tego nie rozwiążesz (a przynajmniej ja innego rozwiązania nie znalazłem).

rowerplus-logo-2.png

#10920 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2022 - 10:43

Mapa to TopoActive RDA Europe 2021.20 wgrywana przez Garmin Express. Moze tak samo ma zaznaczoną tę ścieżkę

Dodaj odpowiedź