Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#10961 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 15 marzec 2022 - 20:21

Krótka notka na temat jakości obsługi gwarancyjnej.
Pacjent - pasek pulsometru Garmin TRI, po upływie 2 lat skończył się, pokazywał słabą baterię lub nie łączył się wcale.
Pech chciał, że niedawno minęły 2 lata, od zakupu.

Po rozmowie z konsultantem Garmina i podaniu numeru urządzenia okazało się, że Garmin uzna gwarancję.
(nie ma konieczności posiadania paragonu)
I teraz kolejny plus, po upływie tygodnia mam nowy pasek i teraz hit w wersji pro.(chyba tri już nie produkują)
Więc całkiem fajnie.

#10962 EvoPL

EvoPL
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 15 marzec 2022 - 21:09

Czy to ogólna zasada w Garmin? Mam opcje kupna 530, ale bez dowodu zakupu, byłem przekonany, że to problem. 

#10963 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marzec 2022 - 21:19

UWAGA, SPEKULUJĘ. Skoro obsługa Garmina pyta o numer urządzenia, może zweryfikować, kiedy zostało aktywowane. Być może ich wewnętrzna procedura zakłada uznanie reklamacji np. przez 3 lata od pierwszej zarejestrowanej aktywności.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10964 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2022 - 11:51

Software 7.35 dla serii Fenix 7:

Change Log

Improved audio quality.
Fixed issue where some smart notifications would still alert, even though the setting was disabled.
Fixed issue which could cause the wrist heart rate lights to stay on while the watch was off-wrist.
Fixed an issue that could show incorrect Sunrise/Sunset times on watch face.
Fixed an issue where VO2 Max/Training Status data did not follow the specified Data Color setting.
Fixed Issue where Sunrise/Sunset Times Could Overlap.

#10965 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 marzec 2022 - 21:11

Co ciekawe, to jest publiczna beta dla F7/Ep2. Warto zapoznać się z tym, co Garmin przekazuje dla programu Beta dla tych urządzeń:

Witajcie klienci Fenix ​​7 i Epix,

Z radością ogłaszamy, że wkrótce rozpocznie się program beta serii fēnix 7 i Epix!

Dziś zapewniamy wczesny dostęp do naszej aktualizacji oprogramowania do wersji 7.35. To oprogramowanie jest uważane za „kandydata do wydania publicznego” — oznacza to, że ta dokładna wersja oprogramowania ma zostać udostępniona jako aktualizacja publiczna, o ile nie zostaną zaobserwowane żadne krytyczne problemy. Wszystkie kopie wersji 7.35 będą identyczne, więc nie ma różnic w funkcjonalności, niezależnie od tego, czy zainstalujesz wersję 7.35 jako kandydat do wydania publicznego, czy poczekasz, aż aktualizacja stanie się publiczną aktualizacją na żywo. Udostępniamy teraz aktualizację 7.35, aby zainteresowani użytkownicy mogli ją wcześniej zainstalować, jeśli zechcą.

Jeśli po zainstalowaniu tej aktualizacji pojawią się problemy z oprogramowaniem, wyślij wiadomość e-mail do zespołu Garmin Outdoor Quality: [email protected]

Jeśli brałeś udział w programie beta z poprzednimi liniami produktów Fēnix, zauważysz kilka zmian w sposobie, w jaki radziliśmy sobie z tym w przeszłości. W dalszej kolejności wprowadzimy kilka dodatkowych ulepszeń w programie beta (więcej o tym później!) Warto zauważyć, że zegarki fēnix 7/Epix używają jednego pliku aktualizacji do aktualizacji oprogramowania systemowego i urządzeń peryferyjnych (wersja GPS, wersja bezprzewodowa itd.) Dzięki temu nie musisz już instalować wielu plików aktualizacji. Ponadto ten post na forum jest teraz głównym źródłem do czytania notatek z dziennika zmian — nie są one dostępne na innej stronie internetowej. (Po wprowadzeniu dodatkowych ulepszeń w naszym programie beta pojawi się więcej opcji przeglądania dzienników zmian).

Poniżej znajdują się łącza umożliwiające pobranie aktualizacji oprogramowania. Wybierz łącze właściwe dla Twojego modelu zegarka: Epix Gen 2, fēnix 7X, fēnix 7 lub fēnix 7S. Pamiętaj, że po otwarciu tego łącza Twój komputer pobierze plik .zip. Ten plik zip zawiera aktualizację oprogramowania, a także folder z plikami niezbędnymi do antydatowania oprogramowania oraz instrukcje dotyczące tego procesu, jeśli zdecydujesz się to zrobić. Pamiętaj, że oprogramowanie antydatujące zresetuje wszystkie ustawienia.

