Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#2581 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 marzec 2015 - 09:24

Bo i ustrojstwa nie mam, to i jakoś nie było parcia na tłumaczenie. Jak masz wenę to dorzuć tłumaczenie ;-)

Na pilota ostatnio nabieram ochotę, zwłaszcza ta pozycja pilota:

IMG_3373_thumb.jpg

mnie interesuje - przy interwałach wciskanie lap na edge położonego przed mostkiem najwygodniejsze nie jest i wymaga oderwania dłoni od kierownicy. Dużej tragedii nie ma, bo przy mocniejsze interwały i tak są z automatu do wyłowienia w GoldenCheetah, segmenty również z automatu są wyliczane, no ale jednak dla porządku wciśnięcie Lap by się przydało ;-).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2582 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 17:09

To ten program Sports Tracker? Czyli aplikacja na urządzenia mobilne?

Chodzi o program na komputer
Using Tapatalk

#2583 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 marzec 2015 - 19:57

Chodzi o program na komputer

To musi być inny program, prawdopodobnie będzie to Sporttracks. Wersja 2 nie importowała fit, jak kiedyś go używałem to importowałem wersją 3, a następnie eksportowałem do formatu Sporttracks.

#2584 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 20 marzec 2015 - 06:55

ile trwa wam rozpoznanie segmentu w connect ?

wczoraj przesłałem aktywność i nadal mi nie zaliczył segmentów ... 😡

strava robi to od razu

#2585 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 marzec 2015 - 14:22

Teoretycznie powinien prawie od razu - oczywiście jeśli segment jest utworzony w connect. Bo jak masz segment importowany ze stravy, to connect tego oczywiście nie będzie widział.

Szkoda, że nie da się eksportowanych ze stravy segmentów importować do connect, tylko trzeba je tworzyć ręcznie na podstawie przejechanego śladu. Teoretycznie da się w ten sposób odtworzyć w przybliżeniu segmenty stravy - przybliżając mapkę sat i wypatrując punktów orientacyjnych, to w jednak jest to mało dokładne, żeby chociaż można byłoby wyświetlić Street View jak jest obecnie w stravie, to wtedy punkt start/koniec dałby się umieścić w miarę poprawnie.

Ewentualnie konwersja pliku *.fit z segmentem tak, aby wyciągnąć z niego tylko i wyłącznie ślad gps. Oczywiście nie da się importować pliku fit z segmentem jako aktywności i należałoby się zastanowić jak i czym ten plik przerobić na plik śladu. Później pozostałoby wczytanie tego jako aktywności, utworzenie segmentu z całego śladu i ewentualne skasowanie niepotrzebnej już aktywności.

#2586 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 20 marzec 2015 - 15:12

może to błąd jest jak się automatycznie przesyła z połączonego smarta...
zrobiłem swoje segmenty i zaliczyło wszystkie poprzednie czasy

segmenty stravy nie problem zakładać - te kilka co mi potrzebnych jest zrobiłem wystarczająco dokładnie

#2587 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 marzec 2015 - 15:43

Wrzuć jakiś segment, to zobaczysz, ale akurat to jest już przetłumaczone 😉

#2588 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 16:07

Mam wrzucony segment i pojawia mi się tylko to, co napisałem "Segment Leader oraz Personal Best".

Wiem, że tłumaczyłeś... ale mimo wszystko tworzę plik na nowo.

Nie chcę wpisywać tłumaczenia bez potwierdzenia. Nie ma sensu. Chcę, żeby było wszystko przetłumaczone.

Opieram się na pliku Edge1000 oraz Twoim, szkoda, że nie podesłałeś "szweda". Miałbym więcej materiałów bazowych.

#2589 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 marzec 2015 - 16:26

Ze szewdzkiego jest zebrane wszystko nowe, nic wiecej nie ma (dodał komentarze, zaznaczając nowe wpisy), a przy segmencie pewno nie masz po prostu prawidłowych znaczników liderów, choć i tak powinno pojawić się Lider segmentu i Mój najlepszy wynik - przynajmniej ja tak mam w takim przypadku. Jak jest więcej znaczników, to powinno być jeszcze Lider grupy, Rywal i Znajomy. Jeśli masz po angielsku tylko, to sprawdź gdzie masz błąd.

#2590 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 20:55

Napisałem, że te dwa wpisy mam i mam przetłumaczone.

Wgrałem dzisiaj kolejne segmenty i nic dodatkowego mi się nie pojawia.

Czy mógłbyś mi wyjaśnić z tymi znacznikami?

Przyda mi się na przyszłość jak będę z tego korzystał ;)

.. a może to się tyczy ustawień prywatności na GarminConnect?

#2591 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 marzec 2015 - 22:07

Importujesz segmenty ze stravy narzędziem z http://gniza.org/segments/ ?

Tam możesz wskazać który czas jest liderem segmentu, liderem grupy, Twoim czasem, Twojego rywala i Twojego znajomego.

leaderboard-type.png

W connect może też jest, nie wiem, nie używam - musiałbym przenieść dokładnie wszystkie segmenty ze stravy z okolicy, żeby to miało jakiś sens, za dużo roboty, za mało dokładne. Musiałbym zapytać się Benjamina (autora w/w narzędzia) czy jest możliwość również eksportu segmentów jako jazdy/aktywności tylko po to, żeby zaimportować do connecta i na ich podstawie utworzyć dokładną kopię segmentu stravy w connect.

#2592 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 22:12

Ok.

Ja natomiast nie używam Stravy :(

wrzucę tłumaczenia na czuja... pytam o szczegóły, ponieważ wyskakują komunikaty w Edge i niestety nie są przetłumaczone jak i wiele innych podstron.

Staram się to zrobić dokładnie.

Dam znać jak ukończę.

#2593 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 23:51

@Prozor

czy możesz mi podesłać segment z urządzenia, gdzie wyświetlą się wszystkie elementy jak na Twoim zrzucie ekranu?

ja ściągam z garmin connect i w zadnym segmencie nie mam więcej niż dwa: lider i mój wynik.

chciałbym sprawdzić.

#2594 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 marzec 2015 - 11:39

No i właśnie dlatego korzystanie ze Stravy i w/w narzędzia (główna zasługa!) ma przewagę nad segmentami Connect, bo można sobie dowolnie ustawić hierarchię tablicy liderów segmentu. W connect będziesz miał tylko czas lidera segmentu i swój (o ile już segment zaliczyłeś), jeśli ktoś z kim masz aktywne połączenie również przejechał segment, to dojdzie również do zestawienia, jeśli jest w grupie liderem to też się dołączy. Choć to wszystko tak na "czuja"....

Przykładowy segment importowany ze stravy: https://drive.google...iew?usp=sharing

Oczywiście zapisać w folderze NewFiles, po włączeniu z automatu edge sprawdzi i importuje we właściwe miejsce. 

#2595 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 12:21

Pobrałem. Sprawdziłem. Możesz skasować.

Dziękuję.

Tłumaczenie mam dobre włącznie z kolejnymi "informacjami" wyskakującymi.

Mam jeszcze techniczne pytanie.. czy może się pojawić więcej pozycji w zakładce tablica wyników segmentu?

Garmin pokazuje 2, Strava pokazuje 5. jeżeli te 5, to max na dzień dzisiejszy, to dobrze.

Jak się pojawi coś więcej, to trzeba będzie przetłumaczyć kolejne pozycje.

Wg mnie te dodatkowe "zmienne" do tłumaczenia przychodzą wraz z zewnętrznym plikiem np "segment".fit

Ale to tylko spekulacja ;)

#2596 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 marzec 2015 - 12:32

Nie, segment.fit zawiera wszystkie dane dotyczące segmentów i ich ustawień w urządzeniu. Możesz łatwo sprawdzić kasując plik, edge utworzy po uruchomieniu domyślny.

Te 5 możliwych pozycji raczej już nie powinno się zmienić. 

#2597 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 12:48

być może. napisałem, że to spekulacja.

wnioskuję jednak po:

wejdź sobie w segment, który przesłałeś. nazwa pliku jest jaka jest. po wgraniu do urządzenia nazwa już ulega zmianie w urządzeniu.

dodany zostaje wyraz uphill. jak klikniesz segment (wczytasz go), to w menu tego segmentu pojawia się na samej górze nazwa z dodanym wyrazem uphill. ten wyraz niestety pochodzi z pliku który przesłałeś a nie dodał go garmin po przeanalizowaniu drogi ;)

stąd też wnioskuję, że  pozycje w zakładce tablica wyników segmentu przychodzą z zewnątrz. mogę się jednak mylić.

powtarzam to tylko domysły po analizie.

#2598 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 marzec 2015 - 18:07

Uphill to część nazwy segmentu, jakbyś korzystał z w/w serwisu eksportu ze stravy to byś wiedział. Po imporcie w edge plik otrzymuje nazwę taką jak jest nadana nazwa segmentu. Pozycje w tablicy wyników podobnie, sam ustawiam w serwisie do eksportu, ręcznie wskazujac który bedzie liderem segmentu, ktory moim najlepszym czasem (nawet nie musi być to mój czas ;-) ) i tak dalej.

#2599 grzeSiuu

grzeSiuu
  • Użytkownik
  • 136 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 20:58

@Prozor Chyba mnie do końca nie rozumiesz. Nazwa pliku jest inna. Nazwa segmentu jest w pliku. Ja właśnie o tym pisałem. Garmin czerpie pewne informacje z plików. Wyraz uphill jest tego dobrym przykładem. Generalnie nie istotne. Ja tylko mam obawy, że jeżeli mam rację, to zewnetrzne programy lub urządzenia mogą lub będą generować tłumaczenia. Ucinamy temat bo to tylko domysły. Widzę, że treningi też nie są przetłumaczone :( Garmin odstawił popelinę :) Szurnięte po ekranie.

#2600 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 marzec 2015 - 23:35

Tak, sama nazwa segmentu jest w pliku fit, ale nie ma to wpływu na tłumaczenia. No i z treningami (częściowo) jest popelina, no i tutaj też wiele nie da się zrobić….

Dodaj odpowiedź