Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening Podjazdów

235 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2018 - 07:27

Czy trenowanie podjazdów, które w moim przypadku nie są mocną stroną na trenażerze mają sens ? Zdaję sobie sprawę że trudno będzie z odwzorowanie pozycji (choć jestem w stanie przednie koło unieść do góry, lub zastosować stojak zamiast przedniego koła. Rzecz w tym, że do najbliższych podjazdów 7-10min mam 40km i musiałbym się pakować do auta...Chciałbym poprawić swoje waty na krótkich podjazdach, właśnie takich 5-10min. Moja waga to 76-77kg, FTP ok 245W, domyślam się że musiałbym zrobić ok 5 takich powtórzeń, pytanie na jakiej mocy ? najlepszą moc jaką uzyskałem na takim podjeździe to ok 270W (8:30) po dojeździe z grupą przez ok 50km, więc na już niemałym zmęczeniu ;) Grupa czeka na szczycie, więc podświadomie czasem nie ujeżdżam się, bo wiem że jeszcze trzeba wrócić do domu ;)

A może trenować krótsze podjazdy ? Taki 3min znalazłby się "pod domem" i udawało mi się robić powtórzenia (ok 8) na 300W, z przerwą 3min na zjazd...

• dbkrystian lubi to

#2 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 07:54

Normalnie trenuj, siła, wytrzymałość siłowa, tempówki i interwały, wszystko, nawet na płaskim, a mając dobre W/kg podjazdy same ci wyjdą. Szosa to nie MTB, by potrzebna była jeszcze technika np. na kamieniach czy ścianach. Przy 245W i przy swojej wadze uzyskujesz raptem 3,18W/kg, nie dziwota, że słabo ci idą podjazdy. Podnieś tę wartość do chociaż 4W, a poczujesz różnicę.

#3 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 czerwiec 2018 - 09:10

Przez zimę/wiosnę robiłem na trenażerze troche więcej treningów na siłę z myśla o podjazdach właśnie. Co prawda w okolicy to max 2km z 5/6% ale po solidnie przepracowanych treningach wchodzą dużo łatwiej niż kiedyś. Jazda w na takich górkach to teraz przyjemność, gdzie kiedyś unikałem ich jak ognia ;)

Efektem ubocznym treningów / jazdy z przewyższeniami była dość wyraźna utrata wagi, co również przełożyło się na lepsze odczucia na podjazdach.

Pomysł na treningi znalazłem na forum w wątku o dylematach początkujących. Proste ćwiczenia na siłę na trenarzeże, 5-6 powtórzeń tak, żeby łącznie wyszło ok. 30 minut. Objętość trenigngów stopniowałem, nie zaczynałem z "grubej rury".

#4 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 09:14

Arni, dnia 04 Cze 2018 - 06:54, napisał:

uzyskujesz raptem 3,18W/kg, nie dziwota, że słabo ci idą podjazdy. Podnieś tę wartość do CHOCIAŻ 4W, a poczujesz różnicę.

Dobre ;)

@adamos79, wg programów treningowych np. TrainerRoad, interwały 8-10 min jedziesz na około 100% FTP. 5-6 min 108-110%, 3 min 120% i tak dalej... przerwy takie same jak długość interwału, potem można je skracać(przerwy), ilość powtórzeń zależnie od wytrenowania i intensywności. Te dłuższe 5-6x, tych krótszych odpowiednio więcej np. 3 serie po 3.

Oczywiście może być na trenażerze, techniki MTB nie wyćwiczysz, ale moc, siłę jak najbardziej

#5 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2018 - 10:13

Dzięki za odpowiedzi, te 4W/kg kolegi to taki żart chyba ;) ja wiem, że są goście którzy z mojego poziomu dopiero startują, ale nie wiem czy taki poziom uda mi się kiedykolwiek osiągnąć, musiałbym FTP poprawić o 50W :D zobaczymy z jakimi wartościami będę kończył obecny sezon...kręcę systematycznie od 3lat więc pewnie jeszcze trochę wacików powinno wpaść ;) Widzę wyraźną poprawę w lokalnych ustawkach >100km (wczoraj NP230W) więc jest szansa, że mam odrobinę niedoszacowane FTP, ale do 300W to mi jeszcze brakuje kilku lat treningów :D

#6 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 10:51

Dokładnie, nie traktuj tego poważnie, bo to z reguły bezsensownie powielane wpisy teoretyków-marzycieli ;)

4W/kg to kręcą goście którzy są w pierwszej dziesiątce na Stravie, na segmentach w mojej okolicy i zapewniam cię, że są to kosmiczne czasy dla przeciętnego amatora

#7 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 12:02

Jeżeli chcemy mieć wyraźny progres, to nie można mówić o setnych wata czy pojedynczych dzuesiątkach. Progres to progres i jeśli chcemy jeździć właśnie w tej pierwszej dziesiątce na stravie, to jak sam widzisz, tyle trzeba uzyskać. Jak już na starcie uważamy, że to niemożliwe, to trzeba dać sobie spokój z tym wszystkim. Nikt też nie mówi, że to ma się odbyć w miesiąc, to proces, może trwać rok, dwa, trzy.

#8 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 04 czerwiec 2018 - 14:42

Ok, to daje sobie spokój z tym wszystkim ;). Nara! A planowałem w tym roku wjechac Kocierz poniżej 20 minut ehhh ;(.