Czyli oprócz tego, że nie będzie już w paczkach osobnych plików aktualizacyjnych dla samego urządzenia, odbiornika gps, wifi/bt, ekran dotykowy (no i fajnie - poprzednio to było dość zagmatwane...), to pliki publicznej bety będą udostępniane tylko na forum garmina, zamiast na dedykowanej stronie z oprogramowaniem. Powiedzmy, że może być, bo w rezultacie chyba niewiele się zmienia. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10966 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 16 marzec 2022 - 21:24

Mi 7.35 pobrał sam już parę dni temu, a w żadnym programie beta nie jestem.
W końcu powiadomienia działają, tak jak powinny.

Z ciekawostek, F7 podstawowa wersja naładowałem 15 dni temu, w tym czasie ok. 8 treningów na basenie, wszystko włączone prócz pulsoksymetru i mam jeszcze 24% baterii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#10967 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 16 marzec 2022 - 21:39

Zastanawiam się nad zakupem Fenixa 7X Sapphire Solar, ale mając Fenixa 6X Sapphire nie wiem czy jest sens - funkcjonalność praktycznie ta sama.
Ale dusza GADŻECIARZA nie daje za wygraną i cały czas mnie mimo wszystko korci.

Wysłane ze składanego Folda 3 ...

#10968 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 marzec 2022 - 21:58

Jak na razie pewno nie. Niech się oprogramowanie ustabilizuje i niech dodadzą coś konkretnego do funkcjonalności.

Mi 7.35 pobrał sam już parę dni temu, a w żadnym programie beta nie jestem.

Od jakiegoś czasu ostatnia beta RC (kandydat do wydania publicznego) jest dawana jako oprogramowanie wydania publicznego. Działa to w ten sposób, że najpierw jest publiczna beta, następnie publiczna beta RC, która bez zmiany numerka jest już wydaniem publicznym. Czyli przez jakiś czas będzie można zainstalować ręcznie RC, a jeśli nie będzie meldunków o problemach, to będzie wysyłana do urządzeń jako wydanie publiczne bez zmiany nr oprogramowania.

#10969 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2022 - 07:35

Ja też dostałem to oficjalnie, a w becie nie jestem - widziałem dobre kilka dni temu info o publicznej becie i właśnie przeskoczyło na RC a potem na normalny release, widać nie zgłoszono niczego co by zblokowało wydanie jej jako oficjalną. To dosyć powszechna praktyka jeśli chodzi o wydawanie oprogramowania i nie ma w tym nic złego. Podobnie jak to, że nawet oficjalne wydanie idzie do użytkowników falami, czyli coś na kształt testów A/B (nawet jakby się okazało, że coś jest nie tak, to narażona grupa zawsze jest mniejsza). 

@slaweuszek
Moim zdaniem nie ma to sensu. Ja spróbowałem co prawda F6X Pro ale momentalnie oddałem bo był dla mnie nie do zniesienia. F7 mając dotyk czyni masę rzeczy po prostu wygodnymi i do realnego użycia (np. mapy). Tyle że ja byłem w innej sytuacji, bo wybierałem nowy sprzęt. Gdybym miał już wcześniej F6 i używałbym go jakiś czas ogólnie będąc zadowolonym, to na pewno bym się nie pokusił na zmianę - inna sprawa że można sobie racjonalnie podchodzić a emocje i tak robią swoje i będą przypominać

#10970 Cysiek

Cysiek
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 17 marzec 2022 - 20:46

Czy ktoś z Was zauważył ostatnio w swoich Fenixach 6X problem z liczeniem pięter przez zegarek?

W moim F6X od dłuższego czasu (na pewno od ostatniej aktualizacji softu do 20.50) bardzo rzadko zlicza prawidłowo piętra, a bardzo często w ogóle ich nie zlicza. Nie ważne jak "macham" rękami podczas chodu, jak w ogóle idę i czy zegarek jest czymś osłonięty lub nie. Czasem zdarza się, że na 6 wejść w ciągu dnia na 2 piętro bloku zliczy tylko jedno takie wejście. Warunki pogodowe nie mają znaczenia, początkowo myślałem, że to przez duże różnice ciśnień (wiatry).

Co ciekawe w F6S żony wszystko zlicza prawidłowo na tym samym sofcie i w tym samych warunkach.

Co do tej pory zrobiłem we własnym zakresie? Nic nie dało pozytywnego rezultatu.

- otwory: wzrokowo czyste, niezapchane, wymoczone w wodzie całe urządzenie i delikatnie przepłukane

- hard reset urządzenia

- wszystkie kalibracje (wysokościomierz i barometr) ustawione na: auto

- nie upadło, nie doznało innego "urazu"

Macie jakieś pomysły co mu może dolegać i jak się z tym uporać? Czy to wina ostatniego softu?

