Napisano 23 luty 2011 - 08:42
Jeśli chcesz, żeby zaraz po włączeniu pokazywał Ci dystans, łapał gps itd. to przede wszystkim, przed wyjściem na trening upewnij się, że status gps jest ustalony - czyli załapał sygnał satelitów. Ja przed wyjazdem zawsze uruchamiam gps, kładę na parapecie i zanim wyjdę z domu mam ustaloną pozycję (odświeżony almanach). Powtórne włączenie już na rowerze nie wymaga dłuższego czasu akwizycji satelitów, jest niemalże natychmiastowe.
W/w procedura ważna jest zwłaszcza, gdy od ostatniego włączenia odbiornika gps minęło trochę czasu, lub przemieściliśmy się na jakąś (znaczną na ogół) odległość.
To, że bierze Ci prędkość z czujnika bez wykrycia sygnału gps to normalne, problem tylko w tym, że bez fizycznego wyłączenia modułu odbiornika gps (status gps - wył) rejestracja danych drogi będzie na podstawie sygnału gps (którego na poczatku nie masz!). Po włączeniu może zarejestrować Ci drogę od ostatniego znanego mu punktu do punktu ustalenia pozycji (np. w linii prostej). Ale na to nie ma reguły. Może równie dobrze zacząć rejestrować drogę dopiero od punktu ustalenia pozycji - u mnie to różnie bywało, wolę ustalić pozycję przed wyjazdem i mam pewność, że dane będą prawidłowe.
Dopiero jeśli wyłączysz odbiornik, to rejestracja danych będzie odbywać się tylko i wyłącznie na podstawie sygnału z czujnika prędkości/kadencji (np. w trening w pomieszczeniu - trenażer).
Wymiana baterii - na 4 stronie tego wątku masz info, że tu jest akumulator, a nie bateria ;-), no i wymienić się da, aczkolwiek robi to serwis, ewentualnie można pokombinować jak robiono to z wymianą aku Forerunner® 305 (gdzieś to jest opisane...)
No ale z uwagi na to, że akumulator ma żywotność kilkuletnią (teoretycznie ok. 5), to póki co ten problem nas nie powinien dotyczyć. No chyba, że jakiś feler fabryczny, to przez 24 mc (u mnie 36 mc) od zakupu gwarancja obowiązuje, prawda?
W przypadku problemów z urządzeniem można zrobić hard reset. O ile pamiętam procedura wygląda następująco:
1. Upewnij się, że urządzenie jest wyłączone
2. Wciśnij Lap/Reset i Start/Stop
3. Naciśnij i puść przycisk Power (trzymając przyciski jak w punkcie 2)
4. Dalej trzymaj Lap/Reset i Start/Stop
5. Puść Lap/Reset i Start/Stop w chwili gdy zniknie logo Garmina
6. Urządzenie zrestartuje - wszystkie dane zostaną wyczyszczone.
Hard reset pomaga, gdy spaskudzone zostaną pliki konfiguracyjne, po prostu konfiguracja wraca do stanu fabrycznego. Czy jakiekolwiek dane o aktywnościach/treningach/kursach zostaną zachowane tego nie wiem (teoretycznie powinny zostać, kasowane są tylko ustawienia np. ekranu itd), póki co nie musiałem tego robić...
Aha, akwizycja pozycji gps po w/w procedurze może potrwać dość długo - teoretycznie nawet do kilkunastu minut (a nawet do 30, jak podają niektóre źródła), należy zadbać o dobrą widzialność nieba...
W przypadku, gdy przez usb wrzucimy jakieś pliki np. kurs i nie zostanie on poprawnie odczytany, a zawiesi e500 (nie będzie się chciał uruchomić, na ekranie wisi logo garmina) można wyłączyć urzadzenie, wcisnąć Page/Menu, trzymając przycisk podłączyć kabel usb z komputera, trzymać w/w przycisk jeszcze co najmniej 10 s od podłączenia - edge przejdzie w tryb pamięci masowej i można wykasować to co się wrzuciło.