Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8701 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 maj 2020 - 22:06

Nie wiem, jaki tam jest algorytm 

Sprawdź #7742 i #8521

to nie jest prymitywne 0,95x20 minut. Czy realnie szacuje LT i moc 1h jazdy?

Przejedź się godzinkę, to sam zweryfikujesz ;)

A tak z ciekawości - jaka procedura testowa (z 5 minutowym przepaleniem w VO2max, czy na świeżo, itp.)? Ile wyszło średniej mocy i jak algorytm Firstbeat oszacował FTP?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8702 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 27 maj 2020 - 09:30

Dzięki za linki, widać, że nie ja pierwszy pytałem. RTFM  :)

A tak z ciekawości - jaka procedura testowa (z 5 minutowym przepaleniem w VO2max, czy na świeżo, itp.)? Ile wyszło średniej mocy i jak algorytm Firstbeat oszacował FTP?

Jechałem ten test z TrainerRoad (na zewnątrz):

image.png

• 30 minut rozgrzewki z 1 min 100%, 105%, 110%, 5 min 110%
  • A później ogień.

Avg: 220W, Firstbeat: 268W, Avg best 20 min: 313W

Pozdrawiam

#8703 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 27 maj 2020 - 14:36

Chciałem zapytać czy Wasze E1030 fw. 9.50 nie wykrywają sieci wifi? Niestety ale po instalacji nowego softu nie działa mi sieć wifi. Zapomniałem wcześniejszą sieć i włączyłem opcję wyszukiwanie sieci niestety ale nie wykryło mi żadnej, choć w moim mieszkaniu "grasuje" kilka różnych sieci. Wpisałem sieć ręcznie i dalej nic, nie łączy się z tą siecią.

W fw. 9.48beta i wcześniejszych nie było problemu w tym temacie.

A jak już pisze o problemach to wczoraj dotarł do mnie nowy Varia Radar RTL515. Niestety ale powtarzają się problemy z wcześniejszych softów dla RTL510 objawiających się tym że jeśli podczas uruchamiania E1030 załączy się radar to światła nie mogą się załączyć (fizycznie światło radaru oczywiście świeci) w widgecie i w czujnikach. Kiedy natomiast światła się załączą pierwsze to nie może załączyć się radar. Podczas jazdy cały czas E1030 próbuje się połączyć ze światłami. 

Acha i jeszcze jedno spostrzeżenie co do softu 9.50 dla E1030 - wydaje mi się że jest nieco bardziej "paliwożerny". Podczas jazdy przez ok. 1h i 25m oraz włączony komputerek 10min przed jej rozpoczęciem i ok. 10min wyłączony po jej zakończeniu, wyssało z baterii prądu do poziomu 75%. Nie zmieniła się ilość czujników, czy też ustawień jasności ekranu lub inne czynniki wpływające na prądożerność niż jak to było w sofcie 9.48beta.

• Mateusz Mati lubi to

:) 

#8704 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 maj 2020 - 14:44

Wifi wykrywa. Resztę muszę sprawdzić.

1a9033e724f688a09b3a2740e0cb1494.jpg

d6be6be7cec70e55fd7f288b973ac9a3.jpg

Źle parowałeś, widocznie kłania się brak przeczytania instrukcji (ta... prawdziwy mężczyzna ponoć nie czyta instrukcji, a później jest jak jest ;))

Radar: jeśli masz takie sparowanie to:

1. Varia ma być wyłączona
  2. Usuń radar/światło. Nie może zostać nic.
  3. Włącz Varię w tryb parowania, czyli przyciśnij przycisk przez przez 2 sekundy, aby przejść do trybu parowania.
    Dioda LED stanu zacznie migać na fioletowo i włączy się światło tylne. Urządzenie pozostaje w trybie parowania przez 5 minut lub do momentu naciśnięcia przycisku urządzenia.
  4. Wybierz czujnik, a następnie Dodaj.
  5. Po przeprowadzeniu parowania czujnika z urządzeniem Edge status czujnika zmieni się na Połączono. Ikony stanu  (radar) i  (światło rowerowe) są wyświetlane w sposób ciągły na górnym banerze ekranu głównego.

Działa, bo sprawdziłem. Pominięcie trybu sparowania może sparować tylko radar lub tylko światło. Jak w Twoim przypadku.

#8705 Mateusz Mati

Mateusz Mati
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 27 maj 2020 - 15:22

Tak mi również nie wykrywa i taka dostałem odpowiedz https://support.garm...wifi&tab=topics

#8706 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 maj 2020 - 16:47

Bzdury piszą, dotyczy to specyficznych przypadków np tylko sieć 5 GHz. Jeśli poprzednio było wifi, a po aktualizacji nie ma, to nie jest ta przyczyna.

A właściwie to z jakiego źródła pobieraliście aktualizację? Bo może to jest przyczyną?

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#8707 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 27 maj 2020 - 18:32

Dzisiaj pojawiła się u mnie aktualizacja 5.50 dla Edge 530. Pobiorę po skończeniu treningu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#8708 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 27 maj 2020 - 19:02

Wifi wykrywa. Resztę muszę sprawdzić.

a u mnie nie działa. I nie robię tego pierwszy raz.

...Źle parowałeś, widocznie kłania się brak przeczytania instrukcji (ta... prawdziwy mężczyzna ponoć nie czyta instrukcji, a później jest jak jest ;))

...

Please. Beż żartów. Radarów używam od pierwszego modelu, więc proszę nie robić ze mnie totalnego ignoranta. Jak napisałem podobne sytuacje bywały już z RTL510 do momentu wydania fw. chyba 3.60 lub nawet 3.70. Oczywiście że robiłem jak instrukcja przykazuje.
Próbowałeś RTL515 czy RTL510? Bo 510 działa tak jak się należy a 515 jak opisałem?
Kilkukrotnie próbowałem na przemian parować jeden lub drugi model i zawsze efekt taki sam.

...

A właściwie to z jakiego źródła pobieraliście aktualizację? Bo może to jest przyczyną?

Z oficjalnej:
https://forums.garmi...0-now-available

#8709 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 maj 2020 - 20:17

Wierzę, że nie działa i jak pisałem tłumaczenie suportu (ta...) do mnie nie przemawia, bo na pewno w tym przypadku nie ma absolutnie sensu. Jeśli nie wykrywa żadnych punktów dostępowych, to problem leży gdzie indziej. Pytanie tylko - gdzie, bo jeśli jednym działa, innym nie to co jest przyczyną problemu? No i ciekawe czy są to przypadki incydentalne, czy jednak to raczej częsta przypadłość?

Nie, RTL 515 nie próbowałem, bo i po co? Mam dwa wcześniejsze modele, kupować tyko po to, żeby mieć BT (i jak widać problemy z łącznością) na razie nie będę ;).

Często użytkownicy po prostu włączają i parują bez trybu parowania i wtedy jak się coś sparuje, to tylko albo radar, albo światło.

Jeśli jednak jesteś tego świadom i tego błędu nie popełniłeś, to można zastanawiać się, czy to nie problem Twojego egzemplarza 1030? 

Może jednak (po wykonaniu kopii) trzeba będzie zrobić reset? Przy okazji porównasz, czy zużycie energii nie spadło.

Czy to z forum jest oficjalne, tego na 100% pewnym być nie można. Może pobierz z  http://gawisp.com/perry/edge/ (albo bezpośredni link podany przeze mnie wyżej) i sprawdź ten FW. U mnie działa poprawnie, a przynajmniej na tyle, że jeszcze błędów nie znalazłem ;)

#8710 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 27 maj 2020 - 20:49

...Nie, RTL 515 nie próbowałem, bo i po co? Mam dwa wcześniejsze modele, kupować tyko po to, żeby mieć BT (i jak widać problemy z łącznością) na razie nie będę ;).

...

Ano właśnie. RTL510 jak już wspomniałem nie robi problemów choć kiedyś podobne zachowywał się jak w tej chwili RTL515. A jeśli chodzi o kupno, to i tak miałem kupić i tak, ponieważ żona posiada teraz RTL511 i chciałem jej wymienić na 510 a sobie zostawiłem 515. BT to wartość dodana a że kosztuje ok. 300zł to trudno, jakoś przeżyję.

...Jeśli jednak jesteś tego świadom i tego błędu nie popełniłeś, to można zastanawiać się, czy to nie problem Twojego egzemplarza 1030? 

Może jednak (po wykonaniu kopii) trzeba będzie zrobić reset? Przy okazji porównasz, czy zużycie energii nie spadło...

Jakoś mam opory. Kilkukrotnie wykonywałem reset to ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja jest dość frustrująca. Szkoda że Garmin nie pomyślał o jakimś prostym rozwiązaniu np. kopia zapasowa wszystkich danych i ustawień lub opcji w E1030, która umożliwiałaby samoczynne robienie backup'u co jakiś czas.

...Czy to z forum jest oficjalne, tego na 100% pewnym być nie można. Może pobierz z  http://gawisp.com/perry/edge/ (albo bezpośredni link podany przeze mnie wyżej) i sprawdź ten FW. U mnie działa poprawnie, a przynajmniej na tyle, że jeszcze błędów nie znalazłem ;)

Chyba to jest oficjalne forum "sponsorowane" przez Garmin. Zawsze tak mi się wydawało.

I chyba właśnie z tego forum bierzesz informacje o nowym oprogramowaniu i opis zmian. Tak mi się przynajmniej wydaje ponieważ te wszystkie news'y wyglądają na dość podobne jak na forums.garmin.com

#8711 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 30 maj 2020 - 15:02

Wykańcza a mnie już ten licznik, więcej tu nie działa niż działa. Garmin 520+ nie synchronizuje automatycznie aktywności, często nie pokazuje powiadomień, live segmenty nie działają. Zna ktoś rozwiązania tych problemów? Generalnie gdy chce połączyć przez bluetooth to w telefonie mam do wyboru dwie opcje tylko z innymi ikonkami. Live segmenty mam zgiazdkowane w stravie bo na 520 działały normalnie.

#8712 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 maj 2020 - 15:18

Jeśli połączysz przez BT telefonu przed zrobieniem tego z poziomu Connect, to albo nie połączysz, albo będą problemy. Usuń z E520, usuń z menu BT smartfona wszystkie sparowania tego urządzenia, nie usuwaj z Connect. Restart obu urządzeń, a następnie parowanie tak jak tu (od około 1 minuty):

#8713 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 31 maj 2020 - 16:09

Wielkie dzięki! Wszystko działa tylko zastanawiam się jak uruchomić na stravie beacon. Live track w garmin connect działa dobrze ale w stravie nie wysyła żadnej wiadomości do śledzenia aktywności. Czy może to działa tylko z poziomu smartfona a nie licznika?

#8714 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 31 maj 2020 - 20:41

Jeśli połączysz przez BT telefonu przed zrobieniem tego z poziomu Connect, to albo nie połączysz, albo będą problemy. Usuń z E520, usuń z menu BT smartfona wszystkie sparowania tego urządzenia, nie usuwaj z Connect. Restart obu urządzeń, a następnie parowanie tak jak tu (od około 1 minuty):

ale...połączenie /sparowanie a sama wysyłka tras,śladów to jakby trochę inna historia 

O co teraz chodzi z tym wysyłaniem utworzonych tras /kursów z Garmin Connect ( mobile )przez bluetooth do Edge 830 ....albo coś źle robie albo to jakiś totalny cyrk się zrobił......albo może w Android 10 działa to tragicznie

( tel. Samsung A40) .

Telefon sparowany , zrobiłem trasę w Connect i klikam wyślij do urządzenia....wyskakuje Edge 830 Połączony, ....+ komunikat z gwiazdką ''Wszystko co wyślesz do tego urządzenia będzie dostępne po jego podłączeniu i zsynchronizowaniu''.

Cofam kilka razy w Connect jest ekran gdzie można kliknąć Synchronizuj...coś mieli chwile wyskakuje Synchronizacja ukończona......i co z tego ...............kiedy na Edge nie ma tej trasy  

( Włączanie/wyłączanie Edge nic pomaga)

Dla porównania wysyłka z Locusa przez Fit Out = chwila moment ( tyle że to jak już jesteśmy w trasie średnio przydatne bo trzeba by zakończyć zapis śladu, zresztą nie wiem bo teraz jakby działa ...ale to testy domowe ) 

#8715 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2020 - 08:37

U mnie działa (Motorola One Action z Android 10).

Może masz włączone sortowanie tak, że ciężko znaleźć kurs, który wysłałeś? Np. masz kurs, którego początek leży kilkaset km od bieżącej pozycji, a sortowanie masz wg odległości od początku kursu. Nadaj nazwę np. "000 kurs testowy" i posortuj alfabetycznie.

BTW - tak dobrze działającego androida to jeszcze nie miałem i to na praktycznie budżetowym smartfonie. Być może zasługa Android One (aktualnie ostatnie poprawki z maja), ale działa wszystko tak jak powinno. Łączność i wymiana danych z Fenix3/Edge1030 szybka i bardzo stabilna, system z automatu rozpoznał potrzeby connect i działa bez najmniejszych zarzutów. Sparowanie urządzeń bardzo szybkie i praktycznie nie zauważyłem żadnych problemów z łącznością.  Na starym miałem spore zużycie energii smartfona przy wymianie danych przez BT, teraz praktycznie można nie zauważyć wpływu na zużycie energii.

Wielkie dzięki! Wszystko działa tylko zastanawiam się jak uruchomić na stravie beacon. Live track w garmin connect działa dobrze ale w stravie nie wysyła żadnej wiadomości do śledzenia aktywności. Czy może to działa tylko z poziomu smartfona a nie licznika?

Poprawnie skonfigurowałeś Strava?

https://support.stra...Garmin-Premium-

(tłumaczenie: https://translate.go...Garmin-Premium-)

i pomoc Garmin dot. tej funkcji: https://support.garm...DqL0JOAov5FEP18

Oczywiście niezbędne jest premium Strava.

Po rozpoczęciu aktywności (przy ustawionym auto starcie live track, lub ręcznie włączonym) link nawigacyjny  zostanie automatycznie wysłany do twoich kontaktów bezpieczeństwa. Czyli powinno to działać bez konieczności włączenia rejestracji aplikacji Strava.

Oczywiście sama aplikacja i tak musi być zainstalowana w systemie, a po rozpoczęciu Live track będzie wywołana i obsłuży wywołanie Beacon - zauważysz w komunikatach (czy nawet na ekranie Edge w informacjach, jeśli masz przekazywanie komunikatów również ze Strava):

effbddddd7ae273ee228961797ce7343.jpg

Po dotknięciu powinno tego powiadomienia powinieneś mieć ekran jak po prawej i wybór "Share Beacon emitting form Garmin" pozwoli na wysłanie dodatkowych linków.

• jijx lubi to

#8716 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:32

U mnie działa (Motorola One Action z Android 10).

Może masz włączone sortowanie tak, że ciężko znaleźć kurs, który wysłałeś? Np. masz kurs, którego początek leży kilkaset km od bieżącej pozycji, a sortowanie masz wg odległości od początku kursu. Nadaj nazwę np. "000 kurs testowy" i posortuj alfabetycznie.

Na Garminie pokasowałem wszystkie kursy , miałem tam tylko 2 wysłane z Locusa 

Ale już wiem...mój błąd.

Tak jak ten pierwszy ekran -

https://www.fotosik....91e07d593c0f279

to trzeba było kliknąć tam gdzie jest Edge /połączony , wtedy dopiero wysyła..... zaraz wyskakuje 

https://www.fotosik....848fd6b5403888e......i jak sprawdzam od razu plik jest na Garminie

( a mi się raz udało raz nie ...bo czasem przypadkowo na to kliknąłem)

#8717 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:42

Samo oznaczenie gwiazdką nie oznacza synchronizowania z automatu. To trochę mylące, jak ktoś się przyzwyczaił do tego np. w Strava, albo w innych serwisach gdzie to tak działa. W Connect ogwiazdkowanie to dodanie do "ulubionych". Na dodatek w mobilnym Connect nie możliwości wysłania do urządzenia bezpośrednio z listy kursów (w webowym taka możliwość jest), trzeba dotknąć kursu i wybrać z menu trójkropka: "wyślij do urządzenia". Powinna być opcja przy dłuższym dotknięciu kursu (teraz jest tylko możliwość usunięcia), lub wręcz przycisk "wyślij do urządzenia". 

#8718 znajomy

znajomy
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 01 czerwiec 2020 - 12:17

Cześć

Po ostatniej aktualizacji do 4.31 na moto g(3) aplikacja przestała się uruchamiać. Znalazłem na apkmirror jedną z ostatnich fajnie działających wersji 4.29 ale nie pl. Macie jakieś inne źródła z poprzednimi wersjami tej aplikacji?

Pozdrawiam

#8719 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2020 - 12:27

Cześć

Po ostatniej aktualizacji do 4.31 na moto g(3) aplikacja przestała się uruchamiać. Znalazłem na apkmirror jedną z ostatnich fajnie działających wersji 4.29 ale nie pl. Macie jakieś inne źródła z poprzednimi wersjami tej aplikacji?

Pozdrawiam

APK Mirror: https://www.apkmirro...e-4-29-release/

Ups, nie zauważyłem, że też na apk mirror sprawdziłeś.

Ale czy są inne wersje językowe? Wątpliwe trochę. Język powinien się zmieniać w zależności od języka systemu, bez konieczności pobierania kolejnej aktualizacji. Właśnie sprawdziłem - zmiana języka od razu zmienia język w aplikacji, nawet jeśli ta była już uruchomiona. To może zmień język na angielski, później na polski i sprawdź po jakiemu gada connect? 

Ewentualnie sprawdzę jaką mam wersję na starym smartfonie, raczej nie miałem od paru dni aktualizacji, to ewentualnie zrzucę swoją apkę do apk i dam do pobrania.

Z drugiej strony, wersja 4.29 była ostatnią wersją dla Androida 5.0 - właściwie aktualizacje przeznaczone dla nowszych wersji androida nie powinny w ogóle być pobierane. Dziwne trochę...

#8720 znajomy

znajomy
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 01 czerwiec 2020 - 13:29

Mam androida 6 i ostatnia wersja 4.30 jeszcze mi chodziła. Co do języka było kilka do wyboru ale bez polskiego.

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź