Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#11141 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 09 June 2022 - 22:56

Witam.

Pytanko do posiadaczy E1040. Otóż czy funkcja ClimbPro jest dostępna jak to było np. E1030+, tylko i wyłącznie podczas wykonywania kursu, w trakcie którego były podjazdy? Czy też obecnie w E1040 niezależnie czy jedziemy po kursie czy też realizujemy jazdę "swobodną" i przed nami wyłania się podjazd możemy wtedy obserwować profil tegoż podjazdu? Coś podobnego jak to ma miejsce z segmentami.

Dzięki za odpowiedź.

Voytheck

:) 

#11142 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 June 2022 - 23:08

Do odpowiedzi na to pytanie nie trzeba być posiadaczem e1040. 

ClimbPro działa tylko i wyłącznie podczas jazdy po kursie (wgranym bądź wyliczonym samodzielnie przez Edge). Również w e1040 - tu nic się nie zmieniło w stosunku do starszych modeli (oprócz kolorowania wykresu i statystyk w Connect). Dokładnie tak samo ma się rzecz z segmentami - też muszą być w urządzeniu, tyle tylko, że urządzenie wykrywa zbliżanie się do wgranego segmentu. Gdyby segmentu w urządzeniu nie było, to segment nie będzie "wykryty". 

Oczywiście zawsze można wytyczyć sobie kurs prowadzący przez jakieś wzniesienie nawet podczas jazdy - wystarczy wskazać paluchem na mapie, że Edge ma wyliczyć kurs od bieżącego miejsca do np. kilometr dalej gdzie kończy się podjazd i potwierdzić "Jedź", a Edge wyznaczy kurs do miejsca wskazanego w tym przygotuje ClimbPro dla podjazdów na wskazanym odcinku.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11143 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 09 June 2022 - 23:48

Miałem nadzieję że w kwestii funkcji ClimbPro, coś się zmieniło w E1040 w stosunku do poprzednika i właśnie podczas zbliżania się do podjazdu (który byłby w urządzeniu jak to jest z segmentami) uaktywniałaby się ta funkcja i stąd moje pytanie zostało skierowane do posiadaczy E1040.

Po za tym gdzieś w jakiejś recenzji E1040/E1040 Solar oprócz takich cech jak np. ilość pamięci, występują różnice w jasności obrazu i jego kontrastowości na rzecz E1040, choć oczywiście rozdzielczość obu urządzeń jest taka sama.

#11144 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 June 2022 - 06:09

Ale na solarnej wersji jest inne szkło.

Ja zaryzykowałem i zamówiłem. Po dwóch wahoo i karoo2 czas na garmina.

#11145 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 10 June 2022 - 06:13

1. Jeśli piszesz o mnie to pokaż palcem, gdzie tak napisałem. I w jakim kontekście. Poprzednio jakoś nie pokazałeś.

Bo znowu odwracasz kota

Sprawa jest dość prosta - dane ze stacji pomiarowych są dokładniejsze niż z Twojego komputerka. Więc jeżeli gotowałeś się przy 21 stopniach to pewnie za wysokie moce i tyle :P

#11146 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 June 2022 - 06:44

Oczywiście, że tak, dlatego aklimatyzacja wymaga pobrania danych temperatury/nasłonecznienia z danego obszaru. Z drugiej strony czujnik temperatury w urządzeniu powinien być uwzględniany (a raczej nie jest), bo jazda nawet w 30*C po nagrzanym asfalcie do 50*C to jednak zdecydowanie gorsze warunki termiczne. 

Miałem nadzieję że w kwestii funkcji ClimbPro, coś się zmieniło w E1040 w stosunku do poprzednika i właśnie podczas zbliżania się do podjazdu (który byłby w urządzeniu jak to jest z segmentami) uaktywniałaby się ta funkcja i stąd moje pytanie zostało skierowane do posiadaczy E1040.

Po za tym gdzieś w jakiejś recenzji E1040/E1040 Solar oprócz takich cech jak np. ilość pamięci, występują różnice w jasności obrazu i jego kontrastowości na rzecz E1040, choć oczywiście rozdzielczość obu urządzeń jest taka sama.

Nie, bo oprogramowanie w większości bazuje na kodzie ze starszego urządzenia i nie ma się co dziwić. Fakt, wprowadzone pewne rozszerzenia typu Stamina (znana z rodziny Fenix 7) itp. ale przewidywanie którędy pojedzie rowerzysta i przewidywanie najbliższych podjazdów nie było priorytetem, tym bardziej, że oprogramowanie w rynkowych egzemplarzach nie jest nawet ukończone, nawet bieżącą aktualizację można uważać za publiczną betę, ewentualnie za wersję kandydującą. 

Różnic jakości obrazu czy kontrastowości pomiędzy modelami E1040 nie będzie, bo wyświetlacz ten sam (w odróżnieniu od 1030+ to raczej ekran jak w e830). Ekran dotykowy zresztą raczej też identyczny solar/nie. Różnią się tylko obszarami pod i nad ekranem z panelami słonecznymi.

Ale na solarnej wersji jest inne szkło.

Ja zaryzykowałem i zamówiłem. Po dwóch wahoo i karoo2 czas na garmina.

Skąd informacja o innym szkle pokrywającym ekrany? Nie sądzę żeby tak było, zresztą z danych technicznych nie wynika, że to szkło. Prawdopodobnie jak dotychczas jakiś utwardzony poliwęglan.

Co spowodowało chęć przesiadki z Karoo2? 

#11147 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 10 June 2022 - 06:59

Sprawa jest dość prosta - dane ze stacji pomiarowych są dokładniejsze niż z Twojego komputerka. Więc jeżeli gotowałeś się przy 21 stopniach to pewnie za wysokie moce i tyle :P

1. Czujnik w edge 530 jest wybitnie skopany w stosunku np. do 520. Nagrzewa się od działania samego edga.

2. Jeśli myślisz że masz stacje meteo w każdej wiosce to się grubo mylisz. Na mapie masz aproksymację temperatury.

Wyładowania są bardzo dokładne przez triangulację i detektory wyładowań, opady już mniej (natężenie mierzone jest radarami) a temperatura jest aproksymowana z punktów a czujniki umieszczone w cieniu. Nie masz tam żadnych danych lokalnych jak np. jazda po rozgrzanym płaskowyżu 30 km od czujnika nad rzeką. 

Oprócz tego, że IMGW posiada 63 stacje hydrologiczno-meteorologiczne, ma również w zanadrzu:

• 850 stacji klimatologicznych i opadowych,
  • 860 stacji wodowskazowych,
  • 3 stacje aerologiczne,
  • 8 radarów meteorologicznych,
  • 12 stacji lokalizujących wyładowania atmosferyczne.

Edit: Szybko licząc na jeden czujnik stacji meteo wypada 350 km^2. A nie sądzę, że w "prawdziwych" mapach pogodowych uwzględniane są np. czujniczki od airly.

#11148 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 June 2022 - 07:23

Skąd informacja o innym szkle pokrywającym ekrany? Nie sądzę żeby tak było, zresztą z danych technicznych nie wynika, że to szkło. Prawdopodobnie jak dotychczas jakiś utwardzony poliwęglan.

Co spowodowało chęć przesiadki z Karoo2? 

"szkło" szybka, poliwęglan - jeden czort. ludzie sugerują, że jest inne i na wersji solarnej ekran gorzej wygląda.

a czemu zmieniam? bo lubię nowości sprzętowe. Nie ma w tym innego głębszego dna.

• Wojtek K.O.M. likes this

#11149 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 June 2022 - 07:29

1. Czujnik w urządzeniu zawsze będzie zależny od temperatury urządzenia. Stąd czujniki temperatury w zegarkach są jak kwiatek do kożucha. 
  2. Zgadza się, stąd mam w F6 widżet pobierający bieżące dane z lokalnej stacji meteo:ec3a42e619a06cc31de7b3ef5195f163.jpg

OMW Weather - wersja dla openweathermap.org, konieczność wygenerowania własnego API (w miarę prosto), dane na 100% pobierane z najbliższego punktu pomiarowego wg pozycji gps.

Powyższy widżet eliminuje potrzebę posiadania "stacji meteo" ;)

#11150 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 June 2022 - 07:34

Panowie,

przepraszam za laickie pytanie, ale czym się różni widget od apki i od pola danych?

#11151 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 June 2022 - 07:53

Panowie,

przepraszam za laickie pytanie, ale czym się różni widget od apki i od pola danych?

Pole to pole - jest wyświetlane w profilu (czy aplikacji - jak to jest ujęte w zegarkach) sportowym jako pole danych. Może wymieniać dane przez smartfon, zapisywać dane w pliku itp. 

Widżet to specjalna mini aplikacja, która ma ograniczenia czasowe uruchamiana (czy też "podglądana") z ekranu widżetów (w zegarkach) czy ekranach widżetów w Edge. W 1040 widżety są również na ekranie startowym i funkcjonują podobnie jak w Fenixach. 

Z kolei aplikacja CIQ działa tylko z menu aplikacji CIQ i nie może być uruchomiona w czasie rejestrowania aktywności w standardowy sposób, choć jako aplikacja może rejestrować aktywność i korzystać ze wszystkich (dozwolonych systemowo) czujników.

Widżet działa niezależnie i równolegle od uruchomionej aktywności. Z punktu widzenia programistycznego to praktycznie to samo co aplikacja CIQ, tylko z flagą widżetu (no, mniej więcej), co stwarza dodatkowe możliwości np. mając gotową aplikację CIQ wystarczy rekompilować jako widżet i użytkownik może wywołać widżet w czasie rejestrowania aktywności.

W CIQ 5 ma powyższy mętlik być ujednolicony, czyli widżet/aplikacja ma działać niemalże identycznie, z tym że widżet chyba w dalszym ciągu będzie miał limit czasowy (tak żeby nie działał cały czas z uwagi na oszczędność energii) i ma być możliwe uruchomienie aplikacji CIQ na sposób widżetu, czyli będzie działać do jej wyłączenia również w tle podczas rejestrowania aktywności. Stwarza to dodatkowe możliwości np. aplikacja CIQ treningowa z rejestracją i ekranami standardowymi, aplikacja do pobierania nowego kursu podczas jazdy i rejestracji aktywności itp. Problem w tym, że co prawda wsparcie dla CIQ 5 mają chyba wszystkie nowsze urządzenia garminowskie, ale np. na Fenix 6X mam ciągle CIQ 3.3.1, podobnie zresztą na Edge. Kiedy będzie oficjalne przejście na CIQ 5 - nie wiadomo. Czy wsparcie oznacza pełne wykorzystanie CIQ 5 - raczej nie do końca, bo są ograniczenia sprzętowe danego urządzenia. 

#11152 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 June 2022 - 08:46

Oprócz tego, że IMGW posiada 63 stacje hydrologiczno-meteorologiczne(...)

Czujniki pozwalają sprawdzić jedynie stan bieżący. Tymczasem urządzenia Garmina pobierają prognozę, która jest wyliczana (oczywiście m.in. w oparciu o dane z czujników aktualne w chwili wyliczania prognozy) na przyszłość. Czyli w praktyce jeszcze przez kilka godzin po synchronizacji będziesz miał w liczniku/zegarku dane pogodowe i na ich podstawie będą wyliczane parametry treningu powiązane z pogodą.

I ja również wątpię, czy IMGW korzystało z czujników zewnętrznych dostawców. Bądź co bądź, to instytucja państwowa o strategicznym znaczeniu. Własna infrastruktura jest tu kluczowa.

Zgadza się, stąd mam w F6 widżet pobierający bieżące dane z lokalnej stacji meteo:

Ty to z pewnością wiesz, ale warto to powiedzieć innym: te dane w żaden sposób nie wpływają na przebieg treningu. To znaczy: widzisz je wyłącznie jako informację, ale do obliczania np. aklimatyzacji urządzenie korzysta wyłącznie z "oficjalnej" garminowskiej prognozy pobieranej podczas synchronizacji z telefonem.

Inna sprawa: na co komu aktualne dane pogodowe podczas jazdy? Żeby wiedzieć, czy jest mi zimno czy ciepło? ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11153 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 10 June 2022 - 09:10

Nie, bo oprogramowanie w większości 

Różnic jakości obrazu czy kontrastowości pomiędzy modelami E1040 nie będzie, bo wyświetlacz ten sam (w odróżnieniu od 1030+ to raczej ekran jak w e830). Ekran dotykowy zresztą raczej też identyczny solar/nie. Różnią się tylko obszarami pod i nad ekranem z panelami słonecznymi.

Skąd informacja o innym szkle pokrywającym ekrany? Nie sądzę żeby tak było, zresztą z danych technicznych nie wynika, że to szkło.

Jednak chyba różnica wyświetlania pomiędzy E1040 a E1040 Solar występuje. Nie znam j.niemieckiego ale to co mi się udało zrozumieć to, to że w solar podczas ładowania poprzez energię słoneczną w sposób ciągły uruchomiona jest funkcja automatycznego podświetlenia i nie da się tej funkcji wyłączyć. Podkreślam że niemiecki znam na zasadzie "Kali ma, Kali mieć", więc być może coś źle interpretuję.

19:43

#11154 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 June 2022 - 10:42

Ty to z pewnością wiesz, ale warto to powiedzieć innym: te dane w żaden sposób nie wpływają na przebieg treningu. To znaczy: widzisz je wyłącznie jako informację, ale do obliczania np. aklimatyzacji urządzenie korzysta wyłącznie z "oficjalnej" garminowskiej prognozy pobieranej podczas synchronizacji z telefonem.

Inna sprawa: na co komu aktualne dane pogodowe podczas jazdy? Żeby wiedzieć, czy jest mi zimno czy ciepło? ;)

A po co ludziom są stacje pogodowe? Mam to na ręku i to z dokładnością najbliższej stacji meteo. Dane pogodowe to nie tylko czy ciepło czy zimno, ale również kierunek i siła wiatru (tu przydaje się dedykowane pole z kierunkiem wiatru i prędkością), wilgotność, jak również zachmurzenie i opady. Wyświetlenie na widżecie mapy opadów może być pomocne w określeniu czy zdążę przed deszczem itp. 

Jednak chyba różnica wyświetlania pomiędzy E1040 a E1040 Solar występuje. Nie znam j.niemieckiego ale to co mi się udało zrozumieć to, to że w solar podczas ładowania poprzez energię słoneczną w sposób ciągły uruchomiona jest funkcja automatycznego podświetlenia i nie da się tej funkcji wyłączyć. Podkreślam że niemiecki znam na zasadzie "Kali ma, Kali mieć", więc być może coś źle interpretuję.

19:43

No to mamy podobną znajomość niemieckiego (proszę, dziękuję, przepraszam, podstawowe zwroty itp. warto znać w każdym języku kraju w którym możemy być ;)), ale napis wyraźnie wyjaśnia, że Solar reguluje podświetlenie w trybie auto zawsze trochę ciemniej niż wersja standardowa, być może w modelu produkcyjnym to wyregulowali. Tak więc myślę, że jest to kwestia raczej różnic poziomu podświetlenia automatycznego, niż różnic ekranu. Co innego, gdyby ekran był pokryty szkłem o mniejszej przepuszczalności światła itp. ale tak najprawdopodobniej nie jest. 

#11155 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 June 2022 - 10:57

A po co ludziom są stacje pogodowe?

Ludziom spędzającym czas na zewnątrz - w zasadzie po nic.
Meteorologom - żeby tworzyć prognozy.
Ludziom spędzającym czas wewnątrz - żeby sprawdzić warunki na zewnątrz.

Dane pogodowe to nie tylko czy ciepło czy zimno, ale również kierunek i siła wiatru

Który i tak czujesz, więc wracamy do pytania "czy jest mi teraz zimno?" :)

Wyświetlenie na widżecie mapy opadów może być pomocne w określeniu czy zdążę przed deszczem itp.

Zgoda, o ile są to warunki w miejscu innym niż aktualne. 

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11156 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 June 2022 - 11:43

Który i tak czujesz, więc wracamy do pytania "czy jest mi teraz zimno?" :)

Zgoda, o ile są to warunki w miejscu innym niż aktualne. 

Akurat czy jest zimno czy nie to czujesz. A jak jest zimno, gdy temperatura jest w miarę wysoka, to znaczy, że się opierdzielasz. Wystarczy mocniej pokręcić :P

Wiatr może i czuję, ale wiedza o tym z jakiego kierunku aktualnie wieje i jak mocno jest w wielu przypadkach kluczowa. Jazda pod wiatr (czemu jadę tak wolno? a... w mordęwind 20 km/h - nie ma co się zażynać...) czy wiatr boczny i odpowiednie ustawienie kolarzy w grupie. Przykłady można mnożyć, ale już odpuszczam.

Przelatuję po komentarzach z recki DCR'a i widzę ciekawy wpis:

Pytanie: Czy w końcu możliwe jest wysyłanie nowych tras podczas rejestrowania czynności?
Największy minus w obecnym Garmin LineUp.
Czy możemy uruchomić aplikacje CommectIQ, gdy aktywność jest rejestrowana (wstrzymana), na przykład Komoot, aby załadować nową trasę?

Odpowiedź DCR: Tak, teraz możesz. Zrobiłem to przez przypadek/itd. w zeszły czwartek, kiedy trasa nie docierała do mojego komputera, i tak się zaczęło, i ostatecznie rzecz (kurs) się zsynchronizowała i załadowałem ją w połowie (jazdy).

Oraz:
Pytanie: Czy to urządzenie umożliwia synchronizację nowego kursu, nawet jeśli już rozpocząłeś aktywność?
Wahoo zezwala na tę funkcję, ale w przeszłości żadne urządzenie Garmin Edge na to nie pozwalało.

Odpowiedź DCR: Tak, zsynchronizuje trasy przychodzące w trakcie jazdy.

(i chyba jeszcze co najmniej raz tego typu pytanie/odpowiedź) Jeśli powyższe się potwierdzi, to byłoby to, na co bardzo dużo ludzi czeka - synchronizacja kursów w czasie aktywności bez wspomagania się protezami opartymi a CIQ.

A co do ekranu, to 1040s faktycznie jest odrobinę ciemniejszy.

DCR (odp. na pytanie czy ekran z solar jest gorszy): It’s not bad, no, it’s just a bit dimmer. You get used to it after a day or two. Keep in mind if in dark scenarios the backlight will easily illuminate it, so that’s not an issue.

I did a bunch of evening/sunset rides without issues.

I jeszcze co do burzy w szklance wody, czyli dyskusji o temperaturach rzeczywistych, prognozowanych, uśrednianych... 
Aktualnie na widżetach Fenixa mam tak:
0c66186bb555e7f831d291fdd8b9dc6f.jpg 
Górne to dane garminowskie, dolne to dane ze stacji meteo z Sulęcina. W pracy mam jeszcze dokładny (dokładność 0,1*) czujnik temperatury zainstalowany po północnej stronie budynku i tam aktualnie mam temperaturę: 21,1*C. Różnica pomiędzy tym czujnikiem, a stacją meteo (właściwie to stacją pomiarową GIOS jednak oprócz jakości powietrza rejestrowane są tam typowe parametry meteo typu temperatura, wiatr, wilgotność...) to właśnie położenie czujnika, stacja jest na otwartym terenie, czujnik powinien być co prawda zabezpieczony przed bezpośrednim padaniem promieni słonecznych, ale jednak w czasie mocnego nasłonecznienia wskazania są wyższe, przy pochmurnej pogodzie niemalże identyczne. W tym przypadku to dane garminowskie są bliższe realnej temperatury, jednak są to dość marginalne różnice, a na pewno nie gigantyczne 50*C...

#11157 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 10 June 2022 - 14:24

Chyba jednak E1040 Solar posiada inne szkło na ekranie noszące nazwę Power Glass, które zastosowane jest tylko i wyłącznie w wersji z ładowaniem solarnym. Może z tego powodu jest gorszy kontrast. Widziałem na jednym zdjęciu porównanie ekranów z podświetleniem 100% i różnica jest widoczna. Po tym co zobaczyłem nie czekam na wersję solar, zamówiłem bazową wersję.

#11158 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 June 2022 - 15:41

Jest inny ekran. Panel słoneczny jest też zintegrowany z ekranem i stąd różnica.

#11159 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 10 June 2022 - 17:16

a nie wie ktoś gdzie można aktualnie kupić Forerunnera 955? Wszędzie jest tylko w przedsprzedaży…

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#11160 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 10 June 2022 - 19:03

Na stanie Schwarz w Bike-Discount:

https://www.bike-dis...=Forerunner 955

bądź Weiss w wersji SOLAR.

Reply to this topic