Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#11261 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 lipiec 2022 - 22:17

Do pobrania (dla odpowiedzialnych i chętnych) są alfy dla F7: https://forums.garmi...ha-version-9-22

Change log for version 9.22 (changes since v9.15):

• Added a trophy to be displayed after completing a race.
  • Added ability to adjust gear weight for cycling power guides.
  • Added ability to reorder stocks in the stock widget.
  • Added adjust terrain option to cycling power guides.
  • Added confirmation page after completing a race.
  • Added course directional arrows to course lines on the map.
  • Added course elevation page to Primary Race widget.
  • Added course map preview to Race Widget.
  • Added Cycling Power Guide support.
  • Added Effort page to cycling power guides.
  • Added follow course and PacePro selection to the Primary Race widget.
  • Added Heat Acclimation history page to Training Status.
  • Added HRV Status to Training Readiness and Training Status.
  • Added Load Focus access to Primary Running events.
  • Added main page to HRV Status Widget.
  • Added Move/Copy prompt for adding individual glances to a Glance folder.
  • Added option to adjust rider position to Cycling Power Guides.
  • Added option to copy Glances back to list if folder is deleted.
  • Added options menu to Primary Race widget.
  • Added Plan Overview page to Daily Suggested Workouts.
  • Added Sleep Score history page to Sleep widget.
  • Added support for custom race icons in the Primary Race and Race Calendar widgets.
  • Added support for the 'Software Update Check via Wifi' to now be accesible via Garmin Connect Mobile.
  • Added 'swipe to delete' support to the Stocks widget.
  • Added text marquee to Primary Race widget.
  • Added the ability to adjust power guide effort.
  • Added the ability to view specific splits within a power guide.
  • Fixed HRV Status highlighting incorrect unbalanced section in the widget glance.
  • Fixed HRV Status when in a glance folder.
  • Fixed inconsistent VO2 Max value between the widget glance and Training Status.
  • Fixed incorrect Load item in Training Readiness.
  • Fixed issue causing Connect IQ watch faces to be stuck in their high power mode after palm touching to get back to the watch face.
  • Fixed issue causing excessive Daily Suggested Workout prompting.
  • Fixed issue causing inconsistent sleep values in various widget glances after wakeup.
  • Fixed issue causing missing Training Status and Race Predictions.
  • Fixed issue causing potential empty glance folders.
  • Fixed issue causing sluggishness in glances when Connect IQ glances were present.
  • Fixed issue causing widget glance loop to not time out.
  • Fixed issue where a Connect IQ watch face would be stuck in its high power display while watch was in low power mode.
  • Fixed issue where a user could not advance past the daily suggested workout and into a running activity.
  • Fixed issue where activity summary would not always timeout back to the watch face.
  • Fixed issue where altitude acclimation would not return to the training status widget.
  • Fixed issue where battery saver could enable unexpectedly.
  • Fixed issue where Cycling Power Guides were not changing after edits were made.
  • Fixed issue where HRV status might not appear in Garmin Connect correctly.
  • Fixed issue where incorrect text could be displayed on the map download page.
  • Fixed issue where incorrect training effect could be shown in the post activity summary.
  • Fixed issue where power guide data fields would not properly update during an activity.
  • Fixed issue where power save would activate even if navigation was still calculating.
  • Fixed issue where RCT could disconnect while on the widget glance.
  • Fixed issue where recovery time would show "hours" instead of "days."
  • Fixed issue where some course points could not be selected.
  • Fixed issue where the calendar widget would not update inside a widget glance folder.
  • Fixed issue where the title of a widget glance folder would not always display.
  • Fixed issue where turning on Night Vision altered Pulse Ox check mode settings (Tactix 7 only).
  • Fixed issue where user could be prompted to select which wrist their watch is on after already configuring this setting.
  • Fixed issue where users may need to click the start button twice to enter an activity.
  • Fixed issue where watch would crash when syncing a new calendar race event.
  • Fixed issue with automatic golf course updates.
  • Fixed issue with cycling power guides where changes were not being saved.
  • Fixed issue with incorrect page being pushed for the Training Readiness stress factor.
  • Fixed issue with VO2 Max coloring in the Training Status widget.
  • Fixed issue with weight while creating a cycling power guide.
  • Fixed issue with widget glance folder creation when accessing via main menu.
  • Fixed missing 'long ride' string in Daily Suggested Workouts.
  • Fixed missing page indicators on Training Status and Training Readiness widgets.
  • Fixed potential issue where sleep data was missing from the watch but still present in Garmin Connect.
  • Fixed potential issues with Connect IQ app installs.
  • Fixed potential shutdown after updating an HRM device.
  • Fixed potential shutdown on the Sensors' About page.
  • Fixed potential shutdown when viewing the race event before the start of a run activity.
  • Fixed potential UI issue with Load Focus sub text in Training Status.
  • Fixed potential UI issues with the Acute Load History graph in Training Status.
  • Fixed sleep score history graph showing values in reverse order.
  • Fixed sleep score history graph when less than 7 days of data.
  • Fixed UI issue on Training Status tips page.
  • Fixed Xero widget not acquiring GPS.
  • Improve fonts on acute load page.
  • Improve virtual caddie rounds remaining to have a black background instead of white.
  • Improved alignment of sub-data in folder glance view.
  • Improved automatic altimeter calibration.
  • Improved Load Focus glance indication to make it dynamic.
  • Improved race time predictions.
  • Improved UI for Primary Race widget.
  • Improved/Fixed stocks app data.
  • Improved/Fixed Training Status and Training Readiness.
  • Updated cycling power guide UI for pair power meter prompt.
  • WHR improvements.

Sporo... Oczywiście dla kolarzy Cycling Power Guide support zaadoptowany z Edge 1040 jest ciekawą opcją. Ciekawe jak to będzie działać... Dochodzą funkcje związane z HRV, możliwość pobierania aktualizacji systemu przez WiFi (opcja do ustawienia w Connect), a nie tak jak dotychczas ciągnięcie przez BT. No i sporo innych zmian i przesunięć, oraz poprawek i ulepszeń.

Dla rodziny F6 też jest nowa wersja alfy: https://forums.garmi...a-version-22-76

Change log for version 22.76 (changes since v22.75):

• Added HRV Status widget glance.
  • Added Heat Acclimation history page to Training Status.
  • Fixed an issue when calibrating altitude via the DEM option where the prompt to enter sea level pressure was skipped.
  • Fixed an issue where RCT could disconnect while on the widget glance.
  • Fixed a potential shutdown on the sensors about page.
  • Fixed a potential issue where the Daily Floors Climbed Goal alert would not alert.
  • Fixed a potential issue where Battery Saver mode would randomly turn on after an activity or accessing a menu.
  • Fixed an issue with VO2 Max coloring in the Training Status widget.
  • Improve fonts on acute load page.
  • Fixed other minor Training Status UI issues.
  • Fixed a potential issue where the device would restart during an activity (non-Pro devices).

Czyli jest już widżet stanu HRV. Pierwszy wykres wymaga danych z 3 tygodni (18 dni), tak więc mam puste pole i informację o konieczności noszenia przez 3 tygodnie. Drugi to Last Night HRV i wykres HRV w czasie od zaśnięcia do obudzenia się. Właściwie to powinno być chyba (lub również) dostępne w widżecie snu... Trzeci to trend tygodniowy średniego HRV podczas snu. Jak na razie mam dwie noce zarejestrowane, czyli dwa punkty wykresu i informację, że potrzeba więcej nocnych HRV.

Status aklimatyzacji przeniesiony do Stanu wytrenowania był już w 22.75, stąd nie wiem skąd ta "zmiana". Może w mojej alfie już przesunęli, a wcześniejszych nie było? Reszta to poprawki, aczkolwiek oczywiście każda poprawka poprawiająca stabilność działania ma sens.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11262 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 25 lipiec 2022 - 07:16

Czy jest jakaś aplikacja albo pole danych, które pokaże co odpowiada za szybsze zużycie baterii? Od kilku dni zauważyłem, że mój Edge 530 coś za szybko zużywa baterię, a może to tylko wrażenie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#11263 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 25 lipiec 2022 - 07:38

Nie kojarzę nic co pokazywałoby zużycie np. z podziałką na procesy/appki ale Battery Up Down świetnie nadaje się do ręcznego debugowania problemu:

https://apps.garmin....37-8bfb6d141089

#11264 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 lipiec 2022 - 08:20

Dokładnie tak. System garminowski nie ma menadżera zadań z logowaniem zużycia energii przez konkretne pola/widżety. Jedynym sposobem jest po prostu zapis zużycia energii z włączonym/wyłączonym konkretnym polem CIQ. 

Każde pole wykonujące jakiekolwiek obliczenia wpływa na zużycie energii. Większość minimalnie, jednak jeśli pole obciąża procesor dużą ilością skomplikowanych obliczeń, na dodatek zapisuje dane do pliku fit, czy pobiera informację z sieci (przez BT) to każda taka czynność będzie zwiększać zużycie energii. 

Analiza za pomocą Battery Up Down oczywiście jest możliwa, ale warto mieć na uwadze:

1. W początkowym zakresie rozładowania czyli np. od 100 do 80% spadek następuje na ogół szybciej i bez dodatkowych obciążeń, stąd testy warto robić przy >80% pojemności.
  2. Włączyć/wyłączyć konkretne pole (jedno!) i zbierać dane przez minimum kilkanaście do kilkudziesięciu minut - przez ten czas wyliczenia zużycia stabilizują się bo np. po włączeniu pola może dość gwałtownie wzrosnąć Battery Discharge Rate, ale po dłuższym czasie nastąpi stabilizacja.
  3. W czasie testowania pól lepiej nie korzystać z mapy czy zwłaszcza nawigacji, bo może wpłynąć to myląco na informacje o wzroście zużycia energii.
  4. No i jeszcze jedno - na zużycie energii dość znacząco wpływa obsługa radaru. Nawet bez dodatkowych pól. Jest to mocno widoczne zwłaszcza w urządzeniach ze słabym procesorem np. E520(+)/820, nowsze urządzenia radzą sobie z tym lepiej, ale i tak obsługa radaru ma zauważalny wpływ na zużycie energii.

U mnie mój standardowy zestaw pól w profilu "szosa" podnosi zużycie energii o jakieś 2%, włączenie widżetu DFA Alpha potrafi zwiększyć pobór energii o jakieś 1,5%, co ciekawe zwiększenie zużycia energii jest zauważalne również wtedy, gdy widżet nie pracuje, a po prostu jest zaznaczony jako dostępny. W teorii widżety powinny wpływać na pracę systemu tylko po wywołaniu, ale chyba nie do końca tak jest. Wniosek - jeśli jakiegoś widżetu nie potrzebujemy, to lepiej go wyłączyć, zwłaszcza gdy może zwiększać zużycie energii, ale i nawet i gdy jest dość neutralny energetycznie, to przewijanie stron widżetów jest dość upierdliwe. Powinno to być lepiej zrobione, czyli jak w zegarkach: wywołanie strony widżetów i dopiero wybór właściwego rozwija pełne dane (lub "podwidżety"). Nie sprawdzałem czy zrobili tak w E1040 (oczywiście nie chodzi o ekran główny, tylko wywołanie widżetów w czasie aktywności).

#11265 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 25 lipiec 2022 - 08:35

[*]W czasie testowania pól lepiej nie korzystać z mapy czy zwłaszcza nawigacji, bo może wpłynąć to myląco na informacje o wzroście zużycia energii.
[/list]

To wiele wyjaśnia. Dużo korzystałem z nawigacji i jazdy po kursie. Po 15 godzinach (w dwóch aktywnościach) bateria zeszła ze 100% do 2% Podświetlenie 30% i miałem podłączone czujniki prędkości i pulsu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#11266 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 lipiec 2022 - 08:46

Stałe włączenie podświetlenia jest dość energochłonne. Już lepiej dać na automatyczny poziom i przy tak długich jazdach lepiej włączać podświetlanie na czas określony np. 15s. Podświetlanie włączy się automatycznie przy każdej informacji np. komunikacie o zakręcie, zbliżającym się pojeździe, komunikatach treningowych. 

#11267 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 25 lipiec 2022 - 09:57

Czyli jest już widżet stanu HRV.

Ciekawe czy jeżeli Garmin dodał stan HRV do serii Fenix 6, to zamierza też to dodać do FR945.
W teorii większosć funkcjonalności do tej pory się pokrywała pomiedzy F6 a FR945...

#11268 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 lipiec 2022 - 12:27

Prędzej czy później raczej tak. Sprawdzaj od czasu do czasu tu: https://forums.garmi...f/announcements

Widzę jak mi nocka z soboty na niedzielę po paru piwach obniżyło HRV i to pomimo dobrze przespanej nocy.

#11269 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 27 lipiec 2022 - 13:03

Mam problem z czujnikiem prędkości Garmina ( bateria wymieniona z 4 miesiące temu), od kilku dni nie łączy się automatycznie z Garminem 830, tylko muszę wejść w ustawienia, czujniki, prędkość i tam jest opcja połącz i wtedy działa. Gdy wyłączę Garmina i znów chce jazdę zacząć to znów muszę procedurę powtórzyć. Próbowałem usunąć czujnik i wyszukac od nowa, znajduje go ale jak wyłączę urządzenie i znów włączę to ta sama sytuacja.
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

#11270 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 27 lipiec 2022 - 19:45

Kup garmina, to sprzęt treningowy dla kozaków. Fajnie, ale żeby aż tak

2d2ae648db6d0223d5c09938f7370961.jpg
c1c278f3b640bee8a1af5c625f4f92d6.jpg

#11271 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 lipiec 2022 - 20:54

Edge właściwie tylko rejestruje dane, sprawdź czy na pewno miernik mocy nie odwalił jakiegoś numeru i nie wysyłał jakiś bzdur. Oczywiście sprawdzenie po pliku źródłowym. FTP > 12W/kg hehe... cyborg ;)

#11272 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipiec 2022 - 21:17

Ja bym wybrał „akceptuj” ;)

#11273 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 27 lipiec 2022 - 22:18

Edge właściwie tylko rejestruje dane, sprawdź czy na pewno miernik mocy nie odwalił jakiegoś numeru i nie wysyłał jakiś bzdur. Oczywiście sprawdzenie po pliku źródłowym. FTP > 12W/kg hehe... cyborg ;)

Nie wysłał. Na TP wszystko wyglada dobrze.

Garmin to taki fajny sprzęt z milionem funkcji dodatkowych, z których 90% jest zabugowana. No, ale już zdecydowałem się, że będę się kochać z garminem, wiec czeka mnie ciekawa przyszłość.

#11274 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 27 lipiec 2022 - 22:37

Garmin to taki fajny sprzęt z milionem funkcji dodatkowych, z których 90% jest zabugowana. No, ale już zdecydowałem się, że będę się kochać z garminem, wiec czeka mnie ciekawa przyszłość.

A jak Ci się będzie nudzić to zawsze możesz sobie pościągać jakieś mapy do golfa ;)

IMG-BF8-C8714-CD02-1.jpg

#11275 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 lipiec 2022 - 07:21

A w czym problem - że Connect obsługuje pola golfowe? Connect to aplikacja będąca hubem obsługującym większość urządzeń garminowskich. Na dodatek Edge od Approach serii G wiele się nie różni, starsze modele wręcz były oparte konstrukcyjnie na Edge. Większość urządzeń naręcznych Garmina obsługuje pola golfowe, w tym Fenix, Forerunner, a nawet Venu czy Vivoactive. Na upartego to i do Edge można dostosować aplikację CIQ do obsługi gry w golfa, być może że i aplikację golfową z Approach G dałoby się uruchomić na Edge. A zaznaczony przycisk ładowania pól golfowych umożliwia załadowanie pól na smartfon do wykorzystania w aplikacji Garmin Golf, którą pobiera się po wybraniu "Garmin Golf" ze sklepu Apple/Google Play. Czyli każdy użytkownik Connect może pobrać pola golfowe i aplikację do obsługi gry w golfa na swojego smartfona. Nie potrzebuje do tego dedykowanego urządzenia typu Approach. Rozumiem, że mając Edge (tak wiem, już go prawie nie masz :P) chciałbyś Garmin zablokował opcję dostępu do aplikacji golfowej i pobierania pól golfowych, bo Twoje urządzenie Edge tego nie obsługuje? 

Fakt, Connect powinien mieć większą możliwość konfiguracji, tak żeby użytkownik mógł bardziej dopasować do swoich potrzeb wygląd i funkcje samej aplikacji.

Nie wysłał. Na TP wszystko wyglada dobrze.

Z czegoś to musiał wyciągnąć, może TP odfiltrował to? Prawdę powie dopiero czysty plik FIT. Albo po prostu oprogramowanie E1040 odpierdziela numery przeszacowując Twoje możliwości ;)

Czyli twierdzisz, że 900000 funkcji jest zabuowana? Nie sądzę. 

Podejście typu "kochać lub nienawidzić" nie jest najrozsądniejsze. To narzędzia i jako takie po prostu je się używa bez podtekstów erotycznych :P

#11276 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 13:05

A w czym problem - że Connect obsługuje pola golfowe?
(...)
Podejście typu "kochać lub nienawidzić" nie jest najrozsądniejsze.