#10971 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 17 marzec 2022 - 21:34

Spróbuj ponownie wykonać kalibrację kompasu, jeżeli nie pomoże spróbuj raz jeszcze.

#10972 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2022 - 10:57

Mam taki problem ,kursy robię w garmin connect czasem używam innych stron ale głownie w connect i ostatnio zrobiony kurs 210 km naliczył 2157m przewyższeń ale po wgraniu do edge 830  pokazało że przewyższeń na tej trasie jest 7320 m , po przejechani trasy wyszło 2115m wzniosów czyli dość dokładnie ale skąd taki błąd z tymi 7320 metrami i jak patrzałem na polu danych  jak ubywa tych metrów do końca to po prostu malało na prostych odcinkach czy z górek co zrobić żeby dobrze pokazywało tak jak w connect? Jeżeli włączam nawigacje adres i pokazuje na liczniku przykładowo 320 m przewyższeń do końca mniej więcej zawsze się zgadza.

#10973 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 marzec 2022 - 15:46

Kiedyś taki problem faktycznie występował, ale od dłuższego czasu nie ma większych różnic przewyższeń. Testowo zrobiłem kurs po okolicy w Connect na 146 km i 1157m przewyższeń, po importowaniu do Edge 1030 w podsumowaniu kursu widzę 1120m. Fenix 6X pokazuje 1061m przewyższeń, czyli nieco bardziej zbliżone do wyliczeń z Connect, ale nawet te 37m nie powinno stanowić problemu. Raczej to samo powinno być dla pozostałych Edge x30. 

#10974 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 24 marzec 2022 - 13:20

Edge 530

Czy mogę wybrać sposób połączenia czujnika na bluetooth zamiast ant+? Domyślnie łączy przez ant i nie widzę gdzie można to zmienić, chciałbym spróbować przez bt. 

#10975 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 24 marzec 2022 - 13:22

Edge 530

Czy mogę wybrać sposób połączenia czujnika na bluetooth zamiast ant+? Domyślnie łączy przez ant i nie widzę gdzie można to zmienić, chciałbym spróbować przez bt.

W czujnikach a nastepnie dane czujnika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Born Ready lubi to

#10976 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 24 marzec 2022 - 13:24

Jak znajduje nowy czujnik to powinien być widoczny podwójnie, wtedy musisz sparować albo bt albo ant.
Przynajmniej tak to wygląda u mnie.
  • Born Ready lubi to

#10977 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 24 marzec 2022 - 14:01

Dzięki za szybką reakcję Panowie. 

Już ogarnąłem. 

Nie można tego zmienić jak czujnik jest już dodany. Usunąłem czujnik, ponowne parowanie -> wykrywa po ant+, ale jeśli wybierzemy "pokaż więcej" (czy jakoś tak), to jest opcja wyszukiwania po bt i ją trzeba wybrać. 

• artho i Marcin_Gabrys lubią to

#10978 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 marzec 2022 - 18:52

25 marca udostępniono publiczne wersje beta dla Edge x30, i tak dla E1030 podniesiono wersję o 0,02 (aczkolwiek ostatnia oficjalna to chyba 13.20 czyli 0.8 w górę łącznie - 4 oficjalne publiczne bety):

Zmiany wprowadzone od wersji 13.26 do 13.28:
  • Dodano wsparcie dla Connect IQ System 5.
  • Poprawiono poziom powiększenia przeglądu zakrętów na mapie podczas zbliżania się do rond z małą prędkością.
  • Naprawiono problem, w którym bardzo długie nazwy kursów powodowały niepowodzenie obliczania trasy.
  • Naprawiono problem, w którym aktywności mogły być ukryte w historii.

Najbardziej cieszy wsparcie dla IQ System 5, już obawiałem się, że jednak seria x30 będzie tego pozbawiona, a nowy IQ będzie dostępny tylko dla przyszłych modeli. Jak widać na szczęście nie. Pozostałych problemów nie zauważyłem, a automatycznej zmiany skali mapy nie używam.

#10979 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 marzec 2022 - 20:34

Polecacie jakieś uchwyty do Garmina na sterówkę (top cap)? Coś taniego, ale sprawdzonego. K-Edge za 130zł to lekka przesada.

#10980 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marzec 2022 - 17:54

Dziś 530 zrobił mi numer - nie zarejestrował mocy/kadencji mimo że podczas treningu miałem odczyty.
Co ciekawe czasy spędzone w strefach mocy widzę WTF?

Generalnie coś było nie tak - podczas jazdy nie podłączył się też do di2, radaru i lampki bontragera.

Macie jakieś pomysły?

Dodaj odpowiedź