Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7541 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 sierpień 2019 - 09:04

Masz dwa urządzenia, a napisz czy masz takie samo obciążenie treningowe na obydwu Garminach.

Tak mam dwa urządzenia i jest to dla mnie dziwne że na finix 5 mam stan treningu - "Bezproduktywne"  nadtomiast na Edge1030 -"EFEKTYWNE". wszystkie inne parametry jak pułap tlenowy, obciążenie są identyczne na obu urządzeniach. Hmmm??? Dziwne.

:) 

#7542 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 10:43

Posiadam wersję RTL510 oraz RTL511 i obie działają podobnie czyli włączenie to przytrzymanie 2-3 sek. zmiana trybu oświetlenia krótkie naciśnięcie a przy zmianie trybu oświetlenia radar działa dalej do momentu kiedy się go nie wyłączy poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku OFF.

Z E530 tak to nie działa. By tak się dalo, trzeba odpowiednio skonfigurować oświetlenie w samym edge. Jako że tej opcji nie mialem, to się nie dało. Krótkie naciśnięcie, owszem powodowało wyłączenie światła, ale również komunikat radar odłączony. Domyślnie tryb światła, przynajmniej u mnie był na auto. Zapalało się wraz z startem zapisu.

#7543 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 sierpień 2019 - 13:20

Z E530 tak to nie działa. By tak się dalo, trzeba odpowiednio skonfigurować oświetlenie w samym edge. Jako że tej opcji nie mialem, to się nie dało. Krótkie naciśnięcie, owszem powodowało wyłączenie światła, ale również komunikat radar odłączony. Domyślnie tryb światła, przynajmniej u mnie był na auto. Zapalało się wraz z startem zapisu.

Sprawdziłem jak to jest w zestawie żony, która to ma właśnie RTL511 oraz Edge Explore. Kiedy wyłączy się opcję światła w menu czujniki i pozostawi się tylko radar rzeczywiście krótkie naciśnięcie przycisku on/off powoduje wyłączenie radaru i komunikat na ekranie komputerka informujący że radar został odłączony. Chyba jedyną opcją aby wyłączyć światła bez odłączania radaru to jest skonfigurowanie świateł w komputerku i w widget'cie a wtedy można wyłączyć światło w ten sposób aby nie wyłączył się radar (przed chwilą sprawdzone). 

#7544 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 13:53

Sprawdziłem jak to jest w zestawie żony, która to ma właśnie RTL511 oraz Edge Explore. Kiedy wyłączy się opcję światła w menu czujniki i pozostawi się tylko radar rzeczywiście krótkie naciśnięcie przycisku on/off powoduje wyłączenie radaru i komunikat na ekranie komputerka informujący że radar został odłączony. Chyba jedyną opcją aby wyłączyć światła bez odłączania radaru to jest skonfigurowanie świateł w komputerku i w widget'cie a wtedy można wyłączyć światło w ten sposób aby nie wyłączył się radar (przed chwilą sprawdzone). 

Voytheck, a ile te radary wytrzymują ciągłego działania z wyłączonym światłem? Bo oficjalnie jest tylko podany czas w zależności od trybu świecenia. Ale domyślam się, że przy całkowicie wyłączonym świetle czas powinien być dłuższy (i taki sam dla obu urządzeń).

Da się to jakoś sensownie zamontować na tylnym trójkącie, czy tylko na sztycy?

#7545 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 14:54

Voytheck, a ile te radary wytrzymują ciągłego działania z wyłączonym światłem? Bo oficjalnie jest tylko podany czas w zależności od trybu świecenia. Ale domyślam się, że przy całkowicie wyłączonym świetle czas powinien być dłuższy (i taki sam dla obu urządzeń).

Sam radar bez swiatla dziala naprawde dlugo, ciezko to rozpisac na godziny, ale wytrzymuje u mnie kilka treningow po 2h, sporo jezdze w gestym ruchu wiec stale pokazuje punkty na liczniku. Migajace swiatlo troche ciagnie troche wiecej baterii, ale tez nie ma dramatu. Najszybciej schodzi przy stalym swietle.

Co do montazu to ja montuje do siodelka na dedykiwanym laczniku (siodla Pro maja miejsce na zamontowanie akcesoriow) mozna tez zamontowac na uchwycie firmy Raceware lub Shapeways (z drukarki 3D) wyglada to wg mnie lepiej niz mocowanie na gumce na sztycy

#7546 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 15:21

Sam radar bez swiatla dziala naprawde dlugo, ciezko to rozpisac na godziny, ale wytrzymuje u mnie kilka treningow po 2h.

Tylko, że dla mnie długo to byłoby wtedy, gdybym jechał powiedzmy ultramaraton 24h i przez cały ten czas mógłbym polegać na radarze. Z włączonym oświetleniem pulsacyjnym to teoretycznie max. 15 h wg producenta, czyli jednak trochę mało, zwłaszcza, że takie czasy zwykle są podawane na wyrost. Dlatego teraz się zastanawiam ile to pociągnie realnie z wyłączonym światłem; czy te światło ma duży udział w całkowitej konsumpcji prądu przez urządzenie?

#7547 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 17:06

Musiałem odesłać mojego Edge 820 na gwarancję i póki co treningów będę wykorzystywał Fenix 5. Wiem, że da się do niego importować trening z Garmin Connect, ale czy mogę eksportować gotowy trening z Training Peaks i grać do do Garmin Connect?

#7548 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 sierpień 2019 - 18:59

Tylko, że dla mnie długo to byłoby wtedy, gdybym jechał powiedzmy ultramaraton 24h i przez cały ten czas mógłbym polegać na radarze. Z włączonym oświetleniem pulsacyjnym to teoretycznie max. 15 h wg producenta, czyli jednak trochę mało, zwłaszcza, że takie czasy zwykle są podawane na wyrost. Dlatego teraz się zastanawiam ile to pociągnie realnie z wyłączonym światłem; czy te światło ma duży udział w całkowitej konsumpcji prądu przez urządzenie?

Oj to przy 24h ultramaratonie zapewne nie starczy Ci prądu na świecenie i informowanie o sytuacji z tyłu. Jeśli dobrze pamiętam to przy ok. 7-8 godzinach ciągłego świecenia i informacjach z radaru RTL511 nie miał problemu z zasilaniem. Ile po tej jeździe zostało w baterii tego nie umiem powiedzieć. Myślę że chyba będziesz musiał zainstalować światło jako czujnik abyś mógł skorzystać tylko z radaru a co pisałem we wcześniejszym swoim poscie. 

#7549 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 sierpień 2019 - 21:06

Przyczepiasz rzepem (taśmą velcro) mały powerbank (na jeden akumulator 1850) i na 24h powinno wystarczyć. Radar pracuje z zasilaniem zewnętrznym.

Musiałem odesłać mojego Edge 820 na gwarancję i póki co treningów będę wykorzystywał Fenix 5. Wiem, że da się do niego importować trening z Garmin Connect, ale czy mogę eksportować gotowy trening z Training Peaks i grać do do Garmin Connect?

Sprawdź sam ;) - raczej wszystkie nowe (i nie tylko - wszystkie korzystające z kalendarza garmina) urządzenia powinny mieć dostęp do Connect AutoSync, wystarczy włączyć tą usługę w serwisie TP.

Cytując: https://support.garm...acE7QP0Tc6Vl1F9

Using the TrainingPeaks Connect IQ App on Compatible Garmin Devices

The TrainingPeaks Daily Workout IQ app has been discontinued and replaced with a direct integration of TrainingPeaks workouts in the Garmin Connect calendar (see TrainingPeaks Help Center - Garmin Connect Sync For Completed Activities, Planned Workouts, And Body Composition). When Garmin Connect Calendar sync is enabled in TrainingPeaks, workouts that have been created using the Structured Workout Builder will sync directly to your Garmin Connect Calendar so that they can be sent to your device. If you already have the TrainingPeaks Daily Workout IQ app installed on your device it may continue to function, but the IQ app is no longer being updated.

Oczywiście musi być włączona synchronizacja Garmin Connect AutoSync w TP, szczegóły: Garmin Connect Sync For Completed Activities, Planned Workouts, And Body Composition

Dla jasności poczytaj sobie jeszcze to: Garmin Connect Autosync FAQ And Tips (Activities, Workouts, And Body Composition) zwłaszcza część dotyczącą treningów strukturyzowanych. 

Po umieszczeniu treningu w kalendarzu TP zostanie on automatycznie zsynchronizowany z kalendarzem Connect i przesłany do urządzeń treningowych. Przy synchronizacji urządzeń zostanie on umieszczony w kalendarzu każdego urządzenia treningowego. 

Sprawdziłem - działa nawet i z Fenix 3.

