Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#841 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 czerwiec 2012 - 10:57

Ja ponad tydzień temu aktualizowałem mojego edka 500 do 3.0 i nie mam problemów z automatycznym uploadowaniem aktywności.

#842 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 12 czerwiec 2012 - 12:01

Pytanie za 100 punktów, bo chyba zwariuję od szukania na własną rękę ;)

Czy w Garminie Edge 500 jest jakakolwiek możliwość wyświetlenia na ekranie współrzędnych geograficznych?

Niby nie, ale po co w takim razie ustawianie w opcjach formatu współrzędnych geograficznych?

#843 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 czerwiec 2012 - 16:38

Przy aktualizacji widnieje jak byk:
Please note that the Edge 500 must scan all files stored on the device during the first power up after this update. This process can take a substantial amount of time for users with a large number of files on their device. To improve the response time, please remove older activity files from your device.

Jak ktoś za szybko przerwał skanowanie plików aktywności to może ma kłopoty?
Najlepiej (jeśli ktoś jeszcze nie zaktualizował do wersji 3.0) zrobić jak rdzą: usunąć stare aktywności (można przekopiować sobie jak ktoś lubi archiwalne dane) i dopiero wtedy przeprowadzić aktualizację.

Tak zrobiłem, z przesyłaniem nowych danych problemów nie mam najmniejszych...

Z drugiej strony, aktualizacja wprowadza sporo, ale głównie dla posiadaczy mierników mocy, zwłaszcza tych garminowskich zainstalowanych w pedałach... Chyba ci, którzy patrzą na licznik i cieszą się ile to km pokonali w pionie, będą zadowoleni z "Improved the calculation of elevation gain/loss" - może będzie wreszcie nieco mniejsza rozbieżność danych pomiędzy tym co edge zarejestrował (wyliczył?), a popularnymi serwisami internetowymi...

No i doszło jeszcze coś, co stawia pod znakiem zapytania przysłowie "od przybytku głowa nie boli..."

pamiętacie jeden z pierwszych wpisów tego wątku?

Trzy ekrany z danymi?

Szy.

Tak, w Edziu możesz skonfigurować dowolnie 3 ekrany z danymi między którymi można przełączać podczas jazdy. Na każdym ekranie możesz wyświetlić od 1 do 8 dowolnych parametrów. Jest to świetne rozwiązanie, bo wkońcu nie producent decyduje co w danej chwili jest nam potrzebne do szczęścia. Po drugie, jak ktoś ujeżdża rower miejski, szosę i mtb/cyclocross, to pod każdy rower może skonfigurować sobie ekran i wyświetlić interesujące go dane.

teraz to już nie prawda - mianowicie doszły jeszcze dwa ekrany treningowe. Czyli razem mamy 5 (słownie: pięć!) ekranów do wyświetlania danych. Plus oczywiście ekran(y) treningu (czyli albo trener, albo ekrany wyścigów - tu chyba się nic nie zmieniło).
Oczywiście można nie włączać wszystkich 5 ekranów, można zostawić tak jak było (czyli 3), zresztą zaraz po aktualizacji te 2 dodatkowe ekrany są nie aktywne, trzeba je włączyć ręcznie - o ile ktoś ma taką potrzebę. Na pewno przydają się przy treningach z miernikiem mocy, a dla reszty (w tym dla mnie) może znajdzie się zastosowanie dla tych dodatkowych dwóch ekranów ;-)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#844 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 13 czerwiec 2012 - 01:13

Pytanie za 100 punktów, bo chyba zwariuję od szukania na własną rękę ;)

Czy w Garminie Edge 500 jest jakakolwiek możliwość wyświetlenia na ekranie współrzędnych geograficznych?

Niby nie, ale po co w takim razie ustawianie w opcjach formatu współrzędnych geograficznych?

Przyłączam się do pytania, też się zastanawiałem po co się ustawia ten format.

teraz to już nie prawda - mianowicie doszły jeszcze dwa ekrany treningowe. Czyli razem mamy 5 (słownie: pięć!) ekranów do wyświetlania danych. Plus oczywiście ekran(y) treningu (czyli albo trener, albo ekrany wyścigów - tu chyba się nic nie zmieniło).

o kurde, rzeczywiście, nawet nie zauważyłem tej zmiany !

#845 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 13 czerwiec 2012 - 07:29

Przyłączam się do pytania, też się zastanawiałem po co się ustawia ten format.

To ja sam odpowiem sobie i tobie, takie coś mi pokazano na grupie pl.rec.rowery:

http://lh5.ggpht.com...IMG_5060[2].jpg

A przecież widziałem ten ekran wiele razy, ustawiając punkty wysokości, a nie załapałem, że jest tam również położenie geograficzne. Normalnie - zaćmienie umysłowe :)))

Cholernie niewygodne tak za każdym razem wchodzić w tę opcję, fakt, ale zawsze to coś :)))

#846 sebkaaa

sebkaaa
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • Skądgdynia

Napisano 17 czerwiec 2012 - 15:14

Po wgraniu wersji 3.0 na edge 705 mam problem nie moge sparowac kadencji i czujnika tetna. wchodze w ant sport,akcesoria i wszedzie mam tak i przy skanowniu ponownie nic nie wyskakuje a powinno wyskoczyc wykryto czujnik kadencji i tetna. Dziwne bo mam to pierwszy raz ktos wie w czym tkwi przyczyna.

/Ponawiam prośbę o pisanie zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny i używaniu znaków interpunkcyjnych. Przed wysłaniem posta warto przeczytać, co się napisało. Nie dla wszystkich zdania mogą być zrozumiałe. Następnym razem będzie warn,
Bury

Jakos mnie te ostrzezenia nie przeszkadzają, tylko nie strasz a dawaj bo ja nie jestem w szkole zeby mnie straszono cos na zasadzie napisze ci uwage do dzienniczka, nie bądzcie smieszni naprawdę ehh...

P.S

Czujnik tetna sie sparował a kadencji nie chce dziwna sytuacja, moze podczas jazdy sie sparuje bo w domu nie chce.

#847 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 czerwiec 2012 - 16:34

No to przytrafiła mi się sytuacja którą miał wicklowman. Edek zaczął wariować w weekend. Prędkości 0km/h i skoki przez 256km/h, 50km/h, 20km/h i powrót do zera. Trochę się zmartwiłem tą sytuacją i zacząłem kombinować. Bateria do wymiany, reset garnka żeby wyeliminować wszystkie wątpliwości. Niestety nie pomogło. Zadzwoniłem na wsparcie i zgłosiłem problem. Zdziwiłem się jednak tym że nie chcą starego GSC10 tylko mam czekać na nową sztukę która przyjdzie do mnie na adres zamieszkania. Trochę dziwna sytuacja bo mogą tak osoby kombinować i zdobyć dwie sztuki na powiedzmy dwa rowery...... no ale nic pozostaje czekać i jeździć po GPS........

#848 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:29

wober naiwność albo profesjonalizm ??? Wierzę mocno, że to drugie !!!
BTW: po kiego im uszkodzony GSC10, pewnie nie warto bawić się w naprawy czujnika...ode mnie też nie chcieli uszkodzonego.

#849 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:37

No ale zawsze sami wywalą do kosza niż być oszukanym przez "cwanych" klientów.
ps. a czy wysłali ci GSC10 razem z czujnikiem kadencji i magnesikiem czy tylko same GSC?

#850 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:41

Jak to po co, żeby w drugim rowerze mieć czujnik kadencji ;) Wober jak nie potrzebujesz możesz mi dać hehehe ;)

No ale fakt, o supporcie Garmina złego słowa powiedzieć nie można !!

pzdr

#851 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:12

I u mnie też nie chcieli, przysłali nowy cały komplet.

#852 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 28 czerwiec 2012 - 08:29

ps. a czy wysłali ci GSC10 razem z czujnikiem kadencji i magnesikiem czy tylko same GSC?

BOX-owy komplet czyli wszystko :)

#853 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 lipiec 2012 - 06:23

Ha! udało się! Trzymam w dłoniach nowiutki, połyskujący Garniak E500 Neutral. :-D Prawdę mówiąc, myślałem, że będzie większy.
Będę musiał teraz jeszcze raz przejrzeć cały ten temat (i pewnie jakieś notatki porobić :mrgreen: ) , ale jak na razie, problemów żadnych z nim nie mam.
Pozdrower

#854 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 04 lipiec 2012 - 08:08

Adson_:D, zakupiłeś tą wersję kolorystyczną (neutral) w Polszy czy ściągnąłeś z zagramanicy? I ile zapłaciłeś, jeśli zakupiłeś nie u nas?

#855 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 lipiec 2012 - 17:01

kupiłem w eazymut.pl
Razem z przesyłką zapłaciłem 990zł, ale pytałem wcześniej, czy złożą mi zestaw bundle na neutralu i w odpowiedzi dostałem:

Garmin nie robi takiego pakietu, więc nie ma go w sprzedaży, ale oczywiście możemy go dla Pana złożyć. Cena jak niebieskiego - przy zamówieniu proszę dodać taka informację w uwagach.

Kupiłem sam licznik i dodałem w uwagach, żeby mi dorzucili czujniki.

I pytanie: Czy w GTC można scalić kilka okrążeń? Nie zauważyłem, że w opcjach mam ustawione autolap i mi trening połamało na raty.

#856 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 lipiec 2012 - 21:35

I pytanie: Czy w GTC można scalić kilka okrążeń? Nie zauważyłem, że w opcjach mam ustawione autolap i mi trening połamało na raty.

Nie rozumiem - przecież treningu nie masz dzielonego w oknie (po prawej stronie) masz podsumowanie całego treningu, a pod spodem każdy lap po kolei (wszystkie do kupy to dają razem te dane co na samej górze są).

GTC to dość leciwe oprogramowanie, aczkolwiek podstawowe dane można z niego wyciągnąć. Już o wiele więcej oferuje Sporttrack (nawet w wersji 2.1), Golden Cheetach (v3, pomimo że ciągle zbyt stabilna nie jest), czy też Garmin Connect (ale niezbędne jest połączenie internetowe).

#857 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 lipiec 2012 - 23:03

ok. ślepy jestem, i nie zauważyłem, że daje mi nie 2 różne wykresy tylko 3. :lol:
Docelowo będę pewnie wszystko robił w sporttracks'ie, ale dopiero w weekend pewnie znajdę chwilę czasu, żeby dłużej usiąść i przejrzeć dokładnie ten program.

Golden Cheetach? Darmowy jest? Chyba też go sprawdzę. Co dokładnie masz na myśli mówiąc, że nie jest stabilna?

#858 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2012 - 08:40

Tak, GC jest darmowy. Wersja 3 jest wersją rozwojową i od czasu do czasu może się niespodziewanie zamknąć (znaczy jest, a nagle okno znika). Zdarzyło mi się parę razy, to nie tragedia, ale żeby nie było, że nie informowałem ;-). Można zainstalować wersję 2.1 (dostępną na http://goldencheetah.org), jednak wersja 3 ma zdecydowanie większe możliwości ( http://goldencheetah.stand2surf.net ), choć filozofia interfejsu użytkownika jest daleka od standardowo przyjętych, za to ma duże możliwości konfiguracji - warto zapoznać się z Wiki, tak aby od razu się nie zrazić...

#859 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 09 lipiec 2012 - 22:38

Trochę się w GC pobawiłem. Faktycznie ma sporo opcji... Ale... Nie ogarniam tego programu. Czytałem/oglądałem Wiki fragmentami, ale jakoś średnio mi to pomogło (tyle, co i sam ogarnąłem). jutro się jeszcze SportTracks'em pobawię. Może bardziej mi przypadnie do gustu.

#860 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 lipiec 2012 - 11:30

No GCh ma specyficzne podejście do danych. ST powinno być dla Ciebie zdecydowanie mniejszym wyzwaniem. Goły program użytecznością na kolana nie powala (jako dzienniczek treningowy jest super), ale z paroma użytecznymi wtyczkami jest już porządnym narzędziem do analizy zarejestrowanych danych treningowych.

Dodaj odpowiedź