Uderz w stół... ;) wystarczy drobna uwaga na temat Garmin Connect abyś zaczął gorliwie jej bronić wpisując akapit uzasadnienia, przy okazji zadając zaczepne pytania retoryczne – pomimo tego że, jak sam na końcu zauważasz, mogliby to lepiej dopracować. Ot, na przykład wyciągnąć to do dedykowanej aplikacji Garmin Golf, albo po prostu to menu "Courses".

#11277 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 lipiec 2022 - 13:35

To po kiego uderzasz w stół? To niekulturalne jest 🥴

Przyczepiasz się do czegoś węsząc aferę, że programiści garmina to idioci, bo do Connect obsługujący Edge wrzucili obsługę pola golfowego. Litości... 

I nie bronię, a wyjaśniam dlaczego w menu Connect można znaleźć te dwie pozycje związane z golfem. Nawet jeśli ma się tylko Edge.

Ot, na przykład wyciągnąć to do dedykowanej aplikacji Garmin Golf [...]

Przecież jest to w aplikacji Garmin Golf, a sama aplikacja Garmin Golf jest wywoływana gdy wybierze się to co zaznaczyłeś na zrzucie ekranowym (oczywiście jeśli jest zainstalowana, jeśli nie, to wywoła systemowy sklep z możliwością pobrania aplikacji i zainstalowania jej w systemie).

[...] albo po prostu to menu "Courses".

to dopiero byłby bezsens, żeby aplikacja Garmin Golf i  pobieranie pól golfowych do niej było w Trening -> Kursy.... 

#11278 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 13:54

Ot, na przykład wyciągnąć to do dedykowanej aplikacji Garmin Golf, albo po prostu to menu "Courses".

Mnie też się Twoja propozycja nie podoba. Na co mi kolejna app-ka? Ile mam mieć tych appek? Zwłaszcza, że gra w golfa jest obsługiwana przez urządzenia, do których obsługi używamy Garmin Connect - np. mój zegarek Garmin Fenix. A może chciałbyś dedykowaną appkę do urządzeń Edge? Każdego urządzenia osobno? Appka dla E830, dla E1030 osobno? Ale oczywiście przedstaw swoją opinię supportowi Garmina, wklej nam tutaj w ramach pochwały potwierdzenie takiego zgłoszenia.

Garmin to taki fajny sprzęt z milionem funkcji dodatkowych, z których 90% jest zabugowana

Używam regularnie (kilka razy w tygodniu) kilku sprzętów Garmina od ponad 2 lat i nie mam z nimi żadnych problemów (zegarek, licznik, czujnik prędkości, czujnik kadencji, czujnik tętna).

Natomiast regularnie na tym forum trafiam na osoby, które nie potrafią korzystać z tych urządzeń, ba: na grupach fb przyznają się publicznie (z pełnym podpisem, imię i nazwisko), że nigdy nie czytały instrukcji. Jak tu pomóc jak społeczeństwo głupieje... 🤷🤷🤷

#11279 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 15:01

To po kiego uderzasz w stół? To niekulturalne jest 🥴
Przyczepiasz się do czegoś węsząc aferę, że programiści garmina to idioci, bo do Connect obsługujący Edge wrzucili obsługę pola golfowego. Litości... 
I nie bronię, a wyjaśniam dlaczego w menu Connect można znaleźć te dwie pozycje związane z golfem. Nawet jeśli ma się tylko Edge.

Nie czepiam się, nie węszę afery i nie nazywam programistów Garmina idiotami – proszę, nie atakuj mnie tego typu fałszywymi zarzutami. To była żartobliwa uwaga okraszona emotką. Chodzi mi o to, że wrzucam żarcik, a Ty od razu akapit obronny, by na końcu stwierdzić to samo czego dotyczył żarcik... Litości...

Przecież jest to w aplikacji Garmin Golf, a sama aplikacja Garmin Golf jest wywoływana gdy wybierze się to co zaznaczyłeś na zrzucie ekranowym (oczywiście jeśli jest zainstalowana, jeśli nie, to wywoła systemowy sklep z możliwością pobrania aplikacji i zainstalowania jej w systemie).
to dopiero byłby bezsens, żeby aplikacja Garmin Golf i  pobieranie pól golfowych do niej było w Trening -> Kursy....

Ok, zgoda, mój pomysł był od czapy.

#11280 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 29 lipiec 2022 - 14:35

jest nowa beta : https://forums.garmi...2-now-available

Dodaj odpowiedź