• Bzyk lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7550 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 sierpień 2019 - 23:13

Sprawdzałem sam i nie udało mi się tego zrobić, stąd moje pytanie o.O

Miałem włączoną synchronizacje GC do TP, ale odwrotnie już nie. Teraz wszystko działa, dziękuję.

#7551 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 06:31

Wystarczy sparować TP z GC i po utworzeniu treningu w TP pojawia się razu w GC.

#7552 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2019 - 06:36

No właśnie, że nie do końca. Jeśli ktoś miał połączone konta Connect -> TP to nic z tego. Należy wykorzystać nowy sposób wymiany danych Connect <-> TP za pomocą nowego API.

W jeśli ktoś miał już włączone przekazywanie danych z Connect do TP, to należy  włączyć synchronizację Garmin Connect AutoSync w TP.

BzykuDG - miałeś włączoną standardowe wysyłanie aktywności do TP. To co powyżej funkcjonuje już na nowym API do synchronizacji danych i zastępuje tak stary sposób wysyłania aktywności, jak konieczność używania aplikacji IQC do pobierania zaplanowanych treningów z TP. 

Zdecydowanie ułatwia to używanie i TP i samych urządzeń Garmina, wystarczy że umieści się trening z biblioteki w dany dzień treningowy, a po synchronizacji Edge (Fenixa 3 i nowszych, FR'ów TRI od 920 i nowszych - ważne, żeby wspierały kolarstwo ;)) która na ogół następuje z automatu (no chyba, że ktoś zażyczył sobie inaczej) trening znajdzie się w kalendarzu (dla starszych urządzeń) lub w "Traninig Plan" (dla 530/830/1030 - ten ostatni z nowym oprogramowaniem).

#7553 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 06:45

Wystarczy sparować TP z GC i po utworzeniu treningu w TP pojawia się razu w GC.

Miałem je sparowane od roku i tak się nie działo, bo mialem ustawione zezwolenie tylko na jednostronną synchronizację GC —> TP. Dopiero po zmianach, o których napisał Prozor zaciągnęło mi treningi.
Ale co ciekawe, nie wszystkie. Zaciągnęło mi treningi tylko te, które mam rozpisane w TP w krokach. A jak mam wrzuconą np. Regenerację i po prostu 1 h jazdy bez żadnych kroków, to już tego nie widzę w kalendarzu w GC.

Ale nie wiem czy sobie gdzieś nie pożyczę na czas serwisu jakiegoś Edge’a, bo na zegarku mało czytelne te pola będą raczej w czasie jazdy. No i jeszcze nie wiem jak kroki są wyświetlane, ale to dzisiaj się przekonam.

#7554 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 06:46

Po przesiadce na Bolta z Edge 500 i po założeniu konta na TP i sparowaniu z GC wszystkie nowe treningi z biblioteki TP pojawiły się w zakładce "ćwiczenia" w trening w GC wersja www.
Mam wersję free TP i kalendarz treningowy działa tylko na 1 dzień do przodu, dlatego nie sprawdzałem czy się przenosi do kalendarza GC. Biblioteki bez problemu. Nie wnikałem czy to nowe czy stare API.

#7555 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2019 - 07:20

Bo w Wahoo było tak od zawsze, w Garminie od wprowadzenia (niedawno) nowego API synchronizacji danych. Wcześniej biblioteka może i się synchronizowała, ale treningi umieszczone w kalendarzu TP należało ręcznie umieszczać w kalendarzu Connect. Teraz tak jak w Wahoo wystarczy zaplanować treningi (w wersji free tylko dwa dni: dziś i jutro) i już ;)

Hymmm... Dziwne - RTL500 działa tak, że przełączanie trybów to naciśnięcie przycisku. Niestety nie da się w ten sposób wyłączyć całkowicie świecenia przy działaniu radaru. 

Patrząc na instrukcję RTL510 widzę, że też tak działa. Tyle tylko, że RTL511 nie ma trybów migania, tylko ciągłe (jest to wersja na Niemcy, gdzie tryb migający jest nielegalny), więc stąd ta różnica w działaniu przycisku.

#7556 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 30 sierpień 2019 - 10:27

...Hymmm... Dziwne - RTL500 działa tak, że przełączanie trybów to naciśnięcie przycisku. Niestety nie da się w ten sposób wyłączyć całkowicie świecenia przy działaniu radaru. 

Patrząc na instrukcję RTL510 widzę, że też tak działa. Tyle tylko, że RTL511 nie ma trybów migania, tylko ciągłe (jest to wersja na Niemcy, gdzie tryb migający jest nielegalny), więc stąd ta różnica w działaniu przycisku.

RTL510 z E1030 - przetestowałem na wszystkie możliwe sposoby.

• Varia z Edge połączone jako radar (tylko radar) - możliwość ręcznego włączenia oraz przyciskiem on/off sterowaniem trybem oświetlenia bez wyłączana radaru, radar można wyłączyć poprzez wyłączenie czujnika radaru.
  • Varia z Edge połączone jako oświetlenie oraz dodatkowo dodany radar w czujnikach - można ręcznie sterować trybami oświetlenia bez odłączania radaru oraz sterowanie również może odbywać się poprzez widget w E1030 (gdzie występują trzy tryby CIĄGŁY-MIGANIE-WYŁ) oraz poprzez opcję w czujnikach->światła->radar->tryb oświetlenia->niski/dzienne miganie/nocne miganie/wyłączone.

Z tego widać że Varia RTL511 nie tylko różnią się trybami świecenia ale także (pewnie programowo) został zubożony w stosunku do RTL510. Ciekawi mnie czy jeśli przekopiować wszystko z RTL510 do RTL511 to z tego ostatniego można by zrobić 510. Może spróbuję ten wariant aby się przekonać. :o 

#7557 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 sierpień 2019 - 11:16

Sprzętowo to na pewno nie ma różnic. Rozwiązanie programowe. Sama kopia na pewno nic nie da. Tu konieczna byłaby wymiana oprogramowania na to z RTL510. Jeśli masz radar na gwarancji, to ewentualnie możesz zaryzykować poprzez wrzucenie pliku aktualizacyjnego:

VariaRTL510,System_3.5.> 2018-11-30 07:46 463K  (oczywiście standardowo zmiana nazwy na: GUPDATE.gcd i wrzut do \garmin)

To chyba ostatnia wersja oprogramowania do tego radaru.

O ile aktualne oprogramowanie radaru nie jest zabezpieczone przed wgraniem softu nie dedykowanego dla 511, to po aktualizacji powinien uruchomić się jako 510. Albo wcale i wtedy rżnąć głupa i wysyłać do serwisu, że nie działa "bo siem cóś spsuło" ;) - mało prawdopodobne, jak już to albo aktualizacja zostanie odrzucona z uwagi na niezgodność sprzętową, albo odrzucona bo ta sama wersja już jest (wtedy można spróbować wgrać wcześniejszą, a jak się zaktualizuje i będzie działać, to wersję kolejną. Oczywiście nie ponoszę odpowiedzialności i wszelkie eksperymenty robicie na własną odpowiedzialność ;)

VariaRTL510,System_3.4.> 2018-09-07 09:33 463K  

#7558 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 30 sierpień 2019 - 12:45

Sprzętowo to na pewno nie ma różnic. Rozwiązanie programowe. Sama kopia na pewno nic nie da. Tu konieczna byłaby wymiana oprogramowania na to z RTL510. Jeśli masz radar na gwarancji, to ewentualnie możesz zaryzykować poprzez wrzucenie pliku aktualizacyjnego...

Pewnie spróbuję ale muszę dojrzeć do tego.

Prozor mam pytanie czy masz jakiś adres dla firmware do RTL511? Pytam ponieważ kiedy nie wstanie RTL511 to spróbuję z fw detykowanym do tego modelu.

Dzięki

#7559 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 sierpień 2019 - 13:54

Niestety, do 511 nigdzie nie widzę fw. Jakoś użytkownicy tego urządzenia nie raczyli zrobić kopi po wgraniu aktualizacji i stąd deficyt ;)

#7560 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 30 sierpień 2019 - 18:19

Ok. Da się używać RTL511 bez światła, z E530. Trzeba tylko zmienić domyślne ustawienia oświetlenia w samym edge.
Tylko nie wiem, czy do końca już jest wszystko u mnie w porządku. Działać, działa, ale wigetu do oświetlenia, to ja żadnego nie mam. Jedyne wigety jakie są w E530, to od powiadomień i live segments stravy.
Tak ze, teraz o wiele prościej jest wcisnąć przycisk w radarze, by włączyć/wyłączyć oświetlenie, niż przeklikiwać się w edge do odpowiedniej opcji.

Dodaj odpowiedź