#9 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 21:33

Arni, dnia 04 Cze 2018 - 11:02, napisał:

Jeżeli chcemy mieć wyraźny progres, to nie można mówić o setnych wata czy pojedynczych dzuesiątkach. Progres to progres i jeśli chcemy jeździć właśnie w tej pierwszej dziesiątce na stravie, to jak sam widzisz, tyle trzeba uzyskać. Jak już na starcie uważamy, że to niemożliwe, to trzeba dać sobie spokój z tym wszystkim. Nikt też nie mówi, że to ma się odbyć w miesiąc, to proces, może trwać rok, dwa, trzy.

Myślę, że dla wielu jest to nieosiągalne z wielu względów. Widzę ile to kosztuje poświęceń. Czas, dieta, uwarunkowania genetyczne, grupa wiekowa, status społeczny (praca, rodzina)

#10 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 21:54

No cóż, nic nie przychodzi łatwo, ale jak widać po filmie, ok. 250w (ok. 35/37 avs) to żadna sztuka i gdyby chłopcy się sprężyli, to swobodnie ukręcili by 300w non stop:

#11 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 05 czerwiec 2018 - 07:17

I co z tego wynika?

#12 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2018 - 11:52

4W/kg pod dłuższe góry? Mogę sobie pomarzyć :)

#13 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 czerwiec 2018 - 19:43

Blue, dnia 05 Cze 2018 - 06:17, napisał:

I co z tego wynika?

Dokładnie nic. Ot, taki przykład z czapki :P

#14 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 czerwiec 2018 - 13:28

Przykład pokazujący, że ok. 300w jest możliwe. O ile pamiętam vege wyciska ponad 4w/kg przy własnej ok. 70kg. Jak ktoś chce to osiągnąć na kanapie, to niech próbuje.

#15 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 czerwiec 2018 - 14:23

Waży 64-65 kg i co z tego? 300W jest możliwe, u mnie nawet  600 albo 700W, czy 7W/kg też nie ma problemu, kwestia tego w jakim czasie :P

#16 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 czerwiec 2018 - 16:03

Przeczytaj komentarz pod filmem, z testu FTP i 4,65W/kg, ponad 300W dla 65kg. Nie sądzisz chyba, iż kolega jest na tyle ..., że wybrał sobie moc chwilową? To, że ciebie przeraża 300W w 20 minut nie znaczy, iż wszystkich dookoła także. Zacznij trenować, a nie jeździć, to zmienisz zdanie.

• Greek lubi to

#17 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 czerwiec 2018 - 21:02

Ciebie z pewnością 300W nie przeraża. Pochwal się przy jakiej (nad)wadze ;)

FTP to nie wszystko, W/kg też nie zawsze. Inne moce liczą się na płaskim, inne na podjazdach, inne w sprincie. W/kg mam mniejsze niż Vege, ale jest duże prawdopodobieństwo, że na płaskich odcinkach poziom byłby zbliżony. A to co wkleja @mess, to by nas "łyknął" na rozgrzewce ;) Tyle w temacie...o ile coś z tego rozumiesz ;)

#18 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 czerwiec 2018 - 09:33

Chłopie, piszesz o rzeczach tak oczywistych, że aż tego komentować się nie chce. W/kg wynikają wprost z watów bezwzględnych i naszej wagi. Innych watów nie ma. To, że masz mniejsze W/kg nie oznacza, iż na płaskim jesteś z góry na przegranej pozycji i odwrotnie, to, że masz wysokie waty bezwzględne nie oznacza z automatu, że pod górę będziesz najlepszy. Zwykła zależność matematyczna.

Co tak słaby jesteś, raptem 300W wyciśniesz przez 20 minut? Nie jesteś w stanie pojechać czasówki szybciej niż 44km/h? Ja to myślałem, że rozmawiam z Kingiem Beskidzkim, a tu proszę :D

#19 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 czerwiec 2018 - 10:12

Tak ,wiem, w teorii i wzorach jesteś dobry. Napisz z jakim pomiarem mocy jeździsz i jakie masz doświadczenie z trenowaniem na mocy. Może pokaż jakiś swój test FTP z miernikiem.

Wydaje mi się jednak że o praktyce nie pogadamy ;)  300W na płaskim to 33-35 km/h (u mnie to jest problem z tym płaskim ;) ), do 44 jeszcze daleko, no ale to właśnie twoja wiedza...

I przestań już pisać te głupoty na różne tematy, bo w dzisiejszych czasach ludzie są ślepo zapatrzeni w "internety" i wielu mocno wierzy w to co czyta, a to już jest niebezpieczne. W wielu wypadkach powielasz te herezje bez praktycznego doświadczenia.

Albo dodawaj do swoich postów standardową regułkę gimbazy forumowej: "jeśli się mylę, to mnie poprawcie" :P

• ROZMIAR i kaido2 lubią to

#20 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 czerwiec 2018 - 11:14

Po co ci mój? Pokazałem ci przecież chłopaków, którzy jadą treningowo ze 20 minut na ok. 260, a po prędkościach widać, iż nie jest to żaden wyczyn. Nic nie zrobię więcej, widocznie musisz jeszcze potrenować lub wychylić nosa nieco dalej niż Szyndzielnia. Powaga, świat na tobie i twojej okolicy się nie kończy, już raz ci to napisałem.

Pomyślności.

Mam jeszcze prośbę, nie odpisuj więcej na jakikolwiek mój wpis, nie chce mi się tego spamu czytać.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy