Który i tak czujesz, więc wracamy do pytania "czy jest mi teraz zimno?"
Zgoda, o ile są to warunki w miejscu innym niż aktualne.
Akurat czy jest zimno czy nie to czujesz. A jak jest zimno, gdy temperatura jest w miarę wysoka, to znaczy, że się opierdzielasz. Wystarczy mocniej pokręcić
Wiatr może i czuję, ale wiedza o tym z jakiego kierunku aktualnie wieje i jak mocno jest w wielu przypadkach kluczowa. Jazda pod wiatr (czemu jadę tak wolno? a... w mordęwind 20 km/h - nie ma co się zażynać...) czy wiatr boczny i odpowiednie ustawienie kolarzy w grupie. Przykłady można mnożyć, ale już odpuszczam.
Przelatuję po komentarzach z recki DCR'a i widzę ciekawy wpis:
Pytanie: Czy w końcu możliwe jest wysyłanie nowych tras podczas rejestrowania czynności?
Największy minus w obecnym Garmin LineUp.
Czy możemy uruchomić aplikacje CommectIQ, gdy aktywność jest rejestrowana (wstrzymana), na przykład Komoot, aby załadować nową trasę?
Odpowiedź DCR: Tak, teraz możesz. Zrobiłem to przez przypadek/itd. w zeszły czwartek, kiedy trasa nie docierała do mojego komputera, i tak się zaczęło, i ostatecznie rzecz (kurs) się zsynchronizowała i załadowałem ją w połowie (jazdy).
Oraz:
Pytanie: Czy to urządzenie umożliwia synchronizację nowego kursu, nawet jeśli już rozpocząłeś aktywność?
Wahoo zezwala na tę funkcję, ale w przeszłości żadne urządzenie Garmin Edge na to nie pozwalało.
Odpowiedź DCR: Tak, zsynchronizuje trasy przychodzące w trakcie jazdy.
(i chyba jeszcze co najmniej raz tego typu pytanie/odpowiedź) Jeśli powyższe się potwierdzi, to byłoby to, na co bardzo dużo ludzi czeka - synchronizacja kursów w czasie aktywności bez wspomagania się protezami opartymi a CIQ.
A co do ekranu, to 1040s faktycznie jest odrobinę ciemniejszy.
DCR (odp. na pytanie czy ekran z solar jest gorszy): It’s not bad, no, it’s just a bit dimmer. You get used to it after a day or two. Keep in mind if in dark scenarios the backlight will easily illuminate it, so that’s not an issue.
I did a bunch of evening/sunset rides without issues.
I jeszcze co do burzy w szklance wody, czyli dyskusji o temperaturach rzeczywistych, prognozowanych, uśrednianych...
Aktualnie na widżetach Fenixa mam tak:
Górne to dane garminowskie, dolne to dane ze stacji meteo z Sulęcina. W pracy mam jeszcze dokładny (dokładność 0,1*) czujnik temperatury zainstalowany po północnej stronie budynku i tam aktualnie mam temperaturę:
21,1*C. Różnica pomiędzy tym czujnikiem, a stacją meteo (właściwie to
stacją pomiarową GIOS jednak oprócz jakości powietrza rejestrowane są tam typowe parametry meteo typu temperatura, wiatr, wilgotność...) to właśnie położenie czujnika, stacja jest na otwartym terenie, czujnik powinien być co prawda zabezpieczony przed bezpośrednim padaniem promieni słonecznych, ale jednak w czasie mocnego nasłonecznienia wskazania są wyższe, przy pochmurnej pogodzie niemalże identyczne. W tym przypadku to dane garminowskie są bliższe realnej temperatury, jednak są to dość marginalne różnice, a na pewno nie gigantyczne 50*C...