Miał ktoś możliwość porównania EDGE 520 i 530?
Rozchodzi mi się o jasność wyświetlania. Przy wyłączonym podświetlaniu w słoneczny dzień 520 jest jaśniejszy (lepiej widoczny).
Pozdrawiam
Napisano 01 listopad 2024 - 13:33
Czy Varia 515 podaje bardziej dokładne wskazania naładowania akumulatora niż Good / Poor?
W Element Roam oraz na aplikacji w telefonie są tylko te dwie wartości, może na innych komputerach jest chociażby
np. cztery kreski albo co 10%?
Napisano 03 listopad 2024 - 09:47
Miał ktoś możliwość porównania EDGE 520 i 530?
Rozchodzi mi się o jasność wyświetlania. Przy wyłączonym podświetlaniu w słoneczny dzień 520 jest jaśniejszy (lepiej widoczny).
Pozdrawiam
Mam 520, brat 530 jeśli chcesz jakieś konkretne porównanie to mogę od niego pożyczyć i sprawdzić chyba ,że wystarczy, że np. o 13:00 włączę obydwa komputerki na max jasności obok siebie.
Napisano 03 listopad 2024 - 13:44
Mam 520, brat 530 jeśli chcesz jakieś konkretne porównanie to mogę od niego pożyczyć i sprawdzić chyba ,że wystarczy, że np. o 13:00 włączę obydwa komputerki na max jasności obok siebie.
Wystarczy tylko ogólnie przy wyłączonym podświetlaniu - mam wrażenie, że 530 jest dużo ciemniejsza.
Napisano 25 listopad 2024 - 07:26
Chwilę mnie nie było na forum, siedziałem długo za granicą. Napiszę krótki post w nawiązaniu do zakupu Garmin Fenix 8 51mm Amoled Sapphire ( https://szosa.org/topic/2595-nasze-zakupy/?p=464242 ), na którego zdecydowałem się niemal natychmiast po premierze, i tym samym przeskoczyłem z używanego w zasadzie równo 4 lata Garmin Fenix 6X Pro.
Zmian w stosunku do Fenixa 6 jest oczywiście dość sporo, mamy trochę mniejsze oraz trochę większe, natomiast z miłym zaskoczeniem powitałem dokładność GPS w Fenix 8. Jak niektórzy pewnie wiedzą Fenix 6 cierpiał na kiepską dokładność GPS-a w gęstszym lesie, która najbardziej upierdliwa była podczas biegania. Raz, już w trakcie biegania, ponieważ tempo chwilowe jak i chwilowe-średnie (np. z bieżącego okrążenia) nijak miały się do prawdziwego tempa biegu, a drugi raz na koniec biegu oraz podczas analizowania danych, kiedy to krótki bieg na trasie 5km przez Garmina był obliczany na 4.3km. Oczywiście w efekcie tempo także było rozwalone, będąc konkretnym Garmin potrafił podać tempo 8min/km (!), a Strava po korekcie dystansu wysokie 6min/km. Podobne oczywiście było podczas dłuższych biegów w gęstych lasach, jak i niestety na zawodach, gdzie czasem wystarczyło kilka drzew na trasie by zamotać pomiar. Próbowałem chyba wszystkich opcji, próbowałem także kontaktu z supportem, przeczytałem też chyba wszystkie wątki na forum Garmina na ten temat, ale niestety nic nie pomogło a z czasem zacząłem biegać więcej po asfalcie mimo, że bardzo lubię bieganie w lesie, gdzie ściółka jest miększa i mijamy się z mniejszą ilością osób niż w popularnych parkach w mieście.
Oczywiście nie chciałbym, aby ktoś uznał, że był to jedyny powód dla którego zdecydowałem się na zmianę, natomiast tym przydługim wstępem chciałem nakreślić problem, który udało się Garminowi rozwiązać - ba, prawdopodobnie rozwiązany został już w Fenix 7, ale z tym nie miałem do czynienia. Od zakupu 8-mki miałem przyjemność z nim biegać już jakieś 15 razy w różnych miejscach (świata!) i problemu tej skali co w Fenix 6 nie stwierdziłem - ani w lesie ani w centrach najwyższych (w wieżowce) miast świata. Biegam w trybie, który ma zapewniać najwyższą dokładność czyli „Satellites” ustawione na „All + Multi-Band” i każdemu, kto natrafił na podobny problem mogę śmiało polecić zmianę zegarka. Warto natomiast na koniec podkreślić przy tej okazji, że sporo tańsze zegarki Garmina (praktycznie cała seria Forerunner) niejednokrotnie były w stanie także zapewnić zdecydowanie lepszą dokładność, więc nie chciałbym aby ten post zaczął brzmieć jak reklama nowego Feniksa. Ba, napiszę jeszcze więcej - problem dokładności tak bardzo widoczny był praktycznie tylko podczas aktywności biegowych. Fenix 6 używałem też jako back-up komputer rowerowy podczas dłuższych tras i zgodność pomiaru dystansu z Edge 830 była często bardzo zbliżona.
Zapraszam też do zadawania wszelkich pytań tak tutaj jak i na PW (tylko proszę o cytat tak aby przyszło mi powiadomienie), jeżeli ktoś rozważa zakup tego modelu.
Za jakiś czas może zbiorę się też do napisania o innych wrażeniach, bo jest to zdecydowanie ciekawy model, ciekawa generacja sama w sobie i na ten moment jestem bardzo zadowolony z zakupu.