Mam 2 rowery i oba zestawy czujników. Póki co żadnych różnic nie widzę.
Jedyny problem z chińskim to czas oczekiwania ok. 3 tyg., ale jeżeli nie ma ciśnienia na czas to nie widzę sensu oryginału...
Napisano 02 wrzesień 2017 - 10:35
Co do aktualizacji oprogramowania e520, a także e1000/e820 (te same poprawki, w e820 doszło: Made several improvements to course navigation to make turn-by-turn instructions more robust, oraz: Added the option to use a map turn pop-up. This can be found in Activity Profile settings under the Navigation menu.)
Sprawdziłem dzisiaj " w terenie" jak to działa w Edge 820 i jestem zadowolony. Uff, w końcu nie ma konieczności manualnego przełączania na widok mapy przy nawigacyjnych wątpliwościach. Nie można tak było od początku, tym bardziej, że poprzednich modelach ta funkcja występowała?
Napisano 02 wrzesień 2017 - 22:32
Na androida też jest, choć na kitkacie (tablet) wywala się na tworzeniu treningów, a podczas modyfikacji tras np. wstawiania w/w punktów tras nie można przejść ekranu wstępnej pomocy. Na andku 6 działa dość dobrze, chociaż do wstawiania punktów trasy mam pewne obiekcje (dokładność wstawiania). Skręty obsługuje sam connect (ale niekiedy potrafi płatać figle), dodatkowe punkty raczej służą do innych komunikatów.
Właściwie to punkty kursów można wstawiać również w serwisie webowym, więc "dopieszczanie" raczej konieczne nie będzie, no chyba, że faktycznie jest konieczność wstawienia czegoś później...
Tempo wirtualnego partnera można co prawda ustawić, ale... w min/km i to niezależnie od typu docelowej aktywności. O ile przy biegu będzie to słuszny wybór, to przy jeździe na rowerze trzeba sobie przeliczyć na km/h... Powrotu do punktu startowego chyba jeszcze nie ma, albo nie zauważyłem...
Treningi - wreszcie można układać na smartfonie, nawet przyzwoicie wygodnie, choć mam obiekcje do braku jednej opcji: utrzymania mocy średniej w określonej strefie/zakresie. Jest sama moc, ale średniej już nie ma. Zresztą ta przypadłość dotyczy również planowania treningów w connect webowym. Na szczęście w e1000 (jak w e810) jest możliwość przerobienia mocy na moc średnią (np. 10s), w przeciwnym przypadku łatwo o pikanie gdy wyjdzie się poza zakres, co jest dość wkurzające. Można oczywiście wyłączyć pikanie podczas realizacji treningu, ale przecież nie o to chodzi... (e520 nie ma możliwości edycji treningów w urządzeniu, nie wiem jak e820).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 wrzesień 2017 - 12:50
--
Marcin Trzaska
Napisano 03 wrzesień 2017 - 16:36
Napisano 03 wrzesień 2017 - 16:53
Napisano 03 wrzesień 2017 - 17:05
Ciekawy widżet - Forecast Line.
Weather widget inspired by Weather Line iPhone App.
The whole idea of the widget is to give you at-a-glance feeling of temperature rising/falling, how fast, and if you'll get wet.
Zobaczymy jak się sprawdzi w praniu. ;-)
Prozor - z tą stroną www to był żart. ;-)
--
Marcin Trzaska
Napisano 03 wrzesień 2017 - 17:39
Czy jest możliwość wgrania trasy/pliku gpx ze smartphona do Garmina 520?
Próbowałem przez bluetooth, ale wyskakuje błąd.
Ewentualnie może przez jakaś apkę, stronę www?
Napisano 03 wrzesień 2017 - 17:50
Jeżeli masz jakiś telefon z Androidem, to może to:
https://apps.garmin....4f-4dcb2feb49a3
https://apps.garmin....ac-7f93b47ea5bb
No i można wgrywać trasy z kilku serwisów www:
https://apps.garmin....53-474e97f376ac
https://apps.garmin....13-32a1f7931335
--
Marcin Trzaska
Napisano 03 wrzesień 2017 - 21:00
Do 200. Ale żeby było jasne. Są to tylko punkty informacyjne. Czyli do 200 strzałek i informacji o zakrętach, a kurs może mieć od cholery punktów. Oczywiście czym więcej tym wolniej to obsługuje...
Napisano 03 wrzesień 2017 - 21:19
Do 200. Ale żebyś się nie zdziwił jakie komunikaty dostaniesz na ekranie (strzałki są prawidłowe): "Skręć w" mało mówi, nie?
Apka Marcina (mstaniszczak) powinna rozwiązać niewygodę związaną z obcinaniem komunikatów przy eksporcie przez plotaroute.
RidewithGPS daje dobre komunikaty (po ostatnich poprawkach), ale w odróżnieniu od plotaroute nie ma dobrej mobilnej witryny planowania tras.
Napisano 04 wrzesień 2017 - 19:04
Wczoraj przegapiłem. Aktualnie tylko Android. Ale jak będzie zainteresowanie to zainwestuje w iMaca + iPhone i na iOS też się pojawi;-)
Aplikacja Marcina będzie wspierać plotaroute, obok obsługi własnego routingu.
Tyle tylko, że nie wiem, czy na ios będzie, czy tylko na